Αρχελάου Report: τι τρώμε στον νόστιμο μικρόκοσμο του Παγκρατίου;

Ζει μεγάλες στιγμές από κάθε άποψη το Παγκράτι, μαζί και η Αρχελάου, όπου ένα μπαράζ από νέες αφίξεις συναντά τις κλασικές αξίες και κάπως έτσι η πιο μεγάλη μικρο-πιάτσα της περιοχής προσφέρει πλέον ένα ενδιαφέρον γευστικό μωσαϊκό.

Αρχελάου Report: τι τρώμε στον νόστιμο μικρόκοσμο του Παγκρατίου;

Aλλοι θα σου πουν ότι τους θυμίζει δρόμο στο νεοϋορκέζικο Βίλατζ, άλλοι πάλι ότι εκφράζει τον κόσμο του Παγκρατίου par excellence. Όσοι γνωρίζουν πράγματα θα ανατρέξουν στο 2010, οπότε και άνοιξε το «Τρίγωνο», ένα υβρίδιο καφενείου και μεζεδοπωλείου, αλλά και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, στο άνοιγμα του post modern ζαχαροπλαστείου «Ohh Boy», ως σημεία καμπής για τη δημιουργία του καυτού μικρόκοσμου της Αρχελάου, που χωρά (περίπου) τους πάντες και τα πάντα: από τα ατελιέ-μπουτίκ νεαρών καλλιτεχνών και το αιγυπτιακό καφενείο «Ελ Ταχρίρ» με τους ναργιλέδες μέχρι τις προχώ παραστάσεις του Skrow, τους health-conscious που ψωνίζουν στο ολοκαίνουργιο bio παντοπωλείο The Market αλλά και όσους θα λιγδώσουν το αντεράκι τους στο «Piggy-πόπουλο».

Αρχελάου Report: τι τρώμε στον νόστιμο μικρόκοσμο του Παγκρατίου; - εικόνα 1
Το all day bistro bar «Neuf» μόλις άνοιξε τις πόρτες του

«Παίζει και να προλάβαμε τον τελευταίο διαθέσιμο χώρο στην Αρχελάου», μου λέει χαριτολογώντας η Άννα Ανδριτσάκη για το «Neuf», το προσεγμένο all day bistro & bar το οποίο άνοιξε μέσα στις γιορτές μαζί με την Ολυμπία Λιάτσου. Εδώ θα έρθεις από νωρίς για ένα τσάι του βουνού με περγαμόντο κι εσπεριδοειδή αλλά και αργότερα για τις ενδιαφέρουσες μπιστρογεύσεις που υπογράφει ο ταλαντούχος Δημήτρης Αϊδίνης, όπως το μοσχαράκι μπουργκινιόν με πουρέ σελινόριζας και το ψαρονέφρι με πουρέ από baby potatoes και σάλτσα με πράσινο μήλο και μουστάρδα. Εναλλακτικά θα καθίσεις στην μπάρα και θα περάσεις φίνα με ψαγμένα τυριά, μπίρες και κρασιά, σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα ρίξεις και μια ματιά στα έργα τέχνης που αποτίνουν φόρο τιμής στον Τουλούζ Λοτρέκ.

Έτερος νέος κάτοικος είναι το «Zou Zou». Σε all day ρυθμούς και αυτό, προτείνει comfort γεύσεις (οι παπαρδέλες με σπανάκι και μπέικον κάνουν σουξέ), σπιτικά γλυκά, αρκετά ελληνικά κρασιά σε ποτήρι κι ελαφριά κοκτέιλ· κάποια σαββατοκύριακα μάλιστα διοργανώνουν και brunch parties συνοδεία live jazz.

Αρχελάου Report: τι τρώμε στον νόστιμο μικρόκοσμο του Παγκρατίου; - εικόνα 2
Η καρδιά του «Santa Lucia» χτυπά ιταλικά

Εκείνες πάντως που εξελίσσονται σε σταθερό ραντεβού είναι οι Τρίτες στο «Santa Lucia», καθώς η ατμοσφαιρική τρατορία που άνοιξε πριν από λίγους μήνες παραχωρεί την κουζίνα της σε επώνυμους καλεσμένους, όπως ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος και ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, που μαγειρεύουν με την καρδιά τους. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ θα απολαύσετε κλασικές γεύσεις της γείτονος (το οσομπούκο της Κυριακής θριαμβεύει τα σαββατοκύριακα) αλλά και θαυμάσια τυριά και άλλα καλούδια μικρής παραγωγής που έρχονται κατευθείαν από την Κρήτη.

Ιταλικό πρόσημο διαφορετικού τύπου έχει και το «Tre Sorelle». Άκρως κομψό και ανοιχτόκαρδο, έγινε από την πρώτη στιγμή περιζήτητο ανάμεσα στους instagramers (τη μαρμάρινη μπάρα του σίγουρα την έχετε δει στο timeline σας) και σε όσους αγαπούν το συνδυασμό πίτσας και πειραγμένων κλασικών κοκτέιλ. Στο παιχνίδι της μοιρασιάς μπαίνουν επίσης φρεσκοψημένα panini και calzone.

Αρχελάου Report: τι τρώμε στον νόστιμο μικρόκοσμο του Παγκρατίου; - εικόνα 3
Φρέσκο οινικό αέρα κομίζει το «Walla Walla»

Από τις πολύ φρέσκες αφίξεις που βρήκαν τη θέση τους στην πιάτσα είναι το wine resto και κάβα «Walla Walla». Ο άνετος χώρος σε ξεκούραστο jap ύφος προσφέρεται για χάζι στην περαντζάδα αλλά και οινικά flights χάρη σε μια εκτενέστατη λίστα, που αυτήν την εποχή εστιάζει στα αμερικάνικα κρασιά. Το δε μενού διά χειρός Κώστα Τσίγκα ανανεώνεται πολύ συχνά, σταχυολογώντας γεύσεις του κόσμου.

Αρχελάου Report: τι τρώμε στον νόστιμο μικρόκοσμο του Παγκρατίου; - εικόνα 4
Το «Musique Café & More» είναι σταθερή αξία στην Αρχελάου

Σε ανοιχτό link με τη Νάξο, τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών του, παραμένει τέλος σταθερά μία από τις κλασικές αξίες της Αρχελάου, το «Musique Café & More». Στον ντιζαϊνάτο κι ευχάριστο χώρο του, που ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας, θα δοκιμάσετε από χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες και κρεατικά που έρχονται από το νησί μέχρι πολύ ενδιαφέροντα πιάτα από τον σεφ Δημήτρη Βλάχο, όπως το αλλιώτικο μπέργκερ με τηγανητό κάβουρα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, κονφί ντομάτας και πίκλα κουνουπιδιού.


Περισσότερες πληροφορίες

Musique Cafe and More

Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Tre Sorelle

Αρχελάου 19, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Santa Lucia

Αρχελάου 30, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.