Λευτεριά στα όσπρια! Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα εστιατόρια;

Η γευσιγνωστική ομάδα του αθηνόραματος από τις πρόσφατες επισκέψεις της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα σταχυολογεί τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα με όσπρια με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Όσπρια», που έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η 10η Φεβρουαρίου.

Aleria cropped

Πουρές από παπούδα (τοπικά φασόλια) με καπνιστή πέστροφα
"Διόνυσος",  Όρμα Αριαδαίας

Διόνυσος
Ντίνα Γκρουμούτη

Τα ολόλευκα μικρόσπερμα φασόλια της ποικιλίας παπούδα καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Τα δοκιμάσαμε από τη Ρίτα Χατζή στο εστιατόριο Διόνυσος, στην πλατεία της γραφικής Όρμας στην Αριδαία, σε μορφή ενός βελούδινου και βαθιά γευστικού πουρέ που συνδυάζεται έξοχα με καπνιστή πέστροφα και κρεμμυδάκι, σ΄ ένα ξεχωριστό ορεκτικό. Όρμα Αριδαία, 2384 094 410

MFlavours
Βαλσάμης Δουκάκης

Φασολάδα μέσα σε κρεμμύδι
"Mflavours", Αθήνα

Η εθνική μας φασολάδα με φαντασία και δημιουργικότητα. Το "κέλυφος" του κρεμμυδιού, ψήνεται στο φούρνο σε αλάτι, καψαλίζεται με φλόγιστρο και γεμίζεται με φανταστικό χοντρόκοκο πουρέ φασολάδας. Ο Δημήτρης Μπούτσαλης συνοδεύει το πιάτο με αέρινο τσιπ προζυμένιου ψωμιού, κεντημένο με μαρμελάδα από ραβέντι, ταραμά και καπνιστό χέλι, ενώ στη γευστική συγχορδία συμμετέχει ακόμα βελούδινο καπνιστό σκουμπρί και ελαφριά σάλτσα γάρου.

Aleria

Μπακαλιάρος με φακές 
"Aleria", Αθήνα

"Γη και Θάλασσα" συναντώνται στο κομψό "Aleria" σε πιάτο του Γκίκα Ξενάκη που συνδυάζει δημιουργικά τον μπακαλιάρο με τις ταπεινές φακές. Το ψάρι μαγειρεύεται ντελικάτα sous vide, ξαπλώνει πάνω σε ένα φίνο φακόρυζο και "κυκλώνεται" με υποδειγματικό στήσιμο από μια λίμνη αρωματικών χόρτων και απαλό πουρέ καρότου με μανταρίνι. 

Travolta
Βαλσάμης Δουκάκης

Φάβα από τη Σχοινούσα με καπνιστό χέλι σε λαρδί

Τραβόλτα, Αθήνα

Παράδοση, ευρηματικότητα, νεωτερισμός και βαθιά διαχρονικότητα συναντιούνται στο ψαροφαγικό αυτό τοπόσημο. Θρίαμβος της εκλεκτής πρώτης ύλης, εξαιρετικά διαχειρισμένης, η φάβα Σχοινούσας είναι ένα ποίημα από μόνη της, αλλά το κομψότατο χέλι Γείτονα, τυλιγμένο σε χοιρινό λαρδί, μεταμορφώνει το πιάτο σε ένα λιχούδικο κομψοτέχνημα που δεν είναι να προσπεράσει κανείς.

Marrone

Σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας
"Marrone", Θεσσαλονίκη

Στην σχετικά καινούρια προσθήκη στην εστιατορική βεντάλια της Καλαμαριάς, η κουζίνα που κινείται σε comfort μονοπάτια με θαλασσινό άρωμα και κρεατοφαγικές ανησυχίες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους πιάτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα, ήταν η ζουμερή σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας του σεφ Κωνσταντίνου Σλαμπάκη, γευστική πρόταση ωραία δουλεμένη, με καθαρές γεύσης και προσεγμένη παρουσίαση. Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Θεσσαλονίκη, 231 041 9179

Περισσότερες πληροφορίες

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

MFlavours

Ξεν. «Athens Capital Hotel-MGallery», Ελ. Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.