Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι © Λεωνίδας Τούμπανος

'Eχω ένα θέμα με τα φρυγαδέλια - και αυτό είναι κάτι που δε φανταζόμουν ποτέ πως θα έγραφα όλα αυτά τα χρόνια που κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά. Βλέπεις, βαστώντας κατά το ήμισυ της καταγωγής μου από την Αιτωλοακαρνανία, έχω θέσει πολύ υψηλά τον πήχη όσον αφορά το εν λόγω έδεσμα, που στα πέριξ του Αγρινίου θα το φας καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στο εστιατορικό σύμπαν αλλά και στα οικιακότερα της γεύσης. Τολμώ λοιπόν να πω πως στο 'Κουτούκι του Μαραθωνίτη' (ή πιο απλά 'Μαραθωνίτης' για τους φίλους) πλησιάζουν εκείνα ακριβώς τα αγρινιώτικα επίπεδα.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν είναι όμως μόνο το combo συκωτιού/μπόλιας από τα στοιχεία που καθιστούν το υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου μοναδικό. Πριν από όλα όμως, λίγη ιστορία. 

Πίσω στη δεκαετία του 1970 και εντός της πιο σκοτεινής περιόδου της χώρας, η λεωφόρος Υμηττού δε θύμιζε σε τίποτα τον σημερινό κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου. Σε εκείνο ακριβώς το χωροχρονικό πλαίσιο, ο παππούς Φώτης Μαραθωνίτης δούλευε κομπρεσέρ - ανάμεσα στα πολλά έργα που ενεπλάκη, τα θεμέλια της πολυκατοικίας στο υπόγειο της οποίας άνοιξε την ταβέρνα του.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το οικόπεδο της οδού Βίνκελμαν μάλιστα (η κάθετη στην Υμηττού όπου βρίσκεται η είσοδος του 'Μαραθωνίτη') ήταν μέρος της προίκας της συζύγου του, Σοφίας. Οι πελάτες του κυρ-Φώτη μάλιστα έφερναν οι ίδιοι το μεζέ τους στο μαγαζί, το οποίο έκλεινε στις 22.30, καθώς ο ιδιοκτήτες συνήθιζε να ξυπνά στις 5 το πρωί λόγω της πρωινής του εργασίας. Το κρασί όμως δεν έλειπε ποτέ, δικής τους μάλιστα παραγωγής. Κρασοπουλειό δηλαδή, προτού η γιαγιά Σοφία αρχίσει να βγάζει και κανέναν μεζέ.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Fast forward στο σήμερα, το 'Κουτούκι του Μαραθωνίτη' έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τον εγγονό Δημήτρη Κυμπουρόπουλο να είναι αυτός που συνεχίζει το έργο. Στην ταβέρνα συναντά πια κανείς πολλούς μεζέδες και κρεατικά αλλά και την ιδιότυπη οινική κληρονομιά του παππού Φώτη.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το home wine ζυμώνεται στα βαρέλια του υπόγειου κουτουκιού και σερβίρεται μέχρι να τελειώσει. Αρετσίνωτο Σαββατιανό, με σώμα κι έναν ελαφρύ απόηχο βαρελιού στο άρωμά του καθώς και ένα πολύ συμπαθητικό φρουτώδες Αγιωργίτικο, πιστοποιούν πως υπάρχει χώρος και για αυτά στην εποχή του εξαιρετικά ποιοτικού εμφιαλωμένου οίνου.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Χώρος οικεία παλιακός με ξύλινο κουστούμι και σκούρο μωσαϊκό κάτω, τα βαρέλια στο background, παρέες κάθε ηλικίας και φάσης, θόρυβος, καθώς και η συλλογή κομπολογιών του παππού Φώτη σε μια μεριά, μαζί με παλιές φωτογραφίες. Συν ο χώρος της ορχήστρας - τα λάιβ εδώ τρέχουν συχνά.

Διαβάστε Επίσης

Μετά από όλα αυτά, μιλά η κουζίνα. Απαλή τυροκαυτερή και σπιντάτο τζατζίκι, τηγάνι πολύ προσεγμένο σε οτιδήποτε, κρέατα από διάφορα μέρη της χώρας -ναι, ευτυχώς και από την Αιτωλοακαρνανία- μαζί με βαθιά κρεατωμένο, χοντρόκοκκο και πεντανόστιμο λουκάνικο. Ειδική μνεία στα παϊδάκια, με εκείνα του πρόβατου να είναι εξόχως λιμπιστικά.

Έξτρα πόντοι για το σέρβις, απαραίτητη γνώση πως πρέπει να κάνεις κράτηση, ακόμη και τις καθημερινές. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαραθωνίτης

Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Άγ. Αρτέμιος-Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

The Zillers Pastry Bar: Το fine pastry σημείο της πόλης τώρα και με διαλεχτό ψωμί

Εδώ που γνωρίσαμε την έννοια του fine dining στα επιδόρπια, τώρα χαιρόμαστε και εκλεκτό ψωμί, ενώ η φίνα boulangerie του, με βουτυράτα κρουασάν, αλμυρές πίτες και αφράτα rolls, κάνει το Zillers Pastry Bar τον ιδανικό breakfast προορισμό μας.

Πεντανόστιμες ταράτσες στο αθηναϊκό κέντρο

Δίνουν για ακόμη ένα καλοκαίρι μια αναζωογονητική ανάσα δροσιάς, νοστιμιάς και μοναδικής θέας στο καυτό κέντρο της πόλης.