Σεφ πίσω από τη μαρκίζα: 4 ταινίες με σοβαρό γαστρονομικό υπόβαθρο

Με αφορμή την ταινία «The Menu» του Ralph Fiennes, που βγαίνει στις αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου, σταχυολογούμε ταινίες στων οποίων τους συντελεστές συμπεριλαμβάνονται σεφ που δίνουν ηχηρό «παρών» στο γαστρονομικό στερέωμα ή οι ίδιοι οι συντελεστές είχαν ενεργό ρόλο σε επαγγελματικές κουζίνες.

The menu

H ίντριγκα πίσω από το πάσο εξάπτει τη φαντασία των φιλοπερίεργων όχι μόνο γαστροφίλ αλλά και σινεφίλ και η διεθνής τάση προώθησης της γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια και στο σινεμά αποδεικνύει ότι και το φιλοθεάμον κοινό διψά για "director’s cut” πλάνα βγαλμένα "αχνιστά" από την τσούκα μιας επαγγελματικής κουζίνας. Αφού όμως το σεναριακό σύμπαν μιμείται τη ζωή, ακόμα και η μυθοπλασία χρειάζεται γερές δόσεις αληθοφάνειας για να πετύχει η συνταγή. Οι περιπτώσεις λοιπόν, των προσεγμένων πιάτων που βρίσκονται στο πάσο του ηθοποιού που ενσαρκώνει έναν ή μία σεφ, είναι αποτέλεσμα πολύωρης ή πολυετούς εκπαίδευσης δίπλα σε επαγγελματίες. Γιατί πίσω από μία μαρκίζα κρύβεται ένας (ή μία) σεφ. 

The Menu

Το μενού (The menu, 2022)

Η πλοκή: Ένα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο νησί για να φάει σε ένα αποκλειστικό εστιατόριο, όπου ο σεφ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο μενού, με μερικές συγκλονιστικές εκπλήξεις. 

Η σεφ: Η ταινία βγαίνει στις 17 Νοεμβρίου στις αίθουσες οπότε δεν γνωρίζουμε αν θα εξελιχθεί σε ένα ακόμα γαστρονομικού ενδιαφέροντος blockbuster ωστόσο το trailer και το cast με πρωταγωνιστές τους Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy και Nicholas Hoult δίνουν την πρόγευση μιας νέας επιτυχίας. Στη συγκεκριμένη ταινία ο συμβουλευτικός ρόλος ανατέθηκε στην διεθνούς φήμης σεφ Dominique Crenn, σεφ και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου "Atelier Crenn", στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και  πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες βραβευμένη με τρία αστέρια Michelin. Η Crenn είναι γνωστή στους γαστρονομικούς κύκλους για την προσέγγιση της γαστρονομίας υπό το πρίσμα της ποίησης που την κατέστησε ως την πιο συναρπαστική γαστρονομική παρουσία του κόσμου για το 2016. 

Burnt
© IMDb

Ο σεφ που έπαιζε με τη φωτιά (Burnt, 2015)

Η πλοκή: Ο Άνταμ Τζόουνς είναι ένας σεφ που κατέστρεψε την καριέρα του με ναρκωτικά και συμπεριφορά ντίβας. "Στρώνει" και επιστρέφει στο Λονδίνο, αποφασισμένος να εξιλεωθεί με το να ηγηθεί ενός κορυφαίου εστιατορίου που μπορεί να κερδίσει τρία αστέρια Michelin. 

Διαβάστε Επίσης

Οι σεφ: Για να προετοιμαστεί για το ρόλο του, ο Bradley Cooper εκπαιδεύτηκε μαζί με την Clare Smyth, τότε Executive Chef του τριάστερου εστιατορίου Gordon Ramsay στο Λονδίνο. Στην ταινία ωστόσο ρόλο σύμβουλου σεφ είχε ο Marcus Wareing (Marcus, Λονδίνο, *Michelin), που ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον σεναριογράφο Steven Knight αρκετά χρόνια πριν τα γυρίσματα. Από τα μενού του εστιατορίου μέχρι το σέρβις και τις σκηνές στην κουζίνα, ο Marcus ήταν παρών δημιουργώντας ένα ισχυρό περιβάλλον λειτουργικής κουζίνας, η οποία μάλιστα κατασκευάστηκε ειδικά για την ταινία. Στα  castings επίσης συμμετείχαν επαγγελματίες μάγειρες για να ενισχύουν την αληθοφανή ατμόσφαιρα.

Boiling Point Σημείο Βρασμού σειρά

Σημείο βρασμού (Boiling point, 2021)

Η πλοκή: Μπείτε στην αδυσώπητη πίεση μιας κουζίνας εστιατορίου, καθώς ο επικεφαλής σεφ τα βάζει με την ομάδα του την πιο πολυάσχολη μέρα του χρόνου. Η ταινία εστιάζει στην "σκοτεινή" πλευρά της κουζίνας ενός εστιατορίου και την ένταση που επικρατεί πίσω από το λαμπερό σκηνικό της σάλας αποτυπώνοντας την ωμή πραγματικότητα, όσο είναι δυνατό να αποτυπωθεί κινηματογραφικά

Backstage fact: Ο σκηνοθέτης Philip Barantini είναι και ηθοποιός που όμως βιοπορίστηκε δουλεύοντας σε κουζίνες για 12 χρόνια ξεκινώντας από χαμηλά για να φτάσει στη θέση του head chef . Αντλεί λοιπόν σημαντικό περιεχόμενο από αληθινές εμπειρίες του στο χώρο της φιλοξενίας περιγράφοντας γλαφυρά τις δύσκολες συνθήκες στην "χύτρα" της κουζίνας. 

Taste of Hunger
Henrik Ohsten Magnolia Pictures

A taste of hunger (Η γεύση της απιστίας, 2021)

Η πλοκή: Ένα ζευγάρι που θυσιάζει τα πάντα για να επιτύχει την υψηλότερη δυνατή διάκριση στον κόσμο της μαγειρικής - ένα αστέρι Michelin. Το σενάριο επικεντρώνεται στην πυρετώδη ατμόσφαιρα μιας επαγγελματικής κουζίνας "υψηλής" εστίασης. Ανοίγοντας το διαβήτη του κεντρικού ρόλου, ο πρωταγωνιστής Carsten (Nikolaj Coster Waldau), χτίζει ένα ψυχογράφημα του εμμονικού με τη γεύση celebrity chef του fine dining εστιατορίου "Malus", που άνοιξε με την ανθρωπολόγο σύζυγό του Maggie (Katrine Greis-Rosenthal) στην Κοπεγχάγη. Το φιλόδοξο ζευγάρι είναι έτοιμο να ρισκάρει την σχέση και την οικονομική τους ασφάλεια σε μια προσπάθεια απόκτησης αστεριού Michelin.

Οι σεφ: Ο σεφ Bo Lindegaard ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ταινία ενώ λέγεται ότι υπήρχε και η γαστρονομική συνεισφορά του πιονέρου Δανού Rasmus Munk, σεφ και συνιδιοκτήτη του διάστερου "Alchemist" στην Κοπεγχάγη. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".