Στην πλατεία Προσκόπων, η κρητική κουζίνα συναντά την αγιορείτικη

Σε ένα σταθερό σημείο νοστιμιάς, εκεί όπου αντηχούσαν κάποτε οι φωνές του Μάνου Χατζιδάκι και της Φλέρυς Νταντωνάκη, το φαγητό εξακολουθεί να είναι αφορμή συνάντησης.

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων © Λεωνίδας Τούμπανος

Ο "Κατσούρμπος", στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, αποτελεί ένα εστιατόριο-εμπειρία επιστροφής στη μνήμη της γεύσης και σε όλα όσα πρεσβεύει η Κρήτη. Από τα Χριστούγεννα του 2004, οπότε άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, έφερε ξανά στο κέντρο της Αθήνας τη σοφία και τη σεμνότητα της κρητικής κουζίνας.

Στο παλιό μπακάλικο όπου αντηχούσαν κάποτε οι φωνές του Μάνου Χατζιδάκι και της Φλέρυς Νταντωνάκη, η τροφή εξακολουθεί να λειτουργεί ως αφορμή συνάντησης.

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 2

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το μενού, πιστό στις αρχές του τόπου και του χρόνου, τιμά το γαμοπίλαφο, τη στάκα, το κουνέλι στιφάδο, το σταμναγκάθι και τις σαρικόπιτες – πιάτα που η υπομονή της παρασκευής τους γίνεται μορφή ποίησης.

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Φέτος, έχοντας σβήσει 20 κεράκια στην τούρτα της ύπαρξής του, ο "Κατσούρμπος" εγκαινιάζει μια νέα ενότητα: τη συνάντηση της κρητικής και της αγιορείτικης κουζίνας, εκεί όπου η ύλη συναντά το πνεύμα και η γεύση γίνεται προσευχή.

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Tip: Η ρακή, αποσταγμένη στο οικογενειακό ρακοκάζανο, λειτουργεί ως τελετουργικό σφράγισμα κάθε γεύματος, ενώ το σπιτικό γλυκό στο τέλος, χειροποίητο και ανεπιτήδευτο, προσφέρει μια μορφή αποχαιρετισμού που μοιάζει με υπόσχεση επιστροφής.

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 2

Ο Κατσούρμπος στην πλατεία Προσκόπων 4
© Λεωνίδας Τούμπανος


Info

Αμύντα 2, Παγκράτι, 2107222167, katsourbos.gr,
Κατσούρμπος - Κρητική Κουζίνα,
@katsourmpos

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κατσούρμπος

Αμύντα 2, Πλ. Μ. Χατζιδάκι (έναντι αγάλματος Τρούμαν), Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Άργ(η)ισσα": Στην αγκαλιά της Θεσσαλικής φύσης με άρωμα γιορτής

Σε ένα καταπράσινο τοπίο που ημερεύει την ψυχή, το ομώνυμο εστιατόριο και οι ιδιοκτήτες του Νάνσυ Τζάρτζα και Αστέριος Καρατζολίτης προσφέρουν μια εμπειρία αυθεντικής γεύσης και φιλοξενίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2025

Το νέο 'Artisanal' του Γιάννη Παρίκου είναι εδώ

Ανοίγει ξανά αυτή την Παρασκευή το σημαντικό κηφισιώτικο σποτ, με ανανεωμένο χώρο, κάρτα και αίσθηση.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει εκλεκτές γεύσεις και κοκτέιλ στο "Azimouthio"

Η ηθοποιός και δεινή foodie στρέφει το γαστρονομικό της ραντάρ σε μια από τις πιο ζεστές γωνιές της Αμφιάλης με εκλεκτές γευστικές προτάσεις και ενδιαφέρουσα μπάρα.

Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.

Δημήτρη Μουδιέ, πώς είναι να σερβίρεις το ακριβότερο tasting menu της Μπανγκόκ;

Συναντήσαμε τον σεφ του "Ore" στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, νικητή του βραβείου ΑΡΓΩ για τη γαστρονομία το 2025 αλλά και βραβευμένο με 1 Μαχαίρι στα Best Chef Awards, και μιλήσαμε μαζί του για το εστιατόριο με το ελληνικό όνομα, τα δεινά των γαστρονομικών trends, τη δημιουργικότητα στην ακραία αφαίρεση, και την αξία των διακρίσεων.

Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος: H γεύση πρέπει να σέβεται τον οργανισμό

Ο αναγνωρισμένος σεφ χαρτογραφεί μια πορεία που συνδυάζει τεχνική ακρίβεια, διεθνείς εμπειρίες και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας.

"Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε": Ταξίδι γεύσεων με φόντο την Παλιά Πόλη των Ιωαννίνων

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, πυροδοτώτησε το ρεύμα των μικρών προσωπικών εστιατορίων στην πόλη.