
Γοητευτική μέσα στη "φτώχεια" της. Προσιτή και εύκολη, απλή αλλά όχι απλοϊκή. Μία γευστική φιλοσοφία που δεν περιορίστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό στα gourmet μέρη -όπως για παράδειγμα η γαλλική- αλλά αντίθετα βγήκε από τα σπίτια στο ευρύ κοινό, περνώντας από τον πλάστη της νοικοκυράς στα τραπέζια των εστιατορίων. Η ιταλική κουζίνα κατόρθωσε να γίνει το μάλλον δημοφιλέστερο διαχρονικό trend του πλανήτη, ποντάροντας στην έξοχη αξιοποίηση της πρώτης ύλης, τον comfort χαρακτήρα της αλλά και στην έμφυτη εξωστρέφεια και τις marketinίστικες ικανότητες των "αποστόλων" της. Τόσο που κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου, θα βρει κανείς ένα σχετικό σποτ.
Η 17η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας και το 'α' σου προτείνει εκείνα τα μέρη της πόλης που την τιμούν με τον νοστιμότερο τρόπο.
'Napul’e'

Η τρατορία της Μάγκυ Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio δείχνει τρομερή θέρμη για το γευστικό καλειδοσκόπιο της ιταλικής κουζίνας και, κρίνοντας τόσο από όλα όσα σερβίρονται εδώ όσο και από τη φήμη του εστιατορίου, τα καταφέρνουν περίφημα, έχοντας δημιουργήσει ορδές φανατικών που πηγαίνουν μέχρι τη Βάρη αποκλειστικά και μόνο γι' αυτό.
'Mercato'
Στο σικάτα καλόβολο εστιατόριο του 'Four Seasons, οι αναπαυτικές δερμάτινες λόντζες, οι ζεστές γωνιές, τα μαρμάρινα τραπέζια και οι στιλάτοι ρετρό πολυελαίοι θα σε κάνουν αρχικά να νιώσεις όμορφα και άνετα. Μετά, ο σεφ Sergio Favata θα φροντίσει να ικανοποιηθεί κάθε γευστικός σου κάλυκας με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Το ανάλαφρο και αιχμηρό vitello tonnato, το λιώνει-στο-στόμα-σου μοσχαρίσιο καρπάτσιο, τα πικάντικα τυρένια ραβιόλι cacio e pepe και η λουκουμένια αφράτη πίτσα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που δικαιολογούν την πολύ καλή φήμη που έχει χτίσει φέτος το εν λόγω εστιατόριο.
'Monzù'
Η λέξη που έδωσε το όνομά της στο εξαιρετικά φορμαρισμένο αυτή την περίοδο εστιατόριο της Κηφισιάς, προκύπτει από το γαλλικό 'Monsieur' και αναφέρεται σε όλους τους Ιταλούς επαγγελματίες σεφ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας και καθόρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του, στο κομψό αρχοντικό του αριθμού 317 της Λ. Κηφισίας, το γευστικό σποτ των βορείων πατά ακριβώς πάνω σε αυτές τις αρχές και επεκτείνει τις γαστρονομικές του απολήξεις, έχοντας ως βασικό 'εκφραστή' του νέου status του τον Γιάννη Λιόκα. Το εμβληματικό λιγκουίνι Εμε γαρίδες, τα τηγανισμένα σαν gyoza νιόκι με τη δραματική φινέτσα καπνιστής κρέμας πατάτας, τυριού Σαν Μιχάλη και φρέσκιας τρούφας αλλά και η εξαιρετική πίτσα είναι λόγοι για να βρεθεί στην κομψή σάλα ή ακόμη και το καινούριο γυάλινο 'περίπτερο' του κήπου του.
'Cupola'
Στο Παγκράτι του ασταμάτητου hype, το σταθερά αγαπημένο 'Cupola' -στον γοητευτικό πεζόδρομο της Ευφορίωνος- παίζει ευέλικτα στα όρια του comfort food spot και της κομψής τρατορίας, έχοντας πια καθιερωθεί ως ένα μάλλον κλασικό σημείο γεύσης.

Εδώ η ναπολιτάνικη πίτσα είναι διανύει πάντοτε περίοδο φόρμας, αφού ψήνεται στον εντυπωσιακό θολωτό ξυλόφουρνο για να αποκτήσει την τέλεια τραγανή υφή. Ξεχωρίζει η ρουστίκ Melanzana, με ψητές μελιτζάνες, μοτσαρέλα και grana padano.
'Mario & Luigi The Eatalians'
Πιθανότατα ένας από τους νοστιμότερους λόγους για μία εξόρμηση μέχρι την Ηλιούπολη, καθώς λίγα μέρη στην ευρύτερη περιοχή διαθέτουν την αλέγρα προσωπικότητα και την ανοιχτόκαρδη comfortιά του 'Mario & Luigi – The Eatalians', που ποντάρει επαρκώς στο δίπολο πίτσα-pasta.

