Τρία spots για ιταλικές απολαύσεις με Lurisia

Το premium ιταλικό νερό των 'Αλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακωρύχου, είναι ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φίνες γαστρονομικές στιγμές στην πόλη.

Τα paccheri con Guancia στο Da Bruno

Γεννημένο στην καρδιά των 'Άλπεων και εμπλουτισμένο με τη γεύση της εξερεύνησης, το premium ιταλικό νερό Lurisia φέρνει τη φινέτσα του Πιεμόντε στο ποτήρι, δεμένη με έναν συναρπαστικό θρύλο. Λέγεται ότι, το 1900, το χτύπημα της αξίνας ενός ανθρακορύχου στους πρόποδες των Δυτικών 'Άλπεων, έκανε να κυλήσει από τον βράχο νερό που αποδείχτηκε εξαιρετικό για κατανάλωση, αλλά και πολύτιμο για την επούλωση πληγών. Το νερό αυτό ήταν η πηγή του Lurisia (Santa Barbara Di Lurisia) και η φήμη του έφτασε πέρα ​​από τα σύνορα της περιοχής, με τη βραβευμένη με Νόμπελ, Μαρία Κιουρί να φτάνει στην περιοχή και να πιστοποιεί τις εξαιρετικές ιδιότητες του λίγα χρόνια μετά. Εμπνευσμένοι από το θρύλο του εξερευνητή, λοιπόν, και με οδηγό το premium ιταλικό νερό Lurisia και τη βραβευμένη φιάλη του σε σχήμα φαναριού, ανακαλύπτουμε κι εμείς μερικές από τις πιο φίνες γαστρονομικές γωνιές της πόλης. Ακολουθήστε μας!

Da Bruno, Π. Φάληρο

Εστιατόριο Da Bruno νέο μενού 1

H διαχρονική τρατορία του Παλαιού Φαλήρου, σημείο αναφοράς για πάνω από 35 χρόνια, με τον καταπράσινο κήπο και τα στιλάτα φερ φορζέ τραπεζοκαθίσματα, εξακολουθεί να συναρπάζει τους τιφόζι της γεύσης, με επικεφαλής στην κουζίνα του την σεφ Κυριακή Φωτοπούλου και μερικές από τις πιο φίνες ιταλικές πρώτες ύλες στη φαρέτρα της. Αφράτες burrate, μοσχομυριστές τρούφες, εξαιρετικά ελαιόλαδα, παλαιωμένες parmiggiane γεμάτες umami νοστιμιά, αλλά και φρέσκα ζυμαρικά γίνονται τα βασικά όπλα μιας κουζίνας που μιλάει άπταιστα την κλασική ιταλική, με πιάτα σαν τα paccheri con Guancia, όπου η παραδοσιακή ναπολιτάνικη pasta συναντά σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα παρμεζάνας, ή το risotto funghi, με ραγού μανιταριών και πάστα μαύρης τρούφας. Η αφράτη και τραγανή pinsa είναι ένα άλλο κεφάλαιο μόνη της, ενώ η αυθεντική συνταγή της Tiramisu Da Bruno, που έρχεται για μεγαλοπρεπές φινάλε, έχει γράψει τη δική της ιστορία.

Prac•sitele, Κέντρο

Το ιταλικό εστιατόριο Prac•sitele στο κέντρο της Αθήνας 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

"Veni Vidi Amavi" γράφει η πινακίδα που έχει στην είσοδο του αυτό το νέο καλοφαγικό darling του Κέντρου, κι αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν αντικρίζεις την όμορφη, upscale διακόσμηση του: "έρχεσαι, βλέπεις, ερωτεύεσαι"! Ανοιχτόκαρδα χρώματα, μαρμάρινα τραπέζια, ένας "κήπος" σε τοίχους και κολόνες, αλλά και πολύ ταιριαστό μουσικό χαλί στη σωστή ένταση, αγκαλιάζουν την μια εμπειρία μοντέρνας ιταλικής φινέτσας κι απλότητας, με την pasta να ακολουθεί κλασικές κατευθύνσεις (linguini caccio e pepe και bucatini carbonara με αυγό και guanciale ανάμεσα στα φαβορί), και η πίτσα, κριτσανιστή, κυψελωτή και πανάλαφρη, να βγαίνει από φούρνο-έργο τέχνης σε 5 εκδοχές, με must taste τις Burratina (με mortadella al pistacchio, πέστο φιστίκι Αιγίνης και βαλεριάνα) και San Daniele (ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, προσούτο San Daniele 24μηνης ωρίμανσης). Όλα αυτά πλαισιώνονται από προσεγμένη λίστα κρασιών με ελληνικές και ιταλικές ετικέτες, καθώς και μία αρκετά ενδιαφέρουσα cocktail list, στα μοτίβα του aperitivo.

