Στη Θεσσαλονίκη, σε περιμένει μια "Πόρτα ανοιχτή" στη γεύση

Φιλοξενία με θέρμη, κουζίνα με ατόφια ταυτότητα και μια επισκέψιμη γκαλερί συνθέτουν έναν χώρο στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, που υποδέχεται τους φίλους της καλής γεύσης αλλά και της τέχνης.

Πόρτα ανοιχτή

Μετρώντας σχεδόν μια δεκαετία λειτουργίας, το εστιατόριο "Πόρτα ανοιχτή” είναι ένα ανοιχτόκαρδο στέκι που αγαπά το νόστιμο, φτιαγμένο από φρέσκα υλικά φαγητό φροντίζοντας τα τραπέζια και η ατμόσφαιρά του να είναι η χαρά της παρέας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το όνομά του, που, από το 2018, είναι συνώνυμο της χαλαρής εξόδου σε περιβάλλον που σε αγκαλιάζει από τη στιγμή που περνάς το κατώφλι του.

Πόρτα ανοιχτή - Κήπος

 

Οι τέσσερις χώροι, με την εσωτερική σάλα, την αυλή, το κελάρι και τον κήπο, που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί με μεράκι για να καλωσορίσουν τους τακτικούς πλέον και φυσικά και τους νέους θαμώνες. Όταν λοιπόν η θερμοκρασία πάρει την ανιούσα, καθισμένοι στον κήπο που θυμίζει δροσερή αυλή κυκλαδίτικου σπιτιού, θα απολαύσετε την τέχνη της φιλοξενίας του Θωμά, του Δημήτρη και του σεφ Γιάννη Αραμπατζή, που έχει αναλάβει το πηδάλιο της κουζίνας. 

Πόρτα ανοιχτή - Interior χώροι

                                                                                      

Ξεφυλλίζοντας το μενού βρίσκουμε παραδοσιακά πιάτα και ορεκτικά, αλλά και τις signature προτάσεις-σήμα κατατεθέν που ο κόσμος προτιμά και ζητά τακτικά. Η γευστική τους ταυτότητα παραμένει πιστή στις παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας με κλασσικά πιάτα, χωρίς όμως να λείπουν και πιο ιδιαίτερες επιλογές. Οι φιλοπερίεργοι foodies, προτείνουμε να εξερευνήσετε το μενού των εποχικών σπεσιαλιτέ που ο σεφ ανανεώνει τακτικά, με πιάτα όπως το σεβίτσε λαυράκι με ροζ γκρέιπφρουτ, τσίλι, λάιμ και τζίντζερ. Θα ξεκινήσετε με μαστιχωτό ταλαγάνι στη σχάρα, μπουγιουρντί τυλιχτό σε φύλλο Βηρυτού, και θεσπέσιους κολοκυθοκεφτέδες λίγο πριν καταφάσουν το φημισμένο μοσχαράκι γάστρας, το χοιρινό φιλέτο με σάλτσα από σταφύλι, μέλι, δυόσμο και φέτα, το ριζότο με ποικιλία από μανιτάρια, παρμεζάνα και λάδι λευκής τρούφας και το χυμώδες rib eye που αρτύζουν με καπνιστό αλάτι. Φροντίστε να κρατήσετε έστω και λίγο χώρο για το αρμενοβίλ με ζεστή σοκολάτα που είναι ένα γλυκό αριστούργημα.

Πόρτα ανοιχτή

Σεβίτσε Πόρτα Ανοιχτή

Ακόμα, κάθε Τρίτη συμμετέχουν στον θεσμό του Food Festival που έχει καθιερώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα διαφορετικό μενού γευσιγνωσίας με ορεκτικό - κυρίως πιάτο και γλυκό, με μόνο 12 ευρώ ανά άτομο.

Πόρτα ανοιχτή - Γκαλερί

Για τους λάτρεις της τέχνης επιφυλάσσουν όμως και ευχάριστες εκπλήξεις αφού στον χώρο λειτουργεί και επισκέψιμη (δωρεάν) γκαλερί με εκθέσεις τέχνης σε συνεργασία με την Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Η "Πόρτα Ανοιχτή" εξάλλου είναι το μοναδικό εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη με δική του επισκέψιμη γκαλερί, τη μοναδική στην Δυτική Θεσσαλονίκη.

Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη (Μονή Λαζαριστών), Θεσσαλονίκη, 2311265325, porta-anihti.gr, FB, IG

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αψύς τυλίγει σουβλάκι-έπος στη Στοά Αρσακείου

Το εθνικό χεράτο φαγητό αποκτά νέο σημείο αναφοράς στην πόλη, δια χειρός Γιάννη Λιόκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/09/2026

Για γουρνοπούλα, τσουχτές και σύγκλινο στο Χαλάνδρι

Στο Χαλάνδρι, ένα μεζεδοπωλείο με βαθιά μανιάτικη ρίζα σερβίρει σύγκλινο, τσουχτές, γουρνοπούλα και δυνατές κρεατολιχουδιές με αυθεντικό χαρακτήρα.

Μικρές πίτσες, μεγάλες απολαύσεις: Το Nelos Pizza μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Στο Nelos Pizza του Παγκρατίου η πίτσα έχει μόλις 15 εκατοστά, έρχεται σε box των δύο ή τεσσάρων και βάζει τέλος στο αιώνιο "τι πίτσα να πάρουμε;".

Πού τρώμε (καλό) ψάρι και θαλασσινά στο κέντρο της Αθήνας

Από high end στέκια ψαροφαγίας μέχρι κλασικές ταβέρνες και ουζερί, το ευρύτερο κέντρο της πόλης ανέκαθεν εκτιμούσε τις λιχουδιές του βυθού και του αφρού.

Μία Festa Latinoamericana στο Helios του Four Seasons

Έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, το Helios στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική μέσα από μια εμπειρία που αναδεικνύει τις γεύσεις, τις παραδόσεις και την κουλτούρα διαφορετικών περιοχών.

Ελληνική κουζίνα, πιάνο και Ακρόπολη: Το rooftop που βλέπει την Αθήνα από ψηλά

Στον 11ο όροφο, πάνω από το κέντρο της Αθήνας, ένα ατμοσφαιρικό rooftop συνδυάζει σύγχρονη ελληνική κουζίνα, πανοραμική θέα και ζωντανές μελωδίες πιάνου.

Το φθινόπωρο πάμε Πελοπόννησο και ξέρουμε πού θα φάμε

Η Πελοπόννησος δεν περιμένει το καλοκαίρι για να γίνει προορισμός. Από τη Μεσσηνία και τη Μάνη μέχρι το Ναύπλιο, συγκεντρώνουμε τα εστιατόρια που αξίζουν μια απόδραση κάθε εποχή.