
Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη ανάψει τις φωτιές του! Από 18 Σεπτεμβρίου έως και 15 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς περιμένουν σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια μεγάλη γευστική γιορτή: μια γαστρονομική εξτραβαγκάντσα που μας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές μας περιμένουν στα καλύτερα τραπέζια τις Ελλάδας, και σπουδαία γαστρονομικά δώρα να ψάχνουν τυχερούς αποδέκτες στο τέλος αυτού του μεγάλου χάπενινγκ.
Ποια καλύτερη αφορμή, λοιπόν, για να οργανώσουμε αποδράσεις σε μερικά από τα ομορφότερα εστιατόρια της χώρας, που συνδυάζουν εκπληκτική τοπική κουζίνα, με την ευκαιρία να χαθούμε σε μοναδικά τοπία, ανεξερεύνητες γωνιές της Ελλάδας: ιδού η λίστα μας με τα πιο συναρπαστικά απομακρυσμένα εστιατόρια της χώρας, κομπλέ με τα μενού τους, σε εξαιρετικές τιμές.
*Δείτε όλα τα εστιατόρια που συμμετέχουν και κλείστε το τραπέζι σας απ' ευθείας από την ιστοσελίδα του θεσμού, για να συμμετάσχετε στην κλήρωση για σπουδαία γαστρονομικά δώρα!
Ανδρέας, Σκοπιά Σερρών / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Εστιατόριο προορισμός στην ακριτική Σκοπιά Σερρών, ο "Άνδρέας" είναι ένα από τα πιο ξακουστά εστιατόρια κρέατος στη χώρα κι όχι άδικα. Η όμορφη αυλή του, που επιβλέπει την είσοδο στο χωριό, αλλά και η αρτίστικη εσωτερική σάλα, που ισορροπεί ανάμεσα στην επαρχιακή ταβέρνα και το προσεγμένο ρεστοράν, υποδέχονται κόσμο απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αφού η κορυφαία πρώτη ύλη, με ελληνική ούγια στην προέλευση κατά πλειοψηφία, τυγχάνει εδώ βασιλικής μεταχείρισης. Το υποδειγματικό ταρτάρ δίνει τον κλασικιστικό τόνο της κουζίνας, κοπές και ωριμάνσεις εξαιρετικού επιπέδου συναντούν αριστοτεχνικά ψησίματα, και ντόπια αρνάκια, μαύροι χοίροι και άλλες σπεσιαλιτέ γίνονται η βάση για μαγειρέματα που δείχνουν γνώση, μεράκι και κοσμοπολιτισμό.
Μενού – €24,5
Μοσχαρίσιο φιλέτο ελληνικής εκτροφής (400 γραμ.) με σαλάτα εποχής και κρέμα κατσικίσιου τυριού Ή Picanha ελληνικής εκτροφής με καβουρδισμένα πιπεράκια, χειροποίητο πουρέ πατάτας και σαλάτα εποχής Ή American Strip loin ελληνικής εκτροφής με πουρέ γλυκοπατάτας και baby σπαράγγι δεμένο μέσα σε προσούτο Ή Burger από Black Angus ωρίμανσης με χειροποίητες πίκλες, τοπική γραβιέρα, προσούτο και πατάτες country
*στην τιμή περιλαμβάνεται 1 φιάλη κρασί ανά 4 άτομα, επιλογή ανάμεσα σε Alma Παυλίδης Ροζέ & Apla Oenops Ροζέ
Araklia, Ηρακλειά / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Μετά από μακρά θητεία στην κοσμική Μύκονο, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς επέστρεψε στην άγονη γραμμή των πατρώων του, για να μαγειρέψει την κουζίνα της αυθεντικής κυκλαδίτικης παράδοσης, με επιλεγμένα προϊόντα από όλα τα νησιά, δική του τροφοσυλλογή και πολλές προσωπικές παρασκευές. Στο τροποποιημένο πατρικό του σπίτι, στολισμένο με σπάνια ενθύμια της οικογενειακής του κληρονομιάς και υπέροχη αυλή με μαγευτική θέα στις Μικρές Κυκλάδες, σερβίρει πιάτα βαθιάς νοστιμιάς, όπως οι προβάτσες φρικασέ με κεφτεδάκια, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από αλεύρι φάβας, ή η δική του λακέρδα με ντόπια φάβα, το καπνιστό ημίπαστο σκουμπρί και το διάσημο "γεμιστό κατσίκι” της Ηρακλειάς. Η συλλογή τυριών από κυκλαδίτικα τυροκομεία καθώς και η λίστα επιλεγμένων οίνων από τοπικά οινοποιεία ολοκληρώνουν μια εμπειρία που έχει κάνει την Ηρακλειά γαστρονομικό προορισμό.
