Η περίεργα άβολη περίπτωση του "Καλή σας Απόλαυση"

Στο έξτρα επίθετο εντοπίζεται το πρόβλημα και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του 'Καλή σας Απόλαυση'

Τρέφω τεράστια εκτίμηση και σεβασμό για τους ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο του σέρβις, σε οποιοδήποτε είδος επιχείρησης του σύμπαντος της εστίασης. Θεωρώ τη συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών, βασικό στοιχείο για τη συνολική εικόνα του εκάστοτε εστιατορίου/μπαρ/café και κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής εμπειρίας. Υπάρχει όμως μία λεπτή κόκκινη γραμμή. Όχι, δεν είναι η αγένεια ή η ταχύτητα (βασικά, η έλλειψη αυτής) που θα μπορούσε να εντοπίσει αβίαστα κανείς ως τέτοια, ούτε η ξύλινη γλώσσα και η 'παπαγαλία' στην επεξήγηση ενός πιάτου ή κρασιού, δίχως το υπόβαθρο της ουσιαστικής γνώσης. Είναι κάτι, δευτερευούσης σημασίας. Που χτυπά όμως κάθε φορά άβολα και περίεργα στα αυτιά μου - είμαι βέβαιος, πως όχι μόνο στα δικά μου. Και θα ήταν ΟΚ το γεγονός αν δεν επαναλαμβανόταν ολοένα και περισσότερο, τόσο που έχει καταστεί πια ως 'αυτονόητο'. Μιλώ για τη μάστιγα του "καλή σας απόλαυση". 

Η εν λόγω φράση έκανε την παρθενική της εμφάνιση περίπου πριν μία 15ετία, συνήθως κατά τη συνθήκη της προσγείωσης ενός επιδορπίου στο τραπέζι. Επεκτάθηκε, σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαγωθεί. Και κατέληξε στο άκουσμά της να προκαλεί -πια- παρόμοια συναισθήματα με τον στριγκό θόρυβο του μαχαιριού όταν 'χαϊδεύει' το γυμνό πιάτο ή την (αχαρακτήριστη και επίσης λανθασμένη) ευχή "καλή Παναγιά". Άβολη αισθητικά ρήση, περισσότερο νοηματικά εσφαλμένη παρά πλεονασμός, χρησιμοποιείται υπέρμετρα σαν παρα-γαστρονομική κατά ριπάς (προσ)βολή.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του

Λες και υπάρχει και κακή απόλαυση. Η τελευταία λέξη από μόνη της φέρει πρόσημο θετικό και προδιαθέτει για κάτι καλό. Ίσως, να πρόκειται για συνέπεια της προσαρμογής του αγγλικού "enjoy" στην ελληνική αστική καθομιλούμενη και την όποια εστιατορική διάλεκτο. Ίσως, πάλι, να μιλάμε για μία προτροπή κάποιου αφελούς αφεντικού (ή, ακόμη χειρότερα, ενός ημιμαθή "υπευθύνου") προς το σέρβις, στο δρόμο με προορισμό την εμπορική ευγένεια. Δεν ξέρω, δε με νοιάζει. Το "καλή απόλαυση" απορρίπτεται. Απλά -ήρεμα το λέω- αλλάξτε το παιδιά. Ίσως, ένα "απολαύστε" ή μια πατροπαράδοτη "καλή όρεξη" να κάνει τη δουλειά. 

Διαβάστε Επίσης


 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.