5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο

Πίσω στην πόλη τα λέμε με τους φίλους πίνοντας ψαγμένο κρασί, σε μαγαζιά ευέλικτα, που προσφέρουν πολλά σενάρια οινογαστρικών απολαύσεων.

5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο

Tα wine bars έχουν εδραιωθεί ως μία από τις πιο cool, δημοφιλείς και ψαγμένες φάσεις της αθηναϊκής σκηνής και ­τώρα που ξαναμαζευόμαστε στην πόλη μοιάζουν ιδανικά μέρη για να βρεθούμε με τους φίλους μας μετά τις διακοπές, να κουβεντιάσουμε τα του καλοκαιριού και να σκεφτούμε ιδέες για τη νέα σεζόν. Οι εναλλακτικές της απόλαυσης του κρασιού είναι πλέον πολλές και ξετυλίγονται μέσα από διαφορετικά σενάρια. Σιγοπίνοντας ένα ποτήρι παλαιωμένο Cabernet, μια τρίχρονη Σαντορίνη, ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο, βρέχουμε τον ουρανίσκο με γοητευτικά­ ερεθίσματα και ξεφεύγουμε από το τυποποιημένο «ποτήρι κρασί».

Αν το θελήσουμε, μάλιστα, η οινική αναζήτηση μπορεί να γίνει ακόμη πιο συναρπαστική με θεματικά «flight», που μπορεί να περιλαμβάνουν λ.χ. τρεις-τέσσερις χρονιές του ίδιου κρασιού σε δόσεις γευσιγνωσίας, την ίδια ποικιλία σε φρέσκια, βαρελάτη ή γλυκιά εκδοχή, συγκριτικές κόντρες δύο ποικιλιών (π.χ. Syrah vs Ξινόμαυρο). Μαζί τους τσιμπολογάς απλούστερα ή πιο δημιουργικά εδέσματα, που τους ταιριάζουν, και η βραδιά κυλάει πολύ νόστιμα.

#1 «Brunello»: ιταλική κομψότητα

5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο - εικόνα 1

Μικρό και σικ, φέρνει ιταλιάνικο αέρα στη Λουκιανού με ένα στιλ... παλιάς δαντέλας με foodie και wine lover χρώμα. Η λίστα του περιλαμβάνει γύρω στα 70 κρασιά παλαιού κόσμου, που σερβίρονται όλα με το ποτήρι, και ανάλαφρα κοκτέιλ σε ιδέες του Σπύρου Κερκύρα. Την κουζίνα επιμελείται ο Μιχάλης Νουρλόγλου με μια μικρή συλλογή πιάτων (από περιποιημένη πίτσα μέχρι σπανάκι με ριζότο, λεμόνι και καλαμάρι), τυριών και αλλαντικών. Αν πάτε πρωί, θα πιείτε καφέ και θα φάτε panini.

#2 «Vintage»: κελάρι επιπέδου

5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο - εικόνα 2

Ένα κορυφαίο wine bar, σε ένα κομψό χώρο μέσα στο ιστορικό κτίριο του Χυτήρογλου, στη Μητροπόλεως, αποθεώνει το καλό κρασί με 600 ετικέτες. Η διάφανη, κλιματιζόμενη walk-in κάβα του είναι η καρδιά του μαγαζιού, πείθοντάς σε ότι εδώ θα βρεις οινικά διαμαντάκια. Ψυχή του «Vintage» ο σομελιέ-ιδιοκτήτης Πάνος Κυριαζής. Η κουζίνα που μαγειρεύει η γυναίκα του Ίζα δεν έχει φιοριτούρες, υιοθετώντας ένα πολύ νόστιμο στιλ μπιστρό.

#3 «Monk»: μποέμικη ταράτσα

5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο - εικόνα 3

Παίρνεις το ασανσέρ που σε περιμένει στα δεξιά της εισόδου στην Καρόρη και βγαίνεις σε μια ατμοσφαιρική ταράτσα με άνετα καναπεδάκια, φερφορζέ και φυτά, όπου το καλοκαίρι βαστάει γερά. Χαλαρές μουσικές, προβολές στον απέναντι τοίχο, fingerfood, σαλάτες και πιάτα με μεσογειακό/διεθνές χρώμα κάνουν παρέα στις 180 ετικέτες που έχει επιλέξει ο σομελιέ Βασίλης Παπαδόπουλος: σε βολτάρουν σε ποικίλα ξένα κι ελληνικά αμπελοτόπια και –guess what– μπορείς όλες, μα όλες, να τις χαρείς και σε ποτήρι.

#4 «Oinoscent»: φιλικό και easy going

5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο - εικόνα 4

Tο φιλόξενο wine spot του Δάνη Αγαπητού και του σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη κάνει σοβαρή δουλειά. Πάντα είχε προτάσεις για τσιμπολόγημα στην μπάρα και στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο· φέτος όμως, που έκλεισε δέκα χρόνια στην οδό Βουλής, απέκτησε το δικό του όμορφο μικρό εστιατόριο, όπου το πολυσυλλεκτικό μενού του Χρήστου Μπούκα (από poke με τόνο και θαλασσινά σεβίτσε σε ένα μοσχαρίσιο διάφραγμα με τσιμιτσούρι) βρίσκει πολλά σημεία επαφής τόσο με τις επιλογές της λίστας, που αλλάζει πολύ συχνά, όσο και με τις χίλιες ετικέτες του διεθνούς και του ελληνικού αμπελώνα που ξεκουράζονται στο κελάρι. Με συχνά αφιερώματα, γευσιγνωσίες και events αλλά και μια δραστήρια ομάδα, έχει πολλούς τρόπους να σε βάζει στο... κλήμα.

#5 «By the Glass»: αστικό ξέφωτο

5 wine bars για ψαγμένες συναντήσεις στο κέντρο - εικόνα 5

Το ρομαντικό setting μέσα στην αστική αύρα της Στοάς Ράλλη αλλά και στην ήσυχη Πλατεία Ραλλούς Μάνου, πίσω από τη ρώσικη εκκλησία στη Φιλελλήνων, και μια γενναία και ποικίλη οινική προσφορά έχουν κάνει το «By The Glass» ένα από τα δημοφιλέστερα wine bars. Εδώ μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας την πολυτέλεια ενός γαλλικού, ιταλικού ή καλιφορνέζικου grand cru σε ποτήρι ή μιας σπάνιας ελληνικής χρονιάς. Η κουζίνα έχει ευρύτητα και ποικιλία, συνδυάζοντας μεσογειακά κι ελληνικά πιάτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Oinoscent

Βουλής 45-47, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

By the Glass

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων (Στοά Ράλλη), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Vintage

Μητροπόλεως 66-68, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Monk

Καρόρη 4, Πλ. Αγίας Ειρήνης, κέντρο
  • Εστιατόρια

Brunello

Λουκιανού 21, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".