Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς μετά το σημαντικό αθλητικό event για να μην τρέχεις ασκόπως.

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο_Βασίλαινας

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι και φέτος εδώ. "Μετά τον Μαραθώνιο όμως, τι;" θα μπορούσε να είναι το σημαντικότερο ερώτημα για την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025. Τότε, αλλά και το απόγευμα της προηγουμένης για τον αγώνα των 5 χλμ., χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές θα συγκεντρωθούν στα πέριξ του Παναθηναϊκού Σταδίου για τον τερματισμό του σημαντικού αθλητικού event. Αμέσως μετά όμως, ξεκινά σχεδόν παραδοσιακά ένας άλλος "μαραθώνιος" που αφορά την ανεύρεση του ιδανικού σποτ για καφέ, ποτό και φαγητό (είναι άλλωστε απαραίτητο το carb loading) στις πλησιέστερες γειτονιές αλλά και λίγο πιο μακριά από αυτές.

Ακολουθεί η λίστα του "α" για να μην κάνεις άσκοπα -επιπλέον- χιλιόμετρα.

Aορίτης

Φαγητό παραδοσιακό κι αληθινό, με ελάχιστους νεωτερισμούς. Και πάντοτε, με πολύ καλή πρώτη ύλη που δεν κρύβεται. Χώρος που παραμένει ζεστός, με λιγοστές προσθήκες και προσαρμογές. Ατμόσφαιρα πάντοτε οικεία. Συν τα ανοιχτόκαρδα τραπεζάκια στο μικρό πάρκο στο πλάι της Μιχαλακοπούλου και τον πεζόδρομο της Μαιάνδρου.

Η ταβέρνα Αορίτης στα Ιλίσια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο "Αορίτης" -το εστιατόριο των Σήφη Μανουσέλη, Βάιου Κορομηλά, Μπάμπη Καζάνα, Δημήτρη Ψυχογιού και Γιώργου Φουντουλάκη- ανανεώνεται ελαφρώς και κάνει στροφή σε ένα ευρύτερο φάσμα της παραδοσιακής γευστικής κουλτούρας, πραγματοποιώντας με τρόπο άμεσο και νόστιμο το rebranding του

Musique Resto Bar

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 2

Προνομιακή τοποθεσία, διαθέσιμο για κάθε στιγμή της ημέρας, με ωραία ατμόσφαιρα και πρώτες ύλες από τη δική τους φάρμα στις Εγγαρές της Νάξου–λαχανικά, πατάτες, κρέατα, αλλά και ρακή και αβγά–γεγονός που εγγυάται ολόφρεσκα πιάτα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Από τον πρώτο καφέ της ημέρας μέχρι το τελευταίο ποτό μετά τη δουλειά, το "Musique All Day Resto Bar" είναι το αγαπημένο μας στέκι στο Παγκράτι, αλλά και ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα όταν μιλάμε για ελληνική κουζίνα.

Βασίλαινας

O Βασίλαινας καλωσορίζει το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Η ιστορία του μπορεί να πει κανείς πως κινείται παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Από τις φτωχογειτονιές του δεύτερου άλλωστε ξεκίνησε η νόστιμη πορεία του, κάτι περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Πλέον, το Βασίλαινας δε θυμίζει την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα αλλά ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια όμως πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως έκανε πάντοτε.

Geppeto The Bar

Το Geppetto, εκτός από το όνομα του μπαμπά του Πινόκιο είναι και το αγαπημένο all-day στέκι του Παγκρατίου, στην Πλατεία Βαρνάβα, που μοιάζει να φτιάχτηκε με μαεστρία, όπως ακριβώς το αγαπημένο ξύλινο αγόρι. Εδώ δεν θα χρειαστεί να πεις ψέματα για να απολαύσεις κάτι νόστιμο – η αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν διαλέξεις από το μενού, θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω. Πρωινό καφεδάκι –όχι ό,τι κι ό,τι, αλλά specialty blend– που συνοδεύεται από νόστιμα πιάτα brunch. Το βράδυ τα τραπέζια του Geppetto γεμίζουν από παρέες που απολαμβάνουν τα χρωματιστά του κοκτέιλ, πάντα εντυπωσιακά σε όψη και σε γεύση, με signature συνταγές.

