30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Τα πέντε κορυφαία εστιατόρια στην ιστορία του θεσμού και όλοι οι φετινοί υποψήφιοι για βραβείο

Σ’ αυτή την τριακονταετία που η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας εξελίχθηκε ραγδαία, υπήρχαν πάντοτε κορυφαία εστιατόρια και κορυφαίοι σεφ που οδηγούσαν αυτή την πολύ γευστική κούρσα. Πέντε από αυτά σκαρφάλωσαν στην κορυφή της γαστρονομικής ιεραρχίας και λάμπουν διαχρονικά. Δείτε τους φετινούς υποψήφιους που θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια επετειακή τελετή απονομής, για την οποία θα μαγειρέψουν οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ στην Ελλάδα.

Κλάους Φόγιερμπαχ  στο Bajazzo Κλάους Φόγιερμπαχ στο Bajazzo

Συμμετέχοντας από την αρχή της δημιουργίας τους στους Χρυσούς Σκούφους το 1993, ούτε που το κατάλαβα πώς πέρασαν τα τριάντα αυτά χρόνια. Μου φαίνεται σαν χθες που στην πρώτη τελετή απονομής στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν", το "Bajazzo" του Κλάους Φόγιερμπαχ αναδεικνυόταν κορυφαίο από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, αφού μ’ αυτήν τη μορφή ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας. Παράδειγμα προς μίμηση για τους υπολοίπους, τα κορυφαία εστιατόρια αυτών των τριάντα χρόνων εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο τη γαστρονομική ταυτότητα κάθε εποχής και, ενόψει της ξεχωριστής επετείου των Χρυσών Σκούφων, τους αποδίδουμε τις δέουσες τιμές. Επιπλέον, ανακαλύψτε τη λίστα των υποψηφιοτήτων και κάντε τις προβλέψεις σας για τις φετινες βραβεύσεις που θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια επετειακή τελετή απονομής, για την οποία θα μαγειρέψουν οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ στην Ελλάδα, όπως αναδείχθηκαν από τη μεγάλη ψηφοφορία που διοργάνωσε το αθηνόραμα με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους.

Χρυσοί Σκούφοι
Ο Κλάους Φόγιερμπαχ παίρνει τον Χρυσό του Σκούφο από το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο

"Bajazzo" (1994-1997)

"Εγκεφαλική δημιουργία, απόλυτα σοφιστικέ γεύση. Ο Κλάους Φόγιερμπαχ βρίσκεται στην κορυφή πάνω από μία δεκαετία. Ένας κοσμοπολίτης σεφ χωρίς σύνορα, σ’ ένα γλυκύτατο ρεστοράν". "Η πιο 'συναισθηματική' κουζίνα της πόλης. Ο καλύτερος σεφ της Αθήνας χτυπάει στο σέικερ εμπειρία, τόλμη, φαντασία, συναίσθημα, απέχθεια στη ρουτίνα, αντισυμβατική αισθητική, πρωτότυπα υλικά και μαγειρεύει 'έξυπνα' πιάτα με ασυνήθιστους γευστικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε αστακό με σάλτσα παντζαριού, ξιδιού, ελαιόλαδου και θα καταλάβετε". Σταχυολογώ μερικές από τις περιγραφές του πρώτου και καλύτερου γαστρονομικού εστιατορίου της Ελλάδας (στην Πλουτάρχου και μετά στο Μετς), που δεν είχε κατάλογο αλλά ο σεφ παρουσίαζε τα φαγητά του ζωντανά με μοναδική θεατρικότητα. Ο Κλάους πρότεινε το περίφημο ελάφι με σοκολάτα, που έβγαλε τότε τη Μαλβίνα Κάραλη από τα ρούχα της, και το εστιατόριό του ήταν το πρώτο με αστέρι Michelin στην Ελλάδα!

