Τι και πού να φας στην Ιθάκη

Το Θιάκι μέσα από τα τραπέζια του.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ Instagram/ @myrtia_ithaca

Ένα μυθικό brand name που εκτείνεται στα βάθη της ιστορίας -ή πιο ορθά, της μυθολογίας- και τα πέρατα του πλανήτη, καθιστώντας το νησί αυτομάτως σαν άκρως θελκτικό προορισμό. Κουκλίστικοι οικισμοί. Καταπράσινο χαλί που ξεκινά από τις κορυφές των βουνών και καταλήγει, κυριολεκτικά, εκεί όπου σκάει το κύμα. Μία μοναδική αύρα ηρεμίας και χαλάρωσης, μαζί με ένα πρωτόγνωρο feeling πως κάπως, κάποτε, κάτι όντως έχει συμβεί εδώ, δύσκολα εξηγήσιμο αλλά άμεσα αντιληπτό στον οποιονδήποτε κατέβει από το πλοίο στον Πίσω Αετό. Και παραλίες - μα τι παραλίες Θεέ μου; Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα της Ιθάκης, η οποία εξελίσσεται ταχέως ταξιδιωτικά, ζώντας φέτος το κορυφαίο καλοκαίρι της ιστορίας της από την πλευρά της επισκεψιμότητας. 

"Ναι, αλλά το φαγητό; Τι παίζει με αυτό;" θα αναρωτηθεί κανείς. Θα είμαι ειλικρινής, δεν είναι σπουδαίο αλλά ούτε και μέτριο. Γενικά, στο Θιάκι -ονομασία του νησιού κατά τους ντόπιους αλλά και όσους σκληροπυρηνικούς afficionados του που πια νιώθουν τέτοιοι- θα φας καλά, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τολμώ δε, να πω ότι η εστιατορική σκηνή της κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, βαδίζοντας όμως πάντοτε στους δικούς της ανέμελους ρυθμούς. Πού τρως λοιπόν στο μάλλον θρυλικότερο των ελληνικών νησιών;   

Αγκάθι

Στην άκρη της γειτονιάς του Μύλου και σε ένα προνομιακό σημείο στο Βαθύ, το "Αγκάθι" συστήθηκε σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού πριν μερικούς μήνες. Στον προσεκτικά διαμορφωμένο χώρο με τη θαυμάσια βεράντα που κάποτε φιλοξενούσε το επίσης πολύ αξιόλογο "Liberty", ο ντόπιος σεφ Λουκάς Βούλγαρης παρουσιάζει ένα μεσογειακό fusion, στο μικρό αλλά περιεκτικό μενού που πατά στην εποχικότητα και περιλαμβάνει πιάτα γεμάτα ποιότητα και φρεσκάδα. Το φρέσκο ψάρι ημέρας είναι πάντοτε άψογα ψημένο όπως και οι προτάσεις σε κρέας ενώ δε θα μπορούσα να μη δώσω έξτρα credits στο δικό τους χειροποίητο ψωμί. Στα plus η προσεγμένη λίστα κρασιών ενώ δεν πρέπει να αφήσεις το "Αγκάθι" αν δε δοκιμάσεις το τραγανότερο-δε-γίνεται κατμέρ με φύλλο Βηρυτού, παγωτό καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης.

Βαθύ, τηλ. 26740 32978

Κίρκη

To boho chic beach restaurant στην εξαιρετικά δημοφιλή παραλία του Φιλιατρού έκανε πριν 2 καλοκαίρια το ντεμπούτο του και έκτοτε εξελίσσεται γευστικά, παρέχοντας μία ευρεία όσο και καλοφτιαγμένη στην πλειοψηφία της γκάμα πιάτων. Ξεχωρίζουν το κριθαράκι με θαλασσινά, ο μουσακάς με μοσχαράκι ραγού και καπνιστή μπεσαμέλ και τα παϊδάκια ντόπιας προβατίνας. 

Παραλία Φιλιατρό, Βαθύ, τηλ. 6982 122154

Σειρήνες

Δύσκολα θα βρεις στην Ιθάκη -ίσως και στα υπόλοιπα Επτάνησα- πιο feelgood αυλή από εκείνη στις Σειρήνες. Στα λευκά τραπέζια, στην περαντζάδα κοντά στην πλατεία, στο Βαθύ, υπάρχει πάντοτε μία νησιώτικη αλεγκρία. Κι αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θα σε κάνει να νιώσεις άνετα. Η αίσθηση συμπληρώνεται από το πολύ καλό και φιλικό σέρβις όπως ασφαλώς και από τα πιάτα του σεφ Νίκου Κωστόπουλου και της ομάδας του, σε μία κουζίνα που προκύπτει από ένα ενδιαφέρον blend τοπικής και διεθνούς κουζίνας, θαλασσινών και κρέατος. 

