Οδηγός Εστιατορίων

"Retro Gastro Funky Taverna": Ένα στέκι με πολλά πρόσωπα

Ένα ιστορικό κτήριο στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών αποκτά νέα ζωή, χάρη στο πάθος των νέων ενοίκων της για το κρασί και το φαγητό, αλλά και το μεράκι τους για αναπάντεχα events με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γεύσης.

Retro Gastro Funky Taverna

Μπορεί την αφορμή να την έδωσε μια φιάλη Οινογένεσις Δέκα, σε ένα τραπέζι στο θεσσαλονικιώτικο "Souel", ήταν όμως η αγάπη του Ανδρέα Σμυρλή και της συντρόφου του Βάνας για το κρασί και το φαγητό, που αποτέλεσαν την πραγματική αιτία ώστε το παλιό "Absente" (και στη συνέχεια "Κούπα Libre" για λίγο καιρό) να βρει και πάλι ζωή: Αυτή τη φορά ως funky γαστροταβέρνα, με όλες τις ρουμπρίκες που υπονοεί το όνομα και συνεπάγεται η τοποθεσία του "Retro Gastro Funky Taverna" σε ένα ιστορικό κτήριο του 1872 στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο.

Ξυσμένοι πέτρινοι τοίχοι και ξύλινα πατώματα πολυκαιρισμένα απ’ τα πατήματα της καλοπέρασης, πατιναρισμένα τραπεζοκαθίσματα και αντίκες της γιαγιάς, αλλά και η arty διάθεση των ιδιοκτητών κρεμασμένη στους τοίχους, συνθέτουν την πολυσυλλεκτική αύρα του "Retro Gastro", που γεμίζει το χώρο του με εκλεκτικές jazzy νότες και "κάθεται" πάνω από ένα υπόγειο κελάρι, υπό ανάπτυξη μεν, αλλά ήδη προικισμένο με μικρούς θησαυρούς: ένα La Tour Melas 20ετίας, εκτός κυκλοφορίας, είναι το στολιδάκι που κάνει το χαμόγελο του Αντρέα να γυαλίζει από περηφάνεια, ενώ πολλά ακόμη θα προστεθούν στη συνέχεια, όταν ο χώρος που προ αιώνος λειτουργούσε ως παράνομο καπηλειό, εμπλουτιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Retro Gastro Funky Taverna

Την ιδιοσυγκρασιακή ελληνικότητα του μενού υπογράφουν οι Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείρος Κομιχείλης, ιδιοκτήτες και μάγειρες του "Μυστικού Κήπου" στο Χαλάνδρι ("χωρίς αυτούς δεν θα ξεκινούσαμε καν το project", μου λέει ο Ανδρέας), και μια ορεκτική, ξινούτσικη τυροκαυτερή με ταχίνι κάνει ποδαρικό στο τραπέζι, ως καλωσόρισμα σε μια κάρτα που μπλεντάρει ελληνικές πρώτες ύλες, μαμαδίστικα comfort μαγειρέματα, μοντέρνες τεχνικές και διεθνή φαβορί, σε μια ελεύθερη διατύπωση του νεομεζέ, για ένα στέκι το οποίο πρέπει να κυνηγήσεις σε πολλές λαγουδότρυπες για να ταυτοποιήσεις.

Σάλα οινογνωσίας με tailored μενού για pairing τις Πέμπτες (καλεσμένο το Οινοποιείο Σταμάτη με τα βραβευμένα Σαββατιανά του στις 17 και 24 Φεβρουαρίου), jazz στέκι με live μουσικές τις Τρίτες (τώρα που η live μουσική είναι ξανά στο παιχνίδι), αλλά και σημείο συνάντησης μικρών Ελλήνων παραγωγών, που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο κοινό μέσα από ειδικά πιάτα τα Σαββατοκύριακα (αρχής γενομένης στις 19 & 20 Φεβρουαρίου), η "Retro Gastro Funky Taverna", μια από τις νεότερες προσθήκες στον γραφικό πεζόδρομο, αψηφά τις κατηγοριοποιήσεις σχεδόν σαν σε αλλεργική αντίδραση στις πολύ συγκεκριμένες ταμπέλες που ταλαιπωρούν την πιάτσα της.