Iguazu

Στο Iguazu θα πας και για να πιεις (καλά) 2

Το ολοζώντανο all day bar-resto πήρε το όνομά του από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες ανάμεσα σε Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία και βαδίζει με παρεμφερή διακόσμηση. Ο βραβευμένος Γιάννης Παρίκος επιμελείται το μενού που κινείται σε Nikkei κουζίνα και σούσι και φτάνει μέχρι τις βραζιλιάνικες κοπές, ενώ η λίστα των ποτών είναι κι αυτή εξαίρετη.

Ασωτος

Ο Λαχανοντολμάς στο εστιατόριο Άσωτος του Μιχάλη Μερζένη
Εβίτα Σκουρλέτη

Η "Rogue Taverna" που έστησαν οι Μιχάλης Μερζένης, Λέλος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Κουτσουμπής και Νικόλας Σπυρόπουλος στην πλατεία Προσκόπων έχει πειραγμένα κλασική ατμόσφαιρα και εξίσου πειραγμένα ελληνικά πιάτα, μαζί με προσεγμένες πρώτες ύλες και καλά κρασιά.

Quinn's

Η εμπειρία, οι αναμνήσεις και οι εικόνες του Ηλία Μαρινάκη σε σημαντικά ευ πίνειν ινστιτούτα της πόλης (σαν τα "Bar Guru Bar", "Baba Au Rum", "42", "Holy Garden", "Mama Fuga", "Zebra", μεταξύ άλλων) μετουσιώνονται σε ένα πανέμορφο μπαρ, όπου κυριαρχεί ένα γοητευτικό μπλε χρώμα, συνδυαστικά με την πανέμορφη, στιβαρή ξύλινη μπάρα και το βουργουνδί των στουλ, αλλά κυρίως μια πιστή απεικόνιση του "Κήπου των Επίγειων Απολαύσεων" του Ιερώνυμου Μπος. Εδώ ακούς ωραίες μουσικές και απολαμβάνεις top class cocktails. Ανοιχτά από το πρωί και για καφέ.

Το νέο μπαρ Quinn's στα Ιλίσια 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μπαρδόν

Στο Μπαρδόν ήδη δίνει ραντεβού το Παγκράτι για μεσημέρια που κυλούν με νόστιμα μεζεδάκια και καλά, ελληνικά αποστάγματα. Η κουζίνα ακολουθεί καθαρά ελληνική ρότα με αρκετές επιρροές από το νησί της Κρήτης. Μαθαίνουμε ότι το ψητό συκωτάκι (σερβίρεται με ψητή πατάτα, λάιμ, λαδολέμονο και μουστάρδα) κάνει χαμό, το ίδιο και τα χειροποίητα, αρμένικα ντολμαδάκια. Όχι ότι τα λουκάνικα πάνε πίσω… Θα τα βρεις σε δύο εκδοχές: λουκάνικο ξιδάτο Κρήτης με γαλομυζήθρα και σταμναγκάθι και λουκάνικο καπνιστό σχάρας με πάπρικα Θεσσαλονίκης και ψητή πατάτα. Όποιο και αν διαλέξεις, να ξέρεις ότι το ιδανικό του ταίρι βρίσκεται στην επόμενη σελίδα του καταλόγου, εκείνη με τα δεκάδες ελληνικά αποστάγματα.

Μαύρος Γάτος

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 7

Πέρα από τα διασημότερα παϊδάκια του κέντρου της Αθήνας, στην παραδοσιακή ταβέρνα στα πέριξ της πλατείας Πορσκόπων θα βρεις ακόμη καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και κρέατα της ώρας. Όλα τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις σκαμπρόζικες τοιχογραφίες.

