Τα νέα εστιατόρια και οι σεφ που θα νοστιμίσουν το καλοκαίρι μας ανά την Ελλάδα

H χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το θέρος με μια ατελείωτη ομοβροντία νέων εστιατορίων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τα καταγράψαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη Κουκούμαβλος

Χαμός, καινοτομίες, δημιουργία: η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το θέρος και τους τουρίστες της με μια ατελείωτη ομοβροντία νέων εστιατορίων και γαστρονομικών προτάσεων από τους σεφ που τα επιμελούνται, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τα καταγράψαμε αναλυτικά και σας τα παρουσιάζουμε

Άλλο ένα καλοκαίρι που στους τουριστικούς προορισμούς γίνεται χαμός στο ίσωμα! Καινούργια ξενοδοχεία και εστιατόρια ανοίγουν, νέες επιμέλειες από καταξιωμένους σεφ βάζουν δυναμικές πινελιές στο γευστικό μας τοπίο, νέες δυναμικές διεκδικούν θέση στο πορτφόλιο της χώρας κι εμείς έχουμε πια πραγματικά ατελείωτες εναλλακτικές γαστρονομικού τουρισμού στις διακοπές και τις εκδρομές μας. Ξεκινάμε αμέσως την περιήγηση μας με γεωγραφικά χρωματισμένη τη διαδρομή μας.

Ίος - Σαντορίνη

Θοδωρής Κυριακίδης
Θοδωρής Κυριακίδης

Ο Θοδωρής Κυριακίδης, που γνωρίσαμε πέρσι στο "Βαρούλκο", είναι ο νέος Head Chef στο εστιατόριο "Grandma’s" του boutique hotel "Liostasi", στην Ιο. Ο πολύ δημιουργικός σεφ θα διαμορφώσει αλά καρτ και 2 menu – degustation στο γήπεδο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία, ενώ δίπλα του συμβουλευτικά θα βρίσκεται ο επιδραστικός Σωτήρης Ευαγγέλου. Τσιμπολογάω απ΄ το καινούριο μενού καρπάτσιο λαυράκι με ροδάκινο σε ζύμωση, νερό ντομάτας και τζίντζερ, μελιτζάνα σε ζωμό από μανιτάρια με καπνιστό χέλι, φιστίκια Αιγίνης και δυόσμο, αρνάκι στη γάστρα με ψητές αγκινάρες και σάλτσα από τα φύλλα της, πορτοκαλόπιτα με κίτρο, παγωτό από φύλλα συκιάς και τσιπς από γάλα και αρμπαρόριζα. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης επεκτείνει επίσης τη συνεργασία του με τον όμιλο του Άγγελου Μιχαλόπουλου. Έτσι, μετά το "Calilo", θα έχει την επιμέλεια και στο all day εστιατόριο του "Agalia boutique hotel", δίνοντας έμφαση σε μία "καθημερινή" ελληνική κουζίνα.

Τα νέα εστιατόρια και οι σεφ που θα νοστιμίσουν το καλοκαίρι μας ανά την Ελλάδα - εικόνα 2
Έκτορας Μποτρίνι και Νίκος Πουλιάσης

Στη Σαντορίνη, τώρα, αναβιώνει θεαματικά ο ιστορικός "Κουκούμαβλος", που είχε κλείσει το 2020, με νέο του σπίτι το πανέμορφο σκηνικό του "Chromata", στο Ημεροβίγλι. Ο Έκτορας Μποτρίνι που έχει τη γαστρονομική διεύθυνση του ξενοδοχειακού ομίλου "Katikies" και με δεδομένη τη στενή φιλία του με τον δημιουργό του εστιατορίου Νίκο Πουλιάση θα αναβιώσουν μαζί τη suis generis γαστρονομία που ξεχώριζε επί χρόνια στο ηφαίστειο. Εκτός από τις εμβληματικές καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και το τιραμισού με λευκή μελιτζάνα ετοιμαστείτε για vitello tonato με κεφτεδάκια παστουρμά και φιστίκι Αιγίνης, φουαγκρά με πέπλο – ραβιόλι ροδιού, φραγκόκοτα με μορχέλες, τραχανάδες και σάλτσα ξερών κουκιών με μαύρη σοκολάτα. Το εντυπωσιακό "Noūs" στη Μεσαριά της Σαντορίνης δημιουργεί φέτος ένα πολύ ιδιαίτερο concept, ένα Italian - American lounge & grill εμπνευσμένο από τις γειτονιές της Ν. Υόρκης και πιο συγκεκριμένα τη Mulberry, Greenwich και Elisabeth street και την Arthur avenue.