Βαθύ, τηλ. 26740 33001

Καληώρας

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΛΗΩΡΑΣ

Ακριβώς πάνω από το Βαθύ συναντά κανείς το Περαχώρι. Και μεταξύ των πολύχρωμων, διάσπαρτων ανάμεσα σε ελαιόδεντρα κτιρίων του χωριού, τον "Καληώρα". Η ταβέρνα/ψησταριά σε κερδίζει αρχικά λόγω της φροντισμένης βεράντας της, με τη θέα από αυτή να εκτείνεται πέρα από το Βαθύ, φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεγανήσι και την Λευκάδα - διόλου τυχαία όλοι ψάχνουν για μία κράτηση στα τραπέζια της πρώτης σειράς. Το τρίπτυχο ζουμέρα χοιρινά καλαμάκια-τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι-σπιτικό τζατζίκι δε χάνει ποτέ εδώ, με την επιλογή των ντόπιων τυριών να συμπληρώνει ιδανικά τα προαναφερθέντα.

Περαχώρι, τηλ. 26740 33654

Μυρτιά

Μαζί με το "Αγκάθι" για το οποίο διάβασες λίγο πριν, αποτελούν τις νέες γαστρονομικές αφίξεις του νησιού και ένα από τα εστιατόρια με τη μεγαλύτερη λίστα αναμονής. Το βρίσκεις σε ένα όμορφα διαμορφωμένο κτίριο με βεράντα λίγο έξω από το χωριό του Σταυρού και κοντά στη σχολή Ομήρου, πλαισιωμένο από ένα κατάφυτο περιβάλλον και έχοντας θαυμάσια θέα στον κόλπο των Αφαλών και το βουνό στο οποίο βρίσκεται το χωριό της Εξωγής. Η παραδοσιακή κουζίνα έχει εδώ την τιμητική της, με μπόλικες επιλογές σε γάστρα καθώς και το μάλλον πιο καλοφτιαγμένο κοτόπουλο τσερέπα στο νησί (ντόπια σπεσιαλιτέ σε πήλινο σκεύος). Στα πλάνα των ανθρώπων της "Μυρτιάς" είναι η ολοένα και μεγαλύτερη προσθήκη υλικών από τον κήπο τους. 

Σταυρός, τηλ. 698 430 8067

Τρεχαντήρι

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΙΘΑΚΗΣ ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ

Στο Βαθύ και ακριβώς απέναντι από τις "Σειρήνες", το "Τρεχαντήρι" ισορροπεί κάπου ανάμεσα στην παραδοσιακή ταβέρνα και το μαγειρείο, αποτελώντας μία διαχρονική επιλογή για κάθε είδους επισκέπτη στο νησί. Highlights εδώ τα μαγειρευτά και η εξαιρετική φτιαγμένη -ειδικά η γέμισή της παίζει να είναι η καλύτερη σε όλο το Θιάκι- ντόπια κρεμμυδόπιτα.

Βαθύ, τηλ. 26740 33444

Αγέρι

Στο γραφικό λιμανάκι των Φρικών και ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, το "Αγέρι" δίνει μία πιο δημιουργική οπτική σε παραδοσιακά πιάτα της ελληνική κουζίνας, αξιοποιώντας ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα, παίζοντας τόσο στο τερέν της κρεατοφαγίας όσο και σε εκείνο της θαλασσινής κουζίνας. Το σαβόρο με ροδέλες παλαμίδας σε ξύδι, σκόρδο, μαύρες σταφίδες και δεντρολίβανο, το φιλέτο κιτρινόπτερου τόνου με χόρτα σοτέ και λάδι φρέσκου κρεμμυδιού και η αργοψημένη χοιρινή πανσετα, αρωματισμένη με φρέσκο θυμάρι, αποτελούν τα must taste.

Φρίκες, τηλ. 26740 31465

Δόνα Λεύκη

Η Λεύκη είναι το πρώτο χωριό στο δρόμο για τη βόρεια πλευρά του νησιού. Περνώντας από αυτήν, αποκλείεται να μην προσέξεις το ιδιαίτερο μπαλκόνι στη "Δόνα Λεύκη", που φτιάχτηκε για να χαρίζει δείπνα-εμπειρίες, προσφέροντας μεταξύ άλλων στο πιάτο το ηλιοβασίλεμα από την πλευρά της Κεφαλονιάς. Όσον αφορά το μενού θα βρεις κυρίως προσεγμένα comfort πιάτα.

Λεύκη, τηλ. 26740 31363

Το Χάνι

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΙΘΑΚΗΣ ΧΑΝΙ

Ακριβώς στη μέση του νησιού και με το προνόμιο να "βλέπει" τόσο από την πλευρά της Κεφαλονιάς όσο και τους κόλπους της ανατολικής Ιθάκης, το "Χάνι" είναι τοποθετημένο στην πλαγιά του Νήριτου και κοντά στον ομηρικό αγρό τον Λαέρτη. Στεγασμένο σε ένα κτίριο από τις αρχές του 19ου αιώνα, υπηρετεί την παραδοσιακή κουζίνα, με το αρνί τσερέπα να είναι μία πεντανόστιμη παραλλαγή του δημοφιλέστερου θιακού πιάτου.  

Επαρχιακή οδός Κιονίου, τηλ. 6942 487436

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.