
Η Μαρία Μπούμπα, restaurant manager και wine director στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Da Terra στο Bethnal Green του Λονδίνου, κέρδισε επάξια τον τίτλο της UK Sommelier of the Year 2025, βάζοντας ελληνική υπογραφή σε ένα σημαντικό θεσμό για τα ευ τρώγειν και ευ πίνειν δρώμενα στη Μεγάλη Βρετανία.
Στον μεγάλο τελικό, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου στον επιβλητικό χώρο του Christ Church Spitalfields στο Λονδίνο, η σομελιέ Μπούμπα ξεχώρισε ανάμεσα στους κορυφαίους του χώρου, επικρατώντας των Dion Wai (Raffles London at the OWO) και Ιωάννας Νεραντζή (5 Hertford Street), οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η "οινική αναμέτρηση" περιλάμβανε έξι απαιτητικές δοκιμασίες, όπως διόρθωση λίστας κρασιών, τυφλή γευσιγνωσία και συνδυασμούς φαγητού-κρασιού. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν επίσης να παρουσιάσουν τη χρήση Coravin, να σερβίρουν ποτά — αλκοολούχα και μη — και να ολοκληρώσουν το "signature" σερβίρισμα σαμπάνιας: Σε μόλις έξι λεπτά, μία magnum Veuve Clicquot La Grande Dame 2015 έπρεπε να γεμίσει 14 ποτήρια.
Περισσότεροι από 100 επαγγελματίες και λάτρεις του κρασιού παρακολούθησαν τη διαδικασία, που μετατράπηκε σε γιορτή του κρασιού με wine fair ανάμεσα στους γύρους του διαγωνισμού. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν κορυφαία ονόματα του κλάδου όπως οι Philipp Reinstaller, Agnieszka Swiecka, Vincenzo Arnese, Romain Bourger, Nicolas Clerc, Nina Basset και ο Alexandre Fréguin, ο οποίος είχε την τεχνική ευθύνη για τον σχεδιασμό των δοκιμασιών.

Η Μαρία Μπούμπα είναι η δεύτερη γυναίκα τα τελευταία χρόνια που κερδίζει τον τίτλο, μετά την Agnieszka Swiecka, νικήτρια του 2023.
Ο φετινός διαγωνισμός UK Sommelier of the Year είχε περισσότερες από 60 συμμετοχές, οι οποίες μειώθηκαν σε 43 στον προκριματικό γύρο και έπειτα σε 10 για τον ημιτελικό. Οι διαγωνιζόμενοι πέρασαν από online τεστ, θεωρητική εξέταση, τυφλή γευσιγνωσία και πρακτικά σενάρια εξυπηρέτησης. Ο θεσμός διοργανώνεται από κοινού από το IWSC και την UK Sommelier Academy, και αναγνωρίζεται επίσημα από την Association de la Sommellerie Internationale. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή αποκλειστικά σε επαγγελματίες sommeliers που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μαρία Μπούμπα μέσα από δικά της λόγια
Η Μαρία Μπούμπα εργαζόταν πολλά χρόνια στην εστίαση έως ότου το 2017, έκανε ένα σταζ στη Δανία και σε ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο, που σέρβιρε ένα μενού 20 σταδίων με wine pairing. "Βρέθηκα σε μια κατάσταση αρκετά πρωτόγνωρη, ένιωθα πως πρέπει να εξελιχθώ, να μάθω. Αποφάσισα λοιπόν, ένα χρόνο αργότερα, πίσω στην Ελλάδα να ξεκινήσω στο WSPC παράλληλα με τη δουλειά μου στη Μύκονο - εκείνο το διάστημα. Μετά από αυτή τη σεζόν -που ήταν και η τελευταία μου στη Μύκονο- αποφάσισα να έρθω στην Αγγλία και να ασχοληθώ περαιτέρω με το κρασί" μου λέει αρχικά για τη μετάβαση τόσο στην Αγγλία όσο και την ενασχόληση με το σύμπαν του οίνου.
"Μετακομίζoντας στην Αγγλία δυσκολεύτηκα μόνο κατά το πρώτο διάστημα. Διαπίστωσα όμως σύντομα πως το έδαφος είναι πολύ πρόσφορο αν θέλεις να εξελιχθείς , δουλεύοντας σκληρά, ειδικά πριν το Brexit. Έχει πρόσβαση σε πολλά πράγματα όσον αφορά το κρασί. Βοήθησε και το ότι βρέθηκα στο σωστό περιβάλλον" συμπληρώνει η ίδια.

