Η 'Γωνία' στον Αστακό ψήνει το μάλλον καλύτερο χοιρινό καλαμάκι στην Ελλάδα

Μία διαβολεμένα νόστιμη κρεατόβεργα ίσως είναι από μόνη της αφορμή για ένα ταξίδι έως την παραθαλάσσια κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Υπάρχει μία παλιά ρήση μεταξύ μερακλήδων καλοφαγάδων που υποστηρίζει πως στους σταθμούς των ΚΤΕΛ συνήθως βρίσκεις τα καλύτερα σουβλάκια - είτε μιλάμε για τυλιχτό, είτε για καλαμάκι. Και να που έρχεται ένα σημείο το οποίο έχω τιμήσει δεόντως τις 3 από τις 4 δεκαετίες της ζωής μου, για να επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα πεποίθηση. Πιο ορθά, για να την ενισχύσει. Το σουβλατζίδικο 'Η Γωνία' άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (ένα από τα δύο μέρη όπου αντλεί την καταγωγή του ο υπογράφων).

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 3
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ακριβώς πίσω από το κτίριο που κάποτε έπαιζε το ρόλο του σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων, στη μικρή κωμόπολη του πιο καλτ νομού της Ελλάδας -ναι, δεν υφίσταται καν σύγκριση με την Ηλεία- και εντελώς τυχαία λίγα μέτρα πιο μακριά από εκεί που δένει το πλοίο για Ιθάκη και Κεφαλονιά. Το θυμάμαι σχεδόν από πάντοτε στην πετρόχτιστη γωνία με το μικρό εσωτερικό -μια σχάρα και ένας πάγκος όλα κι όλα- και τις ουρές που μαζεύονται καθημερινά εκεί: "Πάμε για ένα σουβλάκι στο ΚΤΕΛ;", είναι ακόμη και τώρα μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις πριν τα πρώτα ή τα τελευταία ποτά αλλά και δίχως αυτή την αφορμή.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 2
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εκεί ακριβώς λοιπόν, τόσο ο παλιός ιδιοκτήτης, όσο και ο καινούριος (ο Πάνος, ο νεαρός που το τρέχει εδώ και 12 χρόνια) επενδύουν με πλήρη προσήλωση σε ένα και μόνο προϊόν: Το χοιρινό καλαμάκι. Και, διάολε, το έχουν τερματίσει, σε σημείο που κατά την τελευταία επίσκεψή μου εκεί, λίγες ημέρες πριν, περίπου τον παρακάλεσα να ανοίξει παράρτημα στην Αθήνα. Δε γνωρίζω αν πρόκειται να συμβεί. Ας είναι. Θα ελπίζω και θα περιμένω.

Διαβάστε Επίσης

Άψογη πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από αρτιζάνο παραγωγό/ χασάπη στο Καινούργιο Αγρινίου, πριν περαστεί χεράτα στα ξυλάκια. Κάρβουνα από πουρνάρι, ψήσιμο ακριβείας και πάντοτε on the spot. Έπειτα, βούτα στο λαδολέμονο με την ολίγη ρίγανη. Αποτέλεσμα; Ζουμερότητα και κρεάτινη νοστιμιά σε κάθε, μα κάθε κομμάτι, και μία αναλογία κρέατος-λίπους που αγγίζει το τέλειο. Το ψωμί από τοπικό φούρνο και η προκάτ τηγανητή πατάτα παίζουν ρόλο δευτεραγωνιστή αλλά, πραγματικά, ποιος ενδιαφέρεται; Εδώ μιλάμε για καλαμάκι-αριστούργημα, που άκοπα επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. 

Κι αν δε με πιστεύεις, δοκίμασε. Αν κάποια στιγμή σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, λίγο αφού πέσει ο ήλιος, ο Πάνος θα έχει ήδη ανάψει τα κάρβουνα και θα έχει παρατάξει τα καλαμάκια του.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.