Το "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" κολυμπάει νόστιμα στη Μητροπόλεως

Χαλαρή αλλά προσεγμένη ψαροφαγία με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπαϊωάννου και πρώτο τραπέζι-πίστα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

mparmpounaki

"Ναός μεγάλος και μικρός σαν τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ελευθέριο" είχαμε μάθει κάποτε στο σχολείο και αυτή η φράση μου ξανάρχεται στο μυαλό έτσι όπως τους έχω και τους δύο απέναντι μου στο "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" της Μητροπόλεως. Έχει ένα από τα πιο προνομιακά πόστα του αθηναϊκού κέντρου το μέλος αυτό της δημοφιλούς οικογένειας προσιτής ψαροφαγίας που δημιούργησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου και ειδικά αυτήν την εποχή με τα πλατάνια της πλατείας φουντωτά και καταπράσινα είναι πραγματικά στα καλύτερα του. Έξω, το σκηνικό με τις καρέκλες και τα τραπέζια σε στιλ καφενείου είναι ταμάμ για να εισπράξεις την αλά χωριό ατμόσφαιρα παρέα με τους ήδη πολλούς ξένους μας που το τιμούν φανατικά μεσημέρι και βράδυ. Μέσα, ο χώρος αποπνέει νοσταλγική πατίνα με καρέκλες βιεννέζικου ύφους, μπουαζερί στους τοίχους και ταμπλαδωτά ταβάνια. 

mparmpounaki2

Οι γεύσεις, κοινές σε ολόκληρο το... κοπάδι των έξι "Μπαρμπουνακίων", παραμένουν πιστές στο κόνσεπτ "ποιοτικό ψάρι για όλους", χωρίς να λείπουν κάποιες αναφορές στο μητρικό εστιατόριο του Μικρολίμανου. Έτσι την αρχή κάνει η περίφημη σαλάτα – σωστό μποστάνι του Παπαϊωάννου και μαζί σπέσιαλ αλοιφές όπως η βελούδινη ταραμοσαλάτα και η καπνιστή όσο και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα σε αγιορείτικο ύφος. Η όρεξη ανοίγει ακόμα με δικά τους αλίπαστα και μαρινάτα, όπως το λαβράκι που μαρινάρεται σε χοντρό αλάτι και λεμόνι και σερβίρεται κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, έχοντας για πικάντικη συνοδεία μια σαλατούλα με ρόκα και ροζ πιπέρι. Στα μαγειρευτά, απολαύσαμε ιδιαίτερα την κοκκινιστή σαρδέλα με χοντροτριμμένη φρέσκια ντομάτα που της χαρίζει βαθιά νοστιμιά και γλύκα ελληνικού καλοκαιριού και λιγότερο τον αχνιστό μπακαλιάρο που παρότι φρέσκος και τρυφερός σερβίρεται σε πολύ έντονο ζωμό με καυτερή πιπεριά και σκόρδο. 

mparmpounaki3

Η κουζίνα τηγανίζει τραγανά και αέρινα, αν κρίνουμε από το συμιακό γαριδάκι που ήρθε στο τραπέζι σωστός αφρός, αλλά και τα μπαρμπουνάκια που χαρήκαμε επιπλέον ψημένα στη σχάρα, με το κρέας τους υπέροχα μελωμένο. Σημειώστε ακόμα, πως πέρα από τα κάθε λογής μικρόψαρα, η ψαριά της ημέρας συχνά πυκνά περιλαμβάνει και μεγάλο ψάρι που θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μια σειρά από μακαρονάδες όπως τα ελαφριά και φίνα λινγκουίνι θαλασσινών που ακολουθούν τη minimal λευκή οδό, με πολύ νόστιμα μύδια, γαρίδες και κυδώνια μαγειρεμένα στο ζωμό τους. Για γλυκό φινάλε υπάρχουν διάφορα κεράσματα σαν τους καλοφτιαγμένους σιμιγδαλένιους χαλβάδες με σοκολάτα ή χωρίς και το εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι. 

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα, 2103247700, τιμή: € 18 – 25

( + ) Σέρβις ταχύτατο και ενημερωμένο, και καλή ποικιλία από εμφιαλωμένα αποστάγματα. 

( - ) Η καθόλου καυτερή τυροκαυτερή

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Σymposio" στη Βαρβάκειο επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ

Το viral event που ενώνει τέχνη, γεύση, γαστρονομία και χορό σε ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό διασκέδασης στην Κεντρική Αγορά της πόλης, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, με ένα δεύτερο μουσικό stage και νέες street food επιλογές για το ραντεβού μας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

08/02/2023

Στο "La Meat Maison" αγαπούν το κορυφαίο κρέας και τα ιδιαίτερα events

Στο meat concept της Κηφισιάς έχουν κάθε μέρα Τσικνοπέμπτη: Αυτή τη φορά σε περιμένει η Μαρία Παπιδάκη του Best 92.6 και happy hour με 1+1 δώρο.

Tasty Awards '23. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της πόλης;

Ήδη αγαπημένα του κοινού, τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην κατηγορία "The Italians" των Tasty Awards 2023 μάς καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο

Το "Boonga Boonga" έρχεται και θα συζητηθεί

Το ολοκαίνουριο Thai funky bar restaurant ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο σεφ Θοδωρής Κυριακίδης σαλπάρει για Ίο

Μετά από σύντομο ελλιμενισμό στο πειραιώτικο "Βαρούλκο", ο σεφ επιστρέφει στο Αιγαίο για να αναλάβει την κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου "Grandma’s" του "Liostasi Hotel & Suites" στην Ίο, πλάι στον Σωτήρη Ευαγγέλου.

Η Johanne Syi είναι η γυναικεία φιγούρα που ξεχώρισε φέτος στις κουζίνες της Ασίας

Η καταξιωμένη επικεφαλής σεφ του εστιατορίου "Lolla" στη Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε από τον θεσμό "Asia's 50 Best Restaurants" ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για φέτος.

Τρώγοντας και πίνοντας στο μικρό Παρίσι των Αθηνών

Εστιατόρια, μπαρ και όλα τα υπόλοιπα μέρη που φέρνουν κάτι από γαλλική κουλτούρα στα γευστικά δρώμενα της πόλης.