Μόλυβος

Η Μυτιλήνη σε απευθείας link με τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ούζα, γκιουζλεμέδες και λαδοτύρι. O «Μόλυβος», που μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, έχει όμως στο ενεργητικό του δεκαοκτώ χρόνια ιστορίας ως «Τυχερό Πέταλο» στην Πέτρα της Λέσβου, έχει φέρει το νησί του στην πόλη.

Μόλυβος

Η Μυτιλήνη σε απευθείας link με τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ούζα, γκιουζλεμέδες και λαδοτύρι.

Μόλυβος - εικόνα 1

Η κουζίνα μας έχει τα κλασικά της πιάτα, με ακτίνα δράσης από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, που λειτουργούν ως συναισθηματικοί «πάσσαλοι» για κάθε γευστικό… ελληνιστή. Πέρα όμως από το γιουβέτσι, το κοκκινιστό κι ανάλογες σταθερές, το γεγονός ότι πλέον η Αθήνα σού δίνει αφορμές να γνωρίσεις μέσω του πιάτου τις τοπικές ιδιολέκτους της κατσαρόλας (και όχι μόνο) είναι μια σημαντική εξέλιξη. Γι’ αυτό αξίζει να πάτε μέχρι τη Μυτιλήνη μέσω Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί ο «Μόλυβος», που μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, έχει όμως στο ενεργητικό του δεκαοκτώ χρόνια ιστορίας ως «Τυχερό Πέταλο» στην Πέτρα της Λέσβου, έχει φέρει το νησί του στην πόλη, με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του λιμανιού του Μόλυβου και των ψαράδων του και έργα του Θεόφιλου.

Στην αρχή σε κερνάνε ούζο –η ειδικότητά τους– με παξιμάδι για να βουτήξεις στα ντιπ και στο δικό τους λάδι, που έρχεται στο μπολάκι με σκόρδο και λίγη ρίγανη. Από κει και πέρα, αξίζει να δοκιμάσεις τα παστά που φτιάχνουν οι ίδιοι, το λαδοτύρι σαγανάκι, τους συμπαθέστατους τυρένιους κολοκυθοκεφτέδες και τα λουλούδια γεμιστά με αλμυρή φέτα και άνηθο – «τσιμπάει» λίγο στο αλάτι και σηκώνει κρασί (το χύμα τους είναι καλό, υπάρχουν πάντως και κάποια εμφιαλωμένα). Must και οι γκιουζλεμέδες, η μυτιληνιά, λεπτή εκδοχή της τυρόπιτας. Περνώντας στα κύρια πιάτα, το ψαρονέφρι που γεμίζεται με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα το βρήκα λίγο στεγνό. Πιο ωραίο το αρνί που ψήνεται στη λαδόκολλα με πατάτες –λουκούμι– και στο τέλος, λιτός και απέριττος σιμιγδαλένιος χαλβάς – από τις ελληνικές «αξίες» που λέγαμε παραπάνω.

Ούζο όταν πιεις

Μίνι, Φήμη, Σμυρνιώ, Veto, Ματθαίου, Κέφι και άλλα: συλλογή προς ανακάλυψη. Δεκατέσσερα μέτρησα στον κατάλογο, εκ των οποίων κάποια αποσταγμένα.

Up: Η αίσθηση νησιού, τα ωραία ρεμπέτικα και οι τοπικές συνταγές. Down: Εκείνη η plasma οθόνη δίπλα στον Θεόφιλο – φταίει η γειτνίαση με την… κοιτίδα της ΑΕΚ. Τι να κάνεις;

Περισσότερες πληροφορίες

Μόλυβος

Χρ. Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
06/05/2024

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.