"Fika": Σκανδιναβία-Αθήνα, ένα café δρόμος

Όταν καφές και κρουασάν έδωσαν ραντεβού στον σκανδιναβικό βορρά με στάση στην Αθήνα.

Fika Ελευθερία Βασιλειάδη

Μπαίνεις από τη μεγάλη μεταλλική πόρτα του και μοσχοβολά ο τόπος. Είναι μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ, με τεράστιες τζαμαρίες, φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε γωνιά, ξύλινους πάγκους και 4-5 καρέκλες. Όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν. 
Η baker ιδιοκτήτριά του, Ιφιγένεια Ζάχου, ξεφουρνίζει καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί μια μικρή γκάμα αρτοσκευασμάτων από ζύμη κρουασάν, το τέλειο ταίρι με έναν specialty coffee κάνοντας πράξη μια ιδέα εμπνευσμένη από τον σκανδιναβικό βορρά. "Kafi" εξάλλου στα σουηδικά είναι o καφές και ο αναγραμματισμός της λέξης αποτυπώνει μια μικρή παύση εντός της μέρας από τη δουλειά για καφέ, σνακ και αποσυμπίεση. Η λιτή και απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία του μαγαζιού διακόσμηση έχει την υπογραφή της αρχιτέκτονος Κων/νας Τσώλη, που φρόντισε να δώσει στην ιδέα πνοή χωρίς περιττές φιοριτούρες. Πάνω από το εργαστήριο ακριβώς μια neon φωτεινή επιγραφή λέει: "Life is pain au chocolat", ένα μήνυμα σκέτη γλύκα! 

Fika 2
Ελευθερία Βασιλειάδη

FIKA 3
Ελευθερία Βασιλειάδη

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο. "Οι απόψεις διίστανται, ή θα το αγαπήσεις ή δεν θα σου αρέσει", μου λέει η Ιφιγένεια όταν τη ρώτησα για την κάπως ιδιαίτερη πρόταση με κάρδαμο. Μαθήτευσε στον φούρνο "Ρίζου" στο Κουκάκι και έμαθε να παίζει στα δάχτυλα την τέχνη της ζύμης του κρουασάν οπότε ξέρει τι κάνει και φαίνεται. Βουτυράτη, μαστόρικη, αφράτη και αέρινη εσωτερικά, κάνει ένα ορεκτικό "κρατς" με το που την δαγκώνεις. Φτιάχνουν όμως και νόστιμο milk bread που κάνει υπέροχα σάντουιτς με παστράμι, ρόκα και μουστάρδα με μέλι, με σολομό, δική τους πίκλα κρεμμύδι και γαλένι, ή με χούμους και φέτα ενώ αν επιμένετε σε γλυκό, θα δοκιμάσετε ένα κρεμώδες "καμένο" βασκικό  cheesecake τους, το μπανανόψωμο με προζύμι ή τα φουλ της σοκολάτας brownies που πασπαλίζουν με ανθό αλατιού. Θα επανέλθω για το κρουασάν με απαλή κρέμα αμυγδάλου που πασπαλίζουν με φιλέ, για ένα-ή και περισσότερα- κομμάτια από το cheesecake, το σάντουιτς με παστράμι και για τον αρωματικό καφέ τους. 

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τηλ: 21 0922 6010
Καθημερινά 8 π.μ – 4 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

50 χρόνια Αθηνόραμα: Τα πάλαι ποτέ ασιατικά της Αθήνας που έμοιαζαν με εξωτικά πουλιά

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΥ
12/08/2026

Bluegr Hotels & Resorts: Μεγάλα ονόματα της διεθνούς γαστρονομίας δίνουν ραντεβού στην Κρήτη

Οι σεφ που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή γαστρονομία έρχονται στην Κρήτη, στην ιστορική La Bouillabaisse, το πρώτο fine dining εστιατόριο του Αγίου Νικολάου.

Μαρίνα Φλοίσβου: 5 στάσεις για φαγητό, ποτό και γλυκό δίπλα στη θάλασσα

Από εστιατόρια με θέα και spots για χαλαρό ποτό, μέχρι παγωτό για το κλείσιμο της βόλτας, ξεχωρίσαμε 5 μαγαζιά στη Μαρίνα Φλοίσβου που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας.

Αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα

Έξι τραπέζια πάνω στα βράχια, με τη θάλασσα να χαϊδεύει τα πόδια των θαμώνων και το κάρβουνο να πιάνει το κόκκινο του ηλιοβασιλέματος, χτίζουν το σκηνικό του "Zolotas Beach", πάνω στο οποίο ο Θοδωρής Παπανικολάου στήνει την επιστροφή του στην αθηναϊκή σκηνή με τον καλύτερο τρόπο: επιστρέφοντας στα στοιχειώδη, με εξαιρετική πρώτη ύλη στη φαρέτρα του και τη νοστιμιά της φλόγας στα ατού του.

Αυτό το εστιατόριο στο Φάληρο σερβίρει κάθε μέρα εδώ και 10 χρόνια ό,τι βγάζουν τα δίχτυα

Οι "Ψαράδες", το ψαροφαγικό εστιατόριο του Φαλήρου όπου εδώ και 10 χρόνια το μενού το γράφει η θάλασσα.

Σε άλλα νέα, ο Μπερλίν από το La casa de papel τρώει σε αυτό το μαγειρείο στα Εξάρχεια

Ο Πέδρο Αλόνσο βρίσκεται στην Αθήνα για διακοπές και, αντί για fine dining και κοσμικές παραλίες, φαίνεται πως προτίμησε τα Εξάρχεια.

Zolotas Beach

Αν επισκεφθείτε ένα μόνο μέρος στην αθηναϊκή ριβιέρα φέτος, ας είναι το "Zolotas Beach" του Four Seasons Astir Palace, όπου ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου επιστρέφει στην εστιατορική σκηνή της χώρας, περνώντας signature πιάτα και νέες δημιουργίες του απ’ την κάψα του κάρβουνου και την αγριάδα της φωτιάς.