Δοκιμάσαμε τα γαστρονομικά αστέρια της Ζακύνθου

Ετοιμάστε βαλίτσες για Ζάκυνθο! Το νησί του Σολωμού και του Κάλβου παίζει δυνατά στο γήπεδο του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς πολύ καλά εστιατόρια σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και αυτόνομα ρεστοράν του νησιού, ηλεκτρίζουν τη γεύση των Επτανήσων.

dominicale

Και ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι η γαστρονομική και ξενοδοχειακή σκηνή της Ζακύνθου έκανε το "μπουμ", παρουσιάζοντας μεγάλες εξελίξεις και πλασάροντας δυνατά το νησί στο στερέωμα του γαστρονομικού τουρισμού της Ελλάδας. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια δεκάδα καλών, πολύ καλών και όμορφων εστιατορίων με μεγάλη γευστική γκάμα, που δίνουν στη Ζάκυνθο άλλον αέρα. Η αλλαγή ψηνότανε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά την καθυστέρησε η πανδημία. Τώρα, όμως, οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και δυναμικά, καινούργια πεντάστερα ξενοδοχεία που άνοιξαν ουσιαστικά φέτος ή ανοίγουν λίαν συντόμως δημιουργούν νέα δεδομένα, φιλοδοξώντας μαζί με τα ήδη υπάρχοντα να αλλάξουν την εικόνα του μαζικού, μετριότατης αισθητικής τουρισμού με την οποία είχε ταυτιστεί για ορισμένους η Ζάκυνθος. Φέτος, μάλιστα, βραβεύτηκαν δύο εστιατόρια, το "Prosilio" και το "Melia", με Top Notch από τους Χρυσούς Σκούφους και επιπλέον με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το δεύτερο, αποδεικνύοντας το δυναμισμό του νησιού. Η επίσκεψη μελών της κριτικής επιτροπής επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές, καθώς οι γευσιγνωσίες έδειξαν μεγάλη δημιουργικότητα, στιβαρή τεχνική και πετυχημένη, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, conceptual προσέγγιση των πιάτων. Γι’ αυτό ακριβώς, τιμώντας τη γαστρονομική έκρηξη που παρατηρείται στο νησί, αποφασίσαμε να καταγράψουμε την κριτική μας για τα 5 καλύτερα εστιατόρια, που είναι ανοιχτά σε όλους.

Prosilio 14,5/20↑

Κρίστυ Καραγεώργου
Κρίστυ Καραγεώργου, "Prosilio"

H Κρίστυ Καραγεώργου και ο Γιώργος Καμπίτσης ξεκίνησαν τη γαστρονομική περιπέτειά τους το 2016 στο "Prosilio", όταν στο νησί δεν υπήρχε τίποτε ανάλογο, και μετέτρεψαν μια αναξιοποίητη αυλή στο κέντρο της πόλης σ’ έναν καταπράσινο κήπο με ωραία λευκή φερφορζέ επίπλωση. Στην αυλή το μπαρ δίνει ωραία vibes, ο κόσμος, από 30κάτι και πάνω, ξένοι και Έλληνες, το ζωντανεύει, η κλιματιζόμενη κάβα έχει πολλά και σπάνια αστέρια. Η Καραγεώργου επιχειρεί μια κουζίνα ευρηματική που επενδύει στη φαντασία, κρατώντας όμως αγκαζέ τη νοστιμιά. Από τη μια λοιπόν πατάει γερά στην comfort zone μ’ ένα χυλοπιτάκι υπέροχα χυλωμένο και al dente, μαγειρεμένο σε ζωμό καραβίδας, που το σερβίρει σαν ελληνική παέλια με ζωηρό καλαμάρι, ζουμερή γαρίδα και κερκυραϊκό σαλάδο που μοσχοβολούν όλα.

Prosilio
"Prosilio"

