Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Κεντρική Μακεδονία πρωτοστατεί με μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα βραβευμένα στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Σας τα παρουσιάζουμε στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει συντελέσει σημαντικά στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμισή της περιοχής μέσω της γαστρονομίας.

Μακεδονια

Η Κεντρική Μακεδονία πρωτοστατεί με μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα βραβευμένα στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Σας τα παρουσιάζουμε στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία η ανάδειξη της γαστρονομίας και ειδικότερα της Μακεδονικής Κουζίνας, αποτελεί σταθερό σημείο εστίασης έχοντας συντελέσει σημαντικά στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμισή της περιοχής μέσω της γαστρονομίας.

Χρυσοί Σκούφοι 2023

"Squirrel"

Squirrel

H μικρή βεράντα με τη θαλασσινή θέα σκηνογραφεί γοητευτικά το κοσμοπολίτικο εστιατόριο του "Danai Beach Resort", όπου ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης χειρίζεται με ακρίβεια διεθνείς πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών, δημιουργώντας πιάτα εκλεπτυσμένα και τολμηρά, όπου η βαθιά γεύση και η υψηλή τεχνική βαδίζουν πλάι πλάι. Έξοχη λίστα κρασιών (πάνω από 1.600 ετικέτες) με την υπογραφή του head sommelier Απόστολου Πλαχούρα. Δοκιμάστε: Μους φουαγκρά με κρέμα πορτοκάλι, πιπέρι Καμπότ και καραμελωμένα ποπκόρν, Berlingots με κατσικίσιο τυρί, ζαμπαγιόν σέλερι, porcini και σάλτσα τόνγκα αλλά και Wagyu Α5 με υφές παντζαριού.

"Treehouse"

Treehouse

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξεχωριστής αισθητικής "Ekies All Senses Resort", σκαρφαλωμένο στα μεγάλα κλαδιά ενός γέρικου πεύκου στην άκρη της αφράτης αμμουδιάς και με θέα τον ρομαντικό ορίζοντα του κόλπου της Βουρβουρούς, συνεχίζει να σκαρφαλώνει τα ύψη της μοντέρνας δημιουργικής κουζίνας. Οδηγός του ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης, που εκφράζει εδώ την αιχμή της μαγειρικής του πρότασης, μέσα από ένα μενού αυθεντικής νοστιμιάς, που συνδυάζει ευρηματικότητα και φινέτσα, με comfort στρογγυλάδα και εξαιρετική πρώτη ύλη. Δοκιμάστε: sashimi μαγιάτικου με buttermilk και oyster aioli, μπακαλιάρο με butter scotch κρεμμυδιού και μανιτάρια, περιστέρι με πουρέ κασίς και παρφέ από συκωτάκια.

"Tomata"

Tomata

Φωτεινή και χαλαρή βεράντα, ντυμένη στα λευκά, με θέα στη μαρίνα του "Sani Resort". Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας με τον μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του πολυβραβευμένου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, ο οποίος παντρεύει τα πολυτελή με τα πιο απλά υλικά, τα στοιχεία από άλλες κουλτούρες και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες σε αξιομνημόνευτες σπεσιαλιτέ επιπέδου.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023

"Salonica Restaurant & Bar"

Salonica Restaurant & Bar

Στο γκουρμέ εστιατόριο του "Makedonia Palace" με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα, που δίνει στις παραδοσιακές γεύσεις φινετσάτη σύγχρονη διάσταση, γευστικό βάθος και αφοπλιστική νοστιμιά.

"Dome Real Cuisine"

Dome Real Cuisine

Το εστιατόριο του "Nikopolis Hotel" έχει χαλαρή αύρα και προσφέρει θέα στη μεγάλη πισίνα του ξενοδοχείου. Ο βραβευμένος σεφ Στέφανος Σταμίδης προτείνει μια καλοδουλεμένη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, η οποία κρατά τους δεσμούς της με την παράδοση αλλά επικεντρώνεται και στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και τις εξαιρετικές κοπές κρεάτων, που ωριμάζουν σε ειδικά ψυγεία.

"Grada Nuevo"

Grada Nuevo

Ατμοσφαιρικό εστιατόριο ψαριού, όπου η κομψότητα της σάλας αντανακλάται και στη φινέτσα των πιάτων, με τις σεφ Ελένη Ρήγα και Πελαγία Σαββαΐδου να αντλούν από το κλασικό συνταγολόγιο για να παρουσιάσουν συνθέσεις ταυτόχρονα ευρηματικές και οικείες, με την εξαιρετική πρώτη ύλη πάντα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σταθερά στην αιχμή η κολεξιόν από όστρακα, ενώ στα συν και η πολύ ενημερωμένη κάβα.