Δημήτρης Κατριβέσης
Δημήτρης Κατριβέσης

Μοντέρνες αναδιατυπώσεις της Σαντορινιάς παράδοσης θα μας παρουσιάσει ο Δημήτρης Κατριβέσης στο εστιατόριο "Mavro", του ξενοδοχείου "Kivotos". Με μια από τις πιο συγκλονιστικές βίστες της Καλντέρας, ο ανατρεπτικός σεφ θα παρουσιάσει τρία μενού γευσιγνωσίας με έντονο θαλασσινό άρωμα και πιάτα όπως το καρπάτσιο καλαμαριού με στρατσιατέλα καρότου και ξύδι χαμομηλιού, ή το πελαγίσιο ψάρι με σάλτσα μπουγιαμπέσας και γάρο μαστίχας. 

Beefbar
"Beefbar"

Ο πολυτελής ξενοδοχειακός όμιλος Andronis φέρνει στο Νησί του Ηφαιστείου το παγκοσμίως διάσημο "Beefbar", το οποίο θα εγκατασταθεί σε open air εκδοχή στο εντυπωσιακό "Andronis Arcadia". Την τιμητική της θα έχει ασφαλώς η premium κρεατοφαγία αλά Beefbar, με σεφ τον Γιώργο Κυρτσαλίδη και μια πλουσιότατη λίστα κρασιών 1.600 ετικετών. Το ατμοσφαιρικό "Κόκκινο Ποδήλατο" στη Σαντορίνη ετοιμάζει νέα πορεία με τον Δημήτρη Λαζάρου στο τιμόνι, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε στο νησί το βραβευμένο "Saltsa". Δημιουργική ελληνική κουζίνα αλλά σε οικείο τέμπο θα είναι το στίγμα του σε στυλ αναβαθμισμένης γαστροταβέρνας, με ιδέες όπως τα κρεμμύδια με κιμά κουνελιού, η μοσχαρίσια γλώσσα καρπάτσιο με αγριόχορτα και Σαν Μιχάλη, το κριθαρότο με αφυδατωμένη ντομάτα, καπνιστή πάπρικα, γαρίδες και καλαμάρι, και φυσικά το σήμα κατατεθέν του παγωτό λουκούμι. Ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Κιόρογλου αναλαμβάνει το "Mr. E" στο boutique hotel "Istoria" στον Περίβολο, ποντάροντας σε μια αναβαθμισμένη μεσογειακή γαστρονομία. Τέλος, το ξενοδοχείο Radisson στο Καμάρι, φέτος ανοίγει ένα ακόμη εστιατόριο∙ το "Zaffron" θα έχει μια ισχυρή ελληνική καρδιά με σπεσιαλιτέ της παράδοσης ιδωμένες με σύγχρονη ματιά, αλλά παράλληλα θα παίζει και σ΄ ένα ευρύτερο μεσογειακό τερέν με ιδέες από Ισπανία και Ιταλία. 

Ο βραβευμένος Παύλος Κυριάκης ισχυροποιεί την παρουσία του στη Σαντορίνη αναλαμβάνοντας την επιμέλεια των γεύσεων στο ξενοδοχείο "La Mer Deluxe Hotel & Spa" στο Καμάρι. Στο βραδινό μενού του "La Mer Restaurant" θα υπάρχει εκτός από a la carte και menu degustation, με κουζίνα σύγχρονη ελληνική που θα έχει όμως και κρητικό χρώμα. με chef de cuisine τον Κώστα Δασκαλάκη.

