Οδηγός Εστιατορίων

To "Blue Oyster" βάζει τα όστρακα στη μπάρα

Οινικές φυσαλίδες και θαλασσινοί θησαυροί συναντιούνται σε ένα αναπάντεχο oyster bar στο Κέντρο της Αθήνας, με το άγγιγμα του "ΦΙΤΑ" στις γεύσεις και την ούγια του "Noel" στην αύρα.

Blue Oyster Athens Λεωνίδας Τούμπανος

Κάθομαι στην εξωτερική μπάρα του στην άκρη του πεζοδρομίου κι είναι σχεδόν σαν να ίπταμαι πάνω από την οδό Κολοκοτρώνη. Και καθώς από πίσω μου, στα stools μπρος στη μεγάλη γαλάζια πόρτα του μαγαζιού, κομψές παρέες με κουρέματα πιο ακριβά απ’ το σακάκι μου, ρουφούν όστρακα και τσουγγρίζουν σαμπάνιες ανταλλάσσοντας απόψεις για το πόσο ωραίο είναι ή δεν είναι το Τορίνο αυτήν την εποχή, από μπροστά μου μηχανάκια περνούν γκαρίζοντας το ένα πίσω απ’ το άλλο και αμάξια προσπαθούν να μανουβράρουν τα ατάκτως σταθμευμένα δίκυκλα στο δρόμο και το πεζοδρόμιο.

Κι όσο χαζεύω τους τουρίστες που σέρνουν βαλίτσες και ρούχα σε σακούλες, προσπαθώντας να καταλάβουν ποια απ’ όλες τις αραδιασμένες κλειδαριές στις εισόδους των κτηρίων αντιστοιχεί στο δικό τους AirBnB, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ αν το "Blue Oyster", αυτό το εκλεκτικό αμάλγαμα της μινιμαλιστικής γαστρονομίας των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη από το "ΦΙΤΑ", και της μαξιμαλιστικής αλεγρίας της Φανής Σπυριδάκη και του Άρη Δούκα απ’ το "Noel", με το στιλάτο ύφος, τον αρτίστικο διάκοσμο, τις φίνες γεύσεις και την premium αύρα, θα αποδειχθεί κούκος αρκετά μεγάλος ώστε να σημάνει μια κάποια άνοιξη γι’ αυτή την τσακισμένη απ’ τη μαζική τουριστικοποίηση γειτονιά, που ο Δήμος φαίνεται να αντιμετωπίζει διαχρονικά με την αποφασιστικότητα ενός Πόντιου Πιλάτου.

Blue Oyster Athens
Λεωνίδας Τούμπανος

Ίσως είναι καλύτερα να μην τα πολυκοιτάζει όμως κανείς αυτά, κι έτσι στρέφω το βλέμμα προς τα μέσα, σ’ αυτό το μικρό διαμαντάκι που ξεφύτρωσε εδώ στα χαμηλά του Κέντρου, μια ανάσα από την πιάτσα της πλατείας Αγίας Ειρήνης. Με το μπλε του κοβαλτίου να είναι το χρώμα αναφοράς, το εσωτερικό αστράφτει απ’ τα γυαλιστερά πλακάκια και το χώρο του ισογείου μονοπωλεί η διάφανη μπάρα, στο εσωτερικό της οποίας απλώνονται θαλασσινοί θησαυροί σα σε μοντέρνο καλλιτεχνικό installation που μοσχοβολάει θάλασσα. Στρείδια, αστακοί, καβούρια, χτένια, καραβίδες και γαρίδες λαμποκομπούν φρεσκάδα, και από πίσω τους η κάβα κρύβει το νέκταρ της καλοπέρασης: σαμπάνιες, prosecco, αλλά κι εκλεκτές οινικές επιλογές δίνουν το τέμπο, σε μια κάρτα καλοποσίας που συμπληρώνεται με τσαχπίνικα κοκτέιλς, και αν περάσει το χατήρι του Φωτεινόγλου, σύντομα θα συμπληρωθεί με ψαγμένα αποστάγματα.

Όχι ακριβώς ψαρομάγαζο, ούτε ακριβώς wine bar, αλλά μάλλον η σκηνή που έρχονται οι ντίβες των δυο προηγούμενων για να ξεφαντώσουν, το "Blue Oyster" είναι ένα oyster/champagne bar κοσμοπολίτικης πατίνας, όπου nigiri, σεβίτσε, ταρτάρ και πλατώ από όστρακα βρίσκουν έκφραση ελληνική, χάρη στα ανορθόδοξα mediterrasian παντρέματα που επιμελούνται οι Γιάννης Αμπελιώτης και Αντώνης Λίτινας πίσω απ’ τη μπάρα. Έτσι, τα στρείδια Fine de Claire συνοδεύονται από σφηνάκια gin με αγγούρι και φινόκιο "για να ξυπνήσει ο ουρανίσκος", όπως λέει ο Φωτεινόγλου, ενώ τη βουτρένια σάρκα της καραβίδας ταρτάρ κοντράρει ωραία η ζωηρή πίκρα που φέρνει το al dente σταμναγκάθι.

