Η "Μυρτιά" είναι ένα εστιατόριο-προορισμός στην Ιθάκη

Το ανοιχτόκαρδο σποτ στη βόρεια πλευρά του νησιού τιμά τη ντόπια γευστική κουλτούρα και τη γαρνίρει με εκπληκτική θέα στην ιόνια μικρονησία.

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη © Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Χώρος φροντισμένος και ατόφια 'θιακός', θέα που ξεδιπλώνει μεγάλο μέρος της ιόνιας μικρονησίας μπροστά σου, φαγητό που μιλά απευθείας στην καρδιά και άνθρωποι που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Στην τρίτη χρονιά της ύπαρξής της, η "Μυρτιά" ωριμάζει όμορφα και εξελίσσεται σε ένα εστιατόριο-προορισμό για ένα νησί που ζει και θα ζει πάντοτε στα όρια του μύθου. 

Ήδη πριν φτάσεις εκεί -και ειδικά αν επισκέπτεσαι την Ιθάκη για πρώτη φορά- έχεις πλάσει σενάρια στο μυαλό σου. Βλέπεις, η Πόπη, που μαζί με τον Νεκτάριο έχουν δημιουργήσει το ανοιχτόκαρδο αυτό εστιατόριο, σε έχει προϊδεάσει, απλά και μόνο δίνοντάς σου οδηγίες για το πώς θα προσεγγίσεις τη "Μυρτιά": 'Θα μας βρεις αμέσως μετά τον Σταυρό, κοντά στη σχολή του Ομήρου'. Δε χρειάζονται καν περισσότερες λεπτομέρειες για να δημιουργηθούν προσδοκίες για κάτι μυθικό. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 6
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 15
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στη βόρεια πλευρά του νησιού και λίγο πιο έξω από το προαναφερθέν κεφαλοχώρι έχει στηθεί ένα πανέμορφο μέρος, χωρισμένο σε δύο κτίρια και με μία απλόχωρη βεράντα η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία των τραπεζιών, περικυκλωμένο από το μποστάνι (που προμηθεύει σε μεγάλο μέρος με πρώτη ύλη την κουζίνα) και εντός ενός θαυμάσιου καταπράσινου καμβά από ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια. Κερασάκι στην τούρτα, μία θέα μοναδική που εκτείνεται μέχρι την 'Άτοκο, τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεγανήσι και τη Λευκάδα.

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 44
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 14
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Αφού αφομοιώσεις όλα τα παραπάνω και μεριμνήσεις για κάποιο από τα twisted -με ελληνικές πάντοτε πινελιές- classics cocktails της μικρής λίστας, θα δοκιμάσεις μία κουζίνα που διατηρεί έντονη τη σύνδεσή της με την παράδοση, τόσο του νησιού όσο και της υπόλοιπης χώρας, δίχως να διστάζει να κοιτάξει και προς περισσότερο σύγχρονες γευστικές πτυχές. 

Ορεκτικά to the point και σαλάτες με ντόπια τυριά (τιμάται ιδιαιτέρως ο αρτιζάνος παραγωγός Χρύσανθος Καραβίας, που τυροκομεί αποκλειστικά με γάλα από ντόπια πρόβατα) - ξεχωρίζει ο παστός γαύρος σαβόρο και οι καραμελωμένοι γίγαντες Πρεσπών στον ξυλόφουρνο με πορτοκάλι, πιπεριές Φλωρίνης και ψωμένια στικ με αντζούγια. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 9
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πολύ δυνατό το κομμάτι της πίτας, πάντοτε με σπιτικό φύλλο και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την ντοματόπιτα με βασιλικό και πλιγούρι όσο και με τη μερακλίδικη κρεμμυδόπιτα με μοσχοκάρυδο - υπάρχει επίσης και μπακαλιαρόπιτα με σάψυχο. 

Διαβάστε Επίσης

Βαριά χαρτιά ο ντόπιος τράγος που μαγειρεύεται σιγανά (κι αυτός) στον ξυλόφουρνο με κρασί και σκόρδο πάνω σε φύλλα μυρτιάς και, φυσικά, το ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο τσερέπα (στο α λα γάστρα παραδοσιακό σκεύος από λευκό πηλό και τραγόμαλλο) με θαυμάσιες πατάτες. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 11
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στα plus η προσεκτικά διαμορφωμένη οινική λίστα του ελληνικού αμπελώνα με ιδιαίτερη συμπάθεια στους παραγωγούς της Κεφαλονιάς αλλά και το πάρα πολύ καλά ενημερωμένο και φιλικό προσωπικό.
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
01/11/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.