"San Pellegrino Young Chef Academy Competition": Τα νέα ταλέντα της γαστρονομίας ξανά στο προσκήνιο

Ένα «φυτώριο» με το απάνθισμα των μαγείρων που γράφουν το μέλλον της γαστρονομίας, ηχηρά ονόματα, φρέσκες ιδέες και άφθονη τροφή για σκέψη θα δώσουν δυνατό «παρών» στο Μιλάνο το 2023.

San Pellegrino Young Chef Academy

Ο διαγωνισμός που αναδεικνύει τα νέα μαγειρικά ταλέντα διεθνώς επιστρέφει για πέμπτη χρονιά. Ευχάριστη είδηση και πολυαναμενόμενο γεγονός γιατί η "Ακαδημία Νέων Σεφ" της "San Pellegrino" είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από ένας τυπικός διαγωνισμός αφού λειτουργεί ως ένα τρόπον τινά λίκνο ηγετικών μορφών του παγκόσμιου γαστρονομικού στερεώματος, με τη συμμετοχή τους ως κριτές ή μέντορες νέων ταλέντων. Επισφραγίζεται έτσι και ο σοβαρός ρόλος της διοργάνωσης ως εφαλτήριο στην εξέλιξη επαγγελματιών του κλάδου. Σημειωτέον, το προφίλ της επόμενης βερσιόν ενισχύεται ξανά με παράλληλες εκδηλώσεις όπως η δεύτερη έκδοση του "Brain Food Forum", από τη διεθνώς αναγνωρισμένη γαστρονομική πλατφόρμα "Fine Dining Lovers", όπου θα συζητηθούν με ολιστική προσέγγιση μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εστίασης. Μέσω του "S.Pellegrino Young Chef Academy Competition" όμως, αφενός έρχονται στο προσκήνιο νέες ιδέες με την προοπτική να φρεσκάρουν την αντίληψη του κόσμου της γαστρονομίας, αφετέρου, με μια πιο "ανοιχτόμυαλη" ματιά, αποτελούν κρίκο μιας αλυσίδας που επιδρά σε ένα ευρύτερο σύνολο, πέρα από τον στενό κύκλο της κουζίνας. 

Η φόρμουλα της νέας έκδοσης του διαγωνισμού έχει ανανεωθεί με αύξηση του αριθμού των περιφερειών συμμετοχής σε 16, κάτι που συνεπάγεται και επίσης αύξηση των τοπικών τελικών αλλά και των συμμετεχόντων που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300 από 50 χώρες ανά τον κόσμο, ρεκόρ της προηγούμενης έκδοσης. Δυνατός πυλώνας της εκδήλωσης θα είναι και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ως αναγνώριση των προκλήσεων που συναντά το γυναικείο φύλλο στη βιομηχανία, όπου συχνά υπάρχουν ελάχιστες αντιπροσωπευτικές παρουσίες. 

Η πλατφόρμα www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com ανοίγει στις 7 Φεβρουαρίου, απευθύνεται σε σεφ κάτω των 30 ετών και η προθεσμία των εγγραφών λήγει στις 22 Απριλίου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν προσωπικές και επαγγελματικές πληροφορίες όπως και μία συνταγή του πιάτου που θα παρουσιάσουν η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί ένα βασικό τρίπτυχο προσωπικού οράματος, μαγειρικών ικανοτήτων και δημιουργικότητας. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από εκπροσώπους της ALMA, της διεθνούς κύρους ιταλικής σχολής μαγειρικής τέχνης, οι οποίοι θα διαμορφώσουν και την τελική λίστα των διαγωνιζομένων πριν τους περιφερειακούς τελικούς. Όπως και στην προηγούμενη βερσιόν, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρία επιπλέον βραβεία: Το "Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης της S.Pellegrino" από τoν "Σύλλογο Βιώσιμων Εστιατορίων", το "Βραβείο Διασύνδεσης στη Γαστρονομία από την Acqua Panna", από τους μέντορες του διαγωνισμού και το "Βραβείο Τροφής Για Σκέψη" από τους αναγνώστες του "Fine Dining Lovers". Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μεγάλο φινάλε στο Μιλάνο το 2023, δίνοντάς την ευκαιρία τα νέα ταλέντα να διεκδικήσουν τον τίτλο του καλύτερου νεαρού σεφ του κόσμου. 

Η ελληνική γαστρονομική σκηνή έχει το δικό της φυτώριο σεφ που μπορούν να λάμψουν ακόμα και σε διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς. Στο παρελθόν εξάλλου, οι ελληνικές συμμετοχές όπως της Κωνσταντίνας Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου (Consultant Chef), του Αλέξανδρου Τσιοτίνη (CTC), του Σταμάτη Μισομικέ (Pastorale), του Νίκου Μπίλλη (Botrini’s), του Μιχάλη Μάρθα (Μαραθιά), του Στέλιου Αρακά (Bagatelle), σε ημιτελικούς και τελικούς του διαγωνισμού "San Pellegrino Young Chef of the Year" στην περιφέρεια της Μεσογείου μπορεί να μην οδήγησε στην κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου, η εξέλιξη όλων τους όμως ήταν -και είναι- αν μη τι άλλο, λαμπρή. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

38 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
09/05/2024

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.