Μαραμπού

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 8

Το "Μαραμπού" δεν είναι απλά ένα παγωτατζίδικο. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μια μικρή όαση γεύσης και ποιότητας. Η Βίκυ, γευσιγνώστρια κρασιών με βαθιά σχέση με τη γεύση από πάντα, είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα φιλικό, ανθρώπινο παγωτατζίδικο που τιμά το φυσικό παγωτό. Για να το πετύχει, ταξίδεψε μέχρι τη Ρώμη και με τη βοήθεια της δασκάλας της Federica, έμαθε την τέχνη του παγωτού μόνο με ποιοτικά υλικά, χωρίς έτοιμες βάσεις ή ψεύτικα συστατικά.

Στο "Μαραμπού" οι γεύσεις ποικίλλουν συνεχώς, με δέκα γεύσεις κάθε μέρα, μισές εκ των οποίων είναι σορμπέ - χωρίς γαλακτοκομικά, με φρούτα εποχής αλλά και ιδιαίτερα υλικά όπως φυστίκι, καρύδα και μαύρη σοκολάτα. Υπάρχουν κλασικές γεύσεις όπως ανθόγαλο, σοκολάτα γάλακτος, καϊμάκι, αλλά και πιο πρωτότυπες, πειραματικές, όπως σορμπέ ανανά τεκίλα ή σορμπέ σμέουρο με ντοματίνι.

Τσιμπούρι

Καθαρόαιμο μπαρ και πιο πρόσφατη προσθήκη στη μίνι πιάτσα της οδού Μαιάνδρου. Μπάρα με ξύλο και λευκό μάρμαρο ακριβώς στο "έμπα" και ωραία "αντιεκρηκτικά" φωτιστικά μπροστά της, ήσυχα χρώματα στους τοίχους και μωσαϊκό στο πάτωμα. Μικρή signature λίστα κοκτέιλ και φροντισμένα κλασικά ποτά, funky, χαλαρό ροκ και, γενικά, μπαρίστικη μουσική.

Κιουζίν

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 9

Καλωσορίζοντας στην κουζίνα της φρέσκα λαχανικά και φρούτα από το μποστάνι της Κρήτης, η ομάδα του Κιουζίν κρατά τα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα σταθερά σε πρώτο πλάνο, ενώ στο μενού της πρωταγωνιστούν πάντα οι εποχικές επιλογές, με δημιουργίες στηριγμένες στη διάθεσή της για ανανεωτικά παιχνίδια με την παράδοση.

Τζίφρης

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 10

Στον "Τζίφρη" βρίσκουμε τις αγαπημένες γεύσεις κρεμώδους παγωτού που αγαπήσαμε από την παιδική μας ηλικία: σοκολάτα, βανίλια, φράουλα, φυστίκι και καϊμάκι - και, ευτυχώς για εμάς, μπορούμε να τις συνδυάσουμε και σε μεγάλη συσκευασία για το σπίτι. Αλλά, εκτός από παγωτό, βρίσκουμε κρέμα σε ποικιλία γεύσεων (δοκιμάστε την τιραμισού και το μπισκότο και θα μας θυμηθείτε), γιαούρτι, αγελαδινό και πρόβειο, που συνδυάζει διατροφική αξία και νοστιμιά, και τυριά που θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

Χατίρι

Το ζεστό εστιατόριο ανάμεσα σε μπιστρό και τρατορία είναι ένα από τα πιο under the radar σημεία της πόλης, με απροσποίητα φιλόξενο χώρο και ρετρό έπιπλα. Ειδίκευση στο πιο value for money entrecôte της πόλης αλλά και πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε ελληνική (ειδικά τα μεσημέρια), ιταλική και γαλλική κουζίνα.

Lot 51

Το εξαιρετικά δημοφιλές all day cafe, που ουσιαστικά έκανε μόδα την πλατεία Βραζιλίας. Με χαλαρή ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα αισθητική και κορυφαίο προϊόν. Από neighbourhood bar εξελίχθηκε μέχρι σε προορισμό για crowd κάθε ηλικίας και γούστου από όλες τις γειτονικές περιοχές - και όχι μόνο από αυτές. Αυτή την Κυριακή μάλιστα, εδώ παίζει πίτσα και Negroni πάρτι. 

