Ο "Φάρος" στον Μύτικα είναι μία ψαροταβέρνα-εμπειρία

Στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και σε ένα μικρό ψαροχώρι υπάρχει ένα από τα πιο γνήσια sea-to-table γευστικά σποτ της Ελλάδας.

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Τραπέζια και καρέκλες στα γαλανόλευκα, όλα ξύλινα, ακριβώς εκεί που το Ιόνιο χαϊδεύει την ακαρνανική γη, περιμετρικά τοποθετημένα γύρω από έναν παλιό φάρο και δίπλα στη βοτσαλένια ακτή. Το καταπράσινο από πεύκα 'ηφαίστειο' του (πανέμορφου) Καλάμου, ακριβώς απέναντι. Ολόφρεσκο ψάρι που κόβεται μπροστά σου και λοιπά θαλασσινά που μόλις έχουν βγει από το νερό. Γάτες που κάνουν ανέμελες τις βόλτες ανάμεσα στους επισκέπτες ευελπιστώντας σε έναν μεζέ - ή και περισσότερους. Αύρα που σε βάζει χωρίς πολλά-πολλά σε mood αυθεντικού ελληνικού καλοκαιριού. Bonus, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της δυτικής όχθης. Ο "Φάρος", στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί ένα από τα πιο γνήσια sea-to-table εστιατόρια στην Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία ενός σπιτικού old school θαλασσινού γεύματος, συνδυαστικά με ένα νοσταλγικό ταξίδι σε ένα random ανέγγιχτο νησί του θερινού παρελθόντος. 

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 2
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στη "μύτη" του Μύτικα λοιπόν και στο μάλλον πιο προνομιακό σημείο του χωριού -που μοιάζει να έχει λαξευθεί πάνω στο νερό- υπάρχει ο "Φάρος", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Βλέπεις γύρω από το παλιό βοηθητικό μέσο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα έχει δομηθεί η ομώνυμη ταβέρνα της οικογένειας Φερεντίνου (ακριβώς κάτω από το σπίτι τους), που υπηρετεί το ίδιο concept καθημερινά.

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 3
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ο (πατέρας) Τζίμης βγαίνει για ψάρεμα με το καΐκι του, με το catch of the day να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του μενού, η (μητέρα) Ευθυμία μαγειρεύει στην κουζίνα και η (κόρη) Αναστασία υποδέχεται τον κόσμο, φροντίζοντας ώστε όλα να είναι ok στα λιγοστά τραπέζια.

> Διάβασε ακόμη: Η κυρία Ιουλία από τη Νάξο κάποτε μαγείρεψε για τον Anthony Bourdain

Πατάτες τηγανητές λες και τις έφτιαξε η γιαγιά σου, νόστιμη μελιτζανοσαλάτα, ψάρι που σπαρταράει -συνήθως ξιφίας- και τεμαχίζεται μπροστά στα μάτια σου προτού πλυθεί με θαλασσινό νερό και παραδοθεί στη σχάρα, ολόφρεσκες γαρίδες που αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, ψιλό ψάρι τηγανισμένο στην εντέλεια.

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 5
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 6
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 7
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Και τα συνηθισμένα έξτρα: Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες (πολλοί μάλιστα πηγαίνουν στο 'Φάρο' αποκλειστικά γι' αυτό), μπακαλιαράκια και σαβόρο, πάντοτε με μικρά ψάρια. Αυτά. Δεν χρειάζονται άλλωστε και πολλά περισσότερα εδώ. Το παραδέχονται άλλωστε και λαμπεροί θαμώνες του όπως η Νικόλ Κίντμαν ή ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που έχουν περάσει από τα τραπέζια εδώ, δένοντας το σκάφος τους -κυριολεκτικά- δίπλα από αυτά. 

> Διάβασε ακόμη: Φαγητό στις Κυκλάδες: Τι παίζει σε Σίφνο, Νάξο, Ηρακλειά και Κουφονήσι

Αν το φαγητό γενικά, γεννά ή επαναφέρει μνήμες, τότε εστιατόρια σαν τον "Φάρο" δημιουργούν αναμνήσεις. Αληθινές, από εκείνες που άπαντες αποζητούν. Πιθανότατα, γιατί τις χρειάζονται/χρειαζόμαστε. 

Tip για περαστικούς: Μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά, υπάρχει το cafe-ζαχαροπλαστείο του "Γαλάτη" (γνωστό και ως "Μπαρμπα-Πάνος"), σε αντίστοιχο ύφος, με νόστιμο χειροποίητο γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι (μεταξύ άλλων γλυκών του ταψιού).

Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας | 26460 81254 | Λειτουργία: Μάρτιος - Νοέμβριος | IG: @farosmitikas 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.