Top λιχουδιές οι κροκέτες με κόκορα στον ξυλόφουρνο και καλαμπόκι, οι παπαρδέλες με μοσχαρίσιο ραγού, οι πίτσες Lolita (με μορταδέλα, φιστίκι Αιγίνης, μοτσαρέλα και ρικότα) και Anabella (με 'nduja, μέλι με τσίλι, μοτσαρέλα και παρμεζάνα) και το -περίπου κλασικό αλλά λαχταριστό- τιραμισού.
'Prac•sitele'
Οι πολύ δραστήριοι τους τελευταίους μήνες Ηλίας Ανθίδης και Σπύρος Κερκύρας επέλεξαν τον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου "Belle Epoque Suites" για να παρουσιάσουν το νέο τους 'παιδί', που μετρά λίγα 24ωρα ζωής: Ένα κομψό σποτ, με ανοιχτόκαρδα χρώματα, μαρμάρινα τραπέζια, έναν 'κήπο' σε τοίχους και κολόνες, πολύ ταιριαστό μουσικό χαλί και μάλιστα στη σωστή ένταση και μία κουζίνα που μιλά άπταιστα ιταλικά.

Ο σεφ Βασίλης Παύλος (που γνωρίζουμε από το "42") παρουσιάζει πεντανόστιμα εδέσματα όπως τις must taste πίτσες Burratina (με mortadella al pistacchio, πέστο φιστίκι Αιγίνης και βαλεριάνα) και San Daniele (ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, προσούτο San Daniele 24μηνης ωρίμανσης), pasta σε κλασικές κατευθύνσεις αλλά και μία πληθωρικά γεμάτη κοτολέτα Milanese.
'Da Bruno'
Για σχεδόν 4 δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την -πάλαι ποτέ- "Little Italy" του Παλαιού Φαλήρου αλλά γενικότερα για το ιταλόφωνο γευστικό τερέν της εστιατορικής Αθήνας. Η Κυριακή Φωτοπούλου είναι αυτή που κρατά πια τα ηνία της κουζίνας του, με το νέο μενού της να πατά σε στέρεες ιταλικές βάσεις, έχοντας έντονο το touch της σεφ και τις επιρροές της από τα σημαντικά επαγγελματικά πόστα του παρελθόντος της.

Προτάσεις όπως η burrata panzanella με ψητά ντοματίνια, σπιτικά κρουτόν από φοκάτσια, βασιλικό και μελιτζάνα ή η gazpacho με παστό φιλέτο τσιπούρας και τουρσί αγγουριού είναι εξαιρετικά πειστικές αποδείξεις πως οι ποιοτικές πρώτες ύλες και η μοντέρνα μαγειρική αντίληψη δεν έπαψαν στιγμή να είναι ενσωματωμένες στο DNA του 'Da Bruno'. Προχωρώντας στα ενδότερα, είναι ξεκάθαρη η προσήλωση στα φρέσκα ζυμαρικά, που εκπροσωπούνται θαυμάσια με ένα πιάτο σαν τα paccheri con Guancia - η παραδοσιακή ναπολιτάνικη pasta συναντά σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα παρμεζάνας.
'La Ricotta'

Στις απόμερες παρυφές της πλατείας της Νέας Σμύρνης, ο Μάρκο Τζεναμπόνι εμπλουτίζει την best seller ναπολετάνικη πίτσα του 'Bella Napoli' με pasta fresca και συνεχώς εναλλασσόμενα πιάτα ημέρας, που φέρνουν στο τραπέζι την εμπειρία μιας trattoria originale.
'Ovio'
Δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού οι γεύσεις που συνδυάζουν ιταλικό κοσμοπολιτισμό και επικαιροποιημένη ευρηματικότητα μιλούν από μόνες τους. Ο Μasterchef της κουζίνας της "Μπότας", Πάνος Ιωαννίδης, έχει επιμεληθεί ένα casual fine dining μενού που συνομιλεί νόστιμα με την Ιταλία του σήμερα.

Στο σύγχρονο κλίμα βρίσκονται όχι μόνο η chic σάλα, επιπλωμένη και διακοσμημένη σε φυσικούς τόνους, και τα άφθονα φυτά, αλλά και τα πειραγμένα arancini με τραχανά και γλυκοπικάντικη μαρμελάδα ντομάτας, όπως και το "Tonno Tonnato" που πρωτοσυναντήσαμε εδώ και είναι ακόμα best seller. Ξεκάθαροι πρωταγωνιστές παραμένουν το αέρινο ριζότο, που ντύνεται με σπαράγγια και λάιμ, αλλά και η fregola με παντζάρι, καπνιστό χέλι και πορτοκάλι.
'Dal Professore Athens'
Σε μια αρχοντική μονοκατοικία με ονειρικό κήπο στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά, ο professore Νίκος Δημητροκάλης υποδέχεται τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας για να τους μυήσει στα μυστικά της ιταλικής γαστρονομίας.

