"Fika": Σκανδιναβία-Αθήνα, ένα café δρόμος

Όταν καφές και κρουασάν έδωσαν ραντεβού στον σκανδιναβικό βορρά με στάση στην Αθήνα.

Fika Ελευθερία Βασιλειάδη

Μπαίνεις από τη μεγάλη μεταλλική πόρτα του και μοσχοβολά ο τόπος. Είναι μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ, με τεράστιες τζαμαρίες, φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε γωνιά, ξύλινους πάγκους και 4-5 καρέκλες. Όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν. 
Η baker ιδιοκτήτριά του, Ιφιγένεια Ζάχου, ξεφουρνίζει καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί μια μικρή γκάμα αρτοσκευασμάτων από ζύμη κρουασάν, το τέλειο ταίρι με έναν specialty coffee κάνοντας πράξη μια ιδέα εμπνευσμένη από τον σκανδιναβικό βορρά. "Kafi" εξάλλου στα σουηδικά είναι o καφές και ο αναγραμματισμός της λέξης αποτυπώνει μια μικρή παύση εντός της μέρας από τη δουλειά για καφέ, σνακ και αποσυμπίεση. Η λιτή και απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία του μαγαζιού διακόσμηση έχει την υπογραφή της αρχιτέκτονος Κων/νας Τσώλη, που φρόντισε να δώσει στην ιδέα πνοή χωρίς περιττές φιοριτούρες. Πάνω από το εργαστήριο ακριβώς μια neon φωτεινή επιγραφή λέει: "Life is pain au chocolat", ένα μήνυμα σκέτη γλύκα! 

Fika 2
Ελευθερία Βασιλειάδη

FIKA 3
Ελευθερία Βασιλειάδη

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο. "Οι απόψεις διίστανται, ή θα το αγαπήσεις ή δεν θα σου αρέσει", μου λέει η Ιφιγένεια όταν τη ρώτησα για την κάπως ιδιαίτερη πρόταση με κάρδαμο. Μαθήτευσε στον φούρνο "Ρίζου" στο Κουκάκι και έμαθε να παίζει στα δάχτυλα την τέχνη της ζύμης του κρουασάν οπότε ξέρει τι κάνει και φαίνεται. Βουτυράτη, μαστόρικη, αφράτη και αέρινη εσωτερικά, κάνει ένα ορεκτικό "κρατς" με το που την δαγκώνεις. Φτιάχνουν όμως και νόστιμο milk bread που κάνει υπέροχα σάντουιτς με παστράμι, ρόκα και μουστάρδα με μέλι, με σολομό, δική τους πίκλα κρεμμύδι και γαλένι, ή με χούμους και φέτα ενώ αν επιμένετε σε γλυκό, θα δοκιμάσετε ένα κρεμώδες "καμένο" βασκικό  cheesecake τους, το μπανανόψωμο με προζύμι ή τα φουλ της σοκολάτας brownies που πασπαλίζουν με ανθό αλατιού. Θα επανέλθω για το κρουασάν με απαλή κρέμα αμυγδάλου που πασπαλίζουν με φιλέ, για ένα-ή και περισσότερα- κομμάτια από το cheesecake, το σάντουιτς με παστράμι και για τον αρωματικό καφέ τους. 

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τηλ: 21 0922 6010
Καθημερινά 8 π.μ – 4 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

TGI Fridays™: To πιο fun χριστουγεννάτικο πνεύμα της Αθήνας

Με νέες χριστουγεννιάτικες γεύσεις σε ένα μεθυστικό γιορτινό σκηνικό μας υποδέχεται αυτές τις μέρες το TGI Fridays™, το γευστικό μας στέκι για 25 ολόκληρα χρόνια, που γιορτάζει την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου με Holiday Treats, αλλά και χριστουγεννιάτικα events σε όλα τα καταστήματά του.

07/12/2022

Το cool fine dining του Δήμου Σαμουράκη στο "See/ds"

Από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, ξεκινάει την προσωπική του πορεία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και πείθει.

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "ITALI.CO"

Το εστιατόριο-μπυραρία είναι η πρόσφατη άφιξη στα νότια που συνδυάζει την ιταλική κουζίνα με μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες draft.

"Κόλλιας" & "Ψαράκια και Θαλασσινά" γράφουν μαζί νέα σελίδα στη Γλυφάδα

Τα δύο δυνατά ονόματα της θαλασσινής γαστρονομίας εγκαινίασαν με δυναμισμό τη συνεργασία τους σ’ ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των νοτίων προαστίων.

Το "Pelagos" υποδέχεται τον Jan Konetzki

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο πολυβραβευμένος σομελιέ ενισχύει ένα ξεχωριστό wine dinner του Luca Piscazzi.

Η "κλασική μαγειρική του αύριο" στο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα

Η συλλογή των βιβλίων του γνωστού σεφ εμπλουτίζεται με τη νέα του έκδοση "Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο", που θα παρουσιάσει στον "Ιανό".

Η παλιά ταβέρνα ζει στις γειτονιές του Πειραιά

Θα το έλεγες και μια ευκαιρία για ζωντανή περιήγηση στην ιστορία της ταβέρνας-οινοπαντοπωλείου και της ταβέρνας-κουτουκιού, που άγνωστο για πόσο ακόμα θα υπάρχει.