
Κι έρχεται πάλι εκείνη ακριβώς η περίοδος της σεζόν, που άπαντες προσπαθούν να μαντέψουν τι ακριβώς θα συμβεί στο σύμπαν του ενδιαφέροντός τους κατά τις επόμενες 365 ημέρες του χρόνου. Το ποτό, το κρασί και το bar industry δεν αποτελούν εξαιρέσεις και εδώ είμαστε για να δούμε τι, πώς και γιατί θα πίνουμε προσεχώς.
Λευκό κρασί σε άνοδο

Ξεκινώντας από τα οινικότερα του drinking, η άκρα κυριαρχία του κόκκινου κρασιού στην κατηγορία μπορεί να έχει τελειώσει - και επίσημα. Το ελαφρύτερο και ελαφρώς χαμηλότερο σε ABV λευκό κρασί θα πιστοποιήσει την υπεροχή του.
Bloody Mary και το βράδυ

Είναι καλό και το ξέρεις. Νόστιμο αλλά συχνά συνδεδεμένο με το brunch. Αδίκως. Είναι το τέλειο αλμυρό ποτό για να το έχεις στο πλάι σε πιάτα με στρείδια, με πατέ, με οτιδήποτε. Δεδομένης της αύξησης του φαγητού στα μπαρ, τα Bloody Mary θα παίζουν όλο και πιο πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Νέες νόρμες στις τιμές
Το να πίνεις πια έξω κοστίζει. Είναι πιο ακριβό από το πρόσφατο παρελθόν και λογική συνέπεια της γενικότερης ακρίβειας. Σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου οι τιμές των cocktails ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα €20 ενώ οι φιάλες κρασιών και σαμπάνιας έφτασαν ακόμη και σε αύξηση 50% σε εστιατορικές λίστες. Σε αρκετά μέρη οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ειδικά μετά τους δασμούς που θα ισχύσουν και από τη νέα κυβέρνηση Trump.
Το Dirty Martini γίνεται ακόμη πιο... λερωμένο

Σύμφωνα πάντοτε με αρκετούς ειδικούς του μπαρ. Η ιστορία του τρέχει πίσω στο 1901, με τη δημοφιλία του να αυξομειώνεται κατά το πέρασμα των δεκαετιών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανοδική μπορεί και ακριβώς από εκεί ξεκινά η ακόμη πιο αλμυρή προσέγγιση σε αυτό. Μη σου κάνει λοιπόν εντύπωση αν το δεις με ανατροπές και πιο ιντριγκαδόρικες γαρνιτούρες.
To σάκε θα βγει από την ιαπωνική κουζίνα
Θα γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές. Η τουριστική κίνηση στην Ιαπωνία σημείωσε αρκετά ρεκόρ το 2024, με ένα εκ των αποτελεσμάτων του γεγονότος να είναι η μεγάλη συμπάθεια στο σάκε, πέρα από τις μπάρες των izakaya και των σουσάδικων. Πολλοί σομελιέ διεθνώς πιέζουν εδώ και καιρό ώστε να περιλαμβάνουν το σάκε μαζί με το κρασί στα μενού τους, με την ιδέα να πιάνει πλέον τόπο. Sake by the glass λοιπόν, σύντομα σε ένα μπαρ/ wine bar/ γαλλικό εστιατόριο κλπ.
Clarified cocktails και carbonated beverages

Clarified cocktails και carbonated beverages, η συνέχεια. Η πιο καθαρή, πιο ομαλή εμπειρία ποτού θα συνεχίσει να απασχολεί εντόνως, κυρίως τους πιο δημιουργικούς των bartenders και των ποτοποιών. Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στις ελαφρύτερες γεύσεις να λάμψουν, παρέχοντας πιο 'δροσιστικές' κι εκλεπτυσμένες γουλιές - κάτι που ενθαρρύνει τους επισκέπτες να επιστρέψουν στο μπαρ για περισσότερα ποτά.
Τι είναι πάλι αυτά τα Hi-Fi Bars;
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η άνοδος των Hi-Fi μπαρ είναι γεγονός ήδη από τις αρχές του 2024. Το φαινόμενο εξελίσσεται ωστόσο και σε δημοφιλείς μπαρ σκηνές εκτός ΗΠΑ και επαναφέρει στο προσκήνιο τον ήχο υψηλής ποιότητας και την επιμέλεια στην εμπειρία ακρόασης μουσικής. Κάτι σαν τα -ελάχιστα στην περίπτωσή μας- audiophile μπαρ αλλά στο πιο εξελιγμένο, με καλύτερο φαγητό και ποτό ανάμεσα σε ακριβά και εκτεταμένα high-end sound συστήματα.
Mai Tai και πάλι
'Ίσως το έχεις δει, ίσως και όχι - ήδη. Το Mai Tai σηματοδοτεί το rebranding της Tiki κουλτούρας σε οποιοδήποτε είδος μπαρ, με το εν λόγω κοκτέιλ να βρίσκει θέση σε κάθε cocktail list, είτε στην κλασική του εκδοχή είτε σε twisted.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.