'Ντελόγο': Η κρητική izakaya της οδού Σινώπης

Στη σκιά του Πύργου Αθηνών θα φας σοβαρό αντικριστό στην μπάρα και θα το κάνεις pairing με ρακή. 'Η ουίσκι, αν προτιμάς.

'Ντελόγο': Η κρητική izakaya της οδού Σινώπης © Λεωνίδας Τούμπανος

Εις στην Αθήνα όταν θα 'ρθεις/ έχεις - δεν έχεις λόγο/ πέρνα να φας αντικριστό/ ντελόγο στο 'Ντελόγο'. Για κάποιο λόγο μου είχε κολλήσει για μέρες η μίνι μαντινάδα που υπάρχει σε ένα από τα accounts του 'Ντελόγο' στα social media, προκαλώντας παράλληλα την περιέργειά μου για το τι σόι αντικριστό φτιάχνουν στο μικρό σποτ των Αμπελοκήπων, στη σκιά του Πύργου Αθηνών. 

Σαν το Ντελόγο, πράμα

Μαγαζί γωνία το 'Ντελόγο', εκεί όπου η Σινώπης σμίγει με τη Χαλκηδόνος. Μοιράζει τραπεζάκια στα δύο αντίστοιχα στενά πεζοδρόμια αλλά η πραγματική ουσία του μαγαζιού είναι εντός των τειχών και περιμετρικά της βασικής μπάρας, που τέμνεται από ακόμη μία, ένα επίπεδο πιο ψηλά.

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι το ολοήμερο κόνσεπτ λειτουργίας: Από εδώ θα πάρεις τον πρωινό σου καφέ, εδώ θα δοκιμάσεις μαγειρευτά το μεσημέρι, εδώ θα παίξεις μπάλα με τα χαρακτηριστικά κρητικά πιάτα αργότερα, εδώ θα σβήσεις το άγχος της ημέρας με ρακή, μπύρα ή -για τους πιο τολμηρούς- ένα ουίσκι. 

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κοινό ετερόκλητο -από φοιτητές και Κρητικούς μέχρι εργαζόμενους στα γύρω γραφεία και millennial παρέες- αλλά παραδόξως ταιριαστό με τη φάση. Πολλοί repeaters, το καταλαβαίνω απόλυτα, καθώς μιλάμε για στέκι πια: Μετρά σχεδόν 8 χρόνια ύπαρξης στη γειτονιά. Η αίσθηση φιλοξενίας δε θα μπορούσε παρά να παίζει σε κρητικά επίπεδα - στα ίδια ακριβώς βαδίζει και η μουσική, με μαντινάδες επί μαντινάδων. 

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ξεκινάς με παγωμένη ρακή ή μπύρα, προχωράς με φροντισμένο ντάκο με ξινόγαλο και αλέγρα σφακιανή πίτα, προτού τιμήσεις απάκι, κοκκινιστό με σκιουφιχτά, χοχλιούς και ξιδάτο λουκάνικο. Και έπειτα, το αντικριστό - για να επανέλθω στα της εισαγωγής, το πάνε καλά εδώ.

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τρως κρέας ευωδιαστό και βαθιάς νοστιμιάς, που περιέχεται εντός μία εξόχως κρατσανιστής πέτσας, υπέροχα καψαλισμένης. Όπως θα το έβρισκες δηλαδή σε κάποιο χωριό της Κρήτης. 'Ή στις Μοίρες Ηρακλείου από όπου και κατάγεται ο -δημιουργός του 'Ντελόγο'- Σήφης και η οικογένειά του.

Για την ιστορία, ντελόγο σημαίνει αμέσως.


Info

Σινώπης 5, Αμπελόκηποι
Τηλ. 211 4068617

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.