Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι © Λεωνίδας Τούμπανος

'Eχω ένα θέμα με τα φρυγαδέλια - και αυτό είναι κάτι που δε φανταζόμουν ποτέ πως θα έγραφα όλα αυτά τα χρόνια που κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά. Βλέπεις, βαστώντας κατά το ήμισυ της καταγωγής μου από την Αιτωλοακαρνανία, έχω θέσει πολύ υψηλά τον πήχη όσον αφορά το εν λόγω έδεσμα, που στα πέριξ του Αγρινίου θα το φας καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στο εστιατορικό σύμπαν αλλά και στα οικιακότερα της γεύσης. Τολμώ λοιπόν να πω πως στο 'Κουτούκι του Μαραθωνίτη' (ή πιο απλά 'Μαραθωνίτης' για τους φίλους) πλησιάζουν εκείνα ακριβώς τα αγρινιώτικα επίπεδα.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν είναι όμως μόνο το combo συκωτιού/μπόλιας από τα στοιχεία που καθιστούν το υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου μοναδικό. Πριν από όλα όμως, λίγη ιστορία. 

Πίσω στη δεκαετία του 1970 και εντός της πιο σκοτεινής περιόδου της χώρας, η λεωφόρος Υμηττού δε θύμιζε σε τίποτα τον σημερινό κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου. Σε εκείνο ακριβώς το χωροχρονικό πλαίσιο, ο παππούς Φώτης Μαραθωνίτης δούλευε κομπρεσέρ - ανάμεσα στα πολλά έργα που ενεπλάκη, τα θεμέλια της πολυκατοικίας στο υπόγειο της οποίας άνοιξε την ταβέρνα του.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το οικόπεδο της οδού Βίνκελμαν μάλιστα (η κάθετη στην Υμηττού όπου βρίσκεται η είσοδος του 'Μαραθωνίτη') ήταν μέρος της προίκας της συζύγου του, Σοφίας. Οι πελάτες του κυρ-Φώτη μάλιστα έφερναν οι ίδιοι το μεζέ τους στο μαγαζί, το οποίο έκλεινε στις 22.30, καθώς ο ιδιοκτήτες συνήθιζε να ξυπνά στις 5 το πρωί λόγω της πρωινής του εργασίας. Το κρασί όμως δεν έλειπε ποτέ, δικής τους μάλιστα παραγωγής. Κρασοπουλειό δηλαδή, προτού η γιαγιά Σοφία αρχίσει να βγάζει και κανέναν μεζέ.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Fast forward στο σήμερα, το 'Κουτούκι του Μαραθωνίτη' έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τον εγγονό Δημήτρη Κυμπουρόπουλο να είναι αυτός που συνεχίζει το έργο. Στην ταβέρνα συναντά πια κανείς πολλούς μεζέδες και κρεατικά αλλά και την ιδιότυπη οινική κληρονομιά του παππού Φώτη.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το home wine ζυμώνεται στα βαρέλια του υπόγειου κουτουκιού και σερβίρεται μέχρι να τελειώσει. Αρετσίνωτο Σαββατιανό, με σώμα κι έναν ελαφρύ απόηχο βαρελιού στο άρωμά του καθώς και ένα πολύ συμπαθητικό φρουτώδες Αγιωργίτικο, πιστοποιούν πως υπάρχει χώρος και για αυτά στην εποχή του εξαιρετικά ποιοτικού εμφιαλωμένου οίνου.

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Χώρος οικεία παλιακός με ξύλινο κουστούμι και σκούρο μωσαϊκό κάτω, τα βαρέλια στο background, παρέες κάθε ηλικίας και φάσης, θόρυβος, καθώς και η συλλογή κομπολογιών του παππού Φώτη σε μια μεριά, μαζί με παλιές φωτογραφίες. Συν ο χώρος της ορχήστρας - τα λάιβ εδώ τρέχουν συχνά.

Διαβάστε Επίσης

Μετά από όλα αυτά, μιλά η κουζίνα. Απαλή τυροκαυτερή και σπιντάτο τζατζίκι, τηγάνι πολύ προσεγμένο σε οτιδήποτε, κρέατα από διάφορα μέρη της χώρας -ναι, ευτυχώς και από την Αιτωλοακαρνανία- μαζί με βαθιά κρεατωμένο, χοντρόκοκκο και πεντανόστιμο λουκάνικο. Ειδική μνεία στα παϊδάκια, με εκείνα του πρόβατου να είναι εξόχως λιμπιστικά.

Έξτρα πόντοι για το σέρβις, απαραίτητη γνώση πως πρέπει να κάνεις κράτηση, ακόμη και τις καθημερινές. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαραθωνίτης

Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Άγ. Αρτέμιος-Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Σολομός με στρατσιατέλα στο Matsuhisa Athens

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κομψό brunch του InterContinental Athens επαναναπροσδιορίζει το στυλ

Πρόσφατα ανανεωμένο, το "Artlounge" στο λόμπι του ξενοδοχείου υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν χώρο όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά την υψηλή φιλοξενία, δημιουργώντας το απόλυτο περιβάλλον για να ξεκινήσει η μέρα με γεύση και στιλ.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.