Κάτι τρέχει στην Ηρακλειδών

Ο πάλαι ποτέ πολύβουος πεζόδρομος του Θησείου και η σιωπηλή όσο και γουστόζικη μίνι αναγέννησή του.

Ηρακλειδών στο Θησείο @retro_gastro_funky_taverna

Μόνο λίγες δεν είναι οι φορές κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, που ο πεζόδρομος της Ηρακλειδών έχει δει τη φυσιογνωμία του να αλλάζει. Βλέπεις, η οδός που ξεκινά από το Θησείο και καταλήγει στα σύνορα των Πετραλώνων με το Γκάζι, κάποτε ήταν αρκετά ζωντανή, γεμάτη (θορυβώδη κυρίως) μαγαζιά και, κατ' επέκταση, κόσμο. Έκανε γενικά γκελ στο κοινό της πόλης και ιδιαίτερο στο πιο νεανικό αυτής. Κι ύστερα ήρθε η Κρίση και σχεδόν τα πάντα άλλαξαν. Ο πολύβουος χαρακτήρας της έδωσε τη θέση του στην σχεδόν απόλυτη ερήμωση. Τα τελευταία χρόνια όμως, αργά αλλά σταθερά, δείχνει κάτι ενδιαφέρον να δομείται και πάλι, αυτή τη φορά με πολύ λιγότερο θόρυβο αλλά περισσότερο γούστο και μεράκι, δίχως σε καμία περίπτωση να χάνεται ο χαρακτήρας της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς.

Μέρη σαν τα παρακάτω, στρέφουν το ενδιαφέρον στην "εξοχή" που βρίσκει κανείς μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά από την χιλιοπερπατημένη και αρκετά πιο έντονη Αποστόλου Παύλου.

"The Underdog"

The Underdog

To 'outsider' στην αρχή της Ηρακλειδών ήταν ουσιαστικά εκείνο που σάλπισε την αντεπίθεση της περιοχής, όταν πίσω στο 2015 έστρεψε το ενδιαφέρον προς τα εκεί, τοποθετώντας τον εξαιρετικά ποιοτικό καφέ και τα πάντα γύρω από αυτόν στο επίκεντρο της προσοχής. Στο πανέμορφο, βιομηχανικού στιλ café κάθε κόκκος μπαίνει στο μικροσκόπιο, με τους baristi του να σαρώνουν κατά καιρούς εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Αλλά δεν είναι μόνο ο καφές, καθώς το "Underdog" φημίζεται και για το πολύ καλό brunch του.

> Διάβασε ακόμη: Τα μπαρ του χειμώνα

"Retro Gastro Funky Taverna"

Retro Gastro Funky Taverna

Σε ένα ιστορικό κτίριο η ιστορία του οποίου ξεκινά πίσω στο 1872, το "Retro Gastro Funky Taverna" συστήνεται ως αυτό που περιγράφουν οι δύο τελευταίες λέξεις του ονόματός του, σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον, με arty διάθεση και ένα ενδιαφέρον πάντρεμα πέτρας-ξύλου. Η κουζίνα του πατά σε στιβαρές παραδοσιακές βάσεις (must ο τραχανάς με απάκι κοτόπουλου, η μάλλον κορυφαία πολίτικη σαλάτα στην Αθήνα και το συκώτι) και comfort κατευθύνσεις αλλά φροντίζει να δίνει και ενδιαφέροντα twists στο μενού του. Από τα πιο δυνατά χαρτιά, το εξαιρετικά ενδιαφέρον υπόγειο κελάρι με ετικέτες-θησαυρούς του ελληνικού αμπελώνα, που εμπλουτίζεται διαρκώς από τον αεικίνητο στο κομμάτι του φαγητού και του κρασιού Ανδρεά Σμυρλή-Λιακατά.

"Merceri"

Ηρακλειδών_Merceri

Αυτό το ζεστό all day μπιστρό άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2021, δίνοντας από την πρώτη στιγμή την αίσθηση πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόξενο σποτ. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό. Αντιθέτως, επένδυσε πολύ στην κουζίνα του, με τις Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη να ακολουθούν σύγχρονη φιλοσοφία και μοντέρνες ιδέες. Προσάρμοσαν μάλιστα ελληνικές πινελιές σε αυτές, με αποτέλεσμα το "Merceri" να βρει μία θέση στη λίστα του οδηγού Michelin.

"Agape"

Wine bar Agape στο Θησείο
©Agápe

Η πιο πρόσφατη άφιξη στην οδό Ηρακλειδών προσαρτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αφορά αυτό το wine bar, που υπηρετεί καλά και τα δύο σκέλη του όρου. Φροντίζει όμως να έχει και ποιοτικό καφέ (Wisecup), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κουζίνα του. Στο ψηλοτάβανο και όμορφο νεοκλασικό του αριθμού 21, η λίστα των κρασιών -υπό την επιμέλεια του Παναγιώτη Βασιλάκη- εκτείνεται σε 100+ ετικέτες, μοιρασμένες ανάμεσα στον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, με 25 εξ' αυτών να είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Οι προτάσεις του φαγητού φέρουν την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλερή (που ίσως γνωρίζεις από το "Warehouse"), ακολουθούν comfort λογική -θα βρεις σαλάτες και σεβίτσε, flatbreads και ζυμαρικά- και λαμβάνουν σοβαρά τη συμβατότητα με τις οινικές επιλογές.

> Διάβασε ακόμη: Η αθηναϊκή αρτιότητα του εστιατορικού ψωμιού

"Smoking Barrels"

Ηρακλειδών_Smoking Barrels

Φροντισμένα ποτά, μουσικές από βινύλια και feelgood vibes είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται αυτό το ενδιαφέρον all day σημείο στις εσχατιές της Ηρακλειδών, που δε διστάζει κατά καιρούς να επεκτείνει την γκάμα των παροχών του σε άλλα happenings όπως το μπαζάρ δίσκων ή το παιδικό κουκλοθέατρο.

"Lost Roots"

Lost Roots Θησείο

Τρεις φίλοι από τον κόσμο του κρασιού ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν τον περασμένο Δεκέμβριο ένα feelgood wine bar. Περισσότερες από 130 ετικέτες, με ποικιλίες τόσο του ελληνικού αμπελώνα όσο και του διεθνή (Παλαιός και Νέος Κόσμος), καθώς και προτάσεις σε φυσικά κρασιά. Συνδυαστικά, κουζίνα με ελληνικές και μεσογειακές κατευθύνσεις από τον σεφ Νικόλα Παπαθανασίου.

Ηρακλειδών 30, τηλ. 210 3457644

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Underdog (The)

Ηρακλειδών 8, Θησείο
  • Bars

Retro Gastro Funky Taverna

Ηρακλειδών 19, Θησείο
  • Εστιατόρια

Merceri Food & Drink

Ηρακλειδών 21, Θησείο
  • Εστιατόρια

Agápe

Ηρακλειδών 21-23, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".