Τι γυρεύει μια καμηλοπάρδαλη (που ξέρει από κρασί) στα Εξάρχεια;

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

Ζιράφ

Στην εξωτική σαβάνα της Καλλιδρομίου, ανάμεσα σε πάγκους με φρούτα, γκράφιτι και μυρωδιές από καφέδες, μια καμηλοπάρδαλη αποφάσισε να ριζώσει. Όσο αυτή η  "Ζιράφ" από το γαλλικό (girafe) παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά χάρη στον ατελείωτο λαιμό της, άλλο τόσο παραμένει καλά γειωμένη χάρη στα μακριά της πόδια.

Στην περίπτωση που με τη ζωολογία δεν τα πάτε πολύ καλά, σίγουρα με το άχαστο pairing έξοχο κρασί- φανταστικό φαγητό θα είστε πιο εξοικειωμένοι. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων που μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

Ζιράφ

Πίσω από το project, ο William Δράκος και ο Γιάννης Τερψίδης, φίλοι από τα χρόνια που μοιράζονταν φοιτητικά αμφιθέατρα, δεν έμειναν ποτέ μόνο στο πάθος τους για την τεχνολογία. Έχτισαν μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες πληροφορικής, αλλά κάπου μέσα τους έκαιγε πάντα μια άλλη φλόγα, η ιδέα ενός χώρου ζεστού, με κρασί, γεύσεις και φίλους γύρω από το ίδιο τραπέζι. Όταν στη διαδρομή γνώρισαν τον Βασίλη Παπαδόπουλο, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους sommeliers, το όραμα πήρε σάρκα και οστά. Κι έτσι, οι τρεις τους ένωσαν δυνάμεις και έδωσαν ζωή στο Ζιράφ -ένα όνειρο που περίμενε χρόνια να βγει στο φως. Τα της κουζίνας ανέλαβε ο σεφ Παναγιώτης Βασιλάτος, που μαζί με τον Βασίλη Παπαδόπουλο δημιούργησαν ένα δίδυμο που ξέρει να γράφει ιστορίες με ποτήρια και πιάτα εδώ και πολλά χρόνια,  βασισμένοι πάνω στην οικογενειακή ατμόσφαιρα καθώς και την αδιαμφισβήτητη μεταξύ τους χημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι στο "Ζιράφ" δουλεύουν μαζί από δύο έως δέκα χρόνια και αυτό αποδεικνύεται στο χαμόγελο, στην ατμόσφαιρα, στη φυσική άνεση που σου δίνει ο χώρος. Δεν υπάρχει τίποτα στημένο, μόνο αληθινή φιλοξενία.

Απροσποίητα cool χώρος με διακριτικές afro πινελιές εντός, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, μοντέρνα vibes και χαλαρή ατμόσφαιρα εκτός, φτιάχνουν το παζλ της συνθήκης εδώ, ενώ συμπληρώνονται από καλές μουσικές. Μινιμαλιστική έθνικ αισθητική- που επιτέλους σπάει τον σκανδιναβικό κατακλυσμό στο design της εστιάσης.

Ζιράφ

Όσο για τη λίστα των κρασιών, αυτή είναι δίτομο μυθιστόρημα από μόνη της: 135 ετικέτες, 17 χώρες, 80+ ποικιλίες. Και το καλύτερο; Όλες, μα όλες, σερβίρονται σε ποτήρι! Θέλεις ένα δροσιστικό ροζέ Prosecco από την Ιταλία πριν το φαγητό, ένα αργεντίνικο Torrontés στο κυρίως και ένα πλούσιο Côtes du Rhône για pairing με το κρέας; Εδώ μπορείς να τα έχεις όλα, χωρίς να δεσμευτείς σε φιάλη. Μια πολυπολιτισμική εγκυκλοπαίδεια κρασιού, με φιλοσοφία που τιμά τη μοναδικότητα της κάθε τοπικής ποικιλίας.

​​ζιραφ

Η κουζίνα κρατάει το ίδιο vibe σε μια γευστικά uptempo φιλοσοφία. Ο Βασιλάτος κατεβαίνει λαϊκή στην Καλλιδρομίου, γεμίζει τσάντες με πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε street πιάτα με μεσογειακή ούγια. Στο πεδίο του φαγητού, λοιπόν, αρτιζάνικο αραντσίνι από ριζότο μανιταριών, ελαφρύ και στεγνοτηγανισμένο fish n’ chips, tacos με black angus, hot dog σε ψωμάκι lobster, μια άψογα μαγειρεμένη ταλιάτα με τσιμιτσούρι και μερικές ακόμη καλοφτιαγμένες προτάσεις μεριμνούν για το ευ τρώγειν, πριν, μετά και παράλληλα με το ευ πίνειν.

Ζιράφ

Κι εκεί, πάνω από όλα, η καμηλοπάρδαλη. Υπερήφανη, κοινωνική, διαφορετική. Σου ψιθυρίζει το motto της: "in a world full of unicorns, be a giraffe". Είπαμε αυτή η γεμάτη αυτοπεποίθηση καμηλοπάρδαλη πατάει γερά στα πόδια της.

Καλλιδρομίου 17 & Μαυρομιχάλη, 2103605349, IG: @girafe.athens, FB: Girafe Athens

Περισσότερες πληροφορίες

Girafe

Καλλιδρομίου 17, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα οινικό δείπνο με τα VOÏ Wines στο Καπάνι Μάρκετ

Ο Ιάσωνας Λίγας των VOÏ Wines κατεβαίνει στο Μεταξουργείο για ένα κοινό τραπέζι με φυσικά κρασιά, φαγητό και χαλαρή διάθεση στο Kapani Market.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
02/10/2026

Κι αν το Brutus Tavern είναι το πιο hot κρεατάδικο της Αθήνας αυτή τη στιγμή;

Το καρνιβορικό εστιατόριο του Κολωνακίου έχει διανύσει αρκετό δρόμο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Σήμερα, δείχνει πιο ώριμο και σίγουρο από ποτέ, με τον σεφ Στέφανο Ρίζο και την ομάδα του να διανύουν περίοδο φόρμας.

Η Ana Roš θέλει να βγάλει το fine dining στο δρόμο

Η αυτοδίδακτη Σλοβένα σεφ που έφτασε το "Hiša Franko" στα τρία αστέρια Michelin έρχεται στην Αθήνα για το Gastrosophy Festival και μιλά στο αθηνόραμα για το μέλλον της υψηλής γαστρονομίας, το νέο μοντέλο του "young dining", την οικονομία των εστιατορίων και τη σημασία του να τρώμε ξανά όχι σύμφωνα με τις τάσεις, αλλά τις ανάγκες της θρέψης.

Στο Django Gelato, το παγωτό γίνεται αφορμή για καλό σκοπό

Gelato for the Cure: Το Django Gelato στηρίζει το "Άλμα Ζωής" με limited edition γεύση

Ανοίγει ο Daniel Humm "γαστροταβέρνα στο Παγκράτι";

Συγγνώμη, στο Μανχάταν θέλαμε να πούμε… Όμως το νέο HUMM έχει ξυλόφουρνο, φάβα, φέτα, ψάρια στα κάρβουνα και μεγάλα πιάτα για τη μέση. Και θυμηθήκαμε όσα μας είχε πει ο διάσημος σεφ μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Η ιστορία των αστεριών Michelin (αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι' αυτά)

Ο σημαντικός γαστρονομικός κόκκινος οδηγός ανακοινώνει πολύ σύντομα τη λίστα του με τα ελληνικά εστιατόρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη) για το 2026 και με 'διάλειμμα' ενός έτους. Πριν συμβεί αυτό, ανατρέχουμε στην ιστορία των αστεριών Michelin καθώς και σε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για/ γύρω από αυτά.