Χρυσοί Σκούφοι
Ο Ζαν ντε Γκριγιό θριαμβευτής με το "Vardis" στο Νο 1, δίπλα στην Άννη Ηλιοπούλου και τον Χάρη Βάρδη το 1998

"Vardis" (1998-2000)

"Ένα πολυτελές grand restaurant στα ωραία του ή πώς η εκλεπτυσμένη γαλλική γαστρονομία ανανεώνει με μοντέρνο τρόπο ακόμα και τις πιο κλασικές της σπεσιαλιτέ. Σοφιστικέ αφαίρεση, έμφαση στο έπακρο στις γεύσεις των πρώτων υλών, ουσία και νόστιμο βάθος. Με δυο λόγια γαστριμαργικό ποίημα". Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή του για όσους δεν γνώρισαν το "Vardis", που με επικεφαλής τον ευπατρίδη Ζαν ντε Γκριγιό (κατά κόσμον Γιάννη Γκρυγιωνάκη) ήξερε να συντονίζεται απόλυτα με το σύγχρονο προφίλ των μεγάλων restaurant français, έχοντας μαθητεύσει στις κουζίνες του κορυφαίου μετρ της γαλλικής nouvelle cuisine Alain Senderens. Με τα υπέροχα φουαγκρά του συγκίνησε τον οδηγό Michelin και ήταν το δεύτερο ρεστοράν με αστέρι στην Αθήνα.

Χρυσοί Σκούφοι
Ερβέ Προνζάτο, Ζακ Σιμπουά, Απόστολος Τραστέλης και η "Σπονδή" καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας το 2001

"Σπονδή" (2001-2012)

Το 2001 ήταν μια καθοριστική χρονιά για τη "Σπονδή", αφού ενίσχυσε το ήδη ανεβασμένο της δυναμικό με τη λάμψη ενός από τους πιο διακεκριμένους Γάλλους σεφ, του διάστερου Ζακ Σιμπουά, που ανέλαβε την επιμέλεια του μενού. Το ταλέντο του executive chef Ερβέ Προνζάτο άρχισε να πετάει με μεγαλύτερα φτερά, εμπλουτίζοντας το μενού με αρτίστικες συνθέσεις γαστρονομικής δημιουργικότητας. Συγκλονιστικές σπεσιαλιτέ, όπως ο λωτός με κονφί ελιάς σε γλυκό, συνεπήραν την Αθήνα – η "Σπονδή" ήταν πάντα το εστιατόριο με τα εξαιρετικά επιδόρπια στην πόλη. Τα επόμενα χρόνια, η "Σπονδή" συνεργάστηκε με εξαιρετικούς Γάλλους σεφ σαν τον Ερίκ Φρεσόν (3 αστέρια) και τον Αρνό Μπινιόν (2 αστέρια), που την οδήγησαν στην κατάκτηση 2 αστεριών Michelin. Δέσποσε στην ελληνική γαστρονομική σκηνή για μία δωδεκαετία και συνεχίζει να είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.

Χρυσοί Σκούφοι
Γαλλική φινέτσα στη "Σπονδή"
Χρυσοί Σκούφοι
Χτένια mare monti σε τρία στάδια στο "Etrusco"

"Etrusco" (2013-σήμερα)

Είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία με επικεφαλής τον Έκτορα Μποτρίνι, Νο 1 influencer chef της χώρας. Επιδεικνύοντας αστείρευτη δημιουργικότητα, καταφέρνει να αποδομεί επιτυχημένα τουριστικά κλισέ όπως οι "γαρίδες Μικρολίμανο", να μετατρέπει ένα  παραδοσιακό κερκυραϊκό τσιγαρέλι και μια ταπεινή καπνιστή ρέγγα σε φινετσάτο παγωτό(!) ενώ συνεχίζει να εξελίσσει την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας, εκφράζοντας την ψυχή διάσημων τοπικών πιάτωνμε δημιουργικότητα. Σε μια κουζίνα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αξιοποιεί ιδέες και πρώτες ύλες σε conceptual σπεσιαλιτέ, εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Η παιγνιώδης κρεμμυδόπιτα με τρούφα, η τολμηρή royal à la Grecque με καραβίδα, ελληνικό καφέ και κάρι, η μοναδική φάβα σαν επιδόρπιο Mont Blanc με κουμκουάτ και πικάντικη συκομαΐδα είναι μερικά μόνο από τα εξαιρετικά πιάτα που εκφράζουν τη sui generis κουζίνα του Μποτρίνι. 

