Αναζητώντας τον καλύτερο Έλληνα σομελιέ του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024, με τη συμμετοχή 14 συνολικά διαγωνιζομένων, θα λάβει χώρα στις 2 Μαρτίου.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Sommelier είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, με την συμμετοχή των υποψηφίων να παρουσιάζει αυξητική τάση κάθε χρόνο. Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον φετινό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier ο οποίος θα διεξαχθεί το 2027 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I) και αποτελεί μια από τις ιδιαίτερα σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας. 

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η  πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, τα μέλη της οποίας έχουν συμμετάσχει και πραγματοποιήσει αντίστοιχες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο της οινοχοΐας και του κρασιού ευρύτερα. 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_2

Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τον κ. Νικόλα Γιαννόπουλο Dip WSET, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών της Π.Εν.Ο, τον κ. Νίκο Λουκάκη, συνιδιοκτήτη του ΝΟΑH, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο, Sommelier – Consultant,  τον κ. Άγγελο Αντωνίου, Sommelier – Consultant και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. 

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και την γαστρονομία. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_3

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_5

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024_1

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα. Στην προημιτελική και ημιτελική φάση που θα πραγματοποιηθούν την 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. 

Από αυτές τις φάσεις και το σύνολο των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους τρεις καλύτερους για τον τελικό. Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, στις 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt. Μέσα από τις διαδικασίες αυτής της φάσης,  θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής. Ο τελικός του διαγωνισμού θα είναι ανοικτός στο κοινό.  

Διαβάστε Επίσης

Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας εμβληματικών χορηγών οι οποίοι βοηθούν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού αλλά και συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλύτερων, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.  

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.