Μύκονος 

Γιώργος Παπαϊωάννου
Γιώργος Παπαϊωάννου

Το "Botrini’s" φεύγει από το "Angsana" της Κέρκυρας και πάει πλησίστιο στο ξενοδοχείο "Katikies" της Μυκόνου. Το πολυβραβευμένο concept θα κρατήσει τη μοντέρνα δημιουργική γραμμή του ενισχύοντάς την με χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού, όπως η κοπανιστή και η λούντζα, και θα σερβίρει στον ανακαινισμένο χώρο της πισίνας. Με τη ναυαρχίδα των εστιατορικών του brands σαλπάρει για το νησί των ανέμων ο Γιώργος Παπαϊωάννου, που θα πιάσει θέση σε ειδυλλιακή γωνιά της παραλίας του Αγίου Στεφάνου. Το "Παπαϊωάννου" της Μυκόνου, στη θέση του παλιού "Πετράν", απαριθμεί όλα τα φαβορί πιάτα του Μικρολίμανου, αλλά και νέα σουξέ. Το δυνατό δίδυμο Γιάννης Μπαξεβάνης-Jerome Serres αναλαμβάνει την κουζίνα στο εστιατόριο του "Mykonos Theoxenia", του ανακαινισμένου ξενοδοχείου που αναβίωσε το ιστορικό ξενοδοχείο πλάι στους Μύλους, διατηρώντας ρετρό 60’s στοιχεία. Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία και στο μενού, που θα προτείνει menu - dégustation. Χωρίς να απομακρύνεται πολύ από τη γειτονιά του ("Μαραθιά" στην Τήνο), ούτε από το θέμα της θαλασσινής κουζίνας, ο Μιχάλης Μάρθας ανέλαβε το μενού του ολοκαίνουργιου "Phoebus", στη γραφική πλατεία Γουμενιού της Χώρας. Εδώ, μιλάμε για ένα pescatarian wine restaurant με ιδιαίτερο concept, καθώς ο σεφ είναι μετρ στις κοπές και ωριμάσεις ψαριών, χώρια τα υπόλοιπα πιάτα που θα το πλαισιώνουν. Η κουζίνα θα έχει ελληνικό πρόσημο, με πολλά τοπικά προϊόντα, όχι μόνο από Κυκλάδες. 

Μιχάλης Νουρλόγλου
Μιχάλης Νουρλόγλου

Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης θα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Τήνο (στο δικό του "Kalopsia") και τη Μύκονο. Πρώτον επιμελείται τη γαστρονομική πρόταση του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου "Yi" στην Ελιά. Ακολουθώντας το concept του ξενοδοχείου που περιστρέφεται γύρω από την επαφή με τη γη και τη χαλάρωση, θα σερβίρει ένα μενού - degustation σε μοντέρνο κυκλαδίτικο ύφος, με πιάτα σαν το στιφάδο με Wagyu και τάρτα κρεμμυδιού που θα ετοιμάζονται στην ανοικτή κουζίνα του εστιατορίου. Δεύτερον στο "Tropicana villas & Suites" στην πλαγιά πάνω από το ομώνυμο κλαμπ στο Σούπερ Παραντάιζ, ο σεφ θα παρουσιάζει ένα μενού σε fine dining ύφος για το βράδυ κι ένα πιο απλό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η προχώ ταβέρνα που δημιουργείται πλάι στη θάλασσα, με πρωτότυπες ιδέες σαν τις γαρίδες Μικρολίμανο με ημίπαστη γαρίδα Κοιλάδος, βότανα και φέτα σε φίνα σούπα γκασπάτσο, τα χλιαρά στρείδια αυγολέμονο με χαβιάρι και η σφυρίδα αλά πολίτα. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος θα κινηθεί και το "Domes Noruz Mykonos" που έρχεται εντός του Ιουνίου στο Νησί των Ανέμων και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Ο σεφ Μιχαλης Νουρλόγλου θα υπογράψει και ένα ολοκαίνουριο μέρος για brunch, που θα πάρει τη θέση του μυκονιάτικου "Brunello".