Χρυσοί Σκούφοι
Η βεράντα του κερκυραϊκού "Etrusco", καλύτερου εστιατορίου στη χώρα από το 2013 μέχρι σήμερα

"Funky Gourmet" (2015-17)

Το 2014 κέρδιζε δεύτερο αστέρι Michelin και το 2015 μοιραζόταν την πρωτιά των Χρυσών Σκούφων με το "Etrusco", κάτι που συνέβη και τα δύο επόμενα χρόνια. Στη γαστρονομική έδρα της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου, το δείπνο ήταν ένα έντεχνα ενορχηστρωμένο τελετουργικό γεμάτο εκπλήξεις. Άλλοτε εννοιολογική (conceptual), άλλοτε αφοπλιστικά αφαιρετική, η πρωτοποριακή μαγειρική τους καλλιτεχνία μαγνήτιζε γευστικούς κάλυκες με ένα σερί από πιρουέτες δημιουργικότητας και τεχνικής. Φαντασία και νοστιμιά με παιχνιδιάρικα μενού, εναλλάσσοντας πολύπλοκες συνθέσεις με μινιμαλιστικά κομψοτεχνήματα. Το "Funky Gourmet" εξελίχτηκε σε εργαστήριο νόστιμης techno motional μαγειρικής, όπου το τρώγειν έμοιαζε με θεατρική παράσταση. Διερευνώντας τη βαθύτερη ουσία κλασικών πιάτων της ελληνικής κουζίνας, τα μετέφραζαν σε ντελικάτα αριστουργήματα, μετατρέποντας τη χωριάτικη σαλάτα σε λευκό σορμπέ ή δημιουργώντας σπεσιαλιτέ-γαστρονομικά χάπενινγκ, όπως το τολμηρό "Σιωπή του αμνού" με αρνίσιο μυαλό λαδορίγανη μέσα σε χρυσά κεφαλάκια! Το "Funky Gourmet" έκλεισε το 2019, έπειτα από μία δεκαετία λειτουργίας.

Χρυσοί Σκούφοι
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος έγραψαν ιστορία στο "Funky Gourmet"

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων 2023
ΔΕΗ
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser
The Mart
Nespresso Professional
ΔΩΔΩΝΗ
Boutari
Flor De Cana

Δείτε τους φετινούς υποψήφιους εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Top Notch 2023: Χρυσό φινάλε για τα 30 χρόνια των Χρυσών Σκούφων

Σε συνέχεια των απονομών των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας και των Χρυσών Σκούφων, η ανακοίνωση των τιμητικών διακρίσεων Top Notch έρχεται στις 2 Οκτωβρίου με ένα ανατρεπτικό πάρτι στο "Grand Hyatt Athens", που θα απογειώσει το εορταστικό κλίμα για τα 30ά γενέθλια του κορυφαίου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
01/10/2023

Ο Χρήστος Γλωσσίδης ήταν, είναι και θα είναι μάγειρας

Ο δημοφιλής σεφ και επικεφαλής της κουζίνας στα 'Feedel' μιλά για το χθες, το σήμερα και το αύριο της μαγειρικής του κοσμοθεωρίας.

Η Ίος είναι εργαστήριο γαστρονομικών ιδεών

Ανερχόμενη του Αιγαίου, το νησί με την άγρια ομορφιά είναι θέατρο γαστρονομικής δημιουργικότητας.

Μάκης Δεναξάς: "Η επένδυση στη γαστρονομία είναι φυσική εξέλιξη της φιλοξενίας"

Ο άνθρωπος πίσω από το "Liostasi" της Ίου, ένα από τα πιο ξεχωριστά boutique ξενοδοχεία των Κυκλάδων, αλλά και από το πολυβραβευμένο εστιατόριο "Grandma’s" που απέσπασε φέτος έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο, εξηγεί γιατί η σύνδεση τουρισμού και γαστρονομίας είναι μια αυτονόητη συνταγή επιτυχίας.

Πήραμε το πτυχίο μας από το "Πανεψηστήμιο" του Burger Fest με τη βοήθεια της Visa

Επισκεφτήκαμε το μεγάλο food festival, που επέστρεψε για ένα ακόμη τετραήμερο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας.

Antigone Economides Ceramics: Ένα bazaar με ξεχωριστό dinnerware

Η Αντιγόνη Οικονομίδου ανοίγει για πρώτη φορά το studio της στο κοινό.

Το "Σymposio" επιστρέφει για νέα σεζόν στη Βαρβάκειο

Το viral event που ένωσε τέχνη, γεύση, γαστρονομία και χορό σε ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό διασκέδασης, αλλάζοντας μια κι έξω τον τρόπο που βλέπουμε την Κεντρική Αγορά της πόλης, επανέρχεται για να υποδεχτεί το φθινόπωρο αυτήν την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου.