Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023: Ελληνική κουζίνα με τα μάτια ενός Λονδρέζου

Αναδεικνύοντας την εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας εντός αλλά και εκτός συνόρων, ο Ασημάκης Χανιώτης, σεφ του "Pied à Terre", ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου με αστέρι Michelin, παρουσίασε ένα μενού με πρωτότυπες καινοτομίες σε αγαπημένες γεύσεις, ανανεώνοντας το γαλανόλευκο ρεπερτόριο.

ΒΕΚ

Ένα πράγμα που δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στη σύγχρονη εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας είναι οι πολλές διαφορετικές όψεις και προσεγγίσεις της από τους σεφ που την υπηρετούν, και όλες τους βρίσκουν κατά καιρούς φιλόξενο βήμα στις τελετές απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που προβάλλουν την πολυμορφία της και τις καινοτομίες που την ανανεώνουν. Για το 2023 στραφήκαμε στη δυναμική βρετανική πρωτεύουσα, όπου η ελληνική γαστρονομία είναι ανερχόμενη δύναμη και κερδίζει την εκτίμηση και την αγάπη των Βρετανών.

ΒΕΚ
Ασημάκης Χανιώτης ("Pied à Terre") και Σωτήρης Ευαγγέλου ("Makedonia Palace"): δυνατό δίδυμο

Προσκαλέσαμε τον Ασημάκη Χανιώτη, τον σεφ του "Pied à Terre", ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου που βραβεύεται από το 1992 με αστέρια Michelin, να δημιουργήσει το μενού της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Ο 33χρονος μάγειρας έρχεται από το ανεξάρτητο εστιατόριο με τα περισσότερα χρόνια βράβευσης με αστέρι Michelin στη βρετανική πρωτεύουσα, και το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ που το έχει καταφέρει στο Λονδίνο και ο μοναδικός Έλληνας. Το 2020 ήταν επίσης ο νικητής του Βραβείου Γαστρονομίας στα Βραβεία των Ελλήνων του Εξωτερικού "Αργώ". Ο Χανιώτης μαγειρεύει μια συναρπαστική κουζίνα που εισάγει πρωτότυπες ελληνικές καινοτομίες στη γαλλική βάση της γαστρονομίας του "Pied à Terre". Τολμά, λόγου χάρη, να συνδυάζει φουαγκρά με al dente ταπεινό τραχανά και να τον κάνει εμβληματικό πιάτο που το ζητούν πάντα οι πιστοί του πελάτες∙ το ίδιο και το φρικασέ με κοκορέτσι!

ΒΕΚ
Βελούδινη μους καπνιστής πέστροφας, τραγανό "κουσκούς" κουνουπιδιού και ακτινίδιο

Ο ίδιος είναι φανατικός τροφοσυλλέκτης στη φύση, κάτι που του δίδαξαν οι γονείς του στην Κεφαλονιά, και αγαπημένο του υλικό είναι ο αχινός. Στην τελετή απονομής που έγινε στο "Makedonia Palace" αρωγός στο μαγείρεμα του μενού ήταν για ακόμη μία χρονιά ο πολυβραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου και του χρυσοσκουφάτου "Salonica" Σωτήρης Ευαγγέλου και η μπριγάδα του. Ως γευστικό προοίμιο της βραδιάς απολαύσαμε, μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικό κοκτέιλ που συνοψίζει ωραίες στιγμές τις γευστικής μας παράδοσης, μετατρέποντας το υποβρύχιο σ’ ένα απολαυστικό ποτό που συνδυάζει το premium ούζο Άδολο με λάιμ και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

ΒΕΚ
Ο Ασημάκης Χανιώτης κέρδισε το 2018 αστέρι ως ο νεότερος σεφ που το έχει καταφέρει στο Λονδίνο και ο μοναδικός Έλληνας

Η τριπλέτα των σνακ, που προσγειώθηκε στα τραπέζια του "Makedonia Palace" μετά την απονομή, μύριζε παραδοσιακή και σύγχρονη Ελλάδα. Ένας δυνατός και αφράτος καγιανάς με ριγανάτο αφρό φέτας πάνω του, ένα αλλιώτικο αιθέριο fish & chips με λεπτεπίλεπτη τηγανητή πατάτα και τη φινετσάτη θαλασσινή πικράδα αβγών σολομού και, τέλος, οι πολύ φαντεζί μαρέγκες παντζαριού με κρέμα φιστικιού Αιγίνης.

ΒΕΚ
Μυρίζει παραδοσιακή και σύγχρονη Ελλάδα το καλωσόρισμα: αφράτος καγιανάς με ριγανάτο αφρό φέτας, αιθέριο fish & chips, φαντεζί μαρέγκες παντζαριού με κρέμα φιστικιού Αιγίνης
ΒΕΚ
Η μπίρα εζα Premium Pilsener αποδείχτηκε ωραία συνοδός στο καλωσόρισμα, με τη διάχυτη ορεκτική πικράδα της και την επίγευση βύνης να συντονίζεται μαζί του

Η μπίρα εζα Premium Pilsener  αποδείχτηκε ωραία συνοδός, με τη διάχυτη ορεκτική πικράδα της και την επίγευση βύνης να συντονίζεται μαζί τους.

ΒΕΚ
Τα θαλασσινά σε γκασπάτσο οστρακοειδών με μοσχολέμονο και βασιλικό σερβιρίστηκαν εντυπωσιακά μέσα σε κοχύλι Σεν Ζακ, με το φρέσκο κρίταμο να δίνει τον τόνο

Τα θαλασσινά σε γκασπάτσο οστρακοειδών και μοσχολέμονο-βασιλικό σερβιρίστηκαν εντυπωσιακά μέσα σε κοχύλι Σεν Ζακ, ακουμπώντας σ’ ένα πιάτο γεμάτο φρέσκο κρίταμο. Λαβράκι ταρτάρ με τη σφραγίδα της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), καβούρι και μύδια έδιναν τον τόνο στο πιάτο και το κομψό Emphasis - Ασύρτικο 2022 του Κτήματος Παυλίδη με όγκο, ωραία οξύτητα και φουλ άρωμα εσπεριδοειδών έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στα μύδια, υπογραμμίζοντας τη γεύση τους, ενώ ήταν αποκάλυψη με την ψευδοψυκτική γλυκανισάτη γεύση του κρίταμου σε μια εκπληκτική αρμονία.

ΒΕΚ
Εν πλήρη δράσει με αφρό φέτας σε καγιανά

Σειρά είχε μια πολύ ιδιαίτερη σύνθεση που έβαλε στο ίδιο πιάτο μια βελούδινη μους καπνιστής πέστροφας, τραγανό "κουσκούς" κουνουπιδιού και την οξύτητα ψιλοκομμένου ακτινίδιου σε μια πετυχημένη ισορροπία με πουρέδες μοβ, κίτρινου και άσπρου κουνουπιδιού. Δύσκολο έργο το συνταίριασμα αυτής της σπεσιαλιτέ με κρασί, αλλά το γεμάτο, με τροπικά φρούτα και λεμονάτες αποχρώσεις Emphasis - Chardonnay 2022 από το Κτήμα Παυλίδη πρόβαλε απολαυστικά τη βουτυράτη απαλότητα της μους, με τα παιχνιδίσματα των λαχανικών γύρω της.

ΒΕΚ
Το κομψό Emphasis - Ασύρτικο 2022, με όγκο, ωραία οξύτητα και φουλ άρωμα εσπεριδοειδών, επιβεβαίωσε τη φινετσάτη εξέλιξη των κρασιών του Κτήματος Παυλίδη
ΒΕΚ
Το ιδιαιτέρως κομψό λευκό THEMA 2022 από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, με τα ευγενικά φυτικά του αρώματα, ταίριαξε ιδανικά με λαβράκι της ΕΛΟΠΥ, κονφί σε ελαιόλαδο, φρικασέ με βότανα και κρίταμο

Τελευταίο πιάτο το εξαιρετικό λαβράκι (πάντα από την ΕΛΟΠΥ) κονφί σε ελαιόλαδο, με τη στακάτη αλαβάστρινη και ντελικάτη υφή του, σερβιρισμένο σε φρικασέ με βότανα και κρίταμο. Εδώ το ιδιαιτέρως κομψό λευκό THEMA 2022 από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά τη φινετσάτη εξέλιξη των κρασιών του Κτήματος Παυλίδη, ενώ τα ευγενικά φυτικά του αρώματα ταίριαξαν ιδανικά με το ψάρι και ιδίως με το φρικασέ.

ΒΕΚ
Μενού signé Ασημάκης Χανιώτης

Ο εντελώς ιδιοσυγκρασιακός ελληνισμός του επιδορπίου έκανε τη Ναταλία Δραγούμη, που παρουσίασε μαζί με τον Γιώργο Παπαγεωργίου την τελετή, να ενθουσιαστεί τόσο, ώστε αστειευόμενη να εκφράσει την επιθυμία να… παντρευτεί τον σεφ! Ο εντυπωσιακά παρουσιασμένος και πολύ σοφιστικέ συνδυασμός παρφέ γιαουρτιού με παγωτό θυμαρίσιο μέλι, γύρη και σφαίρες λεμονιού με μέλι έκλεψε θεαματικά την παράσταση στο φινάλε.

ΒΕΚ
Γιαούρτι με μέλισσα, η Ναταλία Δραγούμη, αστειευόμενη, ζήτησε… το χέρι του σεφ χάρη σ’ αυτό το πολύ σοφιστικέ επιδόρπιο
ΒΕΚ
Η μαστίχα M Dry, με κομψή αρωματική και γευστική ένταση σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα, ταίριαξε γάντι με το επιδόρπιο

Μαζί του ταίριαξε χέρι-γάντι η Μαστίχα M Dry με την κομψή αρωματική και γευστική ένταση της μαστίχας σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα. Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν, για ακόμη μία χρονιά, τα premium ιταλικά νερά, το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και το φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.

ΒΕΚ
Μερακλίδικος, ελληνικός Ελ Γκρέκο Κλασικός, παρασκευασμένος με το καινούργιο πρωτοποριακό σύστημα, που ψήνει τον καφέ σε 45 μόλις δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού

Ο καφές στο τέλος της βραδιάς ήταν μερακλίδικος, ελληνικός και Ελ Γκρέκο Κλασικός, παρασκευασμένος με το καινούργιο πρωτοποριακό καφεσύστημα που τον ψήνει με το πάτημα ενός κουμπιού σε μόλις 45 δευτερόλεπτα. Τα προϊόντα για τη δημιουργία των πιάτων επιλέχθηκαν από τη THE MART.

ΒΕΚ
Δικαίως ικανοποιημένος, ο πολυβραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου "Makedonia Palace" και του χρυσοσκουφάτου "Salonica" Σωτήρης Ευαγγέλου, που μαζί με την μπριγάδα του συνέπραξε στο μαγείρεμα του απαιτητικού μενού

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.