Πάρος 

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης του "CTC" θα είναι αυτός που θα τρέξει το γευστικό κομμάτι στο ολοκαίνουριο ξενοδοχείο "Minois" της Andronis Hotels, στην Πούντα, απέναντι από την Αντίπαρο, και θα έχει την επιμέλεια τόσο του γαστρονομικού εστιατορίου "Cora" όσο και του all day spot του συγκροτήματος, με ντόπιες επιρροές ελληνικής κουζίνας. Για Πάρο σαλπάρει φέτος ο Μιχάλης Μερζένης. Ο πληθωρικός σεφ θα ακονίζει τα μαχαίρια του στο "Machette", λίγο έξω από την Παροικιά: ένα project εκλεκτής κρεατοφαγίας με μερακλίδικο πρόσημο, αλλά και ανοιχτές προθήκες για όποιον θέλει να πάρει το πολεμοφόδια για το σπίτι. Την όρεξη θα ανοίγουν προχωρημένες ωμοφαγικές προτάσεις και στα τραπέζια εκτός από premium κοπές θα σερβίρονται και premium σούβλες. Νέο "Matsuhisa" υποδέχονται φέτος οι Κυκλάδες, με το διάσημο brand να πιάνει πόστο στη Νάουσα της Πάρου.

Matsuhisa
"Matsuhisa"

Οι εργασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς ώστε το εστιατόριο να είναι έτοιμο το συντομότερο στη βεράντα του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου "Avantmar" της Grivalia Hopsitality, πάνω από την παραλία Πιπέρι. Την ατζέντα του δραστήριου Γιάννη Παρίκου πλουτίζουν φέτος νέες συνεργασίες στον Αμπελά της Πάρου: μιλάμε για το μοντέρνας ελληνικής κουζίνας "Rock Fish" (πρώην "Άσπρο") και το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο "Κέδρος", ενώ ανέλαβε επίσης την γευστική εποπτεία στο πεντάστερο "Parocks" με το επίσης δημιουργικού γαλανόλευκου προφίλ "SeaSalt". Κατά Πάρο μεριά κοιτάζει ο Θάνος Στασινός, που εμπλουτίζει το μενού του δημοφιλούς "Barbarossa" με μια πλούσια κάρτα sushi, ενώ αναλαμβάνει και την επιμέλεια του αδερφού sushi bar "Jasmine" που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο καρτποσταλικό λιμανάκι της Νάουσας. 

Σίφνος – Μήλος - Τζια

Γιώργος Σαμοΐλης

Μετά τα "Ω3" (το έχει παραδώσει πλέον) και το σούπερ επιτυχημένο "Cantina", ο Γιώργος Σαμοΐλης ξαναχτυπά στο ανερχόμενο Φάρο της Σίφνου με το "Pelikanos". Πρόκειται ένα αναβαθμισμένο all day εστιατόριο που την ιδέα του επεξεργάστηκε με τον συνεταίρο του Γιάννη Ολύμπιο της V & O: κάτι μεταξύ προχωρημένης ψαροταβέρνας και κυκλαδικής brasserie, με προδιαγραφές που την θέλουν κλασάτη αλλά χωρίς ξιπασιά. Μέσα στο μαγαζί θα υπάρχει αρτοποιείο "Betty’s Bakery" και το ψωμί θα το αγοράζεις και για δική σου χρήση εκτός, ενώ το μπαρ επιμελείται ο Θοδωρής Πύριλος και τον καφέ η Wisecup. Για να σας ανοίξουμε την όρεξη: εκεί θα βρίσκετε καπνιστό ταραμά με αυγά σολομού Ταϋγέτου και κράκερ φυκιών, καβουρι cacio e pepe με αυγοτάραχο και πεκορίνο, αλλά και κουσκούσι θαλασσινών μεταξύ άλλων. 

