Η πολύ κομψή κουζίνα του Πέτρου Δήμα στο "Makris Athens"

Φιλοδοξεί να γίνει η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris" και η κουζίνα του μυρίζει ήδη υψηλές διακρίσεις. Το νέο ρεστοράν του Πέτρου Δήμα και των Domes Resort στην Ερμού βλέπει Ακρόπολη, αρχαία Αγορά και Θησείο και στοχεύει ψηλά.

Makris Athens © Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα ξεκίνησαν στην Κέρκυρα. Εκεί ο ταλαντούχος και βραβευμένος πλέον με Χρυσό Σκούφο σεφ Πέτρος Δήμας πρωτοέδειξε την αξία του, και πέρυσι μας εξέπληξε οδηγώντας το "Makris Corfu" στην ύψιστη γαστρονομική διάκριση. Μάκρις είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Κέρκυρας και από εκεί έλκει την ονομασία του το γαστρονομικό εστιατόριο του "Domes Miramare Resort" στο νησί. Ο Πέτρος Δήμας, σε συνεργασία με τον Γιώργο Σπανό, τον επικεφαλής των Domes Resorts, δημιούργησαν το brand των εστιατορίων "Makris", που λειτουργούν επίσης σε Ελούντα, Μήλο, Πορτογαλία, η κορωνίδα τους όμως είναι το "Makris Athens", που ανοίγει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να χτυπήσει Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Δουλεύουμε πολύ καιρό το concept και τη γαστρονομία μας", μου λέει ο chef-patron Δήμας. "Θέλουμε να εκφράσουμε μια σύγχρονη ελληνικότητα, μένοντας πιστοί στην εποχικότητα των πρώτων υλών, τις αρχές της βιωσιμότητας και να παρουσιάσουμε με θεατρικότητα μια δημιουργική κουζίνα. Πολλά λαχανικά και βότανα έρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου, όπου καλλιεργούμε οργανικά σε θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια, αμπέλια όσο και ελιές". Ο κατάλογος διαρθρώνεται σε δύο μενού, το "Γένεσις", με 8 στάδια στα € 80, και το "Ουτοπία" με 13 στάδια στα € 140. Η κουζίνα του Δήμα στηρίζεται στις πολύ καλές πρώτες ύλες, με σπεσιαλιτέ που διακρίνονται για τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους και την υψηλή τεχνική που καταλήγει σε fine dining φινέτσα – όπως η κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, που η φυσική της γλύκα αποκτά σπινθηροβόλο πνεύμα σερβιρισμένη με χυμό καρότου και τζίντζερ, χαβιάρι και καψαλισμένες φέτες πορτοκαλιού ή ακόμη το χτένι με την εξαιρετική υφή του που δεν τη συναντάς συχνά σε τόσο καλό επίπεδο, που συνδυάζεται επιτυχημένα με πουρέ κολοκύθας, μια μπισκ με νερό ντομάτας, μάραθο, παστό λεμόνι να ξυπνάει τις γεύσεις με τη μετρημένη αψάδα του, καραμελωμένο πασατέμπο και βοδινό παστράμι.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τις πρωτότυπες συνθέσεις του, μου άρεσε πολύ επίσης η σοφιστικέ απλότητα του ιδιαιτέρως νόστιμου αβγού ορτυκιού από την Κέρκυρα, μαζί με κρέμα αρακά, καπνιστό χέλι και μανιτάρια, που σε στέλνει για ανοιξιάτικη βόλτα στο δάσος. Μαζί του αξίζει να πιεις το μηλάτο και με άρωμα καπνιστού malt ουίσκι κοκτέιλ "Apple is red", που εκφράζει την ιδιαίτερη φροντίδα του bartender. Mαζί με την κάβα, αποτελούν γερό δίδυμο στο εστιατόριο. Δεν περιγράφω άλλα πιάτα για να μη σας στερήσω τις εκπλήξεις της εξαιρετικής κουζίνας του Δήμα.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η σάλα του είναι πολύ κομψή, με ήρεμα χρώματα και μοντέρνους αφαιρετικούς πίνακες, ενώ στον κάτω όροφο το γυάλινο πάτωμα προβάλλει τα αρχαία ευρήματα και από τα τραπέζια στον πεζόδρομο και στην ταράτσα ρεμβάζεις με τον Παρθενώνα και το ναό του Ηφαίστου σε πρώτο πλάνο.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, κέντρο, 2160047777

Περισσότερες πληροφορίες

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
01/05/2024

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.