"Astakos": δοκιμάσαμε τους πειραγμένους θαλασσομεζέδες του Άγγελου Μπακόπουλου

Ο βραβευμένος σεφ κάνει δυναμική επάνοδο στην αθηναϊκή γεύση δίνοντας δημιουργικές στροφές στην έννοια της ψαροταβέρνας, και το «α» τον επισκέπτεται πριν καλά – καλά ο «Astakos» ανοίξει τις πόρτες του, για να δοκιμάσει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές του γεύσεις.

Εστιατόριο Αστακός Γλυφάδα Astakos Άγγελος Μπακόπουλος

Θα μπορούσαν να είναι τα τραπεζάκια που απλώνονται στην αμμουδιά, η τζαμαρία με πρίμα βίστα στη θάλασσα, ή ο boho minimal διάκοσμος με τα πληθωρικά ψάθινα καπέλα για φωτιστικά. Θα μπορούσε να είναι το υπέροχο αττικό φως που λούζει την ολάνοιχτη σάλα, φέρνοντας στο χώρο αύρα από νησιώτικες διακοπές, κομπλέ με μια χαλαρωτική εσάνς που δε βρίσκεις πια εύκολα στη Γλυφάδα. 'Ή και οι πάγκοι των ψαράδων, ακριβώς απέναντι απ’ το εστιατόριο, που κάθε πρωί γεμίζουν με καλούδια, σα μια αυτοσχέδια sea tο table ψαριέρα. Όμως, για τους foodies που θα σπεύσουν στον "Astakos" από την Παρασκευή 8 Μαρτίου, που ανοίγει επίσημα τις πόρτες του, το πιο μαγνητικό στοιχείο στο καινούριο αθηναϊκό στέκι του βραβευμένου σεφ Άγγελου Μπακόπουλου θα είναι η μεγάλη κουζίνα, με τα περιμετρικά της ανοίγματα που κάνουν τη χορογραφία των θαλασσινών της μαγειρεμάτων το επίκεντρο της εμπειρίας, σχεδόν απ’ όπου κι αν καθίσεις.

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος στον εστιατόριο Αστακός Astakos στη Γλυφάδα
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis
Μόνο σε ανοιχτές φωτιές θα μαγειρεύει ο πολυβραβευμένος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος στον "Astakos" της Γλυφάδας

Και δεν είναι μόνο η χορογραφία, βέβαια, αυτό που μαγνητίζει, αλλά και η ουσία της. Την οποία τη νιώθεις, πριν καν ακόμη έρθουν τα πιάτα στο τραπέζι. Βλέπετε, εδώ όλα μαγειρεύονται στη φωτιά: την ανοιχτή φωτιά, με τις σχάρες σε τροχαλίες όπου γίνονται τα ψησίματα, με τις μαντεμένιες πλάκες που ακουμπάνε μαρμίτες και τηγάνια για μαγειρέματα και τηγανίσματα, με τα τσιγκέλια όπου κρέμονται τα διάφορα για αργά καπνίσματα. Και βέβαια, με τον ξυλόφουρνο, απ’ όπου βγαίνουν όχι μόνο τα ψωμιά, αλλά κι ένα σωρό άλλα διαμαντάκια, λουκουμένια και λαχταριστά.

Εστιατόριο Αστακός Γλυφάδα Astakos Άγγελος Μπακόπουλος
Κατερίνα Αυγερινού
Στην κλασική παραμάνα θα βολτάρουν τα μεζεδάκια του "Astakos"

Πάνω απ’ αυτές τις ανοιχτές φωτιές βρίσκουμε τον Μπακόπουλο και τον ομάδα του όταν φτάνουμε στο εστιατόριο, μερικές μέρες πριν τα εγκαίνια, να καπνίζουν πλοκάμια, να φουρνίζουν πίτες, να ψιλοκόβουν χταποδάκι δια χειρός για τους κεφτέδες τους. "Εδώ τα πιάτα μιλάνε μόνο ελληνικά", μου λέει, όταν τον ρωτάω για το πιάτο που δεν λείπει πια ούτε απ’ τις ψαροταβέρνες της άγονης γραμμής: το σεβίτσε. "Σεβίτσε δεν έχουμε, ούτε yuzu: θα έχουμε ένα καλό ψάρι καρπάτσιο, με λίγο ανθό αλατιού και καλό ελαιόλαδο, ή θα έχουμε στρείδια, κυδώνια και γυαλιστερές, όμως αρτυμένα λιτά, μόνο με λεμόνι". Και πώς θα ξεκινάει η ιεροτελεστία; "Με ένα τρόλεϊ φορτωμένο με τσίπουρα από κάθε μεριά της χώρας, και την κλασική παραμάνα γεμάτη με τα μεζεδάκια μας".

