"Ami gastrotheque", γαλλικό μπιστρό με αθηναϊκό twist

Το concept που θα συναντούσες σε κάποια παριζιάνικη γειτονιά, προσαρμόζεται στην αστική γευστική πραγματικότητα της πρωτεύουσας και αφήνει υποσχέσεις.

Ami gastrotheque Αθήνα γαλλικό μπιστρό

Αν αναρωτήθηκες ποτέ πώς θα ήταν ένα new age γαλλικό μπιστρό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κέντρου της Αθήνας, τότε πιθανότατα πολλές από τις απαντήσεις να τις βρεις στο αρτι αφιχθέν "Ami gastrotheque", που "υπογράφουν" οι Γιώργος Μελισσάρης, Γιώργος Κανελλόπουλος και Δημήτρης Μπαμπούρης.

Προσθέτοντας το δικό του αισθητικό κομμάτι στο πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό εντός του τριγώνου που σχηματίζουν οι Απόλλωνος, Βουλής και Σκούφου, τραβά αρχικά το βλέμμα με τις κομψά σκορπισμένες στο χώρο αντιθέσεις του, που παραδίδουν ένα αποτέλεσμα που γλυκαίνει το μάτι: Μικρό εσωτερικό με λίγα τραπέζια/ μεγάλη, άνετη μπάρα - μάρμαρο/ ξύλο - τραπεζάκια της γαλλικής bistro culture/ αθηναϊκή περαντζάδα.

Ami gastrotheque 1

Ami gastrotheque 3

Ami gastrotheque 2

Γενικότερα, υπάρχει μία πολύ σωστή χρήση υλικών και χρωμάτων, μέσα και έξω από τη μεγάλη τζαμαρία που δίνει στον οποιονδήποτε τη δυνατότητα να κάνει χάζι, είτε το mix and match αλλά πάντοτε προσεγμένο clientele, είτε με τους πάσης φύσεως περαστικούς, την ίδια στιγμή που έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με αμεσότητα προς το εξαιρετικά ευγενικό και ενημερωμένο σέρβις.

> Διάβασε ακόμη: "Ποιο εστιατόριο θα ήθελα να έχω ανοίξει": 4 σεφ και restaurateurs απαντούν

Τα παραπάνω, μαζί με το feeling φρεσκάδας και προσμονής που γεννά κάθε αξιόλογο new entry στην πόλη αλλά και τη γοητευτική αύρα που σχεδόν αβίαστα κουβαλούν μέρη αυτής της γκάμας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ή ακόμη και την επιθυμία να εξελιχθεί σε ένα μέρος που (θα) σου αρέσει να πηγαίνεις ξανά και ξανά.

Ami gastrotheque 7

Το concept υπηρετείται ξεκάθαρα και στην κουζίνα του, που έχει φροντίσει να δίνει το έναυσμα από νωρίς το πρωί με μπαγκέτες και κρουασάν από το "Τρομερό Παιδί" (κατ' αντιστοιχία ένας καλός παριζιάνικος φούρνος, προσαρμοσμένος στα αθηναϊκά δεδομένα).

Ami gastrotheque 5

Προχωρώντας, ο φορμαρισμένος σεφ Παναγιώτης Ζώκος (κρίνοντας από τα νέα πιάτα του "Brasserie Lorraine" αλλά και τη σταθερότητα του "SpitJack") έχει δημιουργήσει μία κάρτα που εύκολα θα σχημάτιζε μειδίαμα στα χείλη τόσο ενός Έλληνα, όσο και ενός Γάλλου.

Ami gastrotheque 4

Ami gastrotheque 6

Ami gastrotheque 8

Επί του πιάτου, οι "αποδείξεις" πατούν στιβαρά στη γαλλική σχολή, με τα -μεγαλύτερα ή μικρότερα- twists του σεφ Ζώκου να γαρνίρουν έξτρα ποσότητες ενδιαφέροντος. Προτάσεις όπως η πληθωρική κρέπα στα πορτοκαλί χρώματα του mimolette, το σωστό ταρτάρ (με τη γλυκύτητα και την τραγανότητα από υφές καλαμποκιού), η έξυπνη προσαρμογή της πεσκανδρίτσας a la meunière και το θαυμάσιο -και value for money- entrecôte Café de Paris δείχνουν πως το "Ami" έχει μπει ήδη σε σωστή τροχιά.


+ Οι τηγανητές πατάτες: Λεπτοκομμένες, με άκρως τραγανή κρούστα στο εξωτερικό και μαλακές σχεδόν σαν πουρές στο εσωτερικό.

- Το κατά τα άλλα ισορροπημένο σε αρώματα και εντάσεις ριζότο (με κολοκύθα, χειροποίητο λουκάνικο Ευβοίας, μανταρίνι και τσίλι), χρειαζόταν λίγη περισσότερη πυκνότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ami Italian Bistrot

Βουλής & Απόλλωνος, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.