Retro Gastro Funky Taverna

Πάντως, πιάτα όπως το ωραία δεμένο ριζότο με κρέμα παντζαριού (σε ορεκτικό κοντράστ με την πικάντικη φέτα που έρχεται τριμμένη απάνω της), ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με τον ρουστίκ πουρέ μελιτζάνας και το τρυφερό πανσετάκι με σάλτσα ρακόμελο και πουρέ σελινόριζας (κομματάκι γλυκερός ο τελευταίος), δείχνουν μια έφεση της κουζίνας σε κατσαρολάτα πιάτα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλή οδηγό στη μελλοντική εξέλιξή της. Και παρ’ ότι άλλες επιλογές, όπως το αρκετά ανεβασμένο σε οξύτητα ταρτάρ βεροιώτικου μόσχου, ή το κομματάκι άτεχνο σαγανάκι από μπάτζο, με τσάτνει ντομάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια, δείχνουν μια αμηχανία σε πιο κομπλικέ παρασκευές, δοθέντος χρόνου (και δεδομένου του πάθους των ιδιοκτητών), η funky αυτή νεοταβέρνα ίσως στο μέλλον μας εκπλήξει.

Ηρακλειδών 19Α, Θησείο
21 0342 7803

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Guerilla Chef Burgers" κάνει τα burgers εύκολα ξανά

Ένα hole-in-the-wall στέκι στα απόμερα των κάτω Εξαρχείων, που σερβίρει ένα και μόνο burger σε δυο παραλλαγές, βάζει ξανά στο μπιφτεκόψωμο ένα βασικό συστατικό που είχε τελευταία εκλείψει: την απλότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
07/05/2022

To "Blue Oyster" βάζει τα όστρακα στη μπάρα

Οινικές φυσαλίδες και θαλασσινοί θησαυροί συναντιούνται σε ένα αναπάντεχο oyster bar στο Κέντρο της Αθήνας, με το άγγιγμα του "ΦΙΤΑ" στις γεύσεις και την ούγια του "Noel" στην αύρα.

Με Έκτορα Μποτρίνι ανοίγει το "Nikki Beach Santorini"

Το lifestyle hotel της παραλίας του Μονόλιθου ανοίγει τις πόρτες του την 1η Μαΐου και υποδέχεται τον πολυβραβευμένο σεφ παραδίδοντάς του τα ηνία του signature εστιατορίου "Escape by Botrini".

Τι μας έφερες από το Μεξικό, Θάνο Στασινέ;

Λίγο πριν σαλπάρει για το νησί των ανέμων, ο σεφ του ολοκαίνουριου μυκονιάτικου "Byblos" μας μιλά για τις γεύσεις που ανακάλυψε περνώντας ενάμιση μήνα στο Mexico City για να στήσει το "Poema" ως executive chef, και μας δίνει ραντεβού για αυθεντικά tacos στο κέντρο της Αθήνας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Βιώσιμη αλιεία για έναν "Planet Fish" με θάλασσες χωρίς αποτύπωμα

"Άσε το γόνο να γίνει γονιός", "το μέγεθος μετράει", "ποτέ κολιό τον Αύγουστο", "η ιχθυοκαλλιέργεια κάνει καλό", "τρώμε τον εισβολέα λεοντόψαρο", "καλώς τα, τα λιανόψαρα"… Η βιώσιμη αλιεία και η οικολογική θαλασσινή γαστρονομία έχουν τα συνθήματά τους και στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας θα έχουν την τιμητική τους.

Annie Fine Cooking

Συνεχίζοντας με νέο σεφ, τον Στέφανο Μιχάλη, στο μονοπάτι της ελληνικής μπιστρονομίας, το off Broadway εστιατόριο που έκανε αίσθηση πέρυσι, αλλάζει καθημερινά το μενού του και δημιουργεί ένα διαρκώς εναλλασσόμενο πρωτότυπο ρεπερτόριο γαστρονομικών ιδεών.

"Cultivos": Η κουλτούρα του καφέ κάνει στάση στη Κυψέλη

Στην πιο μποέμικη αθηναϊκή συνοικία, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, άνοιξε πρόσφατα ένα στέκι όπου ο speciality καφές συστήνεται συντροφιά με προτάσεις που το καθιστούν πέρασμα ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ.