
Το καλοκαίρι είναι εδώ, η ζέστη το ίδιο και άπαντες αναζητούν μία παρά θίν' αλός επιλογή που θα δροσίσει το 'είναι' τους. Αν δε, αυτή σερβίρει και νόστιμο φαγητό, ακόμη καλύτερα.
Κάπου εδώ, μπαίνει στην κουβέντα μας η "Χήρα", που βρίσκεται δίπλα στο κύμα, στην περιοχή της Βραυρώνας. Προορισμός ιδανικός για μονοήμερη εκδρομή και στάση για ψάρι και κρασί με θέα θάλασσα.



"Ό,τι βγάλει ο ψαράς, θα το βρείτε στην ψαριέρα μας!" μας ενημερώνει μέσω του μενού της η "Χήρα", και ισχύει. Τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά του μεζεδοπωλείου είναι ο λόγος που έχει γίνει αγαπημένο σποτ, καθώς μας παρασύρει μακριά από την ηχορύπανση της πόλης, ήδη από το 1998, όταν και ξεκίνησε να μας σερβίρει μοναδικές ελληνικές γεύσεις.
Εννοείται πως ξεκινάς με τους κλασικούς ταβερνομεζέδες –κολοκυθοκεφτέδες, σαγανάκι, τυροκροκέτες–, όμως στη "Χήρα" θα έρθεις και για τις νόστιμες"φρεσκαδούρες" της (σαρδέλα ψητή ή στο τηγάνι, γαύρο, μπακαλιαράκια και κουτσομούρα), καθώς και τα "θαλασσομαζέματα".
Πώς ακριβώς μεταφράζονται τα τελευταία; Σε φρεσκότατο καλαμάρι τηγανητό, ψητό χταπόδι, γαριδάκι και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Μην παραλείψεις τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και ούζο και την κοκκινιστή σουπιά με μυρωδικά, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και… λίγο από το μελάνι της.



Άξια αναφοράς και τα ωμά, σαν τα σεβίτσε και καρπάτσιο με ψάρια ημέρας. Για τη μέση ή για δύο άτομα, οι "ψαρομοιχείες" είναι ό,τι πρέπει: Διάλεξε ανάμεσα σε γαριδομακαρονάδα, κριθαρότο με θαλασσινά ή λαζάνια με μελάνι και σουπιά.
Συνοδεύεις με κάτι από τη μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα, που προφανώς δεν πρέπει να λείπουν από ένα κλασικό θερινό ψαροφαγοπότι.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.