Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Μετά από δεκαετίες παρουσίας στην Αμερική και σε άλλες αγορές του εξωτερικού, τα Taco Bell ανοίγουν το πρώτο τους κατάστημα και στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί τους την πιο γνωστή εκδοχή του (αμερικανοποιημένου) μεξικάνικου 'χεράτου' φαγητού.

Η ιστορία του tex-mex εστιατορικού brand ξεκινά στην Καλιφόρνια, το 1962, όταν ο Glen Bell άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Downey της Καλιφόρνια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου 1923 Bell, στο Lynwood της δημοφιλούς Πολιτείας, υπηρέτησε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ως μάγειρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - οπότε κάποιος θα έκανε μια πρώτη σύνδεση με τη γεύση. 

Τα Taco Bell στην Αθήνα 1
© Taco Bell

Μετά τους πεζοναύτες, ξεκίνησε το πρώτο του σποτ (σκέψου κάτι σαν περίπτερο) για χοτ-ντογκ, το Bell's Drive-In, στο San Bernardino, το 1948. Το 1952, πούλησε το εν λόγω κατάστημα και έφτιαξε μια δεύτερη τοποθεσία που πουλούσε χοτ ντογκ και μπέργκερ. Σύντομα άρχισε να πουλά τάκος στο Taco-Tia προς 19 σεντς το καθένα, από ένα πλαϊνό παράθυρο. Μεταξύ 1954 και 1955, άνοιξε τρία Taco Tias στην περιοχή του San Bernardino. Πουλώντας τελικά αυτά τα εστιατόρια και άνοιξε τέσσερα El Taco, με έναν συνεργάτη του, στην περιοχή Long Beach.

Τα Taco Bell στην Αθήνα 2
© Taco Bell

Τα Taco Bell στην Αθήνα 3
© Taco Bell

Μέχρι τότε είχε ήδη πειραματιστεί λοιπόν με διάφορα είδη street food, εμπνευσμένος από τις ουρές που έβλεπε να σχηματίζονται έξω από το Mitla Café, μια τοπική taqueria - μάλιστα η εκεί μαγείρισσα Gloria Hoyle, υπήρξε και η μέντοράς του στο πώς να φτιάχνει τάκος.

Αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο τη συνταγή για τα hard-shell tacos, ξεκίνησε αυτό που θα εξελισσόταν σε ένα παγκόσμιο franchise. Βασικός του στόχος; "Να σερβίρει αυτό που οι πελάτες του αποκαλούσαν Tay-Kohs και να χορτάσει τα πεινασμένα στόματα των κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνια", όπως άλλωστε έλεγε και ο ίδιος.

Τα Taco Bell στην Αθήνα 5
© Taco Bell

To 1964 άνοιξε και το πρώτο franchised εστιατόριο, στο Orange County (και πάλι στην Καλιφόρνια) με την αλυσίδα να εξελίσσεται ραγδαία -viral θα έλεγε κανείς, πριν αυτό γίνει κουλ- και έως το 1978 να αριθμεί 868 εστιατόρια σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία των Taco Bell
  • 1962: Ιδρύεται το πρώτο Taco Bell στο Downey της Καλιφόρνια.
  • 1978: Ο Glen Bell πουλά την εταιρεία στην PepsiCo για $125.000.000.
  • 1991: Λανσάρεται το "Taco Bell Express", μορφή μικρότερων καταστημάτων για food courts.
  • 1995: Ανοίγει το πρώτο διεθνές κατάστημα στο Puerto Rico.
  • 1997: Δημιουργείται η Yum! Brands, και τα Taco Bell περνούν υπό τη δική της ομπρέλα.
  • 2012: Κυκλοφορούν τα Doritos Locos Tacos, από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα του brand.
  • 2022: Τα Taco Bell γιορτάζουν 60 χρόνια παρουσίας.
  • 2025: Ανακοινώνεται το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα.

Τα Taco Bell στην pop κουλτούρα

Τα χρώματα, το κόνσεπτ και το ίδιο το φαγητό που πουλάνε βοήθησαν τα Taco Bell να προσαρμοστούν πολύ εύκολα στο τερέν της αμερικανικής ποπ κουλτούρας. 

Έτσι, το brand Taco Bell έχει εμφανιστεί σε ταινίες, με πιο χαρακτηριστική παρουσία στο Demolition Man (1993), όπου παρουσιάζεται ως το μοναδικό εστιατόριο που "επιβίωσε των franchise wars" (θα πληρώναμε για να δούμε μια τέτοια παραγωγή, αν ζητάς την ταπεινή μας άποψη). Στη διεθνή έκδοση της ταινίας, αντικαταστάθηκε από την Pizza Hut λόγω αναγνωρισιμότητας.

Ο Lil Nas X υπήρξε "Chief Impact Officer" της αλυσίδας το 2021, στο πλαίσιο καμπάνιας με νέα μενού και προώθηση της LGBTQ+ κοινότητας. Ο LeBron James έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες τους, και αρκετοί celebrities έχουν δηλώσει την αγάπη τους για τα late-night tacos της αλυσίδας.

Το Bell Hotel, ένα pop-up ξενοδοχείο εμπνευσμένο από τα Taco Bell, άνοιξε για λίγες μέρες στην Καλιφόρνια το 2019, με μενού, σπα και διακόσμηση αποκλειστικά βασισμένα στο brand.

Διαβάστε Επίσης

Το σύνθημα "Live Más" αντικατέστησε το παλιότερο "Think Outside the Bun", κάνοντας πιο ξεκάθαρη την εστίαση σε φαγητό πέρα από τα κλασικά burgers.

Στο σήμερα και στα δικά μας

Σήμερα, τα Taco Bell διαθέτουν πάνω από 8.000 καταστήματα παγκοσμίως, με την πλειοψηφία να ανήκει σε ανεξάρτητους franchisees. Το brand ανήκει στη Yum! Brands (στην οποία ανήκουν επίσης τα KFC και Pizza Hut) και εξυπηρετεί περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια πελάτες ετησίως.

Τα Taco Bell στην Αθήνα 7
© Taco Bell

Τα Taco Bell στην Αθήνα 4
© Taco Bell

Το μενού τους συνδυάζει tacos, burritos, quesadillas και άλλες επιλογές εμπνευσμένες από τη μεξικανική κουζίνα, σε πιο "γρήγορη" και προσιτή μορφή. Τα τελευταία χρόνια έχουν πειραματιστεί με πιο "φρέσκες" επιλογές, vegan εκδοχές και limited-time προϊόντα, όπως τα Doritos Locos Tacos και το Crunchwrap Supreme.

Η παρουσία του brand στην Αθήνα φέρνει μια νέα fast food επιλογή για τους λάτρεις των tacos και των burritos, σε μια εποχή που το αθηναϊκό street food μοιάζει καλύτερο από ποτέ. Το κατάστημα αναμένεται να προσελκύσει τόσο περίεργους δοκιμαστές όσο και φαν των αμερικανικών αλυσίδων.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.