Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Και νέο, και κομψό, και «Άνετον», το δημοφιλές εστιατόριο στο αθηναϊκό downtown, με γοητευτικό bistrot food αλλά και γεύσεις με αέρα πιο fine στη μοντέρνα, φινετσάτη σάλα του.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Στις 5/11 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας ενός εστιατορίου που έγραψε ιστορία στο Μαρούσι, ταράζοντας τα νερά της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής. Στις 17/12 o Δημήτρης Φωτόπουλος μαζί με τον επί χρόνια σεφ του εστιατορίου Βασίλη Ζώη άνοιξαν τη νέα σελίδα του «Άνετον» στο κέντρο της Αθήνας.

Η αίσθηση που έχω μπαίνοντας στην ψηλοτάβανη αίθουσα είναι αυτή μιας μοντέρνας, φινετσάτης αστικής τραπεζαρίας που σε τυλίγει και σε καλοδέχεται μονομιάς. Κάποια στοιχεία θυμίζουν σπίτι του ’60 και του ’70 από ελληνική ταινία, με το μπαράκι και την ξύλινη σκάλα με την κάθετη κουπαστή σεταρισμένα με τον μίνιμαλ μπουφέ από καρυδιά. Το highlight της σάλας, βεβαίως, είναι η τοιχογραφία του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Baller Zosa (τον γνώρισε ο Φωτόπουλος το καλοκαίρι στην Αντίπαρο), το στιλ της οποίας θυμίζει την πιο ωραία αφαιρετική περίοδο του Μόραλη.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 1

Το μενού, τώρα, κινείται ανάμεσα στο ψαγμένο μπιστρό και το fine dining. Να, όπως αυτό το ωραίο φιλέτο ταρτάρ ας πούμε, αρτυμένο με ελιές, καπνιστή ντομάτα, ρίγανη και κάππαρη που έχει ελληνικό χρώμα – πιστεύω ότι λίγη οξύτητα θα φώτιζε τις αποχρώσεις της γεύσης του, ακριβώς όπως το πετυχαίνει η σοφιστικέ dirty μπρουσκέτα με τροφαντή μοσχαρίσια γλώσσα, που έχει πάνω της φύτρες τουρσί, βατόμουρα και κάππαρη να την κοντράρουν και να την αναδεικνύουν. Η τάρτα, ασυνήθιστη και ωραία, έχει κρέμα και κομμάτια κολοκύθας, γήινο βελούδο από μια μους βασιλομανίταρων και λιωμένο κατσικίσιο τυρί.

Το πιο ραφιναρισμένο κομμάτι του μενού είναι το θαλασσινό, με πιάτα όπως το ριζότο με σαφράν, καβούρι, μασκαρπόνε και λεμόνι τουρσί ή η σκορπίνα και τα πολύ ωραία ποσαρισμένα όστρακα με λαχανικά σε λεμονάτη κακαβιά μουστάρδας (με λιγότερη μουστάρδα θα ακουγόταν καλύτερα η γεύση των ψαριών). Επιστροφή στο comfort με τρυφερές homemade παπαρδέλες σε μια απολαυστική κατσικομακαρονάδα με άγρια μανιτάρια και κορδέλες ενός εξαιρετικού κατσικίσιου τυριού αλλά και στο εκσυγχρονισμένο oldie, με μια νοστιμότατη μπριζόλα μαύρου χοίρου γεμιστή με ξινόμηλα και κάστανα και τυλιγμένη σε προσούτο Ευρυτανίας.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 2

Μαζί τους μπορείτε να πιείτε τα κοκτέιλ του Λεωνίδα Πετρόπουλου ή να ακολουθήσετε τις προτάσεις της σομελιέ Μαρίας Νίκα και να ανακαλύψετε άγνωστα βιοδυναμικά διαμαντάκια της οινικής Ελλάδας. Το τιραμισού με πλούσιο βελούδο από μασκαρπόνε και ωραίους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι εκ των ων ουκ άνευ για το τέλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνετον

Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.