"Χαρούπι"

Χαρούπι

Σε μινιμαλιστική σάλα με σκανδιναβικές επιρροές, αλλά σαφείς αναφορές στην εικονογραφία της Λεβεντογέννας, και σε όμορφο καθιστικό στον εξωτερικό χώρο, ο βραβευμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης παίρνει ατόφιες κρητικές γεύσεις απ’ την καρδιά της παράδοσης και τις ανασκευάζει για τη μοντέρνα εποχή, χωρίς να αφήνει δράμι από τη βαθιά τους νοστιμιά έξω από το πιάτο.

"Ambrosia"

Ambrosia

Το κύριο εστιατόριο του "Hyatt Regency" κινείται σταθερά στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ο executive chef Απόστολος Αλτάνης προτείνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες γεύσεις που άλλοτε μένουν κοντά στην παράδοση και άλλοτε την εκφράζουν μέσα από ευφάνταστες προσεγγίσεις. Εξαιρετική βεράντα με θέα στους καταπράσινους κήπους και την πισίνα, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

"Botargo"

Botargo

Στοιχεία από το βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης "ζωντανεύουν" με κομψό τρόπο στη διακόσμηση του ατμοσφαιρικού εστιατορίου του ξενοδοχείου "MonAsty" στο κέντρο της πόλης. Ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης προτείνει μια πολύ ενδιαφέρουσα μοντέρνα ελληνική κουζίνα, που συχνά εμπνέεται από τις μοναστηριακές συνταγές κι εκτελείται με ακρίβεια από τον Κωνσταντίνο Μποβιάτση.

"Γλυκάνισος"

Γλυκάνισος

Εστιατόριο αναφοράς στην ψαροφαγία της Θεσσαλονίκης, ο "Γλυκάνισος" παραμένει φαβορί της πόλης, ποντάροντας με συνέπεια στην εξαιρετική πρώτη ύλη, που καταφθάνει καθημερινά από τα συνεργαζόμενα καΐκια στη Χαλκιδική. Με αυτά για βάση, ο σεφ Δημήτρης Αγόρατζης συνθέτει πιάτα που δίνουν μοντέρνο αέρα στην ελληνική παράδοση, ενώ μαστόρικα ψησίματα και αέρινα τηγάνια υπογράφουν μια εστιατορική εμπειρία, όπου η πρώτη ύλη αποτελεί ισχυρό χαρτί.

"Δέκα τραπέζια"

Δέκα τραπέζια

Στο δημιουργικό του μεζεδοπωλείο, ο Μανώλης Παπουτσάκης βάζει στο τραπέζι γεύσεις παράδοσης, όπως το αρνάκι τσιγαριαστό με τραχανά και πρόβειο γιαούρτι, πλάι σε κομψές παρασκευές όπως η croustade από μελάνι σουπιάς γεμιστή με καβούρι και χαβιάρι πέστροφας ή τα ραβιόλια γαρίδας με μυζήθρα και σουτζούκι, προσφέροντας ένα πρωτότυπο σερί σύνθετων πιάτων επιπέδου, που δεν σε αφήνει να βαρεθείς.

"Μανιτάρι (Το)"

Μανιτάρι (Το)

Το όμορφο εστιατόριο στον όροφο του Sofouli Center με την ανάλαφρη country style διακόσμηση έχει εξελιχτεί σε δημοφιλές στέκι για όσους αγαπούν τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης. Πλέον στο μενού προστίθενται σταδιακά και πιάτα σε πιο fine ύφος, αλλά και πολύ καλά επιδόρπια.

"Marea Sea Spirit"

Marea Sea Spirit

Σύγχρονη, αεράτη σάλα με αστική πολυτέλεια όπου κυριαρχεί το μάρμαρο, μεγάλο μπαρ και τραπέζια στο άνετο πεζοδρόμιο. Ποικιλία ψαριών και θαλασσινών από το συνεργαζόμενο ψαράδικο σκάφος στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, με όποιο ψήσιμο προτιμάτε. Η κουζίνα προτείνει μια σειρά από σύνθετα πιάτα με βάση το ψάρι στο ύφος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καθώς και πολλούς μεζέδες.

"Μούργα"

Μούργα

Το εμβληματικό εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκη έχει χαράξει δρόμο σε μια θαλασσινή κουζίνα με φρεσκάδα, που βάζει σε πρώτο πλάνο την εποχική πρώτη ύλη και την αναδεικνύει με πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών σε μενού που ανανεώνεται καθημερινά, ανάλογα με την αγορά. Ιδιοσυγκρασιακός χώρος μεταξύ παλιού καφενείου και ρετρό μαγειρείου, με ανοιχτή κουζίνα και αρτίστικες φωτογραφίες των κωδωνοφόρων της Δράμας. Ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά.