ΜάγκυΤαμπακάκη
Francesco "Ciccio" Granata και Μάγκυ Ταμπακάκη

Το "Aeolis Tinos Suites" υποδέχεται στην Τήνο το ιταλικό σουξέ της Βάρης "Napul’è", το οποίο θα πάρει τη θέση του "Zoga", ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια του νησιού. Οι ιταλιάνικες σπεσιαλιτέ του Francesco "Ciccio" Granata και της Μάγκυς Ταμπακάκη θα συμπληρωθούν με κάποια πιάτα με ντόπιες πρώτες ύλες όπως το καρίκι και η αγκινάρα. Ο Romeo Granata, γιος του Francesco, θα είναι ο pizzaiolo του project. Η ομάδα του "Napul’è" θα έχει την πλήρη επιμέλεια του γευστικού κομματιού στο "Aeolis", από το all day μενού του ξενοδοχείου - σε πιο comfort ρυθμούς- μέχρι το πρωινό. 

white coast milos
"Domes White Coast"

Στο "Domes White Coast" στη Μήλο που λειτουργεί φέτος υπό τη φροντίδα του ομίλου την γευστική πρόταση θα δημιουργήσει και θα επιβλέπει ο ταλαντούχος σεφ Πέτρος Δήμας. Ελληνική δημιουργική κουζίνα, λοιπόν, ακολουθώντας το concept των εστιατορίων "Makris" στα ξενοδοχεία Domes, μόνο που στη Μήλο δεν θα υπάρχει menu – degustation, θα διαλέγεις a la cart. Για ακόμα μια χρονιά, ο Μίλτος Αρμένης αναλαμβάνει "Το Σπίτι στη Χώρα" του "Kea Village", στο πιο ψηλό σημείο της Ιουλίδας. Φέτος, όμως, τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες θα βλέπουμε και τον ίδιο στην κουζίνα! Το εστιατόριο με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο φτιάχνει μια ελληνική comfort κουζίνα, με πολλά τοπικά προϊόντα από το νησί.

Κρήτη 

Παύλος Κυριάκης
Παύλος Κυριάκης​​​​​

Ο Μποτρίνι ξεκίνησε πέρυσι στο τέλος της σεζόν το "Epsilon" στο ξενοδοχείο "Legacy Gastro Suites" στο Ηράκλειο, αλλά από τώρα θ’ αρχίσει να ακούγεται δυναμικά. Με σύνθημα "παρουσιάζουμε τη γυμνή γοητεία των συστατικών και την αδιαπραγμάτευτη φρεσκάδα τους", μαγειρεύει σε κάρβουνα, robata, παραστιές και παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Ο Παύλος Κυριάκης από φέτος θα επιμελείται και το fine dining "Cretamos" του ρεθυμνιώτικου "The Royal Senses Resort & Spa", που έχει μπει στο περιδέραιο φιλοξενίας της Hilton, ως μέλος της Curio Collection. Η ταλαντούχα Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου ανέλαβε φέτος το ιστορικό piano restaurant "Migomis" στον Άγιο Νικόλαο, όπου παρουσιάζει σύγχρονη κρητική κουζίνα, με έμφαση στην τοπική παραγωγή και συνταγές από τα χωριά της λεβεντογέννας, μπολιασμένες με τη δημιουργική γαστρονομική ματιά της σεφ.

