Αναζητώντας τον καλύτερο Έλληνα σομελιέ του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024, με τη συμμετοχή 14 συνολικά διαγωνιζομένων, θα λάβει χώρα στις 2 Μαρτίου.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Sommelier είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, με την συμμετοχή των υποψηφίων να παρουσιάζει αυξητική τάση κάθε χρόνο. Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον φετινό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier ο οποίος θα διεξαχθεί το 2027 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I) και αποτελεί μια από τις ιδιαίτερα σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας. 

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η  πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, τα μέλη της οποίας έχουν συμμετάσχει και πραγματοποιήσει αντίστοιχες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο της οινοχοΐας και του κρασιού ευρύτερα. 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_2

Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τον κ. Νικόλα Γιαννόπουλο Dip WSET, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών της Π.Εν.Ο, τον κ. Νίκο Λουκάκη, συνιδιοκτήτη του ΝΟΑH, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο, Sommelier – Consultant,  τον κ. Άγγελο Αντωνίου, Sommelier – Consultant και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. 

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και την γαστρονομία. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_3

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_5

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_1

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα. Στην προημιτελική και ημιτελική φάση που θα πραγματοποιηθούν την 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. 

Από αυτές τις φάσεις και το σύνολο των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους τρεις καλύτερους για τον τελικό. Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, στις 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt. Μέσα από τις διαδικασίες αυτής της φάσης,  θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής. Ο τελικός του διαγωνισμού θα είναι ανοικτός στο κοινό.  

Διαβάστε Επίσης

Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας εμβληματικών χορηγών οι οποίοι βοηθούν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού αλλά και συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλύτερων, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.  

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μαρίνα Φλοίσβου: 5 στάσεις για φαγητό, ποτό και γλυκό δίπλα στη θάλασσα

Από εστιατόρια με θέα και spots για χαλαρό ποτό, μέχρι παγωτό για το κλείσιμο της βόλτας, ξεχωρίσαμε 5 μαγαζιά στη Μαρίνα Φλοίσβου που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΒΙΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
12/08/2026

Αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα

Έξι τραπέζια πάνω στα βράχια, με τη θάλασσα να χαϊδεύει τα πόδια των θαμώνων και το κάρβουνο να πιάνει το κόκκινο του ηλιοβασιλέματος, χτίζουν το σκηνικό του "Zolotas Beach", πάνω στο οποίο ο Θοδωρής Παπανικολάου στήνει την επιστροφή του στην αθηναϊκή σκηνή με τον καλύτερο τρόπο: επιστρέφοντας στα στοιχειώδη, με εξαιρετική πρώτη ύλη στη φαρέτρα του και τη νοστιμιά της φλόγας στα ατού του.

Αυτό το εστιατόριο στο Φάληρο σερβίρει κάθε μέρα εδώ και 10 χρόνια ό,τι βγάζουν τα δίχτυα

Οι "Ψαράδες", το ψαροφαγικό εστιατόριο του Φαλήρου όπου εδώ και 10 χρόνια το μενού το γράφει η θάλασσα.

Σε άλλα νέα, ο Μπερλίν από το La casa de papel τρώει σε αυτό το μαγειρείο στα Εξάρχεια

Ο Πέδρο Αλόνσο βρίσκεται στην Αθήνα για διακοπές και, αντί για fine dining και κοσμικές παραλίες, φαίνεται πως προτίμησε τα Εξάρχεια.

Zolotas Beach

Αν επισκεφθείτε ένα μόνο μέρος στην αθηναϊκή ριβιέρα φέτος, ας είναι το "Zolotas Beach" του Four Seasons Astir Palace, όπου ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου επιστρέφει στην εστιατορική σκηνή της χώρας, περνώντας signature πιάτα και νέες δημιουργίες του απ’ την κάψα του κάρβουνου και την αγριάδα της φωτιάς.

Mavro Restaurant: Το νέο γαστρονομικό του "τέμπο" είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Στο all black deck του Mavro Lounde Bar-Restaurant στη Σαντορίνη, ο chef Μάνος Δερμιτζάκης και η ομάδα του στρέφουν το τιμόνι σε μια βαθιά νόστιμη, σύγχρονη ελληνική κουζίνα "κλειδώνοντας" τη νέα τους ταυτότητα εκεί ακριβώς όπου το τραπέζι μοιάζει να αιωρείται.

Τα πιο δροσερά σορμπέ της Αθήνας για τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού

Λιγότερο πλούσιο από το παγωτό, αλλά εξίσου απολαυστικό, το σορμπέ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού καλοκαιριού και σε αυτά τα μέρη το απολαμβάνουμε.