"Dacristo": το steak house-salumeria-deli που ομορφαίνει τη Θεσσαλονίκη

Aπό καφέ και brunch, ψώνια deli, premium αλλαντικά, τυριά, κρασιά, κρεατικά μέχρι φαγητό στο Steak House, ένας γαστρονομικός χώρος που σε ταξιδεύει

Dacristo

Kατηφορίζοντας την Παλαιών Πατρών Γερμανού, το βαθύ μπορντό μιας γνώριμης φιγούρας μαγνητίζει τo μάτι μου. Ώπα! Μια vintage "Berkel” Model 9H του ΄55 με κοιτάζει πανέμορφη και απαστράπτουσα πίσω από τη βιτρίνα! Και βέβαια, η παρουσία της πολύτιμης Roll’s των μηχανών κοπής αλλαντικών είναι σοβαρός λόγος να διαβείς το κατώφλι ενός μαγαζιού…

Έτσι, βρίσκεσαι μαγικά και αναπάντεχα μέσα σε μια αυθεντική salumeria-macelleria με τα όλα της και με το παραπάνω, όπου το "παραπάνω” μεταφράζεται σ’ ένα deli με premium προϊόντα, μια πλούσια κάβα κρασιών και αλκοόλ κι ένα ολοκληρωμένο steak house!  Με άλλα λόγια, ένα γαστρονομικό fun park επιπέδου, όπου μπορείς να ψωνίσεις, να γευτείς, να απολαύσεις σε τραπέζι ένα κανονικό γεύμα, σε περιβάλλον και ατμόσφαιρα που θυμίζει αντίστοιχο χώρο Μιλάνου ή Νέας Υόρκης, για παράδειγμα. Ομολογώ, εντυπωσιάστηκα. Η αλήθεια είναι, πως η Θεσσαλονίκη μας έχει μάθει τελευταία σε πρωτοπόρα μαγαζιά στον τομέα των τροφίμων. 

Dacristo

"Dacristo", διαβάζω την ταμπέλα επάνω από τις δυο εισόδους, όνομα που για κάποιο λόγο σε ταξιδεύει. Στο έμπα της μιας, στέκεται προκλητικά μια βιτρίνα μ’ εκείνα τα σάντουιτς στα οποία δεν αντιστέκεσαι -σου τα φτιάχνουν και sur mesure με τα προϊόντα τους, βέβαια. Mαζί με έναν απολαυστικό καφέ, κάθεσαι στα τραπεζάκια έξω -σερβίρει και brunch 9 π.μ.-1 μ.μ.- ή ακολουθείς το trend "πρωινό στο χέρι”, με ένα bowl δημητριακών και φρούτων, ένα spa salad bowl, ένα χαβανέζικο sushi poke bowl, που σου ετοιμάζουν to go. 

Dacristo

Αλλά… δύσκολα φεύγεις. Οι λιμπιστικές βιτρίνες στο εσωτερικό ξεχειλίζουν από πανδαισία τυριών και αλλαντικών, κλασικά και πιο σπάνια, ισπανικά σαλάμια, ιταλικές μορταδέλες, jamon belota και prosciutto, επιλεγμένα ελληνικά -και ήδη ονειρεύεσαι το πλατό που θα ετοιμάσεις για το σπίτι. Στο βάθος ένα όμορφα στημένο μικρό, αλλά πλήρες κρεοπωλείο: κοπές κρεάτων από εκλεκτές φυλές βοοειδών ελληνικής εκτροφής από τις φάρμες των ιδιοκτητών στη Βέροια και τα κρεοπωλεία τους στην Έδεσσα, πλάι σε premium κρέατα εισαγωγής από Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία… Ψωνίζεις για το σπίτι ή επιλέγεις την κοπή που θέλεις και την απολαμβάνεις στα τραπέζια του Steak House… 

