Γιατί όλοι πάνε για σάντουιτς στο 'Borghese'

Το πιο πρόσφατο hit της Αρχελάου ξέρει πώς να γεμίζει σωστά δύο φέτες ψωμί.

Σάντουιτς στο Borghese, στο Παγκράτι ©Λεωνίδας Τούμπανος

Σάντουιτς. Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης ως τέτοιο μπορεί να οριστεί "ένα φαγητό που αποτελείται από δύο κομμάτια ψωμιού με γέμιση ανάμεσά τους και τρώγεται ως ελαφρύ γεύμα" ενώ κατά την Wall Street Journal μιλάμε για "τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Βρετανίας στην παγκόσμια γαστρονομία". Όπως και να το αντιμετωπίσει κανείς, πρόκειται αντικειμενικά για ένα από τα greatest hits στον κόσμο της comfort γεύσης και δε θα μπορούσαμε ποτέ να διαφωνήσουμε με αυτό. Επομένως, είναι λογικό να τραβά την προσοχή μας κάθε νέο spot που αντιμετωπίζει το εν λόγω έδεσμα με τη δέουσα σοβαρότητα, ενδιαφέρον και επιμέλεια. Ακριβώς τέτοιο είναι και το 'Borghese', που εδώ και λίγες εβδομάδες προμηθεύει με σάντουιτς τους παροικούντες το Παγκράτι καθώς και τους απλούς επισκέπτες της δημοφιλούς Αρχελάου.

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 3
©Λεωνίδας Τούμπανος

Μεσοτοιχία με το επιτυχημένο και "συγγενικό" 'Tre Sorelle', κάπου ανάμεσα σε deli σαντουιτσάδικο και spritzeria τσέπης όσον αφορά την ταυτότητά του, μια σταλιά μαγαζάκι, το 'Borghese' έκανε σουξέ άμα τη εμφανίσει του, στις εσχατιές του περασμένου καλοκαιριού. 

Borghese Παγκράτι 1
©Λεωνίδας Τούμπανος

"Δείξε μου ψωμί σου να σου πω τι σάντουιτς είσαι" λέει μία γαστρονομική παροιμία που εμπνεύστηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά αλλά ισχύει απόλυτα για το 'Borghese': Βλέπεις, το βασικό εκ των συστατικών του εδέσματος καταφθάνει καθημερινά εδώ -σίτου και σίκαλης- από τον πάλαι ποτέ viral αλλά πάντοτε αξιόπιστο φούρνο 'Kora', φρυγανίζεται/επεξεργάζεται ολόσωστα, διατηρεί την υπο-οξυτήτα, το τραγανό περίβλημα και τη στιβαρή σάρκα του και γενικά συμβάλλει στην επιτυχία του όλου γευστικού εγχειρήματος.

Και μπορεί το ψωμί είναι το ήμισυ του παντός, αλλά κατά την κλισέ φράση, το περιεχόμενο μετράει. Πληθώρα ιταλικών -κυρίως- αλλαντικών και τυριών, σάλτσες και ρέλις, λαχανικά και αρκετά ακόμη υλικά, αξιοποιούνται ορθά τόσο όσον αφορά τις συνθέσεις όσο και τις αναλογίες (πάρα πολύ βασικό αυτό) και παρουσιάζονται μέσα από 21 προτάσεις σε σάντουιτς, που ίσως σου προκαλέσουν έναν -ευχάριστο είναι η αλήθεια- πονοκέφαλο κατά την επιλογή.

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

Παρήγγειλε αβίαστα και χωρίς πάθος το παστράμι-μαγιονέζα μυρωδικών-ρόκα ή το προσούτο κρούντο-λιαστή ντομάτα-ρόκα-μοτσαρέλα-λάδι τρούφας ή ακόμη και το μορταδέλα πιστάτσιο-μαγιονέζα με σπασμένο μαύρο πιπέρι-ρόκα-πεκορίνο ρομάνο. Αν επιθυμείς κάτι πιο μερακλίδικο, τότε πιθανότατα το ντομάτα-αντζούγιες-ρίγανη-σαλάτα από αγγούρι και κολοκυθάκια να μιλήσει στην ψυχούλα σου.

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 4
©Λεωνίδας Τούμπανος

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 6
©Λεωνίδας Τούμπανος

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 5
©Λεωνίδας Τούμπανος

Αξίζει να αναφερθεί πως οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί κόβεται επιτόπου, με κάθε υλικό να διατίθεται και προς αυτόνομη πώληση από τη βιτρίνα ή τις προθήκες του 'Borghese', μαζί με κάποια ακόμη καλούδια (ζυμαρικά, μπισκότα, σνακ, αναψυκτικά κ.α.).

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 7
©Λεωνίδας Τούμπανος

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 8
©Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από ολόφρεσκες σαλάτες αλλά και γλυκά - τα τελευταία (κρουασάν, rolls, τάρτες, κανόλι) ακολουθούν την προμηθευτική τακτική του ψωμιού, προερχόμενα από το σχεδόν γειτονικό pastry lab 'Φίλινγκς'. Είτε στο χέρι, είτε σε κάποιο από τα ελάχιστα τραπέζια, μπορείς να ολοκληρώσεις την εμπειρία με ένα piccolino spritz, Negroni ή G&T ή μία τραγανή Birra Moretti. Φρόντισε μόνο να προλάβεις, καθώς μέχρι στιγμής, τα ρολά κατεβαίνουν καθημερινά στις 20.00.

Borghese Παγκράτι 2
©Λεωνίδας Τούμπανος

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

CTC Urban Gastronomy

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια ζωής φέτος, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και συνεχίζει να εξελίσσεται, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα που κρατά τον πήχη ψηλά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
13/12/2025

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.