Από την άλλη, ξεχειλίζει δημιουργικότητα αποδομώντας το στιφάδο και παντρεύοντάς το με το ράμεν μέσα από άψογης αιθέριας ζύμης ντάμπλινγκ γεμιστό με κουνέλι, αφρό καραμελωμένων κρεμμυδιών με καμένο βούτυρο, κουμκουάτ, ανάλαφρη πανσέτα μαύρου χοίρου μαγειρεμένη 36 ώρες κι ένα ζωμό ζακυνθινού νεροκρέμμυδου-απόσταγμα umami. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται με εξαιρετικής υφής μυλοκόπι σε ημιπάστωση, που το συνδυάζει με σαφρανάτη φάβα του νησιού, βούτυρο άγριου σκόρδου, σπάνια κουρκουτζέλια με γλυκιά φυτικότητα, άψογη τεμπούρα κρίταμο και την απολαυστική εφεύρεση ζωμού σκορδαλιάς! Το ντόπιο σούγο, πάλι, το μετατρέπει σε μια γκουρμέ λιχουδιά με αφρό αβγού, πρεσαριστή πατάτα, σκορδοστούμπι μελιτζάνας και ζακυνθινή σάρτσα σέκα, ανεβάζοντας το λαϊκό στα δώματα του fine dining. Το φινάλε με παγωμένο γιαούρτι, λευκή σοκολάτα, κρέμα λεμονιού-βασιλικού, μέλι και καρύδια, σοφιστικέ. Ομολογώ ότι εδώ δοκίμασα μερικές από τις πιο πρωτότυπες σπεσιαλιτέ του καλοκαιριού μέχρι στιγμής.
Αγ. Πάντων & Α. Λάττα 15, Ζάκυνθος, 2695022040. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή : € 50-70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: στη γύρω περιοχή.

Melia 15/20

Νίκος Ισπυρούδης
Νίκος Ισπυρούδης, "Melia"

Σαν να επιπλέει στο νερό πάνω σε μια πλατφόρμα στην εντυπωσιακή πισίνα του ξενοδοχείου "Lesante Blu" στο Τσιλιβί, το κομψό και μοντέρνο, ρομαντικού στιλ ρεστοράν "Melia" δημιουργεί από μόνο του γοητευτική ατμόσφαιρα για να δειπνήσεις, ακόμη κι αν δεν μένεις στο ξενοδοχείο, και όντως στο εστιατόριο υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί πελάτες. Λευκά τραπεζομάντιλα, μοντέρνα πολυτέλεια και ο ήλιος να σβήνει στη δύση του, καλώντας σε για ρεμβασμό. Πόσο μάλλον που η κουζίνα του συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του νησιού, με τον Νίκο Ισπυρούδη (executive chef) και τον Βασίλη Κρανιά (head chef) να μεταφράζουν συχνά με εξπρεσιονιστικό τρόπο στο σήμερα ελληνικές και επτανησιακές σπεσιαλιτέ. Ένας αλλιώτικος "ντολμάς" από λεπτές φέτες ολοζώντανου κολοκυθιού έχει στην αγκαλιά του τον εξαιρετικό συνδυασμό ιωδίου και γλύκας με γαρίδες Αμβρακικού και καβούρι, συν αρωματικό πουρέ κουμκουάτ και μυρωδάτη από άνηθο και κορίανδρο λεμονάτη σάλτσα σταφυλιών που εξιτάρει. Αμ εκείνο το άψογα ψημένο μπαρμπούνι με αρμυρούτσικη κρούστα κερκυραϊκού νούμπουλου, που έχει δίπλα του μια πολύ δυνατή σάλτσα πιπεριάς και άλλων λαχανικών με υπερσυμπυκνωμένη γεύση… Βουτώντας μέσα τους ντοματίνι, κολοκύθι, τον ανθό του, φασολάκια, μελιτζάνα confit, αναπλάθεις εξιδανικευμένη τη γεύση του ζακυνθινού μπριάμ (μπουτρίδια).

Melia
"Melia"

Αποθέωση γευστικού εξπρεσιονισμού το "σκοτεινό" στιφάδο με καραμελωμένη γλύκα κρέμας καμένου κρεμμυδιού μαγειρεμένου με γαρίφαλο, δίπλα σε ραβιόλια με κουνέλι και νοστιμότατο το κοντράστ με αφρό από ντόπιο λαδοτύρι και τρούφα μαζί τους. Η παραλλαγή λευκής σοφιγαδούρας τρυφερότατου αρνιού με τα γλυκάδια του ανάλαφρη τηγανητή κροκέτα, αγκινάρες confit και μια γοητευτική, βαθιά λεμονάτη σάλτσα μάς δείχνουν τη δύναμη που έχει ο εξευγενισμός της τοπικής μαγειρικής. 
Τα επιδόρπια του Δημήτρη Σταματιάδη, όπως το δροσιστικότατο πεπόνι σε ώσμωση με τζιν, δυόσμο και καυτερή πιπεριά, η πεντατράγανη γαλατόπιτα ή το υπέροχο λουκούμι με περγαμόντο, διατηρούν την αρτιότητα της κουζίνας. Η λίστα κρασιών πολύ καλά δουλεμένη.
Ξεν. "Lesante Blu Beach Resort", Τραγάκι, 2695061600. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή: € 83-107 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Ναι. 

Fiore 15/20

Άγγελος Μπακόπουλος
Άγγελος Μπακόπουλος, "Fiore"  

Νομίζεις πως αιωρείται πάνω από τη θάλασσα το "Fiore", το ολοκαίνουργιο γαστρονομικό εστιατόριο του επίσης καινούργιου ξενοδοχείου "Lesante Cape" στο Ακρωτήρι. Εδώ τα βράδια είναι ιδιαιτέρως ρομαντικά, με τα βλέμματα να μοιράζονται ανάμεσα στην τεράστια πισίνα, στο πλάι της οποίας στρώνονται τα τραπέζια, το Ιόνιο, την Κεφαλονιά και τον ήλιο που δύει και βάφει με το φάσμα των χρωμάτων του τον ουρανό. Την κουζίνα του συνθέτει και μαγειρεύει ο ιδιαιτέρως δημιουργικός Άγγελος Μπακόπουλος, μ’ ένα νεωτεριστικό ρεπερτόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι υπέροχες σάλτσες του: δίνουν αποφασιστικά τον τόνο στις γεύσεις και μαζί με την ακρίβεια των μαγειρικών τεχνικών καταλήγουν σε μια κουζίνα υψηλών προδιαγραφών. Η ντελικάτη ωμότητα της παλαμίδας με λεπτό "φιλμ" αγγουριού και σορμπέ μυρωδικών αντιπαρατίθεται επιτυχημένα με τον σπετσεράτο δυναμισμό σάλτσας μπουρδέτο. Η μαργαριταρένια υφή της σάρκας μπακαλιάρου με τραγανή πέτσα συνδυάζεται με τον αισθησιασμό ζουμερών μυδιών, γευστικότατα χόρτα και απαλό σαμπαγιόν μπιάνκο. Στο αρνί αναπλάθεται η γεύση της μαγειρίτσας με μια φινετσάτη λεμονάτη σος, ψητά μαρούλια και ντολμά ρυζιού με σπανάκι, ενώ τον τόνο στο τρυφερό μοσχαρίσιο σοφρίτο δίνουν οι πέρλες παλαιωμένου ξιδιού που συμπληρώνονται από αφρό φρέσκων κρεμμυδιών και σαφρανάτο ριζότο.

Fiore
"Fiore"  

Την ίδια στιγμή η ζακυνθινή πίτα εξελίσσεται σε μια μπουκιά με αέρινο τραγάνισμα, πίκλες νεροκρέμμυδου, γέμιση από σαμπαγιόν κατσικίσιου τυριού και μια πυκνή ντομάτα σοφρίτο με μετρημένη ξιδάτη δροσιά, όντας η καλύτερη σπεσιαλιτέ του απ’ όσες δοκίμασα. Ο Μπακόπουλος δημιουργεί πρωτόγνωρους συνδυασμούς σαν τη μους πρόβειου γιαουρτιού με καρπούζι σε ώσμωση με δυόσμο και λίγη σόγια και ανανεώνει τον μπακλαβά, παρουσιάζοντάς τον ως τραγανό ραβιόλι γεμισμένο με φανταστική homemade πραλίνα φιστικιού Αιγίνης και ψεκάζοντάς τον με ροδόνερο. 
Ξεν. "Lesante Cape", Ακρωτήρι, 2695044495. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή: € 94-124 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Ναι.

Flow 14,5/20

Μιχάλης Νουρλόγλου
Μιχάλης Νουρλόγλου, "Flow"

Είναι φέτος που ο αισθαντικός, γήινος μινιμαλισμός του ξενοδοχείου "Olea" συμπληρώνεται από μια πολύ προσεγμένη γαστρονομία, με αιχμή του δόρατός της το εστιατόριο "Flow". Από το ψηλότερο σημείο του resort, το μάτι χαίρεται ένα πανοραμίκ στους καταπράσινους λόφους και, όταν βραδιάσει, έναν σκούρο καμβά κεντημένο παντού με λαμπιόνια. Ο χώρος απέριττος, με καθαρές γραμμές, απαλά γήινα χρώματα και καταπράσινους εσωτερικούς κήπους, είναι χαλαρωτικός και κομψός, με έμφαση στο ντιζάιν, αν κρίνω από τα sui generis μαχαιροπίρουνα Gio Ponti. Εδώ ο Μιχάλης Νουρλόγλου δημιουργεί μαζί με τον στενό συνεργάτη του Στέφανο Ρίζο μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη και γεμάτη φρέσκες ιδέες, που αναδεικνύει τα υλικά της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το παγωτό "Papara", φτιαγμένο από ζουμί χωριάτικης με ρουστίκ μαρινάτο γαύρο και το νερό του, ή η πολύ conceptual κρύα ντομάτα γεμιστή με κρέμα ρυζιού και σταφίδες να της δίνουν κωνσταντινουπολίτικη απόχρωση (αν είχε τονισμένα αρώματα δυόσμου, θα της παραδινόμουν εντελώς).

Flow
"Flow"

Τα βλίτα έχουν αγαπημένη θέση στην ελληνική κουζίνα και ο τραγανός βλιτοκεφτές είναι ωραία καινοτομία που αποπνέει ευχάριστη βοτανική πικράδα ταιριασμένη έξυπνα με μια κρέμα αχινού. Το ίδιο και ο κολιός που έρχεται με την καψαλισμένη του ωμότητα ταιριασμένη με καπνιστό ταραμά και μια σάλτσα καμένων λαχανικών αληθινή βόμβα umami νοστιμάδας. Άλλη μία επιτυχημένη καινοφανής ιδέα είναι το σεμιφρέντο από λαδοτύρι με μετρημένη ένταση, σαν μαντολάτο τυριού με φιστίκια Αιγίνης, που σερβίρεται ευρηματικά με κονσομέ εσπεριδοειδών να του δίνει αέρινη, αρωματική πικράδα. Το "Flow" προτείνει τρία menu dégustation, ένα εκ των οποίων είναι vegan. 
Ξεν. "Olea All Suite Hotel ", Τσιλιβί, 2695022265. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή: Menu dégustation € 95, vegan € 55. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Ναι.

Dominicale 14,5/20

Δημοσθένης Ντάνος
Δημοσθένης Ντάνος, "Dominicale"

Ακριβώς δίπλα στον ενετικό Πύργο Δομενεγίνη στο Αργάσι, το πολύ καλό εστιατόριο "Dominicale" στήνει τα τραπέζια του μπροστά του και δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου, αλλά και μπροστά στο δικό του κτίριο, που οι καμάρες του είναι κεντημένες ψιλοβελονιά με παλιές πέτρες. Αυτή η βεράντα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και όμορφα σημεία του νησιού, αλλά και η εσωτερική του σάλα σε νεο-αντίκ στιλ είναι πολύ ατμοσφαιρική. Ο σεφ Δημοσθένης Ντάνος έχει δυνατό βιογραφικό και αποδεικνύει το ταλέντο του μεταμορφώνοντας ποιοτικά υλικά σε δημιουργικές ιδέες σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Προτείνει το ωραίο και άψογα ψημένο μπαρμπούνι αλά πολίτα με ζωμό μυδιών και σαφράν μαζί με ανάλαφρα λαχανικά που λίγο λεμόνι αναδεικνύει τις γεύσεις τους. Δίνει ξεχωριστή καλοκαιρινή γεύση Ελλάδας με καπνιστά βλίτα στο ωμό μυλοκόπι του με ηλεκτρισμένα ξινό ζωμό γαρίδας με κρέμα σκόρδου, και νοστιμίζει με αβγοτάραχο και μαύρο από μελάνι σουπιάς ταραμά το καρπάτσιο φαγκρί.

Dominicale
"Dominicale"

Κορυφαίες σπεσιαλιτέ του το τραγανό και αλαβάστρινο τηγανητό καλαμάρι πάνω σε βλίτα, μάραθα και αντίδια, με απαλή κρέμα αβγολέμονο με ζωμό μάραθου, κι ένας τέλεια ψημένος χυμώδης αστακός γιουβέτσι με γεύση που φυσάει, πεντανόστιμο κριθαράκι, και γλυκό αλλά και ξινούτσικο τσάτνεϊ ντομάτας που του πάει πολύ. Το φινάλε γράφεται απολαυστικά με ντελικάτο homemade λουκούμι λεμονιού με θυμάρι κι ένα γαλακτομπούρεκο επιπέδου με κρέμα από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ροδόνερου και ωραίο παγωτό παρφέ με γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
Αργάσι, 2695042817. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή : € 50-70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβερ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Ναι.

Οι επισκέψεις του κριτικού στα εστιατόρια έγιναν από 23 έως 27/6. 

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: "Dominicale"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.