"Zurbaran" by Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

H σεφ του «Funky Gourmet » που μας λείπει, επιμελείται με ωραίες ιδέες την κουζίνα του πάντα εντυπωσιακού στεκιού της Πατριάρχου Ιωακείμ.

Zurbaran

Μπορεί στην περίοδο της πανδημίας η δράση στο εντυπωσιακό μαγαζί να μεταφέρθηκε από το εσωτερικό στα εξωτερικά τραπέζια κυρίως, όμως όλα τα λεφτά στο "Zurbaran" είναι ο πολυεπίπεδος εσωτερικός του χώρος ο οποίος όσο  χαλαρώνουν τα μέτρα ζωντανεύει περισσότερο. Ντηζαϊνιά μεν,  αλλά συνδυάζει μοντέρνο με το οικείο, το αγριωπό  με το καλομανικιουραρισμένο , το εξπρεσιονιστικό βιομηχανικό αρτιφισιέλ με τη γλυκειά δρυ και το γυαλισμένο πράσινο μάρμαρο.  Και στο βάθος κήπος, πυκνός, αστικός  με έξυπνα  "γκράφιτι" πάνω στην  κρήνη και τα αγάλματά ενός ζωγραφισμένου αναγεννησιακού κήπου.

Zurbaran

Τις γεύσεις του   "Zurbaran", εκτός από τα σούσι, επιμελούνται από την αρχή της σεζόν η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος  με την πρώτη να το τρέχει,  βάζοντας ένα πνεύμα "Funky Gourmet " στην πιο comfort λογική της μοντέρνας κουζίνας του .  Να   λ.χ. σαν το σούπερ εντυπωσιακό κουνουπίδι∙ το ημιθόλιό του  ψήνεται στο φούρνο και έρχεται  με μια κρούστα από macademia  και εξωτικά μπαχαρικά έχοντας μπροστά  του μια λίμνη μαγιονέζας γιαουρτιού με κουρκουμά που του ταιριάζει απίθανα. Τα ωμά παίζουν δυνατά και σε διαφορετικές εκδοχές  στο μενού. Η  σφυρίδα carpaccio κινείται μεσογειακά με ντομάτα και κάπαρη, το carpaccio του σολομού συνδυάζει πετυχημένα την Ανατολή με τη Δύση έχοντας σάλτσα kabayaki  (σόγια, μιρίν, ζάχαρη) και  γαλλικό βούτυρο noisette,  ενώ το ταρτάρ τόνου με τζίντζερ, κορίανδρο, λάιμ και μαγιονέζα με wasabi   και τσίλι, είναι κρυμμένο σε μια  πεντατράγανη σφαίρα από ελαφροτηγανισμένο φύλλο  ντάμπλινγκ.

Αξίζει να βάλετε στα υπ όψιν τα ψητά παντζάρια στον ξυλόφουρνο για την καπνιστή γλύκα τους,  που συνδυάζονται με ψητά άγρια χόρτα, μια σκορδαλιά καρυδιού με το σκόρδο σαν υποψία, όσο πατάει η γάτα, και μια "μαρμελάδα"  φτιαγμένη από χυμό παντζαριού που έχει συμπυκνωθεί πολύ. Τα ζυμαρικά είναι άλλο ένα από τα δυνατά κεφάλαια της κουζίνας και εμφανίζονται με διάφορα στυλ.  Είχα δοκιμάσει gyoza  με γαρίδες, αλλά τώρα τα ντάμπλινγκ γεμίζονται με το αλλοιώτικο  παστίτσιο που έφτιαχναν παλιότερα στο  "Funky Gourmet ",  τα βουτάς σε μπεσαμέλ και έχουν μεγάλο σουξέ.  

Zurbaran

Τα λιγκουίνι με σφυρίδα ακολουθούν μεσογειακούς δρόμους με σάλτσα από ντοµατίνια κονφί, εσπεριδοειδή και μια νότα lemongrass∙ στα σπαγγέτι με αυγοτάραχο ο εμβληματικός "Funky Gourmet " συνδυασμός  με λευκή σοκολάτα αντικαθίσταται πετυχημένα με λίγη ζάχαρη ισοροπώντας τη θαλασσινή πικράδα του∙ στα αρμονικά  casarecce με κρέμα κουνουπιδιού οι καψαλισμένες φετούλες που το στολίζουν μοιάζουν με ιχνογραφημένη πυρογραφία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα  homemade gluten-free Gnocchi με φρέσκια τρούφα και σάλτσα παρμεζάνας, τόσο ανάλαφρα που μοιάζουν με σύννεφο.  

Το φινάλε των γλυκών είναι ζόρικο περιλαμβάνοντας και   δημιουργίες του  ζαχαροπλάστη Μπάμπη Ζηντίλη – παλιότερου συνεργάτη του  "Zurbaran" και του "Funky Gourmet",  και το μιλφέιγ με κρέμα από ταχίνι, μέλι, καβουρδισμένο σουσάμι και παγωτό μαύρου σουσαμιού φυσσάει, αλλά και των Χιλιαδάκη - Ρούσσου με χαρακτηριστικό το εξαιρετικό mont blanc.

Περισσότερες πληροφορίες

Zurbaran

Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.