"Retro Gastro Funky Taverna": Ένα στέκι με πολλά πρόσωπα

Ένα ιστορικό κτήριο στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών αποκτά νέα ζωή, χάρη στο πάθος των νέων ενοίκων της για το κρασί και το φαγητό, αλλά και το μεράκι τους για αναπάντεχα events με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γεύσης.

Retro Gastro Funky Taverna

Μπορεί την αφορμή να την έδωσε μια φιάλη Οινογένεσις Δέκα, σε ένα τραπέζι στο θεσσαλονικιώτικο "Souel", ήταν όμως η αγάπη του Ανδρέα Σμυρλή και της συντρόφου του Βάνας για το κρασί και το φαγητό, που αποτέλεσαν την πραγματική αιτία ώστε το παλιό "Absente" (και στη συνέχεια "Κούπα Libre" για λίγο καιρό) να βρει και πάλι ζωή: Αυτή τη φορά ως funky γαστροταβέρνα, με όλες τις ρουμπρίκες που υπονοεί το όνομα και συνεπάγεται η τοποθεσία του "Retro Gastro Funky Taverna" σε ένα ιστορικό κτήριο του 1872 στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο.

Ξυσμένοι πέτρινοι τοίχοι και ξύλινα πατώματα πολυκαιρισμένα απ’ τα πατήματα της καλοπέρασης, πατιναρισμένα τραπεζοκαθίσματα και αντίκες της γιαγιάς, αλλά και η arty διάθεση των ιδιοκτητών κρεμασμένη στους τοίχους, συνθέτουν την πολυσυλλεκτική αύρα του "Retro Gastro", που γεμίζει το χώρο του με εκλεκτικές jazzy νότες και "κάθεται" πάνω από ένα υπόγειο κελάρι, υπό ανάπτυξη μεν, αλλά ήδη προικισμένο με μικρούς θησαυρούς: ένα La Tour Melas 20ετίας, εκτός κυκλοφορίας, είναι το στολιδάκι που κάνει το χαμόγελο του Αντρέα να γυαλίζει από περηφάνεια, ενώ πολλά ακόμη θα προστεθούν στη συνέχεια, όταν ο χώρος που προ αιώνος λειτουργούσε ως παράνομο καπηλειό, εμπλουτιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Retro Gastro Funky Taverna

Την ιδιοσυγκρασιακή ελληνικότητα του μενού υπογράφουν οι Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείρος Κομιχείλης, ιδιοκτήτες και μάγειρες του "Μυστικού Κήπου" στο Χαλάνδρι ("χωρίς αυτούς δεν θα ξεκινούσαμε καν το project", μου λέει ο Ανδρέας), και μια ορεκτική, ξινούτσικη τυροκαυτερή με ταχίνι κάνει ποδαρικό στο τραπέζι, ως καλωσόρισμα σε μια κάρτα που μπλεντάρει ελληνικές πρώτες ύλες, μαμαδίστικα comfort μαγειρέματα, μοντέρνες τεχνικές και διεθνή φαβορί, σε μια ελεύθερη διατύπωση του νεομεζέ, για ένα στέκι το οποίο πρέπει να κυνηγήσεις σε πολλές λαγουδότρυπες για να ταυτοποιήσεις.

Σάλα οινογνωσίας με tailored μενού για pairing τις Πέμπτες (καλεσμένο το Οινοποιείο Σταμάτη με τα βραβευμένα Σαββατιανά του στις 17 και 24 Φεβρουαρίου), jazz στέκι με live μουσικές τις Τρίτες (τώρα που η live μουσική είναι ξανά στο παιχνίδι), αλλά και σημείο συνάντησης μικρών Ελλήνων παραγωγών, που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο κοινό μέσα από ειδικά πιάτα τα Σαββατοκύριακα (αρχής γενομένης στις 19 & 20 Φεβρουαρίου), η "Retro Gastro Funky Taverna", μια από τις νεότερες προσθήκες στον γραφικό πεζόδρομο, αψηφά τις κατηγοριοποιήσεις σχεδόν σαν σε αλλεργική αντίδραση στις πολύ συγκεκριμένες ταμπέλες που ταλαιπωρούν την πιάτσα της.

Retro Gastro Funky Taverna

Πάντως, πιάτα όπως το ωραία δεμένο ριζότο με κρέμα παντζαριού (σε ορεκτικό κοντράστ με την πικάντικη φέτα που έρχεται τριμμένη απάνω της), ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με τον ρουστίκ πουρέ μελιτζάνας και το τρυφερό πανσετάκι με σάλτσα ρακόμελο και πουρέ σελινόριζας (κομματάκι γλυκερός ο τελευταίος), δείχνουν μια έφεση της κουζίνας σε κατσαρολάτα πιάτα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλή οδηγό στη μελλοντική εξέλιξή της. Και παρ’ ότι άλλες επιλογές, όπως το αρκετά ανεβασμένο σε οξύτητα ταρτάρ βεροιώτικου μόσχου, ή το κομματάκι άτεχνο σαγανάκι από μπάτζο, με τσάτνει ντομάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια, δείχνουν μια αμηχανία σε πιο κομπλικέ παρασκευές, δοθέντος χρόνου (και δεδομένου του πάθους των ιδιοκτητών), η funky αυτή νεοταβέρνα ίσως στο μέλλον μας εκπλήξει.

Ηρακλειδών 19Α, Θησείο
21 0342 7803

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Και εγένετο "Mezze Athens" στην Μητροπόλεως

Δεύτερο πόστο για το νόστιμο concept του Ομίλου Καστελόριζο, που μετά τη Γλυφάδα σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες και στο κέντρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

O John Σκοτίδας πιάνει αθηναϊκό πόστο στο "Abra Ovata"

Ο νεαρός σεφ κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Βουλιαγμένη, για να πραγματοποιήσει το εστιατορικό του ντεμπούτο στην Αθήνα.

Ο Nespresso Colombia Organic συνεχίζει το γευστικό μας ταξίδι στη βιωσιμότητα

Ο νέος καφές της Nespresso Professional φέρνει στο φλυτζάνι μας τα αρμονικά αρώματα και τις ισορροπημένες γεύσεις της Κολομβίας.

"Choo-Lee": Ένα νέο ασιατικό εστιατόριο στο Γκάζι

Ο Μπεν Προβής επιστρέφει στα γευστικά δρώμενα της Αθήνας με το δικό του εστιατόριο.

Tasty Awards '23: Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης

Ήδη αγαπημένα του κοινού, μάς καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο.

Μία κουβέντα με τον Giovanni Scaraggi, δοκιμάζοντας τα πιάτα του 'Sole Giaguaro'

Μία πρώτη γεύση από το ολόφρεσκο εστιατόριο των Άνω Πετραλώνων, υπό την καθοδήγηση του σεφ πατρόν από το Μπάρι.

Τρώγοντας στο 'Ekiben Kitchen', χαζεύοντας στο 'Ikigai Μarket'

Το πολυδιάστατο project του Άρη Βεζενέ ανθίζει στο κέντρο της Αθήνας σαν τις ιαπωνικές κερασιές.