
Να 'μαστε πάλι εδώ. Σε εκείνη ακριβώς τη γαστρονομική ρωγμή της χρονιάς, στο ξεκίνημά της, όπου άπαντες (κατα)στρώνουν τραπέζι, πλάνα και ελπίδες. Το αυτό ισχύει και για το φαγητό, με εστιάτορες, experts από το food industry, σεφ, εταιρείες και, κυρίως, δημοσιογράφους γεύσης (+ foodies) να ασχολούνται -και να προσπαθούν να μαντέψουν- με τις τάσεις που θα τρέξουν το σύμπαν της ευ τρώγειν περίστασης. Τα food trends του 2025 λοιπόν. Μπορεί και όχι. Αλλά σε κάθε περίπτωση προχωράμε. Και τρώμε.
Θα μπει πολλή σάλτσα
Από viral βινεγκρέτ και σπιτικά κέτσαπ μέχρι πάστες απροσδόκητων υλικών και συμπυκνωμένους ζωμούς, είδαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στα εστιατόρια το 2024, που εύκολα ή με λίγη περισσότερη φαντασία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πεδίο της (όποιας) 'σάλτσας'. Ακριβώς αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025 με πάσης φύσεως ραντς, τσιμιτσούρι, τζατζίκια, χόιζιν, χαρίσες, ρομέσκο, σάλσες και μάτσα μπορείς να φανταστείς. Ευχόμαστε με την ίδια συνεπή έως τώρα νοστιμιά (στις περισσότερες των περιπτώσεων). Προσωπική επιθυμία; Να μην προσαρμόζεται (τουλάχιστον όχι σε όλα, μα όλα, τα πιάτα) μαζί με τα κυρίως υλικά της εκάστοτε πρότασης αλλά να υπάρχει και η επιλογή να φτάνει στο πλάι, για βούτες.
Η χρονιά του φιστικιού
Ξεκινάω με μια ερώτηση, ειδικά προς εκείνους που κυκλοφορούν πολύ στην πόλη: Πόσες μακαρονάδες με φιστίκι (σε πέστο) δοκίμασες πρόσφατα; Ακριβώς. Το φαινόμενο με το συγκεκριμένο υλικό (που προκύπτει και από την άκρατη χρήση του σε επιδόρπια όσο και από ανόητα trends του TikTok) και την ολοένα και μεγαλύτερη αγάπη των σεφ και του κοινού προς αυτό θα κορυφωθεί. Τόσο, που βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα (επόμενα) υλικά-σουξέ.
Τα εντόσθια σαν trend
Μπορεί για μεγάλο μέρος του δυτικού γαστρονομικού κόσμου τα εντόσθια να αποτελούν από κάτι ασυνήθιστο έως θέμα-ταμπού αλλά στα δικά μας, δεν είναι άγνωστο σπορ. Ναι, υπήρξαμε σαστέναμπλ και zero food waste και head-to-tail πολύ πριν αυτό γίνει κουλ, ίσως και σε σημείο κανιβαλισμού (#diplhs). Αλλά η πλήρης αξιοποίηση του ζώου θα συμβεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ξανά κατά τους επόμενους 12 μήνες - και πολύ πιο μακριά από αυτούς. Ίσως η εν λόγω συνήθεια να συνδεθεί και με το κύμα της γαστρο-ταβέρνας/γαστρο-μπιστρό/ γαστρο-καφενείου/ και οτιδήποτε γάστρο-κάτι σκάσει προσεχώς.
Τραγανότητα: Η υφή του τώρα
Υπάρχουν αρκετοί experts που καταλήγουν -μεταξύ άλλων- σε κάτι πολύ συγκεκριμένο όσον αφορά τις συνήθειες του κοινού: Άπαντες αναζητούν κάτι τραγανό στα πιάτα τους. Από δημητριακά και granola μέχρι ξηρούς καρπούς, ψητά ρεβίθια και τσιπς μανιταριών, τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές τραγανές μπουκιές, τίποτα δε θα είναι πλήρες αν δεν κάνει 'κρατς'.
Πόσα είδη από φύκια γνωρίζεις;
Όσα κι αν είναι αυτά, προετοιμάσου να μάθεις περισσότερα, καθώς θα τα συναντάς σε όλο και πιο πολλά πιάτα, όχι απαραίτητα θαλασσινής γευστικής κατεύθυνσης. Πρόσφατα για παράδειγμα, έμαθα τι είναι το umibudo, το σταφύλι της θάλασσας που αποτελούσε μέρος ενός θαυμάσιου σασίμι σφυρίδας με φινόκιο στο ολοκαίνουριο "Atelier Papaioannou".
Η ώρα των dumplings
Θέλεις να τα πεις γεμιστά ζυμαρικά; Κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με το πάντοτε ακριβές στις προβλέψεις του Whole Foods, τα dumplings θα περάσουν ένα ρενεσάνς εντός του 2025. Τα γεμισμένα τσουβαλάκια pasta είναι εύκολα στη βρώση, νόστιμα και προσαρμόζονται σε πολλά και διαφορετικά στυλ κουζίνας.
Το take away και το delivery σαν (ακριβή) τέχνη
Καθώς ο κόσμος του take away φαγητού και του delivery συνεχίζει να επεκτείνεται, το παιχνίδι του 'πακέτου', του περιτυλίγματος, αλλάζει επίπεδο - όπως άλλωστε σημειώνουν και οι New York Times. Τι σημαίνει αυτό; Πως από εδώ και πέρα, τα εστιατόρια που θα επενδύσουν και στις συγκεκριμένες τακτικές, αναβαθμίζοντας το οπτικό σκέλος της συσκευασίας αλλά και της συνολικής εμπειρίας, προσαρμόζοντας τις μερίδες σε ποσότητες οικογένειας/ παρέας αλλά και πλαισιώνοντας οικείες γεύσεις με premium συμπαίκτες - πχ ποιος είπε πως δεν μπορείς να συνοδεύσεις τις κοτομπουκιές σου με χαβιάρι; Κάποιοι μπορεί να μην έχουν πρόβλημα να πληρώσουν €30 για τρία σουβλάκια. Αρκεί να καταφθάνουν σε γοητευτικό για το μάτι (και τα Social Media) περίβλημα και να τα συνοδεύεις με κάποιο φαινομενικά αταίριαστο -ίσως και πανάκριβο- έξτρα υλικό.
Το επόμενο κύμα του καφέ έχει αλμύρα
Δεν μπορώ με σιγουριά να σου γράψω σε ποιο κύμα καφέ βρισκόμαστε στα εντός των τειχών -και εντός των ελληνικών φλιτζανιών- πεπραγμένα. Αλλά αυτό που με σιγουριά (μάλλον) έχω την ευχέρεια να γράψω είναι ότι το 2025 θα υπάρξει ένα αισθητό update στο σύμπαν που κινείται γύρω από τους καφετί κόκκους. Κι αυτό γιατί, όπως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται από διάφορα δημοφιλή στο σπορ σημεία του πλανήτη, τα αλμυρά ροφήματα καφέ καβαλούν το (όποιο) επόμενο κύμα. Το εν λόγω, περιλαμβάνει από μπλεντς με υλικά σαν το κάρδαμο, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, την κανέλα και άλλα 'βαριά' μπαχαρικά μέχρι omakase σέσιον, στο οποίο προσφέρονται 'στάδια' καφέ στον επίδοξο πότη.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.