Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Και νέο, και κομψό, και «Άνετον», το δημοφιλές εστιατόριο στο αθηναϊκό downtown, με γοητευτικό bistrot food αλλά και γεύσεις με αέρα πιο fine στη μοντέρνα, φινετσάτη σάλα του.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Στις 5/11 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας ενός εστιατορίου που έγραψε ιστορία στο Μαρούσι, ταράζοντας τα νερά της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής. Στις 17/12 o Δημήτρης Φωτόπουλος μαζί με τον επί χρόνια σεφ του εστιατορίου Βασίλη Ζώη άνοιξαν τη νέα σελίδα του «Άνετον» στο κέντρο της Αθήνας.

Η αίσθηση που έχω μπαίνοντας στην ψηλοτάβανη αίθουσα είναι αυτή μιας μοντέρνας, φινετσάτης αστικής τραπεζαρίας που σε τυλίγει και σε καλοδέχεται μονομιάς. Κάποια στοιχεία θυμίζουν σπίτι του ’60 και του ’70 από ελληνική ταινία, με το μπαράκι και την ξύλινη σκάλα με την κάθετη κουπαστή σεταρισμένα με τον μίνιμαλ μπουφέ από καρυδιά. Το highlight της σάλας, βεβαίως, είναι η τοιχογραφία του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Baller Zosa (τον γνώρισε ο Φωτόπουλος το καλοκαίρι στην Αντίπαρο), το στιλ της οποίας θυμίζει την πιο ωραία αφαιρετική περίοδο του Μόραλη.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 1

Το μενού, τώρα, κινείται ανάμεσα στο ψαγμένο μπιστρό και το fine dining. Να, όπως αυτό το ωραίο φιλέτο ταρτάρ ας πούμε, αρτυμένο με ελιές, καπνιστή ντομάτα, ρίγανη και κάππαρη που έχει ελληνικό χρώμα – πιστεύω ότι λίγη οξύτητα θα φώτιζε τις αποχρώσεις της γεύσης του, ακριβώς όπως το πετυχαίνει η σοφιστικέ dirty μπρουσκέτα με τροφαντή μοσχαρίσια γλώσσα, που έχει πάνω της φύτρες τουρσί, βατόμουρα και κάππαρη να την κοντράρουν και να την αναδεικνύουν. Η τάρτα, ασυνήθιστη και ωραία, έχει κρέμα και κομμάτια κολοκύθας, γήινο βελούδο από μια μους βασιλομανίταρων και λιωμένο κατσικίσιο τυρί.

Το πιο ραφιναρισμένο κομμάτι του μενού είναι το θαλασσινό, με πιάτα όπως το ριζότο με σαφράν, καβούρι, μασκαρπόνε και λεμόνι τουρσί ή η σκορπίνα και τα πολύ ωραία ποσαρισμένα όστρακα με λαχανικά σε λεμονάτη κακαβιά μουστάρδας (με λιγότερη μουστάρδα θα ακουγόταν καλύτερα η γεύση των ψαριών). Επιστροφή στο comfort με τρυφερές homemade παπαρδέλες σε μια απολαυστική κατσικομακαρονάδα με άγρια μανιτάρια και κορδέλες ενός εξαιρετικού κατσικίσιου τυριού αλλά και στο εκσυγχρονισμένο oldie, με μια νοστιμότατη μπριζόλα μαύρου χοίρου γεμιστή με ξινόμηλα και κάστανα και τυλιγμένη σε προσούτο Ευρυτανίας.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 2

Μαζί τους μπορείτε να πιείτε τα κοκτέιλ του Λεωνίδα Πετρόπουλου ή να ακολουθήσετε τις προτάσεις της σομελιέ Μαρίας Νίκα και να ανακαλύψετε άγνωστα βιοδυναμικά διαμαντάκια της οινικής Ελλάδας. Το τιραμισού με πλούσιο βελούδο από μασκαρπόνε και ωραίους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι εκ των ων ουκ άνευ για το τέλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνετον

Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μαρίνα Φλοίσβου: 5 στάσεις για φαγητό, ποτό και γλυκό δίπλα στη θάλασσα

Από εστιατόρια με θέα και spots για χαλαρό ποτό, μέχρι παγωτό για το κλείσιμο της βόλτας, ξεχωρίσαμε 5 μαγαζιά στη Μαρίνα Φλοίσβου που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΒΙΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
12/08/2026

Αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα

Έξι τραπέζια πάνω στα βράχια, με τη θάλασσα να χαϊδεύει τα πόδια των θαμώνων και το κάρβουνο να πιάνει το κόκκινο του ηλιοβασιλέματος, χτίζουν το σκηνικό του "Zolotas Beach", πάνω στο οποίο ο Θοδωρής Παπανικολάου στήνει την επιστροφή του στην αθηναϊκή σκηνή με τον καλύτερο τρόπο: επιστρέφοντας στα στοιχειώδη, με εξαιρετική πρώτη ύλη στη φαρέτρα του και τη νοστιμιά της φλόγας στα ατού του.

Αυτό το εστιατόριο στο Φάληρο σερβίρει κάθε μέρα εδώ και 10 χρόνια ό,τι βγάζουν τα δίχτυα

Οι "Ψαράδες", το ψαροφαγικό εστιατόριο του Φαλήρου όπου εδώ και 10 χρόνια το μενού το γράφει η θάλασσα.

Σε άλλα νέα, ο Μπερλίν από το La casa de papel τρώει σε αυτό το μαγειρείο στα Εξάρχεια

Ο Πέδρο Αλόνσο βρίσκεται στην Αθήνα για διακοπές και, αντί για fine dining και κοσμικές παραλίες, φαίνεται πως προτίμησε τα Εξάρχεια.

Zolotas Beach

Αν επισκεφθείτε ένα μόνο μέρος στην αθηναϊκή ριβιέρα φέτος, ας είναι το "Zolotas Beach" του Four Seasons Astir Palace, όπου ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου επιστρέφει στην εστιατορική σκηνή της χώρας, περνώντας signature πιάτα και νέες δημιουργίες του απ’ την κάψα του κάρβουνου και την αγριάδα της φωτιάς.

Mavro Restaurant: Το νέο γαστρονομικό του "τέμπο" είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Στο all black deck του Mavro Lounde Bar-Restaurant στη Σαντορίνη, ο chef Μάνος Δερμιτζάκης και η ομάδα του στρέφουν το τιμόνι σε μια βαθιά νόστιμη, σύγχρονη ελληνική κουζίνα "κλειδώνοντας" τη νέα τους ταυτότητα εκεί ακριβώς όπου το τραπέζι μοιάζει να αιωρείται.

Τα πιο δροσερά σορμπέ της Αθήνας για τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού

Λιγότερο πλούσιο από το παγωτό, αλλά εξίσου απολαυστικό, το σορμπέ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού καλοκαιριού και σε αυτά τα μέρη το απολαμβάνουμε.