Cupola

Cupola

Η contemporary trattoria συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα γνήσιας ιταλικής κουζίνας, παραμένοντας μία comfort και άνετη επιλογή, με σαφείς value for money κατευθύνσεις. Η βέρα ναπολιτάνικη πίτσα από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, τα προσεγμένα antipasti, η άψογη pasta και το εξαιρετικό τιραμισού είναι μόνο κάποια από τα highlights εδώ.

Ox Athens

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 12

Στη σκιά του The Ilisian, το "Ox" προσφέρει μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία με επίκεντρο το εκλεκτό κρέας και τις ελληνικές γεύσεις. Στον καλοφτιαγμένο και με άποψη χώρο της, η μοντέρνα mixed ταβέρνα τιμά την παράδοση αλλά παράλληλα την εκσυγχρονίζει με σύγχρονη ματιά, έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο το καλό κρέας στις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του.

Cinq Sens

Έχει κάτι το συνωμοτικό αυτό το μικρό μπιστρό του Παγκρατίου. Κρυμμένο σε μια στενή κάθετο της Φιλολάου, μακριά απ’ τις πιάτσες και καμουφλαρισμένο απ’ την ανεπεισοδιακή όψη της γειτονιάς του, στεγασμένο σε ισόγειο πολυκατοικίας, δυο τρία σκαλιά κάτω απ’ το πεζοδρόμιο, έτσι που να δίνει ωραία κατασκοπική γωνιά για χάζι στην ήρεμη κίνηση έξω απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες, το εστιατόριο αυτό δεν θα το έβρισκες αν δεν ερχόσουν επί τούτου. Το μενού, που ανανεώνεται τακτικά ακολουθώντας τις εποχές και τα προϊόντα τους, βασίζεται εν πολλοίς σε ελληνικά βιολογικά προϊόντα αλλά και σε εκλεκτές πρώτες ύλες από τη Γαλλία, όπως οι πάπιες, τα κίτρινα κοτοπουλάκια και τα χτένια Saint-Jacques.

Saint George Lycabettus

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 13

Πάντα με καινοτόμες ιδέες και γράφοντας νέες τάσεις, το "St. George Lycabettus Lifestyle Hotel", το εμβληματικό ξενοδοχείο στο Κολωνάκι που γιόρτασε πρόσφατα τα 50ά του γενέθλια ατενίζοντας μοναδικά το λόφο του Λυκαβηττού και το αττικό πανόραμα, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του αλλά μας προτείνει ευφάνταστες νέες γευστικές εμπειρίες.

Nice n Easy

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 14

To καφέ-εστιατόριο με τις διατροφικές-βιολογικές ανησυχίες, αγαπά την ασπρόμαυρη εποχή του Χόλιγουντ και τις τζαζ μουσικές. Στον ευρύ σε προτάσεις κατάλογο βρίσκεις συγκριτικό πίνακα για τις περιεκτικότητες σε θρεπτικά στοιχεία και δελτίο ποιότητας και προέλευσης των προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Τα πιάτα κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις. Ανάλογα με τα γούστα ή την όρεξή σου θα διαλέξεις ανάμεσα σε χορτοφαγικά/υγιεινά, πιάτα με έθνικ αποχρώσεις, ελληνικές γεύσεις και προτάσεις κρεατοφαγίας.

Frankie

Το ιταλικό alter ego του Νice n Easy είναι το ίδιο bio-ανήσυχο, έχει την ίδια φιλοσοφία αναζήτησης υλικών και ξεκινάει κι εκείνο από το πρωί με καφέ και πρωινό/brunch (καθημερινά). Ντιζάιν και νοσταλγία δένουν πολύ όμορφα στο ντεκόρ, ενώ η κουζίνα παίζει μεταξύ ρουστίκ και μοντέρνου, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά, χωρίς να ξεχνά και την πίτσα, την οποία ψήνει στον ξυλόφουρνο του ισογείου.

