Η περίεργα άβολη περίπτωση του "Καλή σας Απόλαυση"

Στο έξτρα επίθετο εντοπίζεται το πρόβλημα και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του 'Καλή σας Απόλαυση'

Τρέφω τεράστια εκτίμηση και σεβασμό για τους ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο του σέρβις, σε οποιοδήποτε είδος επιχείρησης του σύμπαντος της εστίασης. Θεωρώ τη συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών, βασικό στοιχείο για τη συνολική εικόνα του εκάστοτε εστιατορίου/μπαρ/café και κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής εμπειρίας. Υπάρχει όμως μία λεπτή κόκκινη γραμμή. Όχι, δεν είναι η αγένεια ή η ταχύτητα (βασικά, η έλλειψη αυτής) που θα μπορούσε να εντοπίσει αβίαστα κανείς ως τέτοια, ούτε η ξύλινη γλώσσα και η 'παπαγαλία' στην επεξήγηση ενός πιάτου ή κρασιού, δίχως το υπόβαθρο της ουσιαστικής γνώσης. Είναι κάτι, δευτερευούσης σημασίας. Που χτυπά όμως κάθε φορά άβολα και περίεργα στα αυτιά μου - είμαι βέβαιος, πως όχι μόνο στα δικά μου. Και θα ήταν ΟΚ το γεγονός αν δεν επαναλαμβανόταν ολοένα και περισσότερο, τόσο που έχει καταστεί πια ως 'αυτονόητο'. Μιλώ για τη μάστιγα του "καλή σας απόλαυση". 

Η εν λόγω φράση έκανε την παρθενική της εμφάνιση περίπου πριν μία 15ετία, συνήθως κατά τη συνθήκη της προσγείωσης ενός επιδορπίου στο τραπέζι. Επεκτάθηκε, σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαγωθεί. Και κατέληξε στο άκουσμά της να προκαλεί -πια- παρόμοια συναισθήματα με τον στριγκό θόρυβο του μαχαιριού όταν 'χαϊδεύει' το γυμνό πιάτο ή την (αχαρακτήριστη και επίσης λανθασμένη) ευχή "καλή Παναγιά". Άβολη αισθητικά ρήση, περισσότερο νοηματικά εσφαλμένη παρά πλεονασμός, χρησιμοποιείται υπέρμετρα σαν παρα-γαστρονομική κατά ριπάς (προσ)βολή.

Η περίεργα άβολη περίπτωση του

Λες και υπάρχει και κακή απόλαυση. Η τελευταία λέξη από μόνη της φέρει πρόσημο θετικό και προδιαθέτει για κάτι καλό. Ίσως, να πρόκειται για συνέπεια της προσαρμογής του αγγλικού "enjoy" στην ελληνική αστική καθομιλούμενη και την όποια εστιατορική διάλεκτο. Ίσως, πάλι, να μιλάμε για μία προτροπή κάποιου αφελούς αφεντικού (ή, ακόμη χειρότερα, ενός ημιμαθή "υπευθύνου") προς το σέρβις, στο δρόμο με προορισμό την εμπορική ευγένεια. Δεν ξέρω, δε με νοιάζει. Το "καλή απόλαυση" απορρίπτεται. Απλά -ήρεμα το λέω- αλλάξτε το παιδιά. Ίσως, ένα "απολαύστε" ή μια πατροπαράδοτη "καλή όρεξη" να κάνει τη δουλειά. 

Διαβάστε Επίσης


 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
07/12/2025

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.