Το μενού τιμά το ιταλικό πρόσημό του με πίτσα από χειροποίητο ζυμάρι, διαφορετική από όσες γνωρίζουμε, ενώ παράλληλα επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού καθημερινά ο professore ετοιμάζει 12 με 13 συνταγές για πελάτες που γνωρίζουν ότι τα δημιουργικά του όρια στην κουζίνα δεν εξαντλούνται. Τη βεντάλια μεσογειακού κοσμοπολιτισμού πλαισιώνουν τα arancini ρυζιού με γέμιση καρμπονάρα πάνω σε κρέμα πεκορίνο και βελουτέ ντομάτας, το χειροποίητο λουκάνικο αγριογούρουνου με πατάτες πεκάν, ραγού από διάφορες πόλεις της Ιταλίας, piadina romagnola και σουβλάκι πεσκανδρίτσας.
'Ιταlίδα'

Στον Πειραιά και σ’ ένα χώρο που συνδυάζει την κομψή πολυτέλεια ενός παλιού αρχοντικού με βιομηχανικά στοιχεία, κατοικεί η "Ιtalida", που ως εξαιρετική οικοδέσποινα ξέρει πώς θα σε ταξιδέψει γαστρονομικά στα δικά της μέρη. Ένα comfort και πληθωρικό μενού με έμπνευση από τις αυθεντικές τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις της Ιταλίας και τις καλύτερες πρώτες ύλες προτείνει τα πιο νόστιμα για όλους τους λάτρεις της καλής ιταλικής κουζίνας
'Trattoria Italia D’ Onofrio'

Η χαριτωμένα sui generis τρατορία μετακινήθηκε από το Παγκράτι στα Πετράλωνα πριν μερικούς μήνες. Δίπλα στην εντυπωσιακή τοιχογραφία με το ναυάγιο του απόστολου Παύλου, τρως ωραία νιόκι βουτύρου με φασκόμηλο, πιπέρι και καρύδια, νόστιμη al limone και χαριτωμένη saltimbocca.
'Sole Giaguaro'
Τα Άνω Πετράλωνα είναι μία διαχρονικά (τουλάχιστον) συμπαθής γειτονιά για τους foodies της πόλης. Σε αυτήν προστέθηκε -από τις 17 Δεκεμβρίου 2022- μία πολύ ενδιαφέρουσα άφιξη που φέρει την υπογραφή του σεφ/restaurateur Giovanni Scaraggi, το 'Sole Giaguaro Athens'.

Το αδερφό εστιατόριο του ομώνυμου γευστικού σποτ της Ρόδου αγκαλιάζει την ιταλική και μεσογειακή γευστική κουλτούρα με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση. Η παραπάνω φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται σε πιάτα όπως το χταπόδι με guanciale, μαυρομάτικα φασόλια, σος τζίντζερ και ταραμοσαλάτα, οι χειροποίητες παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα, πορτσίνι, κρέμα παρμεζάνας και πράσινο λάδι, η πορκέτα με σταμναγκάθι και σάλτσα pico de gallo κ.α., τα οποία σερβίρονται είτε στα τραπέζια του μαγαζιού, είτε στην κυκλική μπάρα.
'Barolo'

Το 'Barolo' απλώνεται σε έναν μεγάλο και άνετο χώρο με all day διάθεση στο Παλαιό Ψυχικό. Κατά το ήμισυ είναι ένα εκλεκτό deli-store με επιλεγμένα προϊόντα, ενώ στο εστιατόριο σερβίρονται μοντέρνες ιταλικές γεύσεις με τη φροντίδα του Μιχάλη Νουρλόγλου συνοδεία καλοδιαλεγμένων ετικετών από τον ιταλικό και τον γαλλικό αμπελώνα.
'Giacomo'

Μια ιδιαίτερα κομψή, πολυτελής κηφισιώτικη τρατορία διακοσμημένη με κλασικές αναφορές –από την όμορφη μπάρα στα γύψινα στοιχεία και στους πολυελαίους που κρέμονται από το κυψελωτό ταβάνι–, δια χειρός Γιάννη Μαλούχου και Δήμου Στασινόπουλου. Υπηρετεί την ιταλική κουζίνα μεσημέρι-βράδυ με αξιόλογα διαπιστευτήρια, μπορείτε όμως να καθίσετε και το πρωί για καφέ και κάποιο σνακ.
'Il Trovatore'
Αφιερωμένο στον μεγάλο τροβαδούρο Andrea Bocelli, που κυριαρχεί στο χώρο μέσα από υπογεγραμμένους δίσκους ή ετικέτες κρασιών από τον οικογενειακό αμπελώνα, το 'Il Trovatore' στήνει στην cosy σάλα και στον καταπράσινο κήπο του ένα ιταλικό γευστικό ρεσιτάλ άψογα ενορχηστρωμένο από τον Executive Chef Pino Saccheri και τον Head Chef Τάσο Κεφαλά.