Μενού - €39
Προζυμένιο ψωμί & ντίπ γιαούρτι με Μηλέικο πελτέ, φρέσκο βασιλικό και καρύδι • Κυκλαδίτικη σαλατίνα με ντοματίνια Νάξου, λούζα Μυκόνου, ξινομυζήθρα Σχοινούσας, κρίταμο Τήνου, κρίθινο παξιμάδι, ρόκα και οξύμελι • Γιαπράκια, με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά συνοδεία κρέμας γιαουρτιού και αρωματικού ελαιόλαδου • Τυρολουκουμάς από γραβιέρα Νάξου και γιδοτύρι Ίου πάνω σε κονφί τομάτας αρωματισμένης με αρμπαρόριζα • Φάβα Ηρακλειάς με σιγοψημένη πανσέτα, κάπαρη και λιαστό τοματίνι Τήνου • Κατσικομαρονάδα αλλιώς: κεφτέδες από κατσικίσιο κιμά σε κόκκινη σάλτσα από Μηλέϊκο πελτέ, χοντρό μακαρόνι και παλαιωμένο Ξινότυρο Νάξου Πιτταρά • Ξεροτήγανο με κρέμα λεμονιού, μέλι θυμαρίσιο, σουσάμι, κανέλα και φρέσκο δυόσμο
Aspasia, Σταυρί Μάνης / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Στην γη της "αυστηρά λιτής" Λακωνικής Μάνης η Σταυριανή Ζερβακάκου βρίσκει πληθώρα βοτάνων και αρωματικών με τα οποία στη συνέχεια "ντύνει" την απολύτως προσωπική συλλογή των πιάτων της. Σε μια όμορφη, ήσυχη αυλή, μέσα σε ένα τραχύ τοπίο, η chef μαγειρεύει μία σύγχρονη ελληνική κουζίνα με το δικό της ξεκάθαρο στίγμα. Το μενού αλλάζει συχνά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, ενώ υπάρχει και ένα τμήμα που ονομάζεται "πιάτα δημοπρασίας" με τις πιο limited edition προτάσεις της ημέρας. Πολύ καλή και η λίστα κρασιών, η οποία δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα.
Μενού - €55
Ελαφρώς μαριναρισμένη παλαμίδα, φραγκόσυκο, μελικόνια, παστό λεμόνι, βατικιώτικο κρεμμύδι & φρέσκιες μυρωδιές • Πλιγούρι, αποξηραμένο πετροκέρασο, σύκο, πράσινη, τσακιστή ελιά, φιστίκι, κύμινο, πετιμέζι ροδιού & φρέσκιες μυρωδιές • Ψωμί και ψάρι • Κρέμα μαστίχας, γλυκό τριαντάφυλλο, φουντούκι
Ζέρζοβα, Ορεινή Αρκαδία / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Κυριολεκτικά μέσα στη εξοχή, η Ζέρζοβα στεγάζεται σ΄ένα καλόγουστο, πέτρινο οίκημα με χρώμα παράδοσης, τη ζεστασιά του ξύλου και αυλή με θέα τις απέναντι βουνοκορφές. Ο Γιάννης και η Βαγγελιώ μαγειρεύουν εδώ μια κουζίνα άξια αντιπρόσωπο της γαστρονομίας του τόπου. Τα υλικά προέρχονται από το μποστάνι τους και από ζώα δικά τους ή της περιοχής, ενώ σημαντικό μέρος αποτελούν τ΄άγρια χόρτα, οι καρποί, τα μανιτάρια κι άλλα εποχικά είδη του βουνού από προσωπική τροφοσυλλογή. Χειροποίητος τραχανάς, εξαιρετική δική τους φέτα και τα ονομαστά μαγειρευτά της Βαγγελιώς.
