Comfort εξωτισμός στο "Mayan"

Ιαπωνία και Λατινική Αμερική συναντιούνται στη Στοά Πεσμαζόγλου, σε μια ενδιαφέρουσα γευστική διασταύρωση στο νέο πόστο του Σταμάτη Τσίλια.

Mayan

Η δημοτικότητα της ιαπωνικής και της λατινοαμερικάνικης κουζίνας είναι παγκοσμίως αξία σταθερή και ο Σταμάτης Τσίλιας ανήκει στους Έλληνες σεφ που φημίζονται για την εξειδίκευσή τους στη δημιουργία mix ‘n match μενού που συνδυάζουν διαφορετικές γευστικές κουλτούρες. Πριν λίγους μήνες λοιπόν μετέφερε το "Mayan" πιο κεντρικά, "φωλιάζοντας" στη Στοά Πεσμαζόγλου, δίπλα σε μαγαζιά με βινύλια και μουσικά όργανα. Διόλου τυχαίο αφού ο σεφ είναι και ροκάς "ως το κόκκαλο". 

Mayan

Κομψό και μίνιμαλ, με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, έναν μακρόστενο πάγκο ελάχιστων θέσεων εν είδει chef’s table και ένα τραπέζι που επίσης προσφέρει άμεση θέα στη δράση της ανοιχτής κουζίνας, δίνει από το έμπα ξεκάθαρη εικόνα της φιλοσοφίας δημιουργίας του. Στο βάθος, στον εξωτερικό χώρο, κάτω από το αίθριο, μερικά τραπέζια και ζαρντινιέρες, συνθέτουν μια αυτοσχέδια αυλή, ό,τι πρέπει για τους ζεστούς θερινούς μήνες. Οι διακοσμητικές πινελιές είναι ελάχιστες όπως ο πίνακας πάνω από την είσοδο, με μια όμορφη γκέισα. "Ό,τι βλέπεις το έχω φτιάξει μόνος μου", μου λέει o Σταμάτης όταν τον ρωτώ για τα πάνελ από OCB (από συμπιεσμένο ξύλο), που ντύνουν τους τοίχους, δινοντας την αίσθηση ιαπωνικού σπιτιού. Είναι περήφανος, το "Μayan" αποτελεί εξάλλου προσωπική κατάθεση ψυχής σε κάθε επίπεδο. 

Mayan

Το μενού είναι περιεκτικό, με ταυτότητα που αναμειγνύει ιαπωνικές με λατινοαμερικάνικες επιρροές από Περού, Βολιβία, Χιλή και Παραγουάη. Οι ceviche είναι το φόρτε του σεφ και μπορεί να πετύχετε διάφορες εκδοχές ανάλογα με την εποχή επίσκεψης, την έμπνευση και την ψαριά της μέρας. Η "μεσογειακή", που δοκίμασα, με μυλοκόπι, πουρέ γλυκοπατάτας και γάλα τίγρη  αρωματισμένο με περγαμόντο, είχε φινέτσα, με τη γλυκοπατάτα και το καλαμπόκι σχεδόν να ισορροπούν την έντονη οξύτητα. Από τα rolls, το inside – out "Mayan", με γαρίδα tempura, αβοκάντο, αγγούρι και λευκό χειροποίητο τυρί αποκτά ενδιαφέρον με τραγανό κρεμμύδι και chimichuri Ουρουγουάης, που του προσφέρουν άρωμα και ένταση ενώ ένα πιάτο που θα ήθελα να δω ξανά στο νέο μενού είναι το rellenos de papa, πρόταση με πληθωρική ταυτότητα, όπου μια comfort γέμιση μοσχαρίσιου κιμά μαγειρεμένου σε miso, αγκαλιάζεται από κρέμα πατάτας και kimchi και τηγανίζεται, αποκτώντας νόστιμη τραγανή κρούστα και συνοδεύεται από κρεμώδη σάλτσα πιπεριάς aji rocoto και κατσικίσιου τυριού. Το αφράτο pan de molde, το χιλιανό ψωμί ατμού με γέμιση κρέμας τυριού που σερβίρουν με χειροποίητο βούτυρο με miso και καστανή ζάχαρη, συνόδευσε ωραία το γεύμα μας. Το φίνο Cremoso, κρεμέ δηλαδή σοκολάτας αρωματισμένο με τόνκα, και σοκολατένιο κέικ "του σεφ" είναι σωστός γλυκός επίλογος. Κατά την κράτησή σας, μη διστάσετε να αφεθείτε στα δημιουργικά χέρια του σεφ αναζητώντας το omakase μενού, με πιάτα ημέρας, εκτός κάρτας

(+) Οι 30 και πλέον ετικέτες κρασιού ελληνικού, χιλιανού και ισπανικού αμπελώνα και τα 3 κοκτέιλ του Άρη Χατζηαντωνίου.

(-) Το έντονα πικρό στοιχείο στο σεβίτσε. 

Περισσότερες πληροφορίες

Mayan by Aliento Experience

Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
28/04/2024

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.