Το "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" κολυμπάει νόστιμα στη Μητροπόλεως

Χαλαρή αλλά προσεγμένη ψαροφαγία με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπαϊωάννου και πρώτο τραπέζι-πίστα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

mparmpounaki

"Ναός μεγάλος και μικρός σαν τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ελευθέριο" είχαμε μάθει κάποτε στο σχολείο και αυτή η φράση μου ξανάρχεται στο μυαλό έτσι όπως τους έχω και τους δύο απέναντι μου στο "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" της Μητροπόλεως. Έχει ένα από τα πιο προνομιακά πόστα του αθηναϊκού κέντρου το μέλος αυτό της δημοφιλούς οικογένειας προσιτής ψαροφαγίας που δημιούργησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου και ειδικά αυτήν την εποχή με τα πλατάνια της πλατείας φουντωτά και καταπράσινα είναι πραγματικά στα καλύτερα του. Έξω, το σκηνικό με τις καρέκλες και τα τραπέζια σε στιλ καφενείου είναι ταμάμ για να εισπράξεις την αλά χωριό ατμόσφαιρα παρέα με τους ήδη πολλούς ξένους μας που το τιμούν φανατικά μεσημέρι και βράδυ. Μέσα, ο χώρος αποπνέει νοσταλγική πατίνα με καρέκλες βιεννέζικου ύφους, μπουαζερί στους τοίχους και ταμπλαδωτά ταβάνια. 

mparmpounaki2

Οι γεύσεις, κοινές σε ολόκληρο το... κοπάδι των έξι "Μπαρμπουνακίων", παραμένουν πιστές στο κόνσεπτ "ποιοτικό ψάρι για όλους", χωρίς να λείπουν κάποιες αναφορές στο μητρικό εστιατόριο του Μικρολίμανου. Έτσι την αρχή κάνει η περίφημη σαλάτα – σωστό μποστάνι του Παπαϊωάννου και μαζί σπέσιαλ αλοιφές όπως η βελούδινη ταραμοσαλάτα και η καπνιστή όσο και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα σε αγιορείτικο ύφος. Η όρεξη ανοίγει ακόμα με δικά τους αλίπαστα και μαρινάτα, όπως το λαβράκι που μαρινάρεται σε χοντρό αλάτι και λεμόνι και σερβίρεται κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, έχοντας για πικάντικη συνοδεία μια σαλατούλα με ρόκα και ροζ πιπέρι. Στα μαγειρευτά, απολαύσαμε ιδιαίτερα την κοκκινιστή σαρδέλα με χοντροτριμμένη φρέσκια ντομάτα που της χαρίζει βαθιά νοστιμιά και γλύκα ελληνικού καλοκαιριού και λιγότερο τον αχνιστό μπακαλιάρο που παρότι φρέσκος και τρυφερός σερβίρεται σε πολύ έντονο ζωμό με καυτερή πιπεριά και σκόρδο. 

mparmpounaki3

Η κουζίνα τηγανίζει τραγανά και αέρινα, αν κρίνουμε από το συμιακό γαριδάκι που ήρθε στο τραπέζι σωστός αφρός, αλλά και τα μπαρμπουνάκια που χαρήκαμε επιπλέον ψημένα στη σχάρα, με το κρέας τους υπέροχα μελωμένο. Σημειώστε ακόμα, πως πέρα από τα κάθε λογής μικρόψαρα, η ψαριά της ημέρας συχνά πυκνά περιλαμβάνει και μεγάλο ψάρι που θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μια σειρά από μακαρονάδες όπως τα ελαφριά και φίνα λινγκουίνι θαλασσινών που ακολουθούν τη minimal λευκή οδό, με πολύ νόστιμα μύδια, γαρίδες και κυδώνια μαγειρεμένα στο ζωμό τους. Για γλυκό φινάλε υπάρχουν διάφορα κεράσματα σαν τους καλοφτιαγμένους σιμιγδαλένιους χαλβάδες με σοκολάτα ή χωρίς και το εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι. 

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα, 2103247700, τιμή: € 18 – 25

( + ) Σέρβις ταχύτατο και ενημερωμένο, και καλή ποικιλία από εμφιαλωμένα αποστάγματα. 

( - ) Η καθόλου καυτερή τυροκαυτερή

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".