Εστιατόριο Αστακός Γλυφάδα Astakos Άγγελος Μπακόπουλος
Κατερίνα Αυγερινού
Φουλ της φρεσκάδας το παριανό σαλατούρι, με φακές και καπνιστό ταραμά

Το τρόλεϊ και η παραμάνα δεν ήταν έτοιμα τη μέρα εκείνη, όμως μεζεδάκια δοκιμάσαμε και με το παραπάνω, ξεκινώντας πρώτα με τα στοιχειώδη: την ψαρόσουπα, που γίνεται με μάγουλα σφυρίδας, κι είναι μια απ’ τις πολύ καλές της Αθήνας. Βελούδινη υφή στο ζουμάκι, τσιμπιτή θαλασσινή νοστιμιά στην κουταλιά, έχει εξαιρετικό ψάρι να της προσθέτει τσαγανό, ενώ το λάδι γαρίδας που την πλουτίζει, δίνει άλλες σπίντες στη νοστιμιά. Το καπνιστό σκουμπρί, αφράτο στο δάγκωμα και γεμάτο με την ένταση που χρειάζεται ένας σωστός τσιπουρομεζές, αγκαλιάζεται από εκφραστική κρέμα φασολάδας που στρογγυλεύει τις γρετζάδες του ψαριού, ενώ η πίκλα κρεμμυδιού που το συνοδεύει, δροσερή, γλυκιά και μπαχαρένια, δίνει στο πιάτο τέτοια χάρη και φινέτσα, που το περνάει σε άλλη διάσταση. Το δε παριανό σαλατούρι (ξεψαχνισμένο σαλάχι με μυρωδικά), ταιριασμένο ωραία με σαλάτα φακής κι έναν ταραμά… που δαγκώνει, ήταν μια πρώτης τάξεως αναδιατύπωση του νησιώτικου φαβορί, γεμάτη φρεσκάδα και γεύση αυθεντική.

Εστιατόριο Αστακός Γλυφάδα Άγγελος Μπακόπουλος Astakos
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis
Η καλαμαράτα με γαρίδες, η σφυρίδα α λα πολίτα και η σκορπίνα μπουρδέτο, τρία από τα καλύτερα πιάτα του μενού

Πέρασαν κι άλλα μερακλίδικα απ’ το τραπέζι, όπως η λακέρδα με την κοφτερή οξύτητα, τα κεμπάπ τόνου με την ολόσωστη υφή, το χταπόδι με το φουλ "αντρικό" δάγκωμα, κι εκείνη η εξαιρετική σπανακοτυρόπιτα, με το τραγανό προζυμένιο φύλλο να αγκαλιάζει γέμιση γεμάτη χυμώδη φρεσκάδα. Όμως, ήταν τα κυρίως εκείνα που έφεραν στο πιάτο την πραγματική μαγειρική κλάση του Μπακόπουλου, ξεκινώντας με τη γεμάτη γεύση pasta calamarata με γαρίδες, συνεχίζοντας με το βαθιάς νοστιμιάς στιφάδο με χταπόδι, αλλά και τη σκορπίνα μπουρδέτο, που είχε άριστο ψήσιμο στο ολόφρεσκο ψάρι και ωραία γκάζια στην καυτερή σάλτσα, και κορυφώνοντας με τη σφυρίδα α λα πολίτα, το καλύτερο πιάτο της βραδιάς, όπου πλάι στο αψεγάδιαστο ψάρι, η ξινούτσικη αγκιναρίτσα στεκόταν σα πραγματική λιχουδιά, με απολαυστικές τις βοτανικές εντάσεις στην ωραία μελωμένη σάλτσα.

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τον αστακό, απ’ τον οποίο παίρνει το όνομά του στο μαγαζί, ο σεφ μας αποκάλυψε μεν ότι έχει στο μυαλό του πολλά και διαφορετικά σενάρια, "από φρέσκο στον ξυλόφουρνο και στη σχάρα, μέχρι σούπα, ταρτάρ και βεβαίως τη δική μου signature εκδοχή της αστακομακαρονάδας", τον κράτησε όμως κρυφό χαρτί για την επόμενη επίσκεψή μας. Και μολονότι αυτό θα έπρεπε να είναι casus belli, είπαμε γι’ αυτή τη μία φορά να του το χαλαλίσουμε…

Astakos Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, ​​​210 8947342
Τρίτη – Παρασκευή: 13:00 – 24:00 / Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 24:00 / Δευτέρα: Κλειστά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.