Blue Oyster Athens
Λεωνίδας Τούμπανος

Το sushi rice, με τη στακάτη του υφή (από τη συνταγή του πειραιώτικο "Kitschen" που πείραξε ο Φωτεινόγλου), ταιριάζει χάρμα με το sashimi ελληνικού τόνου, ο οποίος έρχεται ως αφράτη και τρυφερη απόδειξη της φρεσκάδας της πρώτης ύλης, ενώ το χτένι με τη γαρίδα, που έρχονται ελαφρώς καψαλισμένα με αρωματικό βούτυρο, συνοδεία pop corn από σταγόνες κουρκουτιού, είναι ένα comfort μεζεδάκι τόσο απολαυστικό σε γεύσεις και υφές, που δίνει ορισμό στην έννοια baby food για ενήλικες.

Κι αν κάποια πιάτα όπως τα καπνιστά μύδια με wakame και πράσινη ντομάτα, ή το ημίπαστο σκουμπρί με πίκλα παντζαριού, θέλουν λίγη δουλειά ακόμη για να βρουν τις ισορροπίες τους, αυτό μόνο καλό σημάδι είναι, για μια κουζίνα που δεν έχει σκοπό να σταματήσει να ψάχνεται, προσφέροντας καινούριους συνδυασμούς, τόσο αναπάντεχους όσο το σημείο στο οποίο θα τους σερβίρει.

Blue Oyster Athens
Λεωνίδας Τούμπανος

(+) Οι Mediterasian τσαχπινιές του Φώτη Φωτεινόγλου στην κουζίνα βρίσκουν ιδανική εφαρμογή σε πιάτα όπως το καψαλισμένο χτένι με γαρίδα, ενώ το μαξιμαλιστικό ταμπεραμέντο της Φανής Σπυριδάκη στα decks, γεμίζει το ηχόχρωμα της γειτονιάς με απενοχοποιημένο fun.

(-) Τα καπνιστά μύδια με wakame και πράσινη ντομάτα που δοκιμάσαμε, στερούνταν θαλασσινής έντασης, ενώ το ημίπαστο σκουμπρί, αν και ορεκτικό στην καψαλισμένη πέτσα του, ήταν σφιχτό στη σάρκα και λειψό στην οξύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι νέα (εστιατόρια) απ’ τα νησιά;

Σαλπάρουμε, λοιπόν, με το πρώτο μέρος του αναλυτικού μας ρεπορτάζ για Σαντορίνη, Ίο, Τήνο, Σίφνο και Σάμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
24/06/2022

Αυτές είναι οι καλύτερες πισίνες της Αθήνας για κάθε στυλ και μπάτζετ

Απλωτές στα βόρεια προάστια, βουτιές στη σκιά της Ακρόπολης: οι πισίνες της πόλης είναι ιδανικά καταφύγια δροσιάς με αύρα κοσμοπολίτικη, κι αυτός ο χάρτης θα σας τα αποκαλύψει όλα χωρίς να χρειαστεί να ξανοιχτείτε στα βαθιά.

Tο "Σερσέ λα Φαμ" βρήκε τη femme του στη Σταυριανή Ζερβακάκου

Το καρποσταλικό νεοκαφενείο του Κέντρου τονίζει το gastro- πρόσημό του αναθέτοντας στη Μανιάτισσα σεφ να υπογραμμίσει την bistro greque λογική του μενού με μικρά πιατάκια μεγάλης ευαισθησίας.

To Nobu Food Festival επιστρέφει σε Αθήνα και Μύκονο

Ο διάσημος σεφ επαναφέρει τα καθιερωμένα του καλοκαιρινά ραντεβού με τους Matsuhisha lovers στα ελληνικά του προσκυνητάρια, "Matsuhisha Athens" στον Αστέρα και "Matsuhisha Mykonos" στο Νησί των Ανέμων.

Στα "Hasapika" για λεοντόψαρο sashimi

"Τσακίζουμε το Λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά" είναι το νέο σύνθημα της βιώσιμης ψαροφαγίας και το ανατρεπτικό σουσάδικο της Βαρβακείου, που έχει πια περάσει στη δεύτερη φάση του με νυχτερινή λειτουργία, oyster bar και wine pairings, βάζει στο μενού του το ψάρι – εισβολέα της Μεσογείου, που απειλεί να φάει τα ψάρια μας αν δεν το φάμε πρώτοι.

Το "Pelagos" φέρνει την "άγονη γραμμή" στο τραπέζι

Από την Κάλυμνο στη Λέσβο κι από εκεί στην Τήνο και πίσω στα τραπέζια του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου του "Four Seasons", ο μισελενάτος σεφ Luca Piscazzi μας ταξιδεύει στο Αιγαίο με υλικά – διαμάντια για αστέρια - οδηγούς του.

Στην "Παπαλίνα" για ιώδιο και αστικό ρομάντσο

Το ψαροστέκι της πλατείας Ελπίδας, εκεί όπου τα Πετράλωνα φλερτάρουν με το Κουκάκι, συμπυκνώνει χαλαρότητα χωριού, γρετζάδα πόλης και νοστιμιά νησιού, σε ένα μπουκέτο που μοσχομυρίζει καλοκαίρι.