Μενού - €35
Χωριάτικη σαλάτα • Μανιτάρια • Λουκάνικο Αγριογούρουνου • Κόκορας κοκκινιστός • Χυλοπίτες με καμένη μυζήθρα
Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το οικογενειακό εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη, μετρά πάνω από μισό αιώνα γευστικής ιστορίας και μοιάζει λες και ένα grand restaurant ευρωπαϊκής μητρόπολης μετακόμισε στο βουνό και σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Μακεδονίας. Μια φρέσκια ματιά της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με πιάτα σύγχρονα, νόστιμα και κατανοητά, επιλεγμένες κοπές ελληνικού μόσχου, συν ένα σπέσιαλ κελάρι με αμέτρητες ετικέτες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου συνθέτουν την ολοκληρωμένη γαστρονομική του πρόταση, ενώ επιπλέον πόντους δίνει στην εμπειρία το πολύ καλό, επαγγελματικό και καταρτισμένο σέρβις.
Μενού - €37
Σούπα Ημέρας • Στραπατσάδα (ντομάτα, χωριάτικο αυγό, τσορίθο Φλώρινας, chutney ντομάτας & βασιλικού, φέτα Γκρέκα) • Μπάτζος γλυκός (τοπικό κατσικίσιο τυρί ωρίμανσης με βρώμη παπαρουνόσπορο & γλυκό κουταλιού σύκο) • Κριθαρότο με Σαλιγκάρια (χειροποίητο κριθαράκι, σαλιγκάρια, τσουκνίδα, τριμμένη ξηρή μυζήθρα) • Αρνάκι με Τραχανά (αρνάκι στο φούρνο με ξινό τραχανά, δενδρολίβανο & μπάτζο ωρίμανσης) • Πιπεριές με ψωμί & τυρί (παγωτό πιπεριάς Φλωρίνης, κρεμέ φέτας & αρωματισμένη αυγόφετα)
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Ζεστό και φιλόξενο, με μεγάλη σάλα γύρω απ’ το τζάκι, αλλά και τραπεζάκια έξω στην όμορφη περιμετρική αυλή, το ιστορικό πια εστιατόριο εδραίωσε το Ξινό Νερό ως γαστρονομικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα από το 1989, χάρη στη βαθιά αγάπη του ιδρυτή του, Νίκου Κοντοσώρου, για την τοπική γαστρονομία. Την παρακαταθήκη του συνεχίζει πια η κόρη, Ηλιάνα Κοντοσώρου, που εμπλουτίζει την κάρτα με τις δικές της ιδέες και εμπειρίες, κρατώντας ατόφιες τις βάσεις της μακεδονικής κουζίνας. Τα κεφτεδάκια σουτ μακαλό (με αλευρόσαλτσα και ντομάτα) και παραδοσιακές ορεσίβιες γεύσεις όπως ο χοιρινός λαιμός με κυδώνια και δαμάσκηνα διατηρούν σταθερή θέση στα γευστικά φαβορί, ενώ ιδιαίτερη γοητεία ασκεί η δουλεμένη κάβα, με ιδιαίτερη αγάπη στο Ξινόμαυρο και την ευρύτερη οινοποιητική δυναμική του Αμύνταιου.
Μενού - €30
Βελουτέ κολοκυθάκι, κρουτόν, παρμεζάνα • Ανοιχτή πίτα με πιπέρια Φλωρίνης, φέτα, καπνιστό χοιρινό • Ψητά λαχανικά μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πιπεριές, ντομάτα, φέτα • Μοσχαρίσια γλώσσα, λεμονάτο ρύζι, ψητά λαχανικά, φασολάκια • Σοκολάτα, κραμπλ φουντούκι, καραμέλα, κάρδαμο, μέλι
Ναουμίδης, Λίμνη Βεγορίτιδα / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Η αισθητική στη μεγάλη βεράντα και στην άνετη σάλα, αμφότερες με μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεδιπλώνεται σα balkanique εκδοχή βορειοιταλικού palazzo, η κουζίνα όμως κινείται με σαφήνεια στο φάσμα της τοπικής παράδοσης, υπό το πιο ξεκάθαρο από ποτέ βλέμμα του Άγγελου Ναουμίδη, μεγάλου αδερφού μιας οικογένειας με υπολογίσιμο αποτύπωμα στη διατήρηση κι εξέλιξη της γαστρονομικής δυναμικής της περιοχής. Τα καλούδια της επιδραστικής οικογενειακής βιοτεχνίας (παρασκευάσματα πιπεριάς Φλωρίνης) και του αγροκτήματος, τα λιμνίσια deli, οι θησαυροί του βουνού και το πλήθος των τοπικών συνταγών μπλεντάρονται σε ένα γοητευτικό σύνολο, που φέρνει στο πιάτο τη γεύση του τόπου.