Στο Da Terra ξεκίνησε ως απλή σομελιέ, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλιά προς τον τίτλο της Wine Director. Βρίσκεται εκεί τα τελευταία 5 χρόνια: "Ξέρεις, υπάρχει μεγάλη ελευθερία οπότε μπορούσα να κάνω αυτό που θέλω και πιστεύω πως είναι σωστό με τη λίστα. Σερβίρουμε μόνο tasting menu οπότε το wine pairing είναι εξαιρετικά δημοφιλές στα του εστιατορίου πράγματα. Η λίστα των κρασιών μας είναι διεθνής, υπάρχουν ετικέτες από όλες τις χώρες. Γενικά βοηθήθηκα από την όλη διαδικασία και μπόρεσα να πειραματιστώ με όποιο είδος κρασιού σκεφτόμουν - γενικότερα η φιλοσοφία μας είναι να μην επαναλαμβάνουμε ποικιλίες και χώρες, κάτι που είναι περίπλοκο αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Κάπως έτσι έμαθα κι εγώ περισσότερα πράγματα".
Τι σημαίνει όμως για την ίδια η ανάδειξή της ως UK Sommelier of the Year; "Είχα διαγωνιστεί και πέρυσι, για πρώτη φορά σε κάτι αντίστοιχο, καταλήγοντας στη σκηνή. Αυτό μου ήταν εξαιρετικά πρωτόγνωρο, δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Θα το χαρακτήριζα ως τραυματική εμπειρία - συμβαίνει αυτό όταν δεν είσαι έτοιμος. Οπότε αποφάσισα να προσπαθήσω ξανά φέτος, με καλύτερη προετοιμασία από άποψη διαβάσματος και ψυχολογίας. Γενικά, το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό, με τις διαφορές να κρίνονται σε πολύ μικρές λεπτομέρειες. Η βράβευση είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα καθώς αποδεικνύει πως ο κόπος όλων αυτών των χρόνων έφερε αποτελέσματα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο καθώς δεν έχουμε δει πολλές γυναίκες να κερδίζουν τον τίτλο - σκέψου φέτος, πως από τους 43 συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, με τις 5 εξ' αυτών να φτάνουν στο τοπ-10" απαντά η ίδια.

Η βράβευση όμως, παραδέχεται πως δε θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την καθημερινότητά της και τη δουλειά της. Ούτε τη διάθεση για διάβασμα, εκπαίδευση και περαιτέρω εξέλιξη. Η UK Sommelier of the Year 2025 παρακολουθεί τα δρώμενα στην ελληνική σκηνή. Χαρακτηρίζει ως εντυπωσιακά όσα λαμβάνουν χώρα και πως γίνονται σημαντικά πράγματα. "Αυτό είναι πολύ ευχάριστο κι ελπιδοφόρο για το παρόν και το μέλλον".
Τη ρωτάω τι κάνει έναν καλό σομελιέ και δείχνει να είναι βέβαιη για όσα μου απαντά: "Είναι αυτός που διαβάζει καλά το τραπέζι και τους επισκέπτες και να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που αναζητούν. Εκείνος που εμπλουτίζει καταλλήλως την εμπειρία, προτείνοντας τις κατάλληλες ετικέτες δίχως να γίνεται φορτικός. Που μεταφέρει γνώση έως το σημείο που ο καλεσμένος επιθυμεί. Ο σομελιέ οφείλει να έχει γνώση, ταπεινότητα, να νιώθει μέλος ενός εστιατορίου αλλά να γνωρίζει καλά πως είναι εκείνη για να κάνει πιο πλούσια την όλη περίσταση - και όχι να αναδεικνύει πχ διαρκώς την παρουσία και το εγώ του".
Το κρασί για τη Μαρία Μπούμπα σημαίνει "πολύ διάβασμα και πολλούς στόχους. Είναι ένας τρόπος για να φέρνουμε κοντά τους ανθρώπους, να μεταφέρουμε την ιστορία ενός τόπου, την παράδοσή του, σε ένα τραπέζι. Είναι ένα μέσο να κάνουμε λίγο διαφορετική την όποια εστιατορική εμπειρία με τις ποικιλίες μιας περιοχής και των εκφράσεων αυτών".
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.