Το γαστρονομικό concept και το όνομα του εστιατορίου "Makris" θα λάβει σάρκα και οστά για πρώτη φορά και στο "Domes Of Elounda" αυτό το καλοκαίρι, με στόχο να εντυπωσιάσει όπως το ομώνυμο στο αδερφό "Domes Miramare" της Κέρκυρας, όπου ο Πέτρος Δήμας κέντησε μια πολύ δημιουργική γαστρονομία. Στο ξενοδοχείο όμως θα συναντήσουμε και το pop – up του εκ Θεσσαλονίκης "Surfer Maya" του ομίλου Estrella. Θα εγκατασταθεί από τέλος Μάιου έως τέλη Αύγουστου στο "Core" (ένα σύνολο από τρεις ντιζαϊνάτες καντίνες), θα φιλοξενεί έκθεση των Beetroot και θα σερβίρει fast casual food, εμπνευσμένο από την κρητική κουζίνα, που θα σερβίρονται σε τραπέζια με sommelier service, για μια φρέσκια χαλαρή εμπειρία. Θα φιλοξενήσει επίσης 3 δυνατά guest chef events, με τους primitive Nomades Et Sauvage (4/6), και εκ Λονδίνου, τον μετρ των σάντουιτς Max Halley (2/6) και τον Nikos Molyviatis σε Thai street food (27/8). Στην αγαπημένη του Κρήτη, τέλος, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον όμιλο Vasia Hotels & Resorts, αρχής γενομένης από το ξενοδοχείο "Ormos" στον Άγιο Νικόλαο, όπου από τον Ιούνιο και μετά θα σερβίρει τη χαρακτηριστική μοντέρνα κρητική κουζίνα του σεφ στο ανανεωμένο εστιατόριο "Crystal".

Ιόνιο 

Μιλήσαμε με τον ανοιχτόμυαλο Σωτήρη Ευαγγέλου
Σωτήρης Ευαγγέλου

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, τώρα, υπογράφει τα μενού στο "Apaggio" του "MarBella Nido" στην Κέρκυρα και στο "Pearl" του "MarBella Elix" στο Καραβοστάσι στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. Με τη φινέτσα και τη βαθιά νοστιμιά που εκπέμπουν τα πιάτα του, ετοιμαστείτε για ζεστή κρεμμυδοτυρόπιτα στο τηγάνι με κατσικίσια φέτα και κρεμμύδια κονφί, γιουβετσάδα με χυλοπίτες, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι στο "Pearl". Στο "Apaggio" θα δοκιμάσουμε πιο γραμμένη επτανησιακή νότα, με ψάρι ταρτάρ μπουρδέτο και βοδινό μάγουλο σοφρίτο με κρέμα πατάτας και γλυκό σκόρδο. Ο Γκίκας Ξενάκης, θα αρθρώσει μια εξελιγμένη ερμηνεία της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο "Oliva" στην Κέρκυρα, όπου με headchef τον Λουκά Τσάβο, θα παρουσιάζει πιάτα, όπως ο κόκορας παστιτσάδα με πάκερι και ξηρό ανθότυρο Νάξου, αλλά και gyoza με γαρίδες σε σος σαγανάκι με παλαιωμένη φέτα και ούζο. 

Λευτέρης Λαζάρου
Λευτέρης Λαζάρου

Στην Κέρκυρα θα βρούμε φέτος και τον Μιχάλη Ντουνέτα να επιβλέπει το "Monastre", κρεμασμένο στα βράχια απέναντι από το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας. Με αφ’ υψηλού θέα στον ορίζοντα της Αδριατικής, ο πολύπειρος σεφ μιξάρει την τοπική γευστική κληρονομιά και την εκλεκτή πρώτη ύλη του νησιού, σε ένα μενού που συνδυάζει παράδοση και φρεσκάδα. Νέα βάση στο Ιόνιο αποκτά φέτος ο Λευτέρης Λαζάρου, που θα φέρει τη θαλασσινή του εμπειρία σε ένα από τα πιο δημοφιλή λιμάνια των Επτανήσων, το Φισκάρδο, όπου και θα "δέσει" σύντομα με το "Fishκάρδο": ένα πόστο κομψής ψαροφαγίας, με αρκετές αναφορές στην εστιατορική εμπειρία του "Varoulko". Προγραμματίζεται δε, να φρεσκάρει και τα.. ιταλικά του, με δεύτερο εστιατόριο στην ίδια γειτονιά.

