3 μεγάλοι σεφ στην Ίο

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Στυλιανουδάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου δίνουν φέτος το «παρών» στο όμορφο κυκλαδονήσι που υποδέχεται το καλοκαίρι με ανανεωμένο γευστικό πρόσωπο.

tsiotinis Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την Ίο τα τελευταία χρόνια να διαμορφώνει αργά και προσεκτικά ένα διαφορετικό γευστικό πρόσωπο, πιο ώριμο σε σχέση με το παρελθόν. Οι αξιόλογες προσπάθειες ήταν μέχρι πρότινος μεμονωμένες ("Ιθaka", "Grandma’s"), φέτος ωστόσο φαίνεται να φυσά ένας δυνατός αέρας γαστρονομικής ανανέωσης στο όμορφο κυκλαδονήσι. Φρεσκοβραβευμένος για μια ακόμα φορά από τους Χρυσούς Σκούφους, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το πολυτελές ξενοδοχείο "Calilo" που ανήκει στο πλούσιο portfolio του ομίλου Luxurios και θα ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές Ιουνίου. "Ερωτεύτηκα το ξενοδοχείο από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα, τόσο για την ατμόσφαιρα όσο και για την μοναδική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Θα επιμελούμαι τη γευστική πρόταση συνολικά, ξεκινώντας από το πρωινό με πολλά ελληνικά προϊόντα και το all day εστιατόριο που θα σερβίρει fine comfort ελληνική κουζίνα. Αργότερα μέσα στη σεζόν θα λειτουργήσει και το πιο επίσημο εστιατόριο του ξενοδοχείου με chef de cuisine τον συνεργάτη μου Σπύρο Τζίλη, που θα σερβίρει αποκλειστικά menu degustation με κόνσεπτ "33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια”. Τα πιάτα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο κάθε μενού θα είναι και ένα μικρό tour στις Κυκλάδες, με "σταθμούς” όπως η Μύκονος (κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φρέσκα βότανα και χειροποίητο λαρδί), η Τήνος (κροκέτες κολοκυθιού με τηνιακό αλλαντικό σαλτσίτσι και κρέμα καπνιστού τυριού) και φυσικά η Ίος (κατσικάκι νιώτικο στα κάρβουνα με χειροποίητο κριθαράκι μερμιτζέλι και λαχανικά κονφί)". 

stylianoudakis
Γιώργος Στυλιανουδάκης

Λιμάνι στην Ίο πιάνει όμως για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και ο έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης που θα επιμελείται της κουζίνας στο "Ios Club" προτείνοντας πιάτα στο χαρακτηριστικό μοντέρνο ελληνικό του ύφος. "Δεν είναι καινούργιο μαγαζί, ωστόσο η θέα του πραγματικά κόβει την ανάσα και οι ιδιοκτήτες θέλουν να αναβαθμίσουν τη γευστική πρόταση. Κάποια από τα πιάτα που σχεδιάζω για τα τέλη Μαΐου οπότε και θα ξεκινήσουμε, είναι το ριζότο δημητριακών με ζωμό λαχανικών, κολοκυθάκι, μανιτάρι και γραβιέρα, και ο μουσακάς με μάγουλα μπρεζέ που θα σερβίρουμε μέσα σε μελιτζάνα και θα σκεπάζουμε με χλιαρή μπεσαμέλ. Παράλληλα σκοπεύω να χρησιμοποιήσω και κάποια από τα τοπικά προϊόντα όπως τα νιώτικα τυριά αλλά και τους κολοκυθοανθούς που θα σερβίρουμε τηγανιτούς και γεμιστούς με ψαρικά".

Evangelou
Σωτήρης Ευαγγέλου

Για δεύτερη σεζόν δίνει το "παρών" στο νησί ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος θα δημιουργήσει και φέτος το μενού για το εστιατόριο "Grandma’s" (Top Notch 2022) στο καλό ξενοδοχείο Liostasi. "Θυμάμαι ήταν βράδυ χειμώνα όταν πρωτοβρέθηκα στο νησί, όμως το αγάπησα κατευθείαν γιατί έχει μια ανεμελιά και ταυτόχρονα κάτι αναρχικό που εμένα μου ταιριάζει πολύ. Μου αρέσουν πολύ οι παραλίες της Ίου, οι βραδιές στη Χώρα αλλά και το γεγονός πως διατηρεί ακόμα σε κάποια σημεία τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Έχει επίσης κάποια δικά της προϊόντα, όπως τα τυριά, η φάβα και το άνυδρο ντοματάκι, που αν και είναι σε περιορισμένες ποσότητες προσπαθώ έστω και με δυσκολία να χρησιμοποιώ για τα μενού μου. Και φέτος στο "Grandma’s” θα παρουσιάσω από τις αρχές Μαΐου την δική μου οπτική για την ελληνική και περισσότερο την κυκλαδίτικη κουζίνα, με πιάτα όπως ο κόκκορας γεμιστός με ψωμί, κρεμμύδι, συκωτάκια και πουρέ κρεμμυδιών που εμπνέεται από το κλασικό κυκλαδίτικο πατίδο".  
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
28/04/2024

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.