Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ

Μαγειρεύει, αρθρογραφεί, έχει το ρόλο του editor in chief στο nistikoarkoudi.gr, γράφει βιβλία, δηλώνει... γκουρμέ αναρχικός και φιλοδοξεί, με ένα «μαφιόζικο» χτύπημα, να φτιάξει το πιο value for money εστιατόριο της πόλης. 

Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ

Μαγειρεύει, αρθρογραφεί, έχει το ρόλο του editor in chief στο nistikoarkoudi.gr, γράφει βιβλία, δηλώνει... γκουρμέ αναρχικός και

φιλοδοξεί, με ένα «μαφιόζικο» χτύπημα, να φτιάξει το πιο value for money

εστιατόριο της πόλης.

Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ - εικόνα 1

Αν πιάσετε κουβέντα με τον Ηλία Σκουλά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βαρεθείτε. Μπορώ να το βεβαιώσω. «Τι ετοιμάζεις;» ρωτάω. «Αnarchy in the UK», μου απαντάει γελώντας και ξαφνικά περνάει από το μυαλό μου ο Johnny Rotten με κατσαρόλα και ποδίτσα (πάνκικη, με παραμάνες). Μιλάμε για το νέο του project «Food Mafia», το εστιατόριο που ετοιμάζει στη Γλυφάδα, στη συμβολή Ανδρέα Παπανδρέου και Μεταξά, μαζί με τον Γιώργο Πετρίδη –με τον οποίο έχει ξανασυνεργαστεί στην «Ψιψίνα»– και την Εργίνα Βεντούρη. Είναι λέει απόρροια μιας σειράς σκέψεων του σεφ και πλέον συνιδιοκτήτη περί αναρχικού γκουρμέ (εδώ κολλάνε οι Sex Pistols), alternative, λαϊκής γαστρονομίας και γευστικών κινημάτων καθώς και περί της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο εστιατόριο και στον πελάτη. Ο ίδιος το περιγράφει ως ένα «μεζεδοπωλείο χωρίς σύνορα». και γιατί πιστεύει ότι η γεύση δεν πρέπει να έχει όρια, και γιατί όλη του η έννοια είναι να κρατήσει τις τιμές του σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. «Θέλουμε να έχουμε κόσμο όλη μέρα», σημειώνει. «Να δοκιμάζει το φαγητό μας πληρώνοντας όσα πληρώνει για να φάει σουβλάκια και προτηγανισμένες πατάτες». Αυτό το φαγητό δεν θα είναι στατικό. Θα αλλάζει κάθε μέρα. Θα υπάρχει μεν ένας κορμός γεύσεων, αλλά καθημερινά θα τυπώνουν και θα αναρτούν στα social media νέο μενού. Ένα μέρος του θα περιλαμβάνει world street food, γρήγορο φαγητό από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βιετνάμ, την Ινδία, τη Γουατεμάλα, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη, το Περού και πάει λέγοντας. Καθισμένος στο μπαρ, θα μπορείς –πίνοντας την μπίρα σου– να τσιμπολογήσεις αμερικάνικα hot dogs, βιετναμέζικα dumplings με πάπια και στρείδια και τούρκικη κουμπίρ (σαν να λέμε jacket potato). Ο Ηλίας μάλιστα έχει στα πλάνα και γευστικά jamming sessions με συναδέλφους από αυτές τις χώρες. Ένα άλλο κομμάτι θα είναι –μεταφέρω ακριβώς τη διατύπωση, η οποία... την έχει τη δόση της σε υπερβολή – οι «συνταγές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη ηδονή και απληστία». Προφανώς ζητάω περαιτέρω εξηγήσεις. Τις παίρνω. «Εγώ και η ομάδα μου θα αυτοσχεδιάζουμε με μια μικρή δόση υπερβολής και θα δοκιμάζουμε με το κοινό ιδιαίτερα εδέσματα – έτσι για να σπάει η μονοτονία». Δεν μου κάνει εντύπωση η απάντηση. Από ό,τι έχω δει μέχρι τώρα ο Ηλίας σταμπάρει τα πιάτα του με εναλλαγές, αντιθέσεις κι έναν ιδιαίτερο αυθορμητισμό. Για ένα… άπληστο club sandwich με Kobe beef και φουαγκρά, πάντως, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα μέσα του Απρίλη που θα ανοίξει το «Food Mafia» στη συμβολή Γρηγορίου Λαμπράκη και Αγίου Νικολάου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.