'Ήπειρος': Στου Γκύζη για κορυφαίο σουβλάκι

Μία πινέζα-προορισμός στον χάρτη της αστικής σουβλακοφαγίας, με γύρο που σκοτώνει.

Τα τυλιχτά σουβλάκια με γύρο χοιρινό στο ψητοπωλείο Ήπειρος, στου Γκύζη © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Έχοντας γράψει πολλά για το εθνικό street food έδεσμα (και έχοντας φάει ακόμη περισσότερα) έχω καταλήξει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Πως οποιαδήποτε -διαχρονικά trending- λίστα με τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας, θα έχει σημαντικές απουσίες. Βλέπεις, ανάμεσα στα χιλιάδες σουβλατζίδικα σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος του λεκανοπεδίου της Αττικής, θα υπάρχουν κρυμμένα σε ταπεινές γειτονιές μέρη που διαφεύγουν της δημοσιογραφικής προσοχής αλλά έχουν κάτι να πουν. Ένα τέτοιο είναι και η "Ήπειρος".

Οικογενειακή επιχείρηση μια σταλιά, ψησταριά συνοικιακή βγαλμένη από άλλη δεκαετία και σε έναν δρόμο που δε θα έλεγες ακριβώς δημοφιλή, κάπου στα ψηλά του Γκύζη. Δύσκολο να το βρεις αν δεν είσαι της γειτονιάς, ενώ μετά τον εντοπισμό του θα πρέπει να οπλιστείς με μπόλικη υπομονή στο μπλέξιμο με τις περιμετρικές ανηφόρες. Αλλά η όποια (περίπου) ταλαιπωρία, αξίζει 100%. Βλέπεις, στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών της, η "Ήπειρος" πρέπει να συγκαταλέγεται στα κορυφαία σουβλατζίδικα της πρωτεύουσας, στην αφρόκρεμα των ψησταριών.

Το ψητοπωλείο Ήπειρος στου Γκύζη 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εν αρχή ην ο γύρος θα μπορούσε να πει κάποιος που έχει φιλοσοφήσει το πράγμα λίγο περισσότερο και θα τον καταλάβαινα απόλυτα: Χειροποίητος και κιμπάρικος, ατόφια κρεάτινος, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά και σφύζει νοστιμιάς, από την πρώτη κιόλας μπουκιά του τυλιχτού. Μέχρι και την τελευταία. Αγκαλιάζεται από αφράτη πίτα και πλαισιώνεται με σωστά κομμένα λαχανικά (βλέπε ντομάτα, κρεμμύδι), συν φροντισμένο τζατζίκι.

Τα χοιρινά σουβλάκια στο ψητοπωλείο Ήπειρος στου Γκύζη
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Έπειτα, τα καλαμάκια: Χοιρινό και κοτόπουλο, ολόσωστα ψημένα στο κάρβουνο και on the spot, διατηρούν ζουμερότητα και νοστιμιά σε κάθε τους κομμάτι - ειδικά το πρώτο ίσως και να έχει την ορθότερη αναλογία κρέατος-λίπους που έχω συναντήσει. Αν νιώσεις την ανάγκη για κάτι updated, δοκίμασε την καραμελωμένη πανσέτα σε πίτα ή ακόμη και το φροντισμένο μπιφτέκι της 'Ηπείρου', στην ίδια εκδοχή.

Το ψητοπωλείο Ήπειρος στου Γκύζη 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η γκάμα του εκτείνεται και σε μερικά άλλα μερακλίδικα καλούδια της σχάρας αλλά από το να σου γράψω περισσότερα, προτιμώ να σε παροτρύνω να πας μια βόλτα από εκεί και να διαπιστώσεις τι παίζει. Αν μπορώ να πω κάτι που δε μου κάθισε καλά, ήταν η προκάτ τηγανητή πατάτα αλλά αυτό ίσως είναι μία ακόμη απόδειξη πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.

Τέλος, δε θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στην εξαιρετικά ευγενική αντιμετώπιση και φιλοξενία των ανθρώπων του, που όπως διαπίστωσα, είναι ακριβώς η ίδια για κάθε, μα κάθε, επισκέπτη, παλαιό ή νεότερο. Μετράει κι αυτό.
 


Info

Μπαταριά 23, Γκύζη
Τηλ. 210 6420620

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.