"Fika": Σκανδιναβία-Αθήνα, ένα café δρόμος

Όταν καφές και κρουασάν έδωσαν ραντεβού στον σκανδιναβικό βορρά με στάση στην Αθήνα.

Fika Ελευθερία Βασιλειάδη

Μπαίνεις από τη μεγάλη μεταλλική πόρτα του και μοσχοβολά ο τόπος. Είναι μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ, με τεράστιες τζαμαρίες, φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε γωνιά, ξύλινους πάγκους και 4-5 καρέκλες. Όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν. 
Η baker ιδιοκτήτριά του, Ιφιγένεια Ζάχου, ξεφουρνίζει καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί μια μικρή γκάμα αρτοσκευασμάτων από ζύμη κρουασάν, το τέλειο ταίρι με έναν specialty coffee κάνοντας πράξη μια ιδέα εμπνευσμένη από τον σκανδιναβικό βορρά. "Kafi" εξάλλου στα σουηδικά είναι o καφές και ο αναγραμματισμός της λέξης αποτυπώνει μια μικρή παύση εντός της μέρας από τη δουλειά για καφέ, σνακ και αποσυμπίεση. Η λιτή και απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία του μαγαζιού διακόσμηση έχει την υπογραφή της αρχιτέκτονος Κων/νας Τσώλη, που φρόντισε να δώσει στην ιδέα πνοή χωρίς περιττές φιοριτούρες. Πάνω από το εργαστήριο ακριβώς μια neon φωτεινή επιγραφή λέει: "Life is pain au chocolat", ένα μήνυμα σκέτη γλύκα! 

Fika 2
Ελευθερία Βασιλειάδη

FIKA 3
Ελευθερία Βασιλειάδη

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο. "Οι απόψεις διίστανται, ή θα το αγαπήσεις ή δεν θα σου αρέσει", μου λέει η Ιφιγένεια όταν τη ρώτησα για την κάπως ιδιαίτερη πρόταση με κάρδαμο. Μαθήτευσε στον φούρνο "Ρίζου" στο Κουκάκι και έμαθε να παίζει στα δάχτυλα την τέχνη της ζύμης του κρουασάν οπότε ξέρει τι κάνει και φαίνεται. Βουτυράτη, μαστόρικη, αφράτη και αέρινη εσωτερικά, κάνει ένα ορεκτικό "κρατς" με το που την δαγκώνεις. Φτιάχνουν όμως και νόστιμο milk bread που κάνει υπέροχα σάντουιτς με παστράμι, ρόκα και μουστάρδα με μέλι, με σολομό, δική τους πίκλα κρεμμύδι και γαλένι, ή με χούμους και φέτα ενώ αν επιμένετε σε γλυκό, θα δοκιμάσετε ένα κρεμώδες "καμένο" βασκικό  cheesecake τους, το μπανανόψωμο με προζύμι ή τα φουλ της σοκολάτας brownies που πασπαλίζουν με ανθό αλατιού. Θα επανέλθω για το κρουασάν με απαλή κρέμα αμυγδάλου που πασπαλίζουν με φιλέ, για ένα-ή και περισσότερα- κομμάτια από το cheesecake, το σάντουιτς με παστράμι και για τον αρωματικό καφέ τους. 

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τηλ: 21 0922 6010
Καθημερινά 8 π.μ – 4 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.