Alain Ducasse: «Naturalité, η επανάσταση της φυσικότητας»

Ο κορυφαίος Γάλλος σεφ είναι ένας επαναστάτης με αιτία: ανακατεύει ξανά την τράπουλα της γαλλικής κουζίνας και οδηγεί φιλοσοφημένα τις γεύσεις της σ’ έναν θαυμαστό, αειφόρο, καινούργιο γαστρονομικό κόσμο.

Alain Ducasse: «Naturalité, η επανάσταση της φυσικότητας»

Διαβάζοντας τον πρόλογο του τελευταίου βιβλίου του Ducasse «Le Grand livre de la Naturalité», δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ φωναχτά: ο Alain είναι μεγάλος! Έφτασε να τιμηθεί με 21 αστέρια Michelin –τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη–, οι περισσότεροι τον έχουν συνδέσει με την πολυτέλεια της υψηλής γαλλικής κουζίνας σε Μόντε Κάρλο, Παρίσι και Λονδίνο, κι όμως βάζει τα γυαλιά σε πολλούς νεότερους και γίνεται οικολόγος ακτιβιστής, συνδυάζοντας το ραφινάρισμα της υψηλής μαγειρικής με την πολιτική διάσταση που απέκτησε η γαστρονομία.

Alain Ducasse: «Naturalité, η επανάσταση της φυσικότητας» - εικόνα 1
Χταπόδι αλιευμένο σε βράχια της Sanary-sur-Mer με πατέ, αρακά και φρέσκα κουκιά

«Λαχανικά, ψάρια, δημητριακά. Αυτό ήταν το φύλλο πορείας που έδωσα στον εαυτό μου το 2014, όταν γεννήθηκε η Naturalité. Με ανησυχία για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και με τη συνειδητοποίηση της υπερκατανάλωσης των πόρων αυτών, εμπνεύστηκα από την επιθυμία που πάντα υπαγόρευε την έκφραση της μαγειρικής μου: να βρω την ουσία και να επανασυνδεθώ με την αρχική γεύση των προϊόντων». Ήδη από τις πρώτες προτάσεις του βιβλίου του εξηγεί το μανιφέστο της νέας του μαγειρικής «Είμαι, όσο ποτέ άλλοτε, πεπεισμένος γι’ αυτή την προσέγγιση: μια υγιεινή μαγειρική, συνδεδεμένη με τη φύση, χωρίς ζάχαρη, λιπαρά και με αυξημένη ανησυχία για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Εδώ παίζεται το μέλλον του επαγγέλματός μας. Για να φροντίσουμε την κοινωνία και να προστατέψουμε τον άνθρωπο από τις υπερβολές του, στρατεύομαι υπέρ της culinothérapie, μιας θεραπείας βασισμένης στη μαγειρική και στο καλό φαγητό, μιας επιστροφής στην ουσία. Γαστροθεραπεία είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο. να είμαστε σε αρμονία με ό,τι τρώμε, αποδίδοντας μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην ηθική διαχείριση των βιώσιμων πηγών. Ο πλανήτης υποφέρει από τις ακρότητές μας και χάνει το δρόμο του ανάμεσα στην υπερπαραγωγή, την υπεραλίευση, το κυνήγι της παραγωγικότητας και την εμμονή για χαμηλές τιμές».

Alain Ducasse: «Naturalité, η επανάσταση της φυσικότητας» - εικόνα 2
Κακάο από την Uruçuca, παγωτό από χυμό των καρπών του και σπόροι κακάο σε ζύμωση

Πρόκειται για σεισμό πολλών ρίχτερ, αν σκεφτούμε ότι η κουζίνα του Ducasse έχει ταυτιστεί με την επιτομή της κλασικής γαλλικής κουζίνας στη σύγχρονη εκδοχή της. Αυτό όμως δεν ανέκοψε τα σχέδιά του. Έτσι, όπως και η Nouvelle Cuisine απελευθέρωσε τη γαστρονομία, αντανακλώντας το πνεύμα του Μάη του ‘68, ο Ducasse επαναπροσδιορίζει τη γαλλική γαστρονομία παρά τα εμπόδια που βάζει η παράδοση. Παίρνει συνειδητά το ρίσκο να αντιπαρατεθεί στον ορθόδοξο δρόμο της γαλλικής κουζίνας, να αναστατώσει τις συνήθειες των γαστρονομικών εντύπων, να απογοητεύσει πολλούς καλοφαγάδες και να αποπροσανατολίσει τους επιθεωρητές του οδηγού Michelin!

Το πετυχαίνει αποφεύγοντας αποφασιστικά τη σύγκριση με την ήδη γνωστή κουζίνα, ακολουθώντας νέα μονοπάτια. Βγάζει από τα μενού του το κρέας, υπεύθυνο για τεράστιες ενεργειακές δαπάνες και για την επιβάρυνση του πλανήτη με αέρια θερμοκηπίου. Βούτυρο, αλάτι και ζάχαρη χρησιμοποιούνται με τη μέγιστη φειδώ. Τα ψάρια προέρχονται από βιώσιμη αλιεία, με σεβασμό στους διαθέσιμους αλιευτικούς πόρους. Δίνει έμφαση στα δημητριακά και στα λαχανικά, πιστεύοντας ότι αποτελούν εγγύηση μιας καλύτερης διατροφικής ισορροπίας και αειφορίας. Αν και αγαπάει το κρέας, τείνει προς έναν κατ’ επιλογήν ραφινάτο vegetarian-ισμό που περιορίζει τη ζωική πρωτεΐνη. Γίνεται ο Escoffier του 21ου αιώνα και γράφει μια καινούργια ριζοσπαστική γραμματική της γαλλικής κουζίνας. Επαναπροσδιορίζει υλικά και τεχνικές και συμπυκνώνει τη γεύση με καβούρδισμα, ζύμωση, αφυδάτωση και βαθύ τηγάνισμα στην υπηρεσία της καινοτομίας, αντί για τους κλασικούς τρόπους με κρέμες γάλακτος, αλεύρια και ζωμούς κρέατος.

Alain Ducasse: «Naturalité, η επανάσταση της φυσικότητας» - εικόνα 3
Αστακοκαραβίδα Νορμανδίας με το ασάρ της, μουστάρδα από τις δαγκάνες της και πρώιμο αρακά

Υιοθετώντας την εποχικότητα, γοητεύεται από την ταχύτητα αλλαγής στα μενού και τη διαρκή κινητικότητα που αφήνουν ελεύθερο χώρο για δημιουργία. Το συκώτι της πεσκανδρίτσας γίνεται το καινούργιο φουαγκρά! Μαζί με την ομάδα του, τον ζεν μάγειρα Romain Meder και την Jessica Préalpato (Καλύτερη Ζαχαροπλάστης του κόσμου για το 2018), διδάσκονται τεχνικές της μαγειρικής shojin των βουδιστικών ναών από τον Γιαπωνέζο σεφ Toshio Tanahashi που έρχεται ειδικά γι’ αυτούς στο Παρίσι. Μαζί του τελειοποιούν την τεχνική πολτοποίησης των λαχανικών στο γιαπωνέζικο γουδί suribachi, ώστε να χρησιμοποιούν τα πιο ταπεινά τους κομμάτια και να παίρνουν το μάξιμουμ της γεύσης. Ο Alain Ducasse είναι επαναστάτης με αιτία!

Η ελληνική έκδοση διατίθεται στο www.cucina.gr. Τιμή προπώλησης € 88 αντί 120, μέχρι 30/9.
Τη μετάφραση στα ελληνικά έχει κάνει ο Μιχάλης Ντουνέτας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Σταυριανή Ζερβακάκου για ένα σέρβις στο ΜάνηΜάνη

Μάνη εις την τρίτη! Το ΜάνηΜάνη φιλοξενεί τη Σταυριανή Ζερβακάκου για μια βραδιά γεμάτη μανιάτικες γεύσεις, αυθεντικότητα και φουλ άρωμα τόπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
06/02/2026

Τι κάνει το Dorian ένα από τα πιο hot εστιατόρια του Λονδίνου;

Δοκιμάσαμε το μισελενάτο εστιατόριο του Notting Hill, όπου όλα τα πιάτα τρώγονται (κυρίως) με τα χέρια, και διαπιστώσαμε ότι η ραφινάτη πληθωρικότητα των premium γεύσεων που σερβίρει, είναι ένας μόνο από τους λόγους που το έχουν κάνει ένα από τα πιο δύσκολα reservations της βρετανικής μητρόπολης.

Onuki Athens

Η ξεχωριστή ιαπωνική κουζίνα του Σταμάτη Σκριάπα κάνει αίσιο ποδαρικό στο πολυαναμενόμενο "The Ilisian" που ανάβει σταδιακά τα φώτα του.

Ένα από τα πιο γαστρονομικά σουβλάκια της Αθήνας σερβίρεται ξανά για μια και μόνο νύχτα

Σήμερα 5/2, ο 'Μίμης' κάνει μια ειδική εμφάνιση επαναφέροντας το νεο-τραντίσιοναλ σουβλάκι το με καλά κρασιά σε ένα pop-up που αξίζει στάση.

Το πιο "cool χωριό" της πόλης σερβίρει μια αλέγρα λάτιν κουζίνα

Σε κάθε τραπέζι του στήνεται και μια μικρή fiesta.

Γιατί όλοι δίνουν ραντεβού στα micro-bakeries, Λίζα Κερμανίδου;

Η ταλαντούχα Θεσσαλονικιά pastry chef του λονδρέζικου πολυχώρου Pantechnicon πάτησε Αθήνα για να υπογράψει τις γεύσεις του φρεσκοφουρνισμένου No Crumbs, και μας μιλά για την τρέλα των micro bakeries, που έχουν έρθει, πράγματι, για να καλύψουν ένα κενό.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2026

Το εστιατόριο Khufu’s, στο οροπέδιο της Γκίζας κατέκτησε την κορυφή, στη φετινή λίστα.