Αλέγρες μελωδίες ακούγονται με το που φτάνουν στο τραπέζι πιάτα όπως τα arancini με γέμιση σιτσιλιάνικου ραγού πάνω σε καπνιστή σάλτσα ντομάτας και κρέμα παρμεζάνας ή τα bucatini all’Amatriciana με γκουαντσιάλε, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και πεκορίνο ρομάνο, ενώ η γευστική περφόρμανς απογειώνεται με πληθωρικά ιταλικά γλυκά.
'Peccati Di Gola'

Oικογενειακή υπόθεση στο 100% παραμένει η αγαπημένη τρατορία που έχει γίνει σημείο αναφοράς στη Γλυφάδα, χάρη στο ουσιαστικό ιταλικό φαγητό της. Η Ναόμι Σιτζίλλο και ο σύζυγός της Φάνης Καραδήμας, όπως και η αδερφή της Ταλίτα με τον σύζυγό της Μαρσέλ Μαλάσι, από διαφορετικά πόστα ο καθένας, έχουν στήσει το 'Peccati Di Gola' με θεμέλια την οικογενειακή παράδοση, την comfort ιταλική κουζίνα και τις ενημερωμένες τεχνικές. Το ναπολιτάνικο ταμπεραμέντο εκφράζεται στη φημισμένη πίτσα, με τη ζύμη που ωριμάζει 48 έως 72 ώρες και ψήνεται μαεστρικά σε ξυλόφουρνο. Αν δεν ακολουθήσεις κλασικά μονοπάτια με τη Margherita, δοκιμάστε μια πιο δημιουργική επιλογή με gorgonzola, πικάντικο σαλάμι Ventricina, κρεμμύδι και μέλι με μπούκοβο. Το μενού εκμεταλλεύεται ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει κάθε εποχή.
'Parlo'

Mε διάχυτη τη χαλαρωτική αύρα της γειτονιάς, ντεκόρ διαμορφωμένο στην ξεκούραστη λογική εκσυγχρονισμένου ιταλισμού και ρεπερτόριο που μιλά άπταιστα τη διάλεκτο της πίτσας και της μακαρονάδας, το 'Parlo' είναι ορεκτικό πόστο καλοπέρασης για θαμώνες από Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αμπελόκηπους και πέριξ. Διαμορφωμένο σε λιτές γραμμές, με κομψό και μοντέρνο design, το αδελφό εστιατόριο της γειτονικής "Πιπεριάς" μοστράρει μια μεγάλη γευστική γκάμα προτάσεων με ξεχωριστό χαρακτήρα.
'School Pizza Bar'
Εντατικά μαθήματα παραδοσιακής ιταλικής πίτσας στην ολοζώντανη πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το κυρίως μάθημα εδώ παραδίδεται με τις λεπτές και υπέροχα τραγανές πίτσες και pinsas, σπαρμένες με καλοδιαλεγμένα υλικά που "συνεργάζονται" με πολλούς τρόπους.

Η νοσταλγική σχολική διακόσμηση και οι πιο comfort γεύσεις, όπως το υπέροχο maialino di pepe, ένα φιλέτο χοιρινό με σάλτσα 4 πιπεριών και λάδι μαύρης τρούφας, συνομιλούν με το παιδί μέσα σου, όσο ο ενήλικας σιγοπίνει aperitivi για όλα τα γούστα και κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα.
'Μαρίκα'

Η κομψή ανανεωμένη, trattoria πλέον, στο Χαλάνδρι, αναδεικνύει γεύσεις με ιταλικό προφίλ προσθέτοντας πινελιές φροντίδας. Στη ζεστή ατμοσφαιρική σάλα και την όμορφη αυλή της σερβίρει ορεκτικά όπως γεμιστά raviolini με τυριά και φλογερίτσες μανιταριών με πεκορίνο, ταρτάρ μοσχαριού αλλά και χορτοφαγικό με ψητό παντζάρι ενώ από τις σαλάτες τους ξεχωρίζουν η all time classic caprese και η "prosciutto" με πεκορίνο, ντοματίνια και μαγιονέζα βασιλικού. Πρωτοκαθεδρία όμως στο μενού έχουν τα ζυμαρικά με αρκετές κλασικές προτάσεις αλλά και κάποιες με τη νόστιμη ματιά της "Μαρίκας".
Μπορείς να βρεις περισσότερα ιταλικά εστιατόρια εδώ και εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.