Vittoria Gati, Γλυφάδα

Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση σε εστιατορικά σουξέ (ο πατέρας, Γιάννης Παπακώστας, είχε "αναστατώσει" το Κολωνάκι των ‘90s με το θρυλικό "Casa di Pasta), ο Γιώργος Παπακώστας παρέα με τα αδέρφια του Φάνη και Θανάση, έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην αθηναϊκή εστίαση με σειρά επιτυχημένων γευστικών projects απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης. Ναυαρχίδα τους όμως παραμένει το "Vittoria Gatti", μια σύγχρονη ιταλική brasserie στο κέντρο της Γλυφάδας, όπου ο Γιώργος μοιράζεται την κουζίνα με τον Σάββα Λαζαρίδη. Οι δυο τους συνυπογράφουν ένα μενού που αντλεί έμπνευση από αυθεντικά ιταλικά κλασικά, για να προτείνει πιάτα που φέρνουν τη γεύση της Μπότας σε σύγχρονο μεσογειακό σκηνικό. Το Vitello Tonnato και τα Arancini al Pomodoro έχουν φανατικούς, τα gniochi ala norma, με καπνιστή μελιτζάνα και χταπόδι, φτιάχνονται επί τόπου και μοσχοβολούν καλοκαιρινή φρεσκάδα, ενώ σουξέ όπως τα agnolotti, γεμιστά με μοσχάρι και ricotta, οι papardele Bolognese με την αυθεντική μπολονέζικη συνταγή του ραγού, αλλά και οι πίτσες που ψήνονται σε ξυλόφουρνο με ελιά, γίνονται όλα από φρέσκο ζυμάρι, με αλεύρι που έρχεται εδώ αποκλειστικά για το "Vittoria Gatti", από παραδοσιακό μύλο στα περίχωρα της Νάπολης. Τι πιο οριτζινάλε!

Lurisia

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Vittoria Gati

Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Prac•sitele

Πραξιτέλους 7, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8 καφενεία και ταβέρνες που αγαπούν τους μεζέδες και την ελληνική κουζίνα

Γουστόζικα καφενεία και ταβέρνες-μεζεδοπωλεία που τιμούν την ελληνική κουζίνα αναβιώνοντας παραδοσιακά εδέσματα ή προσθέτοντας λεπτές ανανεωτικές πινελιές στα κλασικά για κρασο-ουζο-τσιπουροποσίες περιωπής.

27/09/2023

Μαθαίνουμε… ιταλικά με το Lurisia: Pasta fresca στο "Da Bruno"

Το premium ιταλικό νερό των Άλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακορύχου, γίνεται ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φινετσάτες γευστικές διευθύνσεις της πόλης και μας καλεί στο αγαπημένο του ιταλικό στο Π. Φάληρο, για φρέσκα ζυμαρικά και premium Ιταλική κουζίνα.

Σεπτέμβρης ο τρυγητής: Ο μήνας του αμπελιού μάς βρίσκει στο Οινοποιείο Δουλουφάκη

Μια βόλτα στις Δαφνές της Κρήτης, όπου απλώνεται ο αμπελώνας του Οινοποιείου Δουλουφάκη, είναι must για να μπούμε στο κλίμα του τρύγου και να γνωρίσουμε καλύτερα τις εργασίες της οινοποίησης.

Πού βγαίνουμε πριν και μετά τις συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού;

Παλιά και νέα στέκια γύρω από το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού υποδέχονται τους συναυλιόφιλους του ανανεωμένου τοπόσημου.

Συνταγές με φυτικό γάλα από την Nespresso Professional

Για πολλούς μπορεί να μοιάζουν με καπρίτσιο των καιρών, για άλλους όμως τα εναλλακτικά, ελεύθερα λακτόζης γάλατα είναι μονόδρομος για λόγους όχι απλά διατροφικούς, αλλά υγείας. Ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε, με μερικές από τις πιο πρωτότυπες συνταγές της Nespresso Professional!

Στην "Aspasia" η Σταυριανή Ζερβακάκου μαγειρεύει τη γη και τη θάλασσα της Μάνης

Το γραφικό Σταυρί, ιδιαίτερη πατρίδα της, διάλεξε η Σταυριανή Ζερβακάκου για να στήσει το μαγειρική της φωλιά και να στρώνει, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, ένα τραπέζι που ξεχειλίζει μανιάτικα αρώματα.

30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Η γαστρονομία της βραδιάς

Σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με συγκίνηση, οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας μαγείρεψαν ένα εξαιρετικό μενού, τιμώντας τα 30 χρόνια κορυφαίας γαστρονομίας στην Ελλάδα.