Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ

Μαγειρεύει, αρθρογραφεί, έχει το ρόλο του editor in chief στο nistikoarkoudi.gr, γράφει βιβλία, δηλώνει... γκουρμέ αναρχικός και φιλοδοξεί, με ένα «μαφιόζικο» χτύπημα, να φτιάξει το πιο value for money εστιατόριο της πόλης. 

Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ

Μαγειρεύει, αρθρογραφεί, έχει το ρόλο του editor in chief στο nistikoarkoudi.gr, γράφει βιβλία, δηλώνει... γκουρμέ αναρχικός και

φιλοδοξεί, με ένα «μαφιόζικο» χτύπημα, να φτιάξει το πιο value for money

εστιατόριο της πόλης.

Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ - εικόνα 1

Αν πιάσετε κουβέντα με τον Ηλία Σκουλά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βαρεθείτε. Μπορώ να το βεβαιώσω. «Τι ετοιμάζεις;» ρωτάω. «Αnarchy in the UK», μου απαντάει γελώντας και ξαφνικά περνάει από το μυαλό μου ο Johnny Rotten με κατσαρόλα και ποδίτσα (πάνκικη, με παραμάνες). Μιλάμε για το νέο του project «Food Mafia», το εστιατόριο που ετοιμάζει στη Γλυφάδα, στη συμβολή Ανδρέα Παπανδρέου και Μεταξά, μαζί με τον Γιώργο Πετρίδη –με τον οποίο έχει ξανασυνεργαστεί στην «Ψιψίνα»– και την Εργίνα Βεντούρη. Είναι λέει απόρροια μιας σειράς σκέψεων του σεφ και πλέον συνιδιοκτήτη περί αναρχικού γκουρμέ (εδώ κολλάνε οι Sex Pistols), alternative, λαϊκής γαστρονομίας και γευστικών κινημάτων καθώς και περί της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο εστιατόριο και στον πελάτη. Ο ίδιος το περιγράφει ως ένα «μεζεδοπωλείο χωρίς σύνορα». και γιατί πιστεύει ότι η γεύση δεν πρέπει να έχει όρια, και γιατί όλη του η έννοια είναι να κρατήσει τις τιμές του σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. «Θέλουμε να έχουμε κόσμο όλη μέρα», σημειώνει. «Να δοκιμάζει το φαγητό μας πληρώνοντας όσα πληρώνει για να φάει σουβλάκια και προτηγανισμένες πατάτες». Αυτό το φαγητό δεν θα είναι στατικό. Θα αλλάζει κάθε μέρα. Θα υπάρχει μεν ένας κορμός γεύσεων, αλλά καθημερινά θα τυπώνουν και θα αναρτούν στα social media νέο μενού. Ένα μέρος του θα περιλαμβάνει world street food, γρήγορο φαγητό από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βιετνάμ, την Ινδία, τη Γουατεμάλα, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη, το Περού και πάει λέγοντας. Καθισμένος στο μπαρ, θα μπορείς –πίνοντας την μπίρα σου– να τσιμπολογήσεις αμερικάνικα hot dogs, βιετναμέζικα dumplings με πάπια και στρείδια και τούρκικη κουμπίρ (σαν να λέμε jacket potato). Ο Ηλίας μάλιστα έχει στα πλάνα και γευστικά jamming sessions με συναδέλφους από αυτές τις χώρες. Ένα άλλο κομμάτι θα είναι –μεταφέρω ακριβώς τη διατύπωση, η οποία... την έχει τη δόση της σε υπερβολή – οι «συνταγές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη ηδονή και απληστία». Προφανώς ζητάω περαιτέρω εξηγήσεις. Τις παίρνω. «Εγώ και η ομάδα μου θα αυτοσχεδιάζουμε με μια μικρή δόση υπερβολής και θα δοκιμάζουμε με το κοινό ιδιαίτερα εδέσματα – έτσι για να σπάει η μονοτονία». Δεν μου κάνει εντύπωση η απάντηση. Από ό,τι έχω δει μέχρι τώρα ο Ηλίας σταμπάρει τα πιάτα του με εναλλαγές, αντιθέσεις κι έναν ιδιαίτερο αυθορμητισμό. Για ένα… άπληστο club sandwich με Kobe beef και φουαγκρά, πάντως, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα μέσα του Απρίλη που θα ανοίξει το «Food Mafia» στη συμβολή Γρηγορίου Λαμπράκη και Αγίου Νικολάου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.