"Όλυμπος Νάουσα"

Όλυμπος Νάουσα

Η οικογένεια Τορνιβούκα αναβιώνει το θρυλικό εστιατόριο της πόλης, το οποίο στη νέα του εποχή αποτελεί κομμάτι του εντυπωσιακού ξενοδοχείου "ON Residence". Χώρος ηλιόλουστος και κομψός, σέρβις καλού εστιατορίου και στα ηνία της κουζίνας ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας που παρουσιάζει κλασικές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού με σύγχρονη οπτική αλλά και δικές του προτάσεις σε μοντέρνο ελληνικό ύφος.

"Συν Τροφή"

Συν Τροφή

Από την ομάδα του Γιάννη Λουκάκη της "Μούργας" το ιδιότυπο αυτό εστιατόριο σε πεζόδρομο στα Λαδάδικα ακονίζει την αιχμή της ελληνικής μπιστρονομίας, αντλώντας έμπνευση από την ορεσίβια γεύση της Μακεδονίας, όπως ο κόκορας κρασάτος με ξινό τραχανά, κρατώντας όμως και τη θάλασσα στο παιχνίδι με πιάτα σαν το ταρτάρ σφυρίδας σε βελουτέ κακαβιάς από τα μάγουλα του ψαριού. Ενδιαφέρουσα οινική γκάμα με βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά.

"Tomata"

Tomata

Φωτεινή και χαλαρή βεράντα, ντυμένη στα λευκά, με θέα στη μαρίνα του "Sani Resort". Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας με τον μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του πολυβραβευμένου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, ο οποίος παντρεύει τα πολυτελή με τα πιο απλά υλικά, τα στοιχεία από άλλες κουλτούρες και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες σε αξιομνημόνευτες σπεσιαλιτέ επιπέδου.

"Bubo Fine Dining Restaurant"

Bubo Fine Dining Restaurant

Με την open-air, ιδιοσυγκρασιακή του σάλα να χαζεύει το χαλαρό, κοσμοπολίτικο beach-side του "Ekies All Senses Resort", ο Δημήτρης Παμπόρης προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που, άλλοτε πιο κοντά στην παράδοση και άλλοτε με μια επιτυχημένη προσωπική δημιουργικότητα, προσφέρει πιάτα που σέβονται την πρώτη ύλη και την αναδεικνύουν με φίνα εκφραστικότητα.

"Μαριγούλα (Η)"

Μαριγούλα (Η)

Αύρα ελληνικού μπιστρό στο εσωτερικό, με τα τραπεζάκια μαζεμένα γύρω από την ανοιχτή κουζίνα όπου ο σεφ Μπιλάλ Ντόκα ετοιμάζει πιάτα με τοπική αυθεντικότητα και κοσμοπολίτικη τεχνική, αλλά και παρεΐστικη ατμόσφαιρα στον έξω χώρο, που ξεδιπλώνεται σχεδόν σε όλη τη γειτονιά, αντανακλώντας στο ανοιχτόκαδρο άπλωμά της τη larger than life προσωπικότητα του ιδιοκτήτη Σοφοκλή Γιαγτζόγλου.

"Μαρίνα"

Μαρίνα

Οι πολύ καλές πρώτες ύλες έχουν απόλυτη προτεραιότητα στη σύνθεση του μενού του εστιατορίου, το οποίο παράλληλα παρακολουθεί διακριτικά και τις νέες τάσεις. Πολύ όμορφη η σάλα μπροστά στη θάλασσα που θυμίζει πλώρη καραβιού και επαγγελματικό σέρβις. Δοκιμάστε: λιγκουίνι θαλασσινών, χαλβά πολίτικο με βουβαλίσιο βούτυρο.

"Trizoni Sea Treasures"

Trizoni Sea Treasures

Ιστορική πια, με τα σαράντα χρόνια λειτουργίας της να φαίνονται στην παχιά σκιά των δέντρων που την ομορφαίνουν, η θαλασσινή αυλή της Χαλκιδικής έχει τα τελευταία χρόνια χαράξει σταθερή πορεία στον αφρό της ψαροφαγίας, με τις συνεργασίες που κρατά η οικογένεια με ψαράδες και ψαροντουφεκάδες της περιοχής να μεταφράζονται στη ζηλευτή ψαριέρα της.