Δωδεκάνησα

Cuvee
"Cuvee"

Ο Γκίκας Ξενάκης θα έχει διπλή παρουσία στην Κω, υπογράφοντας την fine dining κάρτα του "Cuvee" του ξενοδοχείου "Aqua Blu" με headchef τον Πέτρο Λετσί και το comfort μενού του "The Gelsomino Restaurant" στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο "Gelsomino", με resident chef τον Δήμο Πίτση. Αμφότερα θα έχουν σαφή ελληνικό προσανατολισμό, με έμφαση σε προϊόντα μικρών παραγωγών και ιδιαίτερη αδυναμία στην κομψή πλευρά της θαλασσοφαγίας. Στην Κω, ο Γιάννης Παροίκος έχει τη γευστική επιμέλεια στα εστιατόρια του ολοκαίνουργιου πεντάστερου "Koia", με δημιουργικές αναφορές στην ιπποκρατική διατροφή, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και μπόλικα βότανα από τον επισκέψιμο κήπο του ξενοδοχείου. 

Χαλκιδική - Σκύρος

Δημήτρης Τασιούλας
Δημήτρης Τασιούλας

Σε ένα μπαράζ από ξενοδοχειακά openings επιδίδεται φέτος ο όμιλος Domes που φροντίζει συστηματικά και για τη γευστική διάσταση της εμπειρίας. Ανάμεσά τους και το "Domes Noruz Kassandra", πάνω σε μια μαγική αμμουδιά της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική ακολουθώντας το lifestyle concept του πρώτου "Domes Noruz" στα Χανιά. Το "παρών" θα δώσει και εδώ το εστιατόριο "Topos" όπου ο καλός σεφ Διονύσης Πλιάτσικας θα παρουσιάσει ένα μοντέρνο ελληνικό μενού με έμφαση στα υλικά του τόπου, ενώ τα signature cocktails θα έχουν τη σφραγίδα του γνωστού θεσσαλονικιώτικου μπαρ "Apallou". Μετά τη διακοπή της συνεργασίας του "Kamares" με τη "Σπονδή", το γκουρμέ εστιατόριο στο "Eagles Palace" αναλαμβάνει ο σεφ του "Όλυμπος – Νάουσα" Δημήτρης Τασιούλας (και τα δύο ανήκουν στο Tor Hotel Group). Η μοντέρνα κουζίνα θα έχει και άρωμα Αγίου Όρους, ενώ δε θα λείψουν χαρακτηριστικά πιάτα του σεφ, όπως κονσομέ χωριάτικης σαλάτας με μους φέτας, σορμπε καρπούζι και προζυμενιο θόλο, οι γίγαντες καραμελωμένοι με καπνιστή πανσέτα, αποξηραμένα φύκια, και φρέσκια τρούφα από το Άγιο Όρος, και το παϊδάκι από υφάλμυρο κατσικάκι Σαμοθράκης στα κάρβουνα, με shio koji, πατάτα, κρεμμύδι, τσίλι, και βουβαλίσιο γαλάκτωμα.

Άγγελος Λάντος
Angelos Lantos_Spondi Restaurant_photo DOC TV Specials_Copyright 2018
Άγγελος Λάντος

Αθόρυβα ξεκίνησε πέρυσι ο Άγγελος Λάντος τη συνεργασία του με το εστιατόριο "Amérissa", στο καινούργιο boutique ξενοδοχείο "Aleró" στη Σκύρο, που φέτος έχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ανάμεσα στα πιάτα της κουζίνας που επιμελείται με έντονο ελληνικό χρώμα, συναντάμε μοσχάρι ταρτάρ, όπως σουτζουκάκια με λάδι κύμινου, σάλτσα ντομάτας και puffed rice, ψητή μελιτζάνα με γαρίδες σαγανάκι, παστίτσιο με μοσχαρίσια μάγουλα και μπεσαμέλ, και κριθαρότο με θαλασσινά και λάδι από πικάντικο λουκάνικο. 