Dacristo

Πριν φτάσεις εκεί, θα περάσεις από έναν walk in συντηρητή κρασιών με ενδιαφέρουσες φιάλες κυρίως εισαγωγής αλλά και από ελληνικά Κτήματα -της συνεργαζόμενης εταιρείας Enoterra- και περιπλανιέσαι ανάμεσα σε ράφια με μια σειρά εξαιρετικών deli: πιάνω τα ιταλικά ζυμαρικά Garofalo, τα περίφημα ισπανικά αλίπαστα Ortiz δικής τους εισαγωγής, επώνυμες λιχουδιές από μουστάρδες έως foie gras, σοκολάτες, σάλτσες, τυποποιημένα deli εδέσματα, περνώντας από ελαιόλαδα, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ένα μίνι μανάβικο με εξωτικά φρούτα… Στο τέλος, σε περιμένει ο ατμοσφαιρικός χώρος του Steak House, με wall to wall κάβα κρασιών και premium αλκοόλ. Mια ιδέα για το μενού δίνουν στα "πρώτα” η γλώσσα μόσχου tonnato, τα crab noodles, τα grilled sandwiches (Sloppy Joe, Philly cheese steak, pastrami sandwich), τα pizzetti, με το κυρίως θέμα των κρεατικών σχάρας να προσφέρεται σε περίπου 20 επιλογές, συν τα burgers από Wagyu και Black Angus. Επί πλέον, μπορείς να επιλέξεις την κοπή που θέλεις από το κρεοπωλείο. Αλλά η γευστική μας δοκιμή μπαίνει στο πρόγραμμα για άλλη φορά… 
 
Πίσω από το όνομα "Dacristo," αλλά και την όλη ιδέα, βρίσκεται ο Χρήστος Μπίκας, -της συνιδιοκτήτριας Αφοί Μπίκα- ο επωνομαζόμενος από τους συνεργάτες του "περιηγητής” ή, όπως μας περιγράφεται, "ένας σύγχρονος κουρσάρος, ένας αληθινός πρεσβευτής των γεύσεων που επιτέλους έφτασε στον προορισμό του…μετά από χρόνια αναζήτησης στις αγορές του κόσμου, άπειρες γευστικές δοκιμές και γνωριμία με την ελίτ του χώρου των τροφίμων…”. Ο Όμιλος Μπίκα δραστηριοποιείται από χρόνια στo εμπόριο κρεάτων, στις εισαγωγές τροφίμων στο food service, στο food tourism…  Το "Dacristo" της Π.Π. Γερμανού έχει κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας και ήρθε να συμπληρώσει στην πόλη το αντίστοιχο κατάστημα της Θέρμης.

Πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί. Brunch 9 π.μ.-1 μ.μ., εστιατόριο 1-11.30 μ.μ. | Π.Π. Γερμανού 13-15, τηλ. 2310 235900

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Psyche Wine Bar" κλείνει δύο χρόνια και το γιορτάζει

Το "Psyche" εδώ και δύο χρόνια ενσαρκώνει την ουσία ενός σύγχρονου wine bar, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη γοητεία μιας αυθεντικής όασης στην καρδιά της πρωτεύουσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

Bloom project: Ο νέος all day καλοκαιρινός προορισμός στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Από το πρωί με καφέ, σνακ στην παραλία, healthy bowls, kids menu με όλες τις αγαπημένες γεύσεις, μέχρι αργά το βράδυ με επιλογές πιάτων και cocktails, το "Bloom" γίνεται το νέο hot spot της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Πίτσα ή μακαρόνια; Ανακαλύψτε τη πιτσαρία /σπαγγετερία που φτιάχνει τα καλύτερα στο Μαρούσι

Από τη μικρή του αρχή με μόλις μερικά τραπέζια και μόνο μια/δυο πίτσες στο μενού, σύντομα η φήμη του εστιατορίου μεγάλωσε και ήρθε κοντά μας στο Μαρούσι.

S. Pellegrino: Mας υποδέχεται στο εστιατόριο του "Κρεοπωλείου Διαμέλας"

Το κρεοφαγικό εστιατόριο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, του κρεοπωλείου που ταυτίζει το όνομά του με την ποιότητα από το 1962, αναδεικνύει το καλό ελληνικό κρέας σε πιάτα μοναδικής νοστιμιάς.

Manu

Sui generis pop ντεκόρ σε μια γεωμετρία του μπλε και της γαλβανιζέ λαμαρίνας, αλλά δυστυχώς πολύ άνιση κουζίνα με καλά αλλά και πολύ μέτρια πιάτα, η οποία χρειάζεται ανασύνταξη.