Μενού - €50
Μακαλό με Τουρνά της λίμνης (φιλέτο ψαριού με παλιά συνταγή χυλού πιπεριάς) • Άγρια πέστροφα από ποταμό του Καϊμακτσαλάν, ψητή κι αποφλοιωμένη, γεμιστή με ξηρούς καρπούς, με πάστα βασιλομανίταρου και τρούφας • Ταλιάτα Limousine Πρεσπών ελευθέρας βοσκής, ωρίμανσης (600g) • Κριθαράκι με προβατίνα Αγίου Παντελεήμονα • Αποφλοιωμένη ντομάτα με φιλετοπιπεριά και κατσικίσια φέτα • Ψητά χόρτα βιολογικά του βουνού
Παράγκα, Απόλλωνα Ρόδου / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

O Γιάννης Ευθυμίου είναι ένας αληθινός θεματοφύλακας της Ροδίτικης γαστρονομικής παράδοσης, και στο μαγειροτεχνείο του στο ακριτικό χωριό Απόλλωνα φροντίζει να το αποδεικνύει καθημερινά. Σε μια δροσερή αυλή στην είσοδο του χωριού στην πάλαι ποτέ λέσχη των Ιταλών αξιωματικών κάτω από τις κληματαριές, θα γίνετε συμμέτοχοι σε μια παράδοσιακή ακολουθία γεύσεων όπου ο ξυλόφουρνος έχει τον πρώτο λόγο. Εδώ όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από το χωριό σε μια ρεαλιστική εφαρμογή του όρου Zero km.
Μενού - €18
Περικαυτή (ψημένο ψωμί με ντόπιο ελαιόλαδο) • Κρέμα μελιτζανοσαλάτας • Ντολμαδάκια ροδίτικα • Μυζήθρα τηγανητή σε ντόπιο φύλλο με γλυκό σταφύλι • Ροδίτικος καπαμάς • Γλυκό • Σκαλτσούνι με καρύδια, κάρδαμο και μέλι
Χάραμα, Αρκοχώρι Νάουσας / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το Αρκοχώρι είναι ένα ήσυχο, γραφικό χωριό σε υψόμετρο 570 μέτρων στις πλαγιές του Βερμίου. Είναι κυρίως γνωστό για την επαναστατική του ιστορία κατά των Οθωμανών, και για το "Χάραμα", το εστιατόριο του Στέφανου Λαφάρα που από το 1992 σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με πολλές τοπικές αναφορές και την καλύτερη θέα. Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό, πετρόχτιστο κτίριο με ζεστό, "βουνίσιο" εσωτερικό – φυσικά το τζάκι δεν λείπει – και βεράντες σε διαφορετικά επίπεδα που μοιάζουν να κρέμονται από την πλαγιά. Πολύ πλούσιο κελάρι με ιδιαίτερη αδυναμία στον τοπικό αμπελώνα.
Μενού - €35
Ζυγούρι με τραχανά • Γιαουρτλού (μπουκίτσες χοιρινού με απαλή σως γιαουρτιού) • Σαλάτα με φινόκιο, ραντίσιο και ροδάκινο Νάουσας • Κεφτεδάκια στην άρμη • Μπάτσιο με μαρμελάδα τομάτας
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του θεσμού ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event θα πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), και οι κρατήσεις θα γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια, με προπληρωμή του δείπνου.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα (https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/), ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "SENSE Restaurant", "GB Roof Garden" και "Tudor Hall", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα.
Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε 1 συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/ (εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο εστιατόριο) εξασφαλίζει 5 συμμετοχές. Ραντεβού για δείπνο λοιπόν!