Πελοπόννησος 

Σταυριανή Ζερβακάκου
Σταυριανή Ζερβακάκου

Την τελική της μορφή παίρνει η περιοχή Navarino Waterfront, που εγκαινίασε πέρσι η Costa Navarino με το άνοιγμα του πολυτελούς ξενοδοχείου "W". Πλάι του δημιουργείται φέτος η Navarino Agora, με την οποία το εμβληματικό resort complex της Μεσσηνίας παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια σύγχρονη υπαίθρια "αγορά", με επιλεγμένα καταστήματα, χώρους εστίασης και street food, υπαίθριο σινεμά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα είναι ανοικτή τόσο για τους ενοίκους των ξενοδοχείων όσο και για εξωτερικούς επισκέπτες. Το πιο δυνατό γαστρονομικό project πάντως ταυτίζεται με το opening του πρώτου Mandarin Oriental, Costa Navarino για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέσα στη γευστική του πρόταση με τη μπαγκέτα του executive chef Bertrand Valegeas ξεχωρίζουν: το "Oliviera" με ελληνική κουζίνα και παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα με μοντέρνα ματιά∙ το "Pizza Sapienza" με την πολύ ξεχωριστή λογική ενός omakase menu που ακολουθεί τη γραμμή της περίφημης "The Pizza Bar on 38th" του Mandarin Oriental στο Τόκυο (από τα καλύτερα pizza places στον κόσμο) με την μοναδική ανάλαφρη πίτσα, της οποίας ο σεφ της εκπαιδεύτηκε για μήνες στην Ιαπωνία∙ τη μοντέρνα γαλλική "Brasserie de la Bay" ∙ και το λεβαντίνικο "Tahir", με το ορεκτικό ρεπερτόριο των μεζέδων του Λιβάνου και του Ισραήλ. Ενδιαφέρον επίσης έχει και το "The Private Kitchen Counter & Lounge" για σπέσιαλ μαθήματα μαγειρικής και ειδικά menu – degustation. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου θα έχει την επιμέλεια στο μεσσηνιακό "Brunello", το οποίο μεταφέρει το γνώριμο concept του Κολωνακίου στη Navarino Agora και τις ακτές της Γιάλοβας, ανάμεσα από το "Mandarin Oriental" και το "W Costa Navarino", από τις αρχές του επόμενου Ιουνίου. Παράλληλα, τις πιο casual γεύσεις του "Ουζερί Παπαϊωάννου" θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν φέτος οι επισκέπτες του ξενοδοχείου "W Costa Navarino". 

Αθηναγόρας Κωστάκος
Αθηναγόρας Κωστάκος

Έναν παραπάνω λόγο να επισκεφθούμε τη Μάνη θα έχουμε από το ερχόμενο Πάσχα, με τη Σταυριανή Ζερβακάκου, που απολαύσαμε στο "Annie Fine Cooking", να επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να υλοποιήσει ένα όνειρο που έθρεφε επί χρόνια: το "Aspasia" στο Σταυρί. Με έντονο το στοιχείο της εποχικότητας και την αστραφτερή πρώτη ύλη της περιοχής για πρωταγωνιστή, θα είναι το επίκεντρο μιας ολιστικής γαστρονομικής εμπειρίας, με εδέσματα από την πετρόχτιστη ψησταριά και τον ξυλόφουρνο της αυλής, ενώ θα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες όπως οι περίπατοι τροφοσυλλογής. Ένα από τα πιο ηχηρά openings των ελληνικών βουνών είναι το "Manna", που έρχεται κατά τα τέλη Ιουνίου σε μια εκπάγλου καλλονής τοποθεσία μέσα στο πράσινο της ορεινής Αρκαδίας. Πυρήνας του είναι το παλιό ομώνυμο σανατόριο κοντά στα Μαγούλιανα, που ανακατασκευάστηκε ριζικά, ενώ τη γευστική πρόταση υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος σε στιλ μοντέρνο ελληνικό και με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαιθρο και τις πρώτες ύλες της περιοχής, όπως τα μανιτάρια του Μαινάλου που τον έχουν ξετρελάνει. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.