"Βεργιώτικο"

Βεργιώτικο

Eστιατόριο με ατμοσφαιρικό περιβάλλον και προσεγμένη art de la table, χτισμένο μέσα σε σπηλιά, κάτω από τα παλιά τείχη της πόλης, με αυλή στο πίσω μέρος. Ο chef-patron Νίκος Μαλλιάρας, εξπέρ στο κρέας, προτείνει ελληνικές μοσχίδες παραγωγών της περιοχής δικής του ωρίμανσης σε διάφορες κοπές, μαγειρευτές εκδοχές και μια σειρά παραδοσιακών ορεκτικών με έμφαση στα τοπικά υλικά.

"Bostani gastronomy"

Bostani gastronomy

Ένα πανέμορφο μοντέρνο εστιατόριο σε ένα εντυπωσιακό πλατανόδασος στην άκρη του αναπτυσσόμενου χωριού, που αποτελεί την καλύτερη έξοδο της περιοχής. Ο σεφ Θανάσης Κονδύλης μαγειρεύει πολύ καλά κλασικά και πιο σύγχρονα πιάτα ελληνικής κουζίνας. Πολύ νόστιμοι χειροποίητοι λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού και λάδι άνηθου, χοιρινά μάγουλα πρασοσέλινο με κρέμα αβγολέμονο, κρέμα στάκας με αβγά, σπαράγγια, φουντούκι, καβουρμά, τρούφα Παγγαίου και αλμυρή μαρέγκα.

"Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω"

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω

Το εστιατόριο του Ανδρέα Γάβρη στο γραφικό Λιτόχωρο έχει σύγχρονη αισθητική και βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των απανταχού food travellers. Οι γεύσεις είναι ιδιοσυγκρασιακές και προσφέρονται πλέον και σε τρία μενού γευσιγνωσίας (€ 36, 50 και 68), για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός τους βλέπει την παράδοση. Ενδιαφέρουσα συλλογή ελληνικών τυριών και αλλαντικών, αλλά και μια πλούσια κάβα με επιλογές απ’ όλη την Ελλάδα και παλαιωμένες φιάλες.

"Θωμάς (Ο)"

Θωμάς (Ο)

Τρεις γενιές και περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας μετρά το ονομαστό εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη που ξεδιπλώνει τη δράση του σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική σάλα, διακοσμημένη σε ύφος αστικής πολυτέλειας, και μια περιποιημένη αυλή για το καλοκαίρι. Πλάι στα εμβληματικά κλασικά πιάτα του μαγαζιού, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά μαγειρευτά που κρατούν άρρηκτους δεσμούς με την παράδοση και εντάσσουν με φαντασία πολλά υλικά της περιοχής.

"Κοντοσώρος"

Κοντοσώρος

Ένα εστιατόριο-προορισμός για τους επισκέπτες της Δυτικής Μακεδονίας. Η Ιλιάνα Κοντοσώρου βαδίζει στα χνάρια του αξέχαστου πατέρα της και δημιουργού του εστιατορίου Νίκου Κοντοσώρου, προτείνοντας ένα μενού που αγαπάει την τοπική παράδοση χωρίς να λέει "όχι" σε διακριτικές μοντέρνες πινελιές. Τα τοπικά υλικά έχουν την τιμητική τους, μαζί με ένα κελάρι κρασιών πραγματικά αξιοζήλευτο.

"Ναουμίδης"

Ναουμίδης

Εστιατόριο καλοβαλμένο και χαρούμενο, με πανοραμική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, από την οποία αντλεί και το κύριο θέμα του μενού του. Ο Άγγελος Ναουμίδης, επικεφαλής της κουζίνας, σερβίρει στο πιάτο τη νοστιμιά της λίμνης και των βουνών που την περιβάλλουν σε αυθεντικές ή σύγχρονες εκδοχές παραδοσιακών συνταγών, με έμφαση στην πιπεριά Φλωρίνης, τα θαλασσινά της λίμνης και τα τοπικά κρεατικά, ανάλογα με την εποχή.

"Χάραμα"

Χάραμα

Περιποιημένο εστιατόριο με ζεστή ατμόσφαιρα, τζάκι, τζαμαρίες με θέα στις κορυφές των βουνών και μεγάλη αυλή, στο γραφικό Αρκοχώρι της Νάουσας. Ο ιδιοκτήτης και μάγειρας Στέφανος Λαφάρας προτείνει μια παραδοσιακή τοπική κουζίνα, με πολλά κρεατικά της κατσαρόλας, αλλά και σχάρες. Δοκιμάστε σαρμάδες αβγολέμονο, κεφτεδάκια σε άρμη, αγριογούρουνο με κάστανα, ζυγούρι στη γάστρα, αρνί "καπνιστό" με καρότα και μανιτάρια. Εξαιρετική συλλογή κρασιών, κυρίως του μακεδονικού αμπελώνα, με αρκετές παλαιωμένες φιάλες.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας εστιατόρια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.