Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Μετά από δεκαετίες παρουσίας στην Αμερική και σε άλλες αγορές του εξωτερικού, τα Taco Bell ανοίγουν το πρώτο τους κατάστημα και στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί τους την πιο γνωστή εκδοχή του (αμερικανοποιημένου) μεξικάνικου 'χεράτου' φαγητού.

Η ιστορία του tex-mex εστιατορικού brand ξεκινά στην Καλιφόρνια, το 1962, όταν ο Glen Bell άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Downey της Καλιφόρνια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου 1923 Bell, στο Lynwood της δημοφιλούς Πολιτείας, υπηρέτησε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ως μάγειρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - οπότε κάποιος θα έκανε μια πρώτη σύνδεση με τη γεύση. 

Τα Taco Bell στην Αθήνα 1
© Taco Bell

Μετά τους πεζοναύτες, ξεκίνησε το πρώτο του σποτ (σκέψου κάτι σαν περίπτερο) για χοτ-ντογκ, το Bell's Drive-In, στο San Bernardino, το 1948. Το 1952, πούλησε το εν λόγω κατάστημα και έφτιαξε μια δεύτερη τοποθεσία που πουλούσε χοτ ντογκ και μπέργκερ. Σύντομα άρχισε να πουλά τάκος στο Taco-Tia προς 19 σεντς το καθένα, από ένα πλαϊνό παράθυρο. Μεταξύ 1954 και 1955, άνοιξε τρία Taco Tias στην περιοχή του San Bernardino. Πουλώντας τελικά αυτά τα εστιατόρια και άνοιξε τέσσερα El Taco, με έναν συνεργάτη του, στην περιοχή Long Beach.

Τα Taco Bell στην Αθήνα 2
© Taco Bell

Τα Taco Bell στην Αθήνα 3
© Taco Bell

Μέχρι τότε είχε ήδη πειραματιστεί λοιπόν με διάφορα είδη street food, εμπνευσμένος από τις ουρές που έβλεπε να σχηματίζονται έξω από το Mitla Café, μια τοπική taqueria - μάλιστα η εκεί μαγείρισσα Gloria Hoyle, υπήρξε και η μέντοράς του στο πώς να φτιάχνει τάκος.

Αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο τη συνταγή για τα hard-shell tacos, ξεκίνησε αυτό που θα εξελισσόταν σε ένα παγκόσμιο franchise. Βασικός του στόχος; "Να σερβίρει αυτό που οι πελάτες του αποκαλούσαν Tay-Kohs και να χορτάσει τα πεινασμένα στόματα των κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνια", όπως άλλωστε έλεγε και ο ίδιος.

Τα Taco Bell στην Αθήνα 5
© Taco Bell

To 1964 άνοιξε και το πρώτο franchised εστιατόριο, στο Orange County (και πάλι στην Καλιφόρνια) με την αλυσίδα να εξελίσσεται ραγδαία -viral θα έλεγε κανείς, πριν αυτό γίνει κουλ- και έως το 1978 να αριθμεί 868 εστιατόρια σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία των Taco Bell
  • 1962: Ιδρύεται το πρώτο Taco Bell στο Downey της Καλιφόρνια.
  • 1978: Ο Glen Bell πουλά την εταιρεία στην PepsiCo για $125.000.000.
  • 1991: Λανσάρεται το "Taco Bell Express", μορφή μικρότερων καταστημάτων για food courts.
  • 1995: Ανοίγει το πρώτο διεθνές κατάστημα στο Puerto Rico.
  • 1997: Δημιουργείται η Yum! Brands, και τα Taco Bell περνούν υπό τη δική της ομπρέλα.
  • 2012: Κυκλοφορούν τα Doritos Locos Tacos, από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα του brand.
  • 2022: Τα Taco Bell γιορτάζουν 60 χρόνια παρουσίας.
  • 2025: Ανακοινώνεται το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα.

Τα Taco Bell στην pop κουλτούρα

Τα χρώματα, το κόνσεπτ και το ίδιο το φαγητό που πουλάνε βοήθησαν τα Taco Bell να προσαρμοστούν πολύ εύκολα στο τερέν της αμερικανικής ποπ κουλτούρας. 

Έτσι, το brand Taco Bell έχει εμφανιστεί σε ταινίες, με πιο χαρακτηριστική παρουσία στο Demolition Man (1993), όπου παρουσιάζεται ως το μοναδικό εστιατόριο που "επιβίωσε των franchise wars" (θα πληρώναμε για να δούμε μια τέτοια παραγωγή, αν ζητάς την ταπεινή μας άποψη). Στη διεθνή έκδοση της ταινίας, αντικαταστάθηκε από την Pizza Hut λόγω αναγνωρισιμότητας.

Ο Lil Nas X υπήρξε "Chief Impact Officer" της αλυσίδας το 2021, στο πλαίσιο καμπάνιας με νέα μενού και προώθηση της LGBTQ+ κοινότητας. Ο LeBron James έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες τους, και αρκετοί celebrities έχουν δηλώσει την αγάπη τους για τα late-night tacos της αλυσίδας.

Το Bell Hotel, ένα pop-up ξενοδοχείο εμπνευσμένο από τα Taco Bell, άνοιξε για λίγες μέρες στην Καλιφόρνια το 2019, με μενού, σπα και διακόσμηση αποκλειστικά βασισμένα στο brand.

Διαβάστε Επίσης

Το σύνθημα "Live Más" αντικατέστησε το παλιότερο "Think Outside the Bun", κάνοντας πιο ξεκάθαρη την εστίαση σε φαγητό πέρα από τα κλασικά burgers.

Στο σήμερα και στα δικά μας

Σήμερα, τα Taco Bell διαθέτουν πάνω από 8.000 καταστήματα παγκοσμίως, με την πλειοψηφία να ανήκει σε ανεξάρτητους franchisees. Το brand ανήκει στη Yum! Brands (στην οποία ανήκουν επίσης τα KFC και Pizza Hut) και εξυπηρετεί περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια πελάτες ετησίως.

Τα Taco Bell στην Αθήνα 7
© Taco Bell

Τα Taco Bell στην Αθήνα 4
© Taco Bell

Το μενού τους συνδυάζει tacos, burritos, quesadillas και άλλες επιλογές εμπνευσμένες από τη μεξικανική κουζίνα, σε πιο "γρήγορη" και προσιτή μορφή. Τα τελευταία χρόνια έχουν πειραματιστεί με πιο "φρέσκες" επιλογές, vegan εκδοχές και limited-time προϊόντα, όπως τα Doritos Locos Tacos και το Crunchwrap Supreme.

Η παρουσία του brand στην Αθήνα φέρνει μια νέα fast food επιλογή για τους λάτρεις των tacos και των burritos, σε μια εποχή που το αθηναϊκό street food μοιάζει καλύτερο από ποτέ. Το κατάστημα αναμένεται να προσελκύσει τόσο περίεργους δοκιμαστές όσο και φαν των αμερικανικών αλυσίδων.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.