Κατσούρμπος

Το εστιατόριο που ξαναζωντάνεψε την κρητική κουζίνα στην καρδιά της Αθήνας τα Χριστούγεννα του 2004 συνεχίζει, συμπληρώνοντας τον πρώτο εικοσαετή κύκλο λειτουργίας του, να αποτελεί το δημοφιλέστερο κρητικό στέκι του Παγκρατίου, όπου οι παραδοσιακές συνταγές της λεβεντογέννας επαναπροσδιορίζονται και αναγεννιούνται γευσιγνωστικά. Όλες οι βασικές πρώτες ύλες του εστιατορίου προέρχονται από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού και του Αγίου Όρους και μαγειρεύονται με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μικρής βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Τα πιάτα είναι βασισμένα στην παράδοση της Κρήτης και στην πεποίθηση ότι το φαγητό είναι απόλαυση.

Ex Machina

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο - εικόνα 15

Στο εστιατόριό του στο Παγκράτι, ο Άνταμ Κοντοβάς αναδεικνύει όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και τη γαστρονομική του "τρέλα", δημιουργώντας μια κουζίνα προσωπική, ανυπότακτη και σέξι, με ιδέες, γεύσεις και εικόνες χωρίς σύνορα. Διόλου τυχαία, το Ex Machina φιγουράρει ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας καθώς έχει βραβευτεί με Top Notch στην πιο πρόσφατη λίστα των Χρυσών Σκούφων.

Τρίγωνο

Το "Τρίγωνο" είναι από εκείνες τις περιπτώσεις των μαγαζιών που δείχνουν να υπήρχαν από πάντοτε στο ίδιο σημείο. Παρότι μετρά λιγότερα από 10 έτη ζωής, μπορεί να χαρακτηριστεί το κλασικότερο ίσως στέκι της Αρχελάου πια, με ατμόσφαιρα έντονου socializing στα μαρμάρινα τραπέζια του και γευστικούς, σχεδόν σπιτικούς μεζέδες.

Αρχελάου Καφενείο Τρίγωνο

Ο νέος χώρο της Cookoovaya

Cookoovaya

Τον Δεκέμβριο του 2014, η μεγάλη σάλα ανάμεσα από τις Χατζηγιάννη Μέξη και Κων/νου Βεντήρη απέκτησε ζωή, φέρνοντας στην αθηναϊκή σκηνή ένα εστιατόριο που έμοιαζε να έχει ανάγκη. Το project δημιουργούσε, δικαιολογημένα, προσδοκίες καθώς για πρώτη φορά, πέντε -τότε- από τους κορυφαίους μάγειρες της πόλης ένωναν τις δυνάμεις τους. Πλέον, η Cookoovaya βρίσκεται στον 8ο χρόνο της λειτουργίας της και έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Να θεωρείται πια ως ένα από τα πιο κλασικά εστιατόρια της Αθήνας, ένα μέρος που μοιάζει να υπήρχε πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Βλάσσης

Το εστιατόριο Βλάσσης στα Ιλίσια και την οδό Μαιάνδρου 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Έχει κάτι ανακουφιστικό η ζεστή, αστική σάλα του "Βλάσση", με τα απαλά λευκά τραπεζομάντιλα και τη γοητεία του κλασικού, και το ήσυχο al fresco καθιστικό του, για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Μια αίσθηση οικειότητας, σαν να επιστρέφεις σε μια Αθήνα άλλης εποχής, η οποία σε περιμένει πάντα εκεί. Τα πιάτα, προσιτά και γνώριμα, με κλασικές ελληνικές γεύσεις βγαλμένες από το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και πάντα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας που θα λάτρευε ο Αντρέα Μποτσέλι

Η αυλή του που θυμίζει piazza στη Ρώμη και η κομψή σάλα φτιάχνουν ένα σκηνικό που αποπνέει ηρεμία και ιταλική φινέτσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
07/11/2025

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.