Στα Περιβολάκια, για ένα από τα πιο μερακλίδικα κεμπάπ της Αθήνας

Στη λιγότερo φασαριόζικη πλευρά του Γκαζιού, τρεις μάστορες της γεύσης επανεφευρίσκουν το σπιρτόζικο street food και την έννοια του μεζέ.

Το κεμπάπ Mirlo στον Κεραμεικό © Λεωνίδας Τούμπανος

Ο Αντρέας Κιλτσικσής δεν είναι άγνωστο πρόσωπο στην ευ τρώγειν σκηνή της πόλης και η αιτία είναι, φυσικά, το δημοφιλέστατο Feyrouz. Μερακλής τύπος και με έξοχη αίσθηση της νοστιμιάς, συνάντησε δυο ακόμη τέτοιους τύπους -τους Βασίλη Χαμάμ και Αντρέα Νικολόπουλο- για να παρουσιάσουν παρέα το Mirlo. 

Το μικρό και φροντισμένο εστιατόριό τους (που θυμίζει καντίνα αλλά δεν είναι) πιάνει εδώ και λίγο καιρό πόστο στο Γκάζι και την πιο... οικιστική ζώνη της γειτονιάς, με την πινέζα να τοποθετείται στην πλατεία της οδού Ελασιδών και το μέρος που είναι επίσης γνωστό ως Περιβολάκια. Το εν λόγω καλοφαγικό σημείο ονοματίζεται από τον Ziryab έναν σπουδαίο μουσικό, ποιητή και γαστρονόμο που έζησε τον 9ο αιώνα στην Ισλαμική Ισπανία και του είχε αποδοθεί το προσωνύμιο Mirlo, δηλαδή ο μαυροκότσιφας ή το μαυροπούλι στα ισπανικά. 

Το κεμπάπ Mirlo στον Κεραμεικό 111
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η συνεισφορά του δε στο σύμπαν της γεύσης, καταλυτική, καθώς από πολλούς θεωρείται ως εκείνους που ένωσε Ανατολή και Δύση μέσω της μουσικής και της γαστρονομίας, θέτοντας βάσεις για αυτό που σήμερα θεωρούμε σύγχρονο γεύμα.

Το κεμπάπ Mirlo στον Κεραμεικό 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Γνωρίζοντας όλα αυτά, είμαι βέβαιος πως με μεγαλύτερη όρεξη θα κατευθυνθείς σε κάποιο από τα σκορπισμένα στην πλατεία τραπεζάκια, για να απολαύσεις τα καλούδια του Mirlo, που με το ένα πόδι πατούν στην παράδοση και με το άλλο στην πρωτοτυπία. 'Ή στον πειραματισμό, όπως αρέσκεται να αναφέρει και ο έξοχος οικοδεσπότης σενιόρ Κιλτσικσής.

Τι τρώμε στο Mirlo

Κάνεις σέντρα με μπαμπαγκανούς από ψητές μελιτζάνες που 'σκουπαριστά' παίρνεις από το πιάτο μαζί με πιπεριά ψητή και ταρατόρ καθώς και φατούς με μαγικό ζουμάκι και σκαμπρόζικο χειροποίητο κρουτόν, προτού τσιμπήσεις λίγο από το ψητό κρεμμύδι με ροδόξυνο Αντιόχειας και σουμάκ - το κρατάς σαν άψογο side για τον σταρ του καταστήματος: Το εξαιρετικό γιαουρτλού, από 100% πρόβειο κρέας με δροσάτο γιαούρτι-κεφίρ και δική τους τοματοσαλάτα συν τις χειροποίητες, λεπτές πίτες (που παίζουν και στα υπόλοιπα εδέσματα).

Το κεμπάπ Mirlo στον Κεραμεικό 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κεμπάπ Mirlo στον Κεραμεικό 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Όπου υπόλοιπα εδέσματα, βάζεις α) ένα σένιο κοτόπουλο στο μαγκάλι (μπούτι ψημένο με πικάντικη σάλτσα τσερμούλα), β) zyriabi από πρόβειο κιμά που πάει με βερίκοκο και ραίνεται με εξαίσιο μέλι (από τον μελισσοκόμο Ανδρέα Ζαφειρόπουλο), γ) ζόρικο κοντοσουβλάκι με χοιρινό λαιμό, εζμέ και καυτερό νεκταρίνι. - Ξέρω, έχεις άγνωστες λέξεις αλλά πρώτα δοκίμασε και μετά τσέκαρε την τελευταία σελίδα του μενού του Mirlo για επεξηγήσεις. 

Για τους πιο κιμπάρηδες, παίζει και μοσχαρίσιο συκώτι, παίζει και μοσχαρίσια γλώσσα με λαχανικά τουρσί και τουμ. Πλαισιώνεις με μπύρα ή κάποιο από τα προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και 'σβήνεις' με τοπ σορμπέ που υπογράφει το κορυφαίο του είδους Django.

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Mirlo kebabs

Ελασιδών 5, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
27/11/2025

Το 'Ekiben' του Άρη Βεζενέ μόλις άνοιξε και στη Γλυφάδα

Το 'Ekiben Kitchen South' φέρνει στα ΝΠ όλα τα assets του πολύ επιτυχημένου κόνσεπτ της οδού Σκούφου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, θα δοκιμάσεις ρουστίκ και στιλάτη κουζίνα

Εδώ και μισό αιώνα, αυτή η ταβέρνα στους Θρακομακεδόνες κουμπώνει το κλασικό με το μοντέρνο σε ένα μαγαζί με βαθιά ρουστικάνικη καρδιά.

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.

Το Sunday Roast σερβίρεται ξανά στο Vezené

Στο τραπέζι μπαίνουν κλασικά κυριακάτικα, κάποια νέα entries, νόστιμες παρασπονδίες και ωραίες υπερβολές που αξίζουν.

Γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Για φίνα μοσχίδα, φιλέτο προβατίνας και κόκορα παστιτσάδα στον Νέο Κόσμο

Μία από τις πιο ξεχωριστές γαστροταβέρνες της πόλης, τιμά με το δικό της τρόπο την ελληνική και μεσογειακή γευστική παράδοση.