
Μετά από δεκαετίες παρουσίας στην Αμερική και σε άλλες αγορές του εξωτερικού, τα Taco Bell ανοίγουν το πρώτο τους κατάστημα και στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί τους την πιο γνωστή εκδοχή του (αμερικανοποιημένου) μεξικάνικου 'χεράτου' φαγητού.
Η ιστορία του tex-mex εστιατορικού brand ξεκινά στην Καλιφόρνια, το 1962, όταν ο Glen Bell άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Downey της Καλιφόρνια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου 1923 Bell, στο Lynwood της δημοφιλούς Πολιτείας, υπηρέτησε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ως μάγειρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - οπότε κάποιος θα έκανε μια πρώτη σύνδεση με τη γεύση.

Μετά τους πεζοναύτες, ξεκίνησε το πρώτο του σποτ (σκέψου κάτι σαν περίπτερο) για χοτ-ντογκ, το Bell's Drive-In, στο San Bernardino, το 1948. Το 1952, πούλησε το εν λόγω κατάστημα και έφτιαξε μια δεύτερη τοποθεσία που πουλούσε χοτ ντογκ και μπέργκερ. Σύντομα άρχισε να πουλά τάκος στο Taco-Tia προς 19 σεντς το καθένα, από ένα πλαϊνό παράθυρο. Μεταξύ 1954 και 1955, άνοιξε τρία Taco Tias στην περιοχή του San Bernardino. Πουλώντας τελικά αυτά τα εστιατόρια και άνοιξε τέσσερα El Taco, με έναν συνεργάτη του, στην περιοχή Long Beach.


Μέχρι τότε είχε ήδη πειραματιστεί λοιπόν με διάφορα είδη street food, εμπνευσμένος από τις ουρές που έβλεπε να σχηματίζονται έξω από το Mitla Café, μια τοπική taqueria - μάλιστα η εκεί μαγείρισσα Gloria Hoyle, υπήρξε και η μέντοράς του στο πώς να φτιάχνει τάκος.
Αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο τη συνταγή για τα hard-shell tacos, ξεκίνησε αυτό που θα εξελισσόταν σε ένα παγκόσμιο franchise. Βασικός του στόχος; "Να σερβίρει αυτό που οι πελάτες του αποκαλούσαν Tay-Kohs και να χορτάσει τα πεινασμένα στόματα των κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνια", όπως άλλωστε έλεγε και ο ίδιος.

To 1964 άνοιξε και το πρώτο franchised εστιατόριο, στο Orange County (και πάλι στην Καλιφόρνια) με την αλυσίδα να εξελίσσεται ραγδαία -viral θα έλεγε κανείς, πριν αυτό γίνει κουλ- και έως το 1978 να αριθμεί 868 εστιατόρια σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία των Taco Bell
- 1962: Ιδρύεται το πρώτο Taco Bell στο Downey της Καλιφόρνια.
- 1978: Ο Glen Bell πουλά την εταιρεία στην PepsiCo για $125.000.000.
- 1991: Λανσάρεται το "Taco Bell Express", μορφή μικρότερων καταστημάτων για food courts.
- 1995: Ανοίγει το πρώτο διεθνές κατάστημα στο Puerto Rico.
- 1997: Δημιουργείται η Yum! Brands, και τα Taco Bell περνούν υπό τη δική της ομπρέλα.
- 2012: Κυκλοφορούν τα Doritos Locos Tacos, από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα του brand.
- 2022: Τα Taco Bell γιορτάζουν 60 χρόνια παρουσίας.
- 2025: Ανακοινώνεται το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα.
Τα Taco Bell στην pop κουλτούρα
Τα χρώματα, το κόνσεπτ και το ίδιο το φαγητό που πουλάνε βοήθησαν τα Taco Bell να προσαρμοστούν πολύ εύκολα στο τερέν της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.
Έτσι, το brand Taco Bell έχει εμφανιστεί σε ταινίες, με πιο χαρακτηριστική παρουσία στο Demolition Man (1993), όπου παρουσιάζεται ως το μοναδικό εστιατόριο που "επιβίωσε των franchise wars" (θα πληρώναμε για να δούμε μια τέτοια παραγωγή, αν ζητάς την ταπεινή μας άποψη). Στη διεθνή έκδοση της ταινίας, αντικαταστάθηκε από την Pizza Hut λόγω αναγνωρισιμότητας.
Ο Lil Nas X υπήρξε "Chief Impact Officer" της αλυσίδας το 2021, στο πλαίσιο καμπάνιας με νέα μενού και προώθηση της LGBTQ+ κοινότητας. Ο LeBron James έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες τους, και αρκετοί celebrities έχουν δηλώσει την αγάπη τους για τα late-night tacos της αλυσίδας.
Το Bell Hotel, ένα pop-up ξενοδοχείο εμπνευσμένο από τα Taco Bell, άνοιξε για λίγες μέρες στην Καλιφόρνια το 2019, με μενού, σπα και διακόσμηση αποκλειστικά βασισμένα στο brand.
Το σύνθημα "Live Más" αντικατέστησε το παλιότερο "Think Outside the Bun", κάνοντας πιο ξεκάθαρη την εστίαση σε φαγητό πέρα από τα κλασικά burgers.
Στο σήμερα και στα δικά μας
Σήμερα, τα Taco Bell διαθέτουν πάνω από 8.000 καταστήματα παγκοσμίως, με την πλειοψηφία να ανήκει σε ανεξάρτητους franchisees. Το brand ανήκει στη Yum! Brands (στην οποία ανήκουν επίσης τα KFC και Pizza Hut) και εξυπηρετεί περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια πελάτες ετησίως.


Το μενού τους συνδυάζει tacos, burritos, quesadillas και άλλες επιλογές εμπνευσμένες από τη μεξικανική κουζίνα, σε πιο "γρήγορη" και προσιτή μορφή. Τα τελευταία χρόνια έχουν πειραματιστεί με πιο "φρέσκες" επιλογές, vegan εκδοχές και limited-time προϊόντα, όπως τα Doritos Locos Tacos και το Crunchwrap Supreme.
Η παρουσία του brand στην Αθήνα φέρνει μια νέα fast food επιλογή για τους λάτρεις των tacos και των burritos, σε μια εποχή που το αθηναϊκό street food μοιάζει καλύτερο από ποτέ. Το κατάστημα αναμένεται να προσελκύσει τόσο περίεργους δοκιμαστές όσο και φαν των αμερικανικών αλυσίδων.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.