Το νέο σαντουιτσάδικο του κέντρου έχει την υπογραφή της φάρμας Kermes

Στη θέση του παλιού Κώστα, μόλις άνοιξε ένα street food σημείο που αξιοποιεί τα περίφημα κρέατα της Kermes μέσα σε δυο φέτες ψωμί.

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα © Λεωνίδας Τούμπανος

Πίσω στο 2013, οι Alex de Zoeten και Ανδρέας Κολλάς -λάτρεις του ποιοτικού κρέατος και της τοπικής παραγωγής- αναζητούσαν τρόπο για να ερμηνεύσουν υπό τη δική τους οπτική γεύσεις που να θυμίζουν το παρελθόν και ταυτόχρονα να έχουν εξασφαλισμένη την ποιότητα των πρώτων αυτών υλών. Δύο χρόνια μετά, οι δυο φίλοι βρέθηκαν να έχουν ήδη κάνει την εισαγωγή χοίρων της φυλής Ibérico από την Ισπανία, με σκοπό να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή τους σε ελληνικό έδαφος, ακολουθώντας φυσική εκτροφή των ζώων αυτών. Κάπου εκεί γεννήθηκε η φάρμα Kermes

Τα ibérico της Kermes μεγαλώνουν ελεύθερα, σε μια προστατευμένη περιοχή στο όρος Λαπίθα, στη Δυτική Πελοπόννησο, και εκτρέφονται με φυσικές μεθόδους. Το κρέας που προκύπτει, είναι πιστοποιημένο τόσο για τη φυσική ποιοτική υπεροχή όσο και για τη γευστική ανωτερότητά του - το συναντάς σε διάφορες κοπές, σε αλλαντικά ωρίμανσης και σε φρέσκα λουκάνικα. 

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι Alex και Ανδρέας συζητούσαν επίσης για αρκετό καιρό τη δημιουργία μαζί με τον σεφ Σίμο Τριανταφύλλου (με θητεία σε σημαντικά εστιατόρια σε Αθήνα και εξωτερικό, καθώς και με αξιόλογη δουλειά στο Rooster της Αντιπάρου) τη δημιουργία ενός μέρους για χαλαρό dining, οπου θα γινόταν τροφοδότηση με τα εκλεκτά προϊόντα της φάρμας.

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Έτσι, στα μέσα Μαρτίου 2025, το Kermes Street Food έγινε πραγματικότητα, πιάνοντας πόστο στην καρδιά της Αθήνας και εκεί που πάλαι ποτέ συναντούσες το σουβλάκι του Κώστα - στον αριθμό 5 της οδού Πεντέλης, στο Σύνταγμα.

Τι τρως λοιπόν στο Kermes Street Food; 

Πέντε προτάσεις σε σάντουιτς και δύο προτάσεις σε πατάτες μετράς στο περιεκτικό μενού του Kermes, σε μια γκάμα επιλογών που επιμελείται ο σεφ Τριανταφύλλου. Μεταξύ άλλων, βρίσκεις το choripan criollo, με αργεντίνικο λουκάνικο, τσιμιτσούρι και λαχανικά, κεφτεδάκια με ιμπέρικο, αβοκάντο-γιαούρτι, ντομάτα και κρεμμύδι και καρνίτας με paprika-citrus mayo, λάχανο και πικλαρισμένο κρεμμύδι.

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 22
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 16
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 24
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 25
© Λεωνίδας Τούμπανος

Προφανώς δεν είναι τα μόνο, καθώς μπορείς να παίξεις και με αργομαγειρεμένη ωμοπλάτη με honey-lime mayo, σαλάτα coleslaw και πίκλα κρεμμυδιού ή crispy belly με κρατσανιστή πανσέτα, κινέζικο λάχανο, mustard mayo και ντομάτα. 

Όσον αφορά τις wingmen πατάτες σερβίρονται είτε με μείγμα μπαχαρικών είτε με σκόνη από jamón iberico και σος τσένταρ. 

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 7
© Λεωνίδας Τούμπανος


Info

Πεντέλης 5, Σύνταγμα
Τηλ. 211 0083163
Ανοιχτά Δευτ. Σαβ. 13.00 - 21.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.