Οδηγός Εστιατορίων

"San Pellegrino Young Chef Academy Competition": Τα νέα ταλέντα της γαστρονομίας ξανά στο προσκήνιο

Ένα «φυτώριο» με το απάνθισμα των μαγείρων που γράφουν το μέλλον της γαστρονομίας, ηχηρά ονόματα, φρέσκες ιδέες και άφθονη τροφή για σκέψη θα δώσουν δυνατό «παρών» στο Μιλάνο το 2023.

San Pellegrino Young Chef Academy

Ο διαγωνισμός που αναδεικνύει τα νέα μαγειρικά ταλέντα διεθνώς επιστρέφει για πέμπτη χρονιά. Ευχάριστη είδηση και πολυαναμενόμενο γεγονός γιατί η "Ακαδημία Νέων Σεφ" της "San Pellegrino" είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από ένας τυπικός διαγωνισμός αφού λειτουργεί ως ένα τρόπον τινά λίκνο ηγετικών μορφών του παγκόσμιου γαστρονομικού στερεώματος, με τη συμμετοχή τους ως κριτές ή μέντορες νέων ταλέντων. Επισφραγίζεται έτσι και ο σοβαρός ρόλος της διοργάνωσης ως εφαλτήριο στην εξέλιξη επαγγελματιών του κλάδου. Σημειωτέον, το προφίλ της επόμενης βερσιόν ενισχύεται ξανά με παράλληλες εκδηλώσεις όπως η δεύτερη έκδοση του "Brain Food Forum", από τη διεθνώς αναγνωρισμένη γαστρονομική πλατφόρμα "Fine Dining Lovers", όπου θα συζητηθούν με ολιστική προσέγγιση μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εστίασης. Μέσω του "S.Pellegrino Young Chef Academy Competition" όμως, αφενός έρχονται στο προσκήνιο νέες ιδέες με την προοπτική να φρεσκάρουν την αντίληψη του κόσμου της γαστρονομίας, αφετέρου, με μια πιο "ανοιχτόμυαλη" ματιά, αποτελούν κρίκο μιας αλυσίδας που επιδρά σε ένα ευρύτερο σύνολο, πέρα από τον στενό κύκλο της κουζίνας. 

Η φόρμουλα της νέας έκδοσης του διαγωνισμού έχει ανανεωθεί με αύξηση του αριθμού των περιφερειών συμμετοχής σε 16, κάτι που συνεπάγεται και επίσης αύξηση των τοπικών τελικών αλλά και των συμμετεχόντων που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300 από 50 χώρες ανά τον κόσμο, ρεκόρ της προηγούμενης έκδοσης. Δυνατός πυλώνας της εκδήλωσης θα είναι και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ως αναγνώριση των προκλήσεων που συναντά το γυναικείο φύλλο στη βιομηχανία, όπου συχνά υπάρχουν ελάχιστες αντιπροσωπευτικές παρουσίες. 

Η πλατφόρμα www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com ανοίγει στις 7 Φεβρουαρίου, απευθύνεται σε σεφ κάτω των 30 ετών και η προθεσμία των εγγραφών λήγει στις 22 Απριλίου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν προσωπικές και επαγγελματικές πληροφορίες όπως και μία συνταγή του πιάτου που θα παρουσιάσουν η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί ένα βασικό τρίπτυχο προσωπικού οράματος, μαγειρικών ικανοτήτων και δημιουργικότητας. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από εκπροσώπους της ALMA, της διεθνούς κύρους ιταλικής σχολής μαγειρικής τέχνης, οι οποίοι θα διαμορφώσουν και την τελική λίστα των διαγωνιζομένων πριν τους περιφερειακούς τελικούς. Όπως και στην προηγούμενη βερσιόν, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρία επιπλέον βραβεία: Το "Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης της S.Pellegrino" από τoν "Σύλλογο Βιώσιμων Εστιατορίων", το "Βραβείο Διασύνδεσης στη Γαστρονομία από την Acqua Panna", από τους μέντορες του διαγωνισμού και το "Βραβείο Τροφής Για Σκέψη" από τους αναγνώστες του "Fine Dining Lovers". Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μεγάλο φινάλε στο Μιλάνο το 2023, δίνοντάς την ευκαιρία τα νέα ταλέντα να διεκδικήσουν τον τίτλο του καλύτερου νεαρού σεφ του κόσμου. 

Η ελληνική γαστρονομική σκηνή έχει το δικό της φυτώριο σεφ που μπορούν να λάμψουν ακόμα και σε διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς. Στο παρελθόν εξάλλου, οι ελληνικές συμμετοχές όπως της Κωνσταντίνας Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου (Consultant Chef), του Αλέξανδρου Τσιοτίνη (CTC), του Σταμάτη Μισομικέ (Pastorale), του Νίκου Μπίλλη (Botrini’s), του Μιχάλη Μάρθα (Μαραθιά), του Στέλιου Αρακά (Bagatelle), σε ημιτελικούς και τελικούς του διαγωνισμού "San Pellegrino Young Chef of the Year" στην περιφέρεια της Μεσογείου μπορεί να μην οδήγησε στην κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου, η εξέλιξη όλων τους όμως ήταν -και είναι- αν μη τι άλλο, λαμπρή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι "Νomade et sauvage" για μια μέρα στο "Surfer Maya"

Το fast casual εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει τις "pop up" εκδηλώσεις του με τη σκυτάλη να παίρνει η ομάδα των "νομάδων" "Νomade et sauvage".

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
17/05/2022

Στο "Mailo's" η μακαρονάδα βγαίνει στο "δρόμο"

Καλοφτιαγμένες al dente μακαρονάδες με comfort νοστιμιά, κλεισμένες σε κουτί, αναδιαμορφώνουν την οπτική μας για το "γρήγορο" φαγητό.

"Athens vegan burgers": Για burger ολοταχώς στο κέντρο της Αθήνας με vegan διαβατήριο

Στο "Athens vegan burgers" τα burgers είναι ένα ταξίδι ανά τον κόσμο με την υπογραφή του vegan chef Νίκου Γαϊτάνου.

"Burgal": Vegan burger στέκι με τη σφραγίδα του Alain Ducasse

Ο πολυμήχανος Γάλλος σεφ στρέφει τους προβολείς ξανά στην χορτοφαγία με τη δημιουργία καντίνας που λανσάρει vegan burger στην Place de la Bastille στο Παρίσι.

Ο κορυφαίος Alex Kratena έρχεται στο "Baba Au Rum"

Η δυναμική μπάρα του βραβευμένου Baba Au Rum, φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της παγκόσμιας σύγχρονης μπαρ σκηνής.

Ο Αντώνης Σελέκος θα σε κάνει να τρως πανετόνε όλο το χρόνο

O ταλαντούχος ζαχαροπλάστης εξηγεί πώς με συμμάχους τον "Ζαχαρία", τον "Μίλτο" και τον "Νέρωνα" στο κονσεπτικό ζαχαροπλαστείο του ξεφουρνίζει αδιάλειπτα όλο το χρόνο πανετόνε και το τι θεωρεί πραγματικό στοίχημα στον χώρο.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Βιώσιμη αλιεία για έναν "Planet Fish" με θάλασσες χωρίς αποτύπωμα

"Άσε το γόνο να γίνει γονιός", "το μέγεθος μετράει", "ποτέ κολιό τον Αύγουστο", "η ιχθυοκαλλιέργεια κάνει καλό", "τρώμε τον εισβολέα λεοντόψαρο", "καλώς τα, τα λιανόψαρα"… Η βιώσιμη αλιεία και η οικολογική θαλασσινή γαστρονομία έχουν τα συνθήματά